Bude příští rok pro Räikkönena poslední? "Možná ano, možná ne. V této chvíli si to užívám"

Jana Šrámková, 16. listopadu 2012, 02:50 Google+

Chce závodit a chce vyhrávat. To se mu povedlo v dramatickém závodě na okruhu Jas Marina. Svými hláškami pobavil svět a opět dokázal, že mu zkrátka nezáleží na tom, co si lidé myslí. Ani po dvou letech v rally se Kimi Räikkönen nezměnil. Rozhovor o vítězství, týmu, úspěchu i plánech do budoucna uveřejnil oficiální web Formule 1.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Pirelli

Pirelli | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Kimi, výhrát ve třetím závodě před koncem sezony je pozdě, ale ne příliš pozdě. Před Abú Zabí - věřil jsi, že se to ještě letos může povést?
KR: Ha, vždycky jsem si myslel, že je to možné. Byla to jen otázka zvládnutí všech věcí během víkendu a přenesení do závodu. Byli jsme schopni trošku zlepšit vůz od závodu v Koreji - od té doby jsme nasadili novinky.

V Indii jsme měli opravdu dobrou rychlost, ale pár chyb v kvalifikaci nás připravilo o lepší pozici v závodě. Takže bych řekl, že Abú Zabí byl jen další logický krok, pokud jsme to měli zvládnout bez chyb. Věděli jsme, že věci půjdou snadno, když si připravíme šanci - a to se stalo. (smích)

Když se podíváme na kvalifikační statistiky, je těžké uvěřit, že jsi třetí v tabulce jezdců. Co se s tebou děje mezi sobotním odpolednem a šachovnicovou vlajkou? Existuje nějaký vypínač, který zmáčkneš a on ti dá extra rychlost?
KR: Ne, je to jednodušší: naše auto je mnohem konkurenceschopnější v závodě oproti ostatním - a méně v porovnání s kvalifikací a její nutnostní rychlosti na jedno kolo. Je to stejné u Ferrari- taky jim chybí rychlost v kvalifikaci, ale v závodě jsou na koni. Zkrátka nemáme rychlost na jedno kolo, kterou ostatní mají, ale z nějakého důvodu je náš vůz hodně dobrý v závodě.

Takže jsi zvyklý na situaci, že je kvalifikace trošku boj - a potom musíš z auta dostat co se dá během závodu?
KR: To zní, jako by se mi v kvalifikaci vždycky dařilo hrozně, ale to není tak úplně pravda. V Abú Zabí to byla dobrá kvalifikace a bylo z toho páté místo na startu. Věděl jsem, že musím zvládnout start a, ok, pomohlo mi, že Sebastian z nějakého důvodu startoval z pit lane. A povedl se mi start, potom to šlo jako po másle. 

Co učíní návrat úspěšným? Co ti vyšlo a z nějakého důvodu nefungovalo u dalšího slavného jména na startovním roštu? Věk, auto, odhodlanost?
KR: Nemám ponětí. Rozhodně musíte mít dobré auto a dobrý tým, ale to je jen jedna strana mince, předpokládám. Zapojuje se hodně dalších faktorů a abych byl upřímný, nemám ponětí, jaké to jsou. Není žádné správná ani špatná cesta, jak se vrátit.

Michaelův tým je určitě větší než můj, ale máme dobré lidi, mám ty správné lidi kolem sebe a můžeme si jít za svým. Měl jsem štěstí, že jsem se vrátil do F1 jako bych ani nebyl pryč, jako by ty dva roky jednoho dne vyprchly. A chemie s týmem fungovala od prvního dne.

Uspokojil tě rok 2012?
KR: Vždycky chcete víc. Je trošku smutné, že jsme nemohli vážně bojovat o titul, ale nemyslím, že to od nás někdo očekával. Doufejme, že se nám to podaří příští rok.

Vrátil ses s myšlenkou, že bys opravdu bojoval o titul?
KR: Možná ne letos, protože jsem věděl, jak těžký byl pro tým rok 2011, ale byl jsem si jsitý, že se nám povede dobře.

Co auto?
KR: Je to silný balík. Není jedna věc či část, která by byla mnohem lepší než ostatní. Jinými slovy není zde žádný nedostatek - a to je důvod, proč jsme silní. Jasně, potřebujeme větší rychlost na rovinkách, ale jak jsem řekl, nejsilnější na voze je to, že na něm není jediná věc špatně.

Tým Lotus oslavuje výtězství po dlouhých 25 letech (foto: Lotus F1 Team)

Podepsal jsi prodloužení smlouvy, což bylo pro tým výhrou. Jaký vliv máš v týmu? Jsi jedním z těch pilotů, který je zároveň skrytým šéfem týmu?
KR: Ne, to ne (smích). Já odvedu svou práci v autě, ostatní na boxové zídce. Pomohli mi vrátit se a společně se nám dařilo. Nemám žádné ambice být mužem ve stínu.

Necítíš se v overallu a helmě jako ve svěrací kazajce? Tvoje pohyby jsou v závodním jiné než v civilu. Teď děláš dlouhé kroky, tehdy se šouráš...
KR: Opravdu? No, nemusím v závodním obleku moc chodit, takže možná vjem sofistikovanější chůze vychází z toho. Zaměřím se na to.

Dlouho jsi byl uchazečem o titul, ale po Abú Zabí je po všem. Nyní už je to jen mezi Fernandem Alonsem a Sebastianem Vettelem. Kdo je tvůj favorit a proč?
KR: Řekl bych, že Red Bull má nejsilnější vůz, ale měli pár odstoupení. Na druhou stranu Ferrari je spolehlivé, ale není nejrychlejší. Možná je to podobná písnička jako u nás. Takže hádám, že Red Bull má navrch, pokud se nerozbije auto. Pokud to budou normální závody bez odstoupení, potom by to Red Bull měl zvládnout.

Sebastian řekl, že máte nejblíž tomu být přáteli mezi piloty. Co je základem pro jezdecké přátelství?
KR: Potkal jsem Sebastiana kdysi dávno při závodech. Byl to mladík a já si s ním začal povídat. Od té doby si povídáme vždy, když se vidíme. Je to přímý chlapík a to se mi líbí.

Ale není to tak, že byste spolu jeli na dovolenou?
KR: Ne, ale bydleli jsme kousek od sebe, než se přestěhoval do nového domu a strávil nějaký čas ve Finsku se svými finskými kamarády. A ano, taky bych ho považoval za přítele.

Zajímalo tě někdy, proč jsi po svém návratu tak populární?
KR: Není to vtipné, jak se věci mění? Já si dělám věci po svém a to se někomu líbí, jiným zase ne. Jednu věc jsem nikdy nezkoušel a to je někomu se zavděčovat. Možná je to teď oblíbené. (smích)

Co se tohoto víkendu týče, přichází na řadu VC Spojených států, první od roku 2007 a na okruhu vytvořeném pro tuto příležitost. Co si o tom zatím myslíš?
KR: Nejprve musím říct, že to vypadá fantasticky a z toho, co jsem měl možnost vidět na počítači, musí být skvělé zde závodit. Hodně se těším, až si sednu do auta a zkusím to. Na první pohled taky musíte uznat, že to se všemi těmi barvami vypadá jako kus umění, takže doufejme, že je také umělecké co se řízení týče.

Vypadá to, že ses usadil na třetím místě v tabulce jezdců, takže se nerýsuje žádné překvapení a ty se už můžeš soustředit na příští sezonu. Jaké jsou ambice?
KR: Doufám, že budeme mít dobré auto. Bude to jednodušší start do sezony, protože teď už se známe a víme, co od sebe můžeme očekávat. Rozhodně se pokusíme o lepší výsledek než letos, ale vše záleží na dobrém autě.

Jak dlouho plánuješ zůstat ve Formuli 1?
KR: Mám smlouvu na rok, a potom uvidíme. 2013 může být mým posledním rokem, ale taky nemusí. Nikdy nevíte. V této chvíli si to užívám.

Vytisknout

Diskuze: Bude příští rok pro Räikkönena poslední? "Možná ano, možná ne. V této chvíli si to užívám"

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Caterham

FIA zruší neomezené používání DRS v trénincích a kvalifikaci

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud