Chystá se Aston Martin do F1? Potřebujeme pomoc FIA

Robert RoBertino Pavelka, 25. července 2017, 13:00 Google+

Dohady o tom, zda počet dodavatelů pohonných jednotek je malý či dostatečný, mohou narazit na různé argumenty. Byly doby, kdy v F1 hřmělo i osm značek, ale také pamatujeme případy, kdy jsme slýchali jen tři odlišné pohonné jednotky.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 27.07. 09:30) Napište svůj názor
Společný projekt Red Bullu a Aston Martinu: AM-RB 001

Společný projekt Red Bullu a Aston Martinu: AM-RB 001 | foto: Aston Martin

Sdílejte článek

Stačí se podívat do poloviny 70. let, kdy legendární Ford Cosworth obhospodařoval prakticky celé startovní pole. V roce 1974 - 1975 například zásoboval týmy McLaren, Tyrrell, Lotus, March, Shadow, Surtees, Williams, Hesketh, Penske, Parnelli, Ensign, Lola/Hill a Fittipaldi - a to nemluvíme o příležitostných akcích jako Token, Trojan, Maki, Lyncar či Amon. Této síle vzdorovaly pouze dvanáctiválce Ferrari a BRM (druhý ale s jistými výpadky), přičemž epizodní overtura Matry se smrskla na dva závody. 

Současné kvarteto by mohl rozšířit podporou programů motoru F1 Aston Martin, ovšem má to své ALE, které sdělil výkonný ředitel značky Andy Palmer na nedávné schůzce Strategické skupiny FIA. Pravidla od roku 2021 by musela být upravena tak, aby byla přitažlivá pro výrobce sportovních vozů. Pouze tak by mohla společnost odůvodnit náklady spojené s účastí v F1. Aston Martin v současné době sponzorsky spolupracuje s Red Bullem a vyvíjí za účasti Adriana Neweye silniční projekt Valkyrie, který bude pohánět motor Cosworth. Vůz by měl podle odhadů přijít na 3,2 milionů $.

img-responsive

Logo Aston Martinu najdeme na boku Red Bullu | foto: Red Bull Racing

"S projektem Valkyrie a Red Bullem se pohybujeme na okraji F1. Pořád se ve vzduchu vznáší otázka - chtěli bychom tam vstoupit jako tým? Naším hlavním konkurentem je Ferrari, takže v tomto smyslu by účast měla racionální význam. Ale společnost, která se teprve nedávno přesunula do sféry černých čísel, těžko sežene 350 až 400 milionů eur ročně, aby je vydala na tým F1. Jestliže - a to je opravdu velké JESTLIŽE - bude existovat horní mez v závislosti na počtu lidí nebo vynaložených prostředků, které lze vložit do vývoje nového motoru, máme dobrý důvod se pustit přinejmenším do studie takového řešení. V současné době existuje mnoho názorů, které se teprve postupně změní ve finální rozhodnutí," vysvětlil situaci Palmer pro motorsport.com.

Pomoc musí přijít ze strany FIA

Vše je otázkou debat a dohody. Přesně to naznačuje Palmer v případě Aston Martinu. Počáteční náznaky označuje za slibné, ovšem jedním dechem dodává, že mezi současnému a potenciálními konkurenty není jednoznačná shoda.

"Věci míří určitě správným směrem. Všichni pochopitelně akceptují, že F1 potřebuje větší divadlo, více hluku, aniž by došlo k omezení výkonu, ale bude třeba jednoznačně ponížit náklady. Nemyslím, že by s tímto přístupem někdo v auditoriu nesouhlasil. Debata tedy pokračuje v duchu: »Jak?« FIA může navrhnout: »Proč tedy neodstranit toto?« Polovina zúčastněných připustí: »Ano, to by šlo udělat«. Proto existuje ještě dlouhá cesta od myšlenky k realizaci. Nemyslím, že se to nepodaří. Jsem toho názoru, že FIA nebo F1 nakonec ten krok udělají a řeknou si: »Tohle bychom měli udělat!« Ještě není řečeno, že dvojité turbo bude čelit variantě jednoduchého turba. Ano, podobný návrh se už objevil, ovšem zdaleka nejde o nic fixního," pokračuje Palmer.

Dveře nezavíráme před nikým

"Byli jsme požádáni, abychom provedli studii, jaký bude tlak ve válcích a případný dopad na výkon. Je zřejmé, že se v tomto případě jedná pouze o hypotetický argegát," popsal Palmer iniciativu, aby všichni stávající a případní dodavatelé pohonných jednotek provedli výzkum případných formátů motorů.

Výkonný ředitel Aston Martinu nezpochybňuje díky projektu Valkyrie velmi silnou vazbu s Cosworthem, ale nechce, aby podobné svazky ovlivňovaly další rozhodování o případné spolupráci.

img-responsive

Aston Martin Valkyrie | foto: Aston Martin

"V tomto směru žádná jistota není. S Cosworthem máme velmi dobrý vztah, zvláště když se hovoří o Valkyrii, F1... Mimochodem, když si koupíte za 150 000 liber Aston Martin, je tu něco jako pokrevní linie. Pak samozřejmě dává smysl ji přenést do všeho ostatního. Pochopitelně to neznamená, že nebudeme uvažovat o dalších partnerech, například Ricardo (dodavatel převodovky pro Valkyrii) nebo Ilmor, ti všichni se schůzky zúčastnili a naslouchali. Hovořili jsme o možnostech spojení s dalšími stranami, ale rozhodnutí zatím nepadlo. Snad budeme moudřejší v září, to nám umožní se správně rozhodnout," vysvětluje Palmer. 

Nicméně čtyřiapadesátiletý rodák ze Stratfordu na řece Avon (právě tady přišel na svět William Shakespeare) si umí asi nejlépe představit, že by Aston Martin poskytoval technickou podporu spíš než přípravu vlastního motorů, a to i v případě, že F1 projde jím očekávaným progresem.

"Nikdy jsem nebyl příznivcem jednoduchého sponzorství. Vždy se snažím získat určitou míru autenticity. Čím je větší, tím je skutečnější. To je v současné době příprava Valkyrie, na níž se podílí Adrian Newey. Pokud by se nám něco podobného podařilo i v opačném směru a najdeme někoho, komu bychom mohli technicky přispět, pak se toho rádi zúčastníme," uzavírá Palmer. 

Vytisknout

Diskuze: Chystá se Aston Martin do F1? Potřebujeme pomoc FIA

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 27.07.2017 09:30 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lance Stroll se dostal do hledáčku Villeneuva. Zda právem či neprávem, toť otázka...

Villeneuve: Jsem placen za to, abych vyjádřoval své názory

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud