Představení Hungaroringu: Co čekat na technickém okruhu a jaké jsou jeho výzvy? + video

Petr Hlawiczka, 24. července 2014, 00:00 Google+

Čím je zajímavý okruh Hungaroring, kde se o víkendu uskuteční 11. podnik letošní sezóny? Jaké technické výzvy představuje pro monoposty a piloty?

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 25.07. 20:47) Napište svůj názor
Massa, Felipe

Massa, Felipe | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Velká cena Maďarska je poslední zastávkou Formule 1 před měsíční srpnovou přestávkou, během které musí týmy minimálně na 2 týdny zavřít své továrny. Jedno kolo na Hungaroringu měří 4 381 m a nedělní závod je vypsán na 70 kol, což dává dohromady vzdálenost 306,630 km.

Okruh nedaleko Budapešti je velmi klikatý - obsahuje 14 zatáček, z toho 8 pravotočivých a 6 levotočivých - většinu pomalých až středně rychlých. Jedna střídá v rychlém sledu druhou, piloti si proto nemají čas během kola nikde moc odpočinout. Kvůli absenci rovinek a obvykle horkému počasí je trať fyzicky velmi náročnou a inženýři se hodně věnují správnému chlazením vozů. Náročnou zkouškou prošli už minulý týden na Hockenheimu, kde teplota dráhy dosahovala 58 °C.

Protože je celkem hrbolatá a zaprášená trať během roku málo využívána, o víkendu se rychle vyvíjí a časy s přibývajícím provozem rapidně klesají. Smysluplně se na nastavení dá proto pracovat pouze v sobotním třetím tréninku.

mapa
Mapa Hungaroringu (zdroj: FIA)

Pro dobrý čas na kolo je klíčová maximalizace rychlosti ve druhém sektoru. Týmy zde volí na svých vozech maximální aerodynamický přítlak (byť ne až takovou extrémní úroveň, jako v Monaku) na úkor celkové aerodynamické efektivity.

Průměrná rychlost se pohybuje pouze kolem 180 km/hod - nejméně ze všech stálých závodních okruhů v kalendáři F1, pomaleji se jezdí pouze na městském okruhu v Monaku. Zatáčky se projíždějí průměrnou rychlostí 130 km/hod - každá zatáčka na dvojku až čtyřku.

Předjíždění je zde velmi obtížné, jediné místo představuje startovní/cílová rovinka, na níž se také v neděli bude nacházet první ze dvou DRS zón (130 m za zatáčkou č. 14), která by měly přispět k atraktivnější podívané. Ta druhá, o něco kratší, následuje hned za ní - začíná 6 m za první zatáčkou. Nejsou však nezávislé, sdílejí stejné místo detekce 5 m před poslední zatáčkou (č. 14).

Nejdéle se na plný plyn jede na startovní/cílové rovince, která měří 908 metrů a piloti tento úsek od zatáčky č. 14 zvládnou s pedálem na podlaze urazit za 10 vteřin. Na jejím konci budou monoposty díky DRS letos dosahovat rychlosti přes 320 km/hod.

pocasi 2014
Předpověď počasí na víkend
(zdroj: formula1.com)

Z pohledu motoru nároky Hungaroringu ostře kontrastují s tím, co jsme viděli minulý týden na Hockenheimringu: jde o pomalou trať, kdy se na plný plyn jede 55 % místo 65 - 70 %. Nároky na výkon jsou i kvůli jeho konfiguraci tentokrát nízké.

Důležitá je zejména ovladatelnost pohonné jednoty spíše než její maximální výkon. V době V8 bylo běžné, že se zde motor nasazoval ke svému třetímu závodu, stejný princip platí i letos: týmy zde nasadí své V6 k poslednímu závodu jejich životního cyklu, bude-li to možné.

Tvrdé brzdné zóny poskytnou MGU-K dostatek příležitostí pro rekuperaci energie, zejména v 1. zatáčce a ve druhém sektoru, který vozy projíždějí hlavně na třetí rychlostní stupeň a maximální rychlost nikdy nepřesahuje 245 km/h.

telemetrie
Telemetrie z loňského průjezdu Hungaroringem (zdroj: Caterham F1 Team / Renault Sport F1)

Krátké dávky plynu mezi zatáčkami dávají podobně možnost MGU-H k rekuperaci tepelné energie z výfuků. Tato okamžiky jsou krátké (několik sekund), protože zde scházejí rovinky - krom hlavní cílové měří ta mezi 3. a 4. zatáčkou 790 m, hodně ale zatěžují vnitřní součástí motoru.

V Maďarsku si na své přijde i turbo, což bude v letošní sezóně zatím možná nejzřetelnější. Piloti neustále sešlapují a povolují plynový pedál a turbo, které rychle zabírá a pomáhá přesně dodávat výkon, hodně zlepšuje ovladatelnost a snižuje časy na kolo.

Nároky na součásti pohonných jednotek (1 - nejsnazší; 5 - nejtěžší):
- motor s vnitřním spalováním: 2
- MGU-K: 3
- MGU-H: 4
- baterie: 4
- spotřeba paliva: 3
- rekuperace energie: 5

I když tedy okruh není náročný na motor s vnitřním spalováním (ICE), tak dává hodně zabrat ERS a jeho souvisejícím součástem. Proto výrobci motorů volí tzv. mix & match přístup, kdy mezi sebou kombinují prvky pohonné jednotky z různých závodů.

brzdy - madarsko
Údaje o brzdění do zatáček (zdroj: Brembo)

Brzdy jsou velmi namáhány, náročná je především první zatáčka, do níž se na vzdálenosti 122 metrů za 2,37 s brzdí z rychlosti 322 km/hod na 90 km/hod po dlouhé rovince. Na piloty přitom působí přetížení 5,31 G, na pedál musí vyvinout tlak o síle 121 kg, přičemž výkon brzd dosahuje 2112 kW.

Krom toho se jinde moc prudce nebrzdí, od zatáčky č. 10 jsou požadavky na brzdy nízké. Hlavním problémem bývá vysoká teplota třmenů, protože kvůli po sobě rychle následujícím zatáčkám nemají kde vychladnout - proto týmy musí věnovat pečlivou pozornost optimalizaci brzdových kanálků, aby přiváděly dostatek vzduchu a výkonnost brzd byla konzistentní a opotřebení třecího materiálu pod kontrolou. Brzdí se na 11 místech okruhu, celkem 15 % času jednoho kola.

Pirelli do Maďarska veze o měkké (žlutá barva) a středně-tvrdé (bílá) pneumatiky - ty první jmenované fungují při užším rozpětí vyšších teplot, ty tvrdší při širším rozmezí nižších teplot. Kvůli přetížení v zatáčkách, neustálé akceleraci a brzdění je jejich struktura pod velkým tlakem.

Opotřebení pneumatik zde nebývá vysoké vzhledem k povrchu dráhy a její konfiguraci, ty jen nemají kvůli absenci rovinek během kola kde moc vychladnout. Teploty asfaltu mohou dosahovat až 50 °C. Mezi oběma směsmi by měl být rozdíl v rychlosti kolem 1,5 s.

Z prvního místa na roštu to je do první zatáčky celkem daleko - 400 metrů: po dobrém startu tedy piloti budou moci před první zatáčkou vydělat. Boxová ulička měří 364 metrů a v neděli se očekávají strategie o dvou zastávkách, ačkoliv zde loni vyhrál Hamilton - s tehdy ještě nešetrným Mercedesem - po třech přezutích.

Pravděpodobnost výjezdu safety caru je pouze 10%, během posledních sedmi let se zpomalovací vozidlo na trať dostalo pouze dvakrát. Pro volbu strategie je klíčový start, kterému se týmy přizpůsobují. Pokud se povede, je vše v pořádku a postupuje se dle plánu, při ztrátě několika míst přecházejí na "plán B," který zahrnuje agresivnější strategii pro zisk pozic zpět.


Video: Lewis Hamilton projíždí Hungaroringem (zdroj: Youtube)

Rekord zde drží Michael Schumacher, který zde během závodu v roce 2004 zajel kolo za 1:19,071 min. Loni zde byl v závodě nejrychlejší Mark Webber s Red Bullem (1:24,069), v kvalifikaci o den dříve exceloval Lewis Hamilton s časem 1:19,388 min.


Data z minulé sezóny

Tréninky
- první: 1:22,723 (Vettel)
- druhý: 1:21,264 (Vettel)
- třetí: 1:20,730 (Grosjean)
- rozdíl P3 - P1: 1,993 s

Kvalifikace
- Q1: 1:20,350 (Rosberg)
- Q2: 1:19,778 (Rosberg)
- Q3: 1:19,388 (Hamilton)
- rozdíl Q3 - Q1: 0,962 s
- rozdíl Q3 - P1: 3,335 s

Závod
- nejrychlejší kolo: 1:24,069 (Webber)
- maximální rychlost: 305,1 km/hod (Rosberg)
- počet zastávek: 56

 

Jak jsou na tom piloti před Maďarskem se svými pohonnými jednotkami?

tab

 

Přes 470 fotografií z loňského závodního víkendu v Maďarsku najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Představení Hungaroringu: Co čekat na technickém okruhu a jaké jsou jeho výzvy? + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 25.07.2014 20:47 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

Jezdci varování: Räikkönenův případ není dobrým vzorem

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud