Jak se Horner staví k Hamiltonovu pojetí závěru kvalifikace? Jaká je Hamiltonova reakce?

Robert RoBertino Pavelka, 31. července 2021, 19:25 Google+

Jak naznačují diskuzní fóra na mnoha stránkách věnovaných F1, závěr kvalifikace v Maďarsku opět vyvolal debaty, navíc publikum přímo na Hungaroringu vyprovodilo obhájce titulu silným bučením.

Počet komentářů:  18 komentářů (Poslední 02.08. 08:16) Napište svůj názor
Christian Horner upíná pozornost na zítřek

Christian Horner upíná pozornost na zítřek | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Závěrečné dvě minuty v poslední kvalifikační pasáži, až na Vettela jsou na trati prakticky všichni piloti, na chvostu čtveřice v pořadí Bottas, Hamilton, Verstappen a Pérez. Lewis už v boxech jede jak babka na nákup, jeho out-lap je rovněž plný střídání rychlostí. Je zjevné, že se snaží znemožnit dvojici Red Bullů nájezd do posledního rychlého kola naděje. 

Nakonec se mu to povedlo jen napůl - Verstappen ještě nájezd zvládl, ale Pérez nikoli a pak jen mohl dát průchod své roztrpčenosti. Ačkoliv se Max dokázal mírně zlepšit, nebyl jeho výsledek takový, aby ohrozil Mercedesy v první řadě. Christian Horner byl v nadále vyhroceném vztahu mezi zástupci třícípé hvězdy a nápojových býků dotázán, zda podle něj šlo o odvetu za kroky, které Red Bull před Maďarskem proti Hamiltonovi podnikl. 

"Lewis má zajeté extrémně dobré kolo a pak si svou pozici jistí horem dolem a evidentně našim vozům nechce umožnit jízdu po volné trati. Má ovšem právo něco podobného udělat. Má svou pozici na trati, my s tím nemáme žádný problém. Teď už to je o zítřku," vysvětlil Horner a pochopitelně musel zodpovědět i otázku, jak by se v podobné situaci zachoval jeho tým: "Myslím, že my jsme se mnohem více soustředili na přípravu našich pneumatik, protože jak je vidět, on se ani zdaleka nepřiblížil svému nejlepšímu času. Zjevně se zajímal víc o to, co se děje za ním. Ale to patří k věci," zněla vyhýbavá odpověď.

Nejvíc byl naštvaný Sergio Pérez, jemuž se v Maďarsku dlouhodobě nedaří. I on byl dotazován serverem Sky Sports, jak se na celou záležitost dívá. Mexičan se domníval, že času na to, aby mohl zajet ještě jedno rychlé kolo, bylo mnohem více, alespoň tak to podle týmu vypadalo. "Bohužel všechno bylo jinak a to znamenalo, že jsem v podstatě ztratil svůj poslední pokus. Myslím, že potenciál v autě byl. Provedli jsme nějaké úpravy a Hungaroring je okruh, že pokud najedete do první zatáčky správně, ušetříte hodně času, protože to je zatáčková trať. Takže to je velká škoda. Nakonec i přesto máme zítra dobrou výchozí pozici. Ale věděli jsme, že Mercedes bude hodně dobrý. Upřímně doufám, že zítra na ně budeme moci vyvinout maximální tlak." 

img-responsive

Do debaty se přes twitter zapojil i Grosjean | foto: Haas F1 Team

Hamilton se brání

Hamilton pochopitelně na Hornerovo vyjádření zareagoval. Když mu moderátor Motorsport.com sdělil názor šéfa Red Bullu a přečetl twitter bývalého pilota F1 Romaina Grosjeana "... pokud to bylo úmyslné, pak to není nic hezkého...", vysvětlil svůj postoj: "Myslím, že pokud řekne něco takového (myšleno Grosjean), je hloupý člověk. Všichni jsme jeli pomalu - sledoval je vůbec? Nerozumím. Měl jsem zrychlit a nalepit se na Valtteriho? Tím chci říci, že všichni okolo jeli pomalu a ve skutečnosti vše probíhalo jako v ostatních podobných případech. Samozřejmě, pokaždé, když vyjíždíme z boxů, snažíme se připravit pneumatiky, tady jsme je chtěli nechat chladnější, protože tu je takové vedro. Nebyla to žádná taktická hra, jak se domnívá Horner. To nemám zapotřebí. Vím, co v autě provádím, aby bylo dost rychlé, nemusím přidávat taktiku. Takže ti, kteří celou věc komentují negativně, evidentně toho moc nevědí o práci, kterou děláme, což je pravděpodobně důvod, proč tu ani nejezdí. 

Z boxů jsme vyjeli jako jedna z posledních aut. Věděl jsem, že když se dotáhnu na Valtteriho a kluky před ním, tak se na konci kola všichni dostaneme do chumlu, takže jsem si chtěl vytvořit co největší mezeru. A ještě bylo nutné na konci kola nechat určitou mezeru a počkat, až se pořádně rozjedou. Takže jsem se jenom snažil, abych měl pro svůj pokus dost místa před sebou. Ale v konečném důsledku si myslím, že se všichni chtěli co nejlépe vypořádat s pneumatikami, proto byli tak pomalí."

Nepovšimnut nezůstal ani fakt, že Hamiltonovo poslední rychlé kolo bylo o 2,335 pomalejší než jeho čas znamenající pro něj pole-position. I to dokázal Hamilton vysvětlit: "Hned na konci zahřívacího kola jsem nejspíš přišel o podstatnou část teploty ve všech pneumatikách. Takže ono kolo od samého počátku nebylo nijak excelentní. A ani se nezdálo, že by se věc v průběhu kola zlepšovala. Každopádně jsem opravdu vděčný, že tým odvedl tak tvrdou práci, abychom s naším vozem byli tam, kde po dnešku jsme."

Vytisknout

Diskuze: Jak se Horner staví k Hamiltonovu pojetí závěru kvalifikace? Jaká je Hamiltonova reakce?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 18, poslední 02.08.2021 08:16 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 18 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hlavní rovinka v Maďarsku

GRAFIKA: Startovní rošt v Maďarsku - Mercedesy před Verstappenem s výhodou…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud