Mercedes zaváhal, Ricciardo zvítězil! Napětí a těžká nehoda v závěru

Karel Bařina, 8. června 2014, 21:46 Google+

KANADA - ZÁVOD; Daniel Ricciardo využil slabé chvilky Mercedesu a skvěle zvítězil před Rosbergem a Vettelem.

Počet komentářů:  187 komentářů (Poslední 24.06. 09:17) Napište svůj názor
Ricciardo, Daniel

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Vozy se řadí na startu závodu na 70 kol, pouze Gutierrez bude startovat z pit-lane. Je sucho, a to bude platit až do cíle. Trať je rozpálená už na 50 °C.

Hamilton odstartoval o něco lépe, ale Rosberg má vnitřek první zatáčky a je nekompromisní, Hamilton musí vyjet trochu mimo trať a propadá se za Vettela. Možná došlo i k lehkému kontaktu mezi oběma mercedesy.

V nájezdu do třetí zatáčky brzdí přiliš pozdě Chilton, nedaří se mu vyhnout Bianchimu a obě Marussie jsou po ošklivé nehodě mimo hru. Na trati je safety-car. Po nehodě na trati zůstalo hodně trosek a velké olejové skvrny.

Vozy jsou seřazeny za safety-car v pořadí: Rosberg, Vettel, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo, Vergne, Alonso, Räikkönen, Button, Perez, Hülkenberg, Magnussen, Sutil, Grosjean, Kvjat, Maldonado, Kobajaši, Ericsson, Gutierrez.

Závod je restartován v 7. kole a nikomu se situaci nepodařilo využít. Hamilton se místo útoku na Vettela musí spíš bránit před Bottasem. Perezovi se v 9. kole podařilo předjet Buttona. Ericsson je v boxech a vypadá to na odstoupení ze závodu. Kvyat dělá hodiny ve druhé zatáčce, pokračuje dál.

Hamiltonovi na konci 10. kola předjel Vettela a může stíhat Rosberga, ale vypadá to, že jsou pořád zhruba stejně rychlí. Od 12. kola jsou tu první zastávky. Ve 13. kole jede k mechanikům Ricciardo, o kolo později Bottas a Button. V 15. kole přezouvají Vettel a Massa. Vettel zůstal před oběma piloty stáje Williams.

Alonsovi vyšla zastávka dobře, posunul se před Vergneho. Massa se naopak propadl i za Vergneho, ale díky motoru Mercedes se před něj hravě vrací. Räikkönen vydržel na trati o dvě kola déle než Alonso a zůstal za Kvjatem.

Rosberg poprvé přezouvá v 17. kole. Zastávka je dobrá, ale po výjezdu na studených pneumatikách má velké štěstí, že se vynul zdi. Hamiltona čeká zastávka hned v dalším kole a jeho ztráta na týmového kolegu se asi o půl sekundy zvětšuje.

Pořadí na konci 20. kola: Rosberg, Hamilton, Perez, Hülkenberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, Maldonado, Alonso, Vergne, Massa, Kvjat, Räikkönen, Button, Magnussen, Gutierrez, Grosjean, Sutil, Kobajaši.

Oba vozy Force India zatím pokračují bez zastávky. Räikkönen útočí na Kvjata v závěrečné šikaně. Ruský pilot se snaží brzdit co nejpozději a nakonec si raději rovná trati napříč šikanou. Vettel podobně zkusil vybrzdit Hülkenberga ve vlásence, ale přestřelil a zůstal za ním. Maldonado odstavuje poškozený Lotus v garáži.

Hamilton ve 23. kole stáhl Rosbergův náskok pod sekundu a může využít DRS. Kobajaši dělá hodiny a má zlomené zavěšení zadního kola, odstupuje ze závodu. Rosberg probrzdil šinaku na konci 25. kola - pustí před sebe Hamiltona, aby nedostal penalizaci?

Massa v první zatáčce předjel Alonsa. Rosberg zatím zůstává před Hamiltonem. Viditelně nešetří pneumatiky, opět se mu podařilo vzdálit na více než 1s. Button předjel Kvjata v nájezdu do Vlásenky. Bottas útočí na Vettela.

Traťoví komisaři rozhodli, že Rosberg nebude penalizován, souboj pokračuje! Perez jede poprvé do boxů až ve 34. kole. O kolo později je v boxech Bottas - pravděpodobně se snaží vyměnit pneumatiky dříve než Vettela získat tak výhodu, protože Vettelovi se i přes viditelně slabší motor daří bránit pozici.

Ve 36. kole si pneumatiky nechvává vyměnit Vettel A opět je před Bottasem. Hamilton trochu ztratil, na konci 37. kola je 2s za Rosbergem. Stěžuje si na ztrátu výkonu, ale v dalších kolech se znovu přibližuje. Skoro o dvě sekundy na kolo teď jedou pomaleji oba mercedesy.

Ve vlásence udělal hodiny Räikkönen. Hülkenberg jede do boxů ve 41. kole - ještě o 7 kol později než Sutil. Vettel se po druhých zastávkách propadl za Ricciarda. Oba teď brzdí Perez a zezadu se přibližuje Hülkenberg.

Ve 44. kole míří ke druhé zastávce Rosberg. Levé přední kolo se nedaří připevnit a Rosberg stojí dlouhých 4,5 s. V dalším kole je tu Hamilton a zastávku má velmi rychlou. Na trať vjíždí před Rosbergem, ale oba jsou za Massou! Ten však ještě jednou zastaví.

Hamilton dělá chybu a Rosberg je zase před ním! U Hamiltona na vypadá na problém se zadními brzdami. Jede do boxů a končí. Ale pozor, u Rosberga to vypadá velmi podobně! Jede o 5s na kolo pomaleji než ostatní.

Massa je v boxech a Rosberg znovu vede, už ale nemá žádný náskok. V dalších kolech to však začíná vypadat, že problémy s brzdami pominuly, Rosberg je schopen alespoň držet dostatečnou rychlost, aby jej Perez nemohl předjet. Kvjat končí mimo trati, asi kvůli poruše.

Rosberg dostává zprávu, že teplota jeho brzd je už zase v pořádku a má se pokusit poodjet Perezovi. Bottas útočí na Hülkenberga, ale brzdí příliš pozdě a útok se mu nevydařil, naopak třetí vzadu se směje - Massa jde před Bottase i Hülkenberga.

Pořadí na konci 57. kola: Rosberg, Perez, Ricciardo, Vettel, Massa, Hülkenberg, Bottas, Alonso, Button, Vergne, Magnussen, Räikkönen, Grosjean, Gutierrez, Sutil.

Massa teď velmi rychle stahuje vedoucí čtveřici, kterou za sebou drží Rosberg s vozem v ne úplně nejlepším stavu. Naopak Bottasovi se teď nedaří, v první zatáčce ho vnějškem předjel Alonso.

Rosberg má čím dál větší problémy udržet vedení - čtvrtý Vettel na něj v 61. kole ztrácí pouze 1,3s a už dosloval přiletěl i Massa. První útok na Vettela zkouší útok Massa v 64. kole, ale zatím se musí stáhnout.

V 66. kole se Ricciardo velmi odvážně protlačil před Pereze v první zatáčce. Trochu však vyjel mimo trať a donutil Pereze hodně zpomalit, jezdci za nimi situaci naštěstí ustáli. Ricciardo teď může zkusit stáhnout Rosbergův sekundový náskok a zaútočit na první vítězství v F1.

Perez hlási problém s brzdami. Gutierrez je v boxech a vystupuje z vozu. Perez teď brzdí Vettela a Massu, zatímco Ricciardo už je v DRS zóně za Rosbergem. A využívá hned první pořádnou příležitost, v závěrečné šikaně je bezpečně před Rosbergem!

Ve stejném místě předjíždí Vettel Pereze. A toho využívá i Massa, jede na cílové rovince v nájezdu do posledního kola těsně za Perezem. Zkouší útok na brzdy v nájezdu do první zatáčky, ale Perez brzdí hodně brzy a dostává velkou ránu od Massy, po které čeká oba závodníky velmi tvrdý čelní náraz do bariéry z pneumatik!

Na trati je safety-car a závod je tím rozhodnut: Ricciardo poprvé v kariéře vítězí v F1! Rosberg je druhý, Vettel třetí. Čtvrté místo spadlo do klína Buttonovi, za kterým přijíždí Alonso a Bottas. Díky závěrečné nehodě má bod Räikkönen.

Danielu Ricciardovi gratulujeme k prvnímu vítězství a doufáme, že Sergio Perez a Felipe Massa budou v pořádku.

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing 251:39:12,830 hod
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 4,236
3. 1 Sebastian VETTEL deuInfiniti Red Bull Racing 15+ 5,247
4. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren Mercedes 12+ 11,755
5. 27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team 10+ 12,843
6. 14 Fernando ALONSO espScuderia Ferrari 8+ 14,869
7. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams F1 Team 6+ 23,578
8. 25 Jean-Eric VERGNE fraScuderia Toro Rosso 4+ 28,026
9. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMcLaren Mercedes 2+ 29,254
10. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 1+ 53,678
 
 
11. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team  + 1 kolo
12. 19 Felipe MASSA braWilliams F1 Team  + 1 kolo
13. 99 Adrian SUTIL deuSauber F1 Team  + 1 kolo
14. 21 Esteban GUTIÉRREZ mexSauber F1 Team  + 6 kol
 DNF  8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team  + 12 kol
 DNF  26 Daniil KVJAT rusScuderia Toro Rosso  + 23 kol
 DNF  44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1  + 25 kol
 DNF  10 Kamuj KOBAJAŠI jpnCaterham F1 Team  + 48 kol
 DNF  13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 49 kol
 DNF  9 Marcus ERICSSON sweCaterham F1 Team  + 64 kol
 DNF  4 Max CHILTON gbrMarussia F1 Team  + 70 kol
 DNF  17 Jules BIANCHI fraMarussia F1 Team  + 70 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Mercedes zaváhal, Ricciardo zvítězil! Napětí a těžká nehoda v závěru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 187, poslední 24.06.2014 09:17 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 187 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ - GP ČÍNA: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Newey, Adrian

Newey podepsal novou smlouvu u Red Bullu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud