F1 je zpět v Evropě: Na co se těšit v Barceloně a čím je katalánský okruh zajímavý? + video

Petr Hlawiczka, 7. května 2015, 06:40 Google+ Trať

Před Velkou cenou Španělska se podíváme na okruh v Barceloně a jeho výzvy. Obsahuje totiž vše: dvě dlouhé rovinky, rychlou část i pomalé zatáčky na konci kola. Jaké nároky klade na motory, převodovky, brzdy či pneumatiky? Jaké strategie můžeme očekávat?

Počet komentářů:  22 komentářů (Poslední 09.05. 10:45) Napište svůj názor
Circuit de Catalunya

Circuit de Catalunya | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Okruh Circuit de Catalunya nacházející se ve výšce 140 m n. m. týmy dobře znají, vždyť zde letos před sezónou dvakrát testovaly po čtyřech dnech. Na rozdíl od jiných podniků mají slušnou představu o nastavení svých vozů. Jde o první trať s významnějším převýšením, před letošní velkou cenou na ní nebyly prováděny žádné větší změny.

Závodní víkend bude velmi zajímavý, protože většina z nich v prvním evropském závodě tradičně nasazuje významné novinky. Red Bull minulý týden konečně prošel se svým velmi krátkým nosem nárazovými testy FIA a přiveze v podstatě nové auto, které bylo postaveno kolem něj.

Ferrari také chystá velké novinky a díky tomu, že je v závodě budou limitující opět přední pneumatiky (podobně jako v Malajsii), tak by chtělo být vyrovnanějším soupeřem Mercedesu a v boji o vítězství jej porazit.

Nový balík přiveze také McLaren, který očekává další velký krok vpřed a možná i první bod, ostatní týmy ale také nespí. Aerodynamické díly připravují 10 - 12 týdnů a všichni mají vysoká očekávání. Kvůli tomu se v pátečních trénincích dočkáme větší aktivity na dráze, různá vylepšení bude třeba ověřit.

Velká cena Španělska je vypsána na 66 kol, což při délce okruhu 4 655 m představuje celkovou vzdálenost 307,104 km. Jezdí se ve směru hodinových ručiček, 9 zatáček je pravotočivých, 7 levotočivých. Průměrný úhel zatáček činí 116°, v nejrychlejší (č. 3) z nich dosahují piloti rychlosti téměř 250 km/hod a po dobu 3 sekund zažívají přetížení 3,2 G.

Vzhledem ke své konfiguraci (směsici středně-rychlých a rychlých zatáček) je Barcelona považována za tu nejlepší prověrku aerodynamické efektivity. Pouze čtyři zatáčky jsou pomalé (projíždějí se pod 100 km/hod, č. 10 dokonce jen 75 km/hod). Průměrná rychlost na kolo přesto dosahuje 200 km/hod. Z pohledu času na kolo je nejdůležitější poslední technická část.

mapa
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

FIA i letos zachová loňskou novinku: dvě nezávislé DRS zóny, které by měly přispět k většímu počtu předjížděcích manévrů: první se nachází na cílové rovince, druhá mezi velmi rychlou zatáčkou č. 9. a pomalou 10.

I přes 1047 m dlouhou rovinku jsou vozy nastaveny kvůli vnitřní části a zejména kvůli 3., 9. a 16. zatáčce na vysoký přítlak (8/10), aerodynamický výkon je zde velmi důležitý.

Po tomto rovném úseku piloti uhánějí téměř 12 sekund s plynem sešlápnutým na podlahu, 5 sekund pak mezi zatáčkami 9 a 10. S  otevřeným zadním křídlem by mohli dosahovat maximální rychlosti přes 330 km/h. Z čela roštu to je do první zatáčky daleko - kolem 730 m (druhá nejdelší vzdálenost v kalendáři).

Problémy činí měnící se počasí mezi dopoledními a odpoledními částmi, rovněž vzhledem k blízkým horám a moři proměnlivý směr větru, jenž ztěžuje volbu nejvyššího převodového poměru na cílové rovince.

Celkově piloti na okruhu, jenž se nachází v nadmořské výšce 129 m n. m., stráví s plynem na podlaze 45 % času jednoho kola - letos zatím nejméně.

 

Na brzdě naopak stráví průměrných 18 % času. Rovinky umožňují efektivní rozptýlení tepla mezi jednotlivými brzdovými body. Nejnáročnějšími jsou první a desátá zatáčka (Elf), do které navíc vozy přijíždějí z kopce.

brzdy barcelona brembo id
Technické údaje o brzdění do zatáček katalánského okruhu (zdroj: Brembo)

Brzdí se na osmi místech, nejtvrději do první zatáčky, kde na 104 metrech během 1,11 sekund dosahuje přetížení 5,6 G. Piloti musí na pedál zatlačit silou 168 kg a při zpomalování monopostu o 210 km/h dosahuje brzdný výkon dle společnosti Brembo 2422 kW. Technické údaje o brzdění v dalších zatáčkách najdete v tabulce výše.

Středně hrbolatá trať není na motor ani převodovku moc náročná. Renault hodnotí její nároky z pohledu jednotlivých součástí pohonné jednotky jako průměrné stejně jako nároky na jejich chlazení.

Maximální výkon motoru je důležitý na dlouhé rovince, na výjezdu z pomalých zatáček je pro změnu důležitá dobrá trakce, v rychlých odezva (č. 3 a 8) a zachování dobré stability při podřazování a brzdění do pomalých zatáček (č. 10).

Protože je okruh plynulejší než moderní tratě, na které letos F1 zavítala, je u turba důležité zachovávání dobré ovladatelnosti. Zatáčka č. 10, kde rychlost padá k 70 km/h, vyžaduje dobrou odezvu turba, aby pohonná jednotka mohla poskytovat hladký průběh krouticího momentu a zajistila dobrý výjezd. Trakce z poslední zatáčky je pro předjetí na konci cílové rovinky zřejmě ještě důležitější než samotná maximální dosahovaná rychlost.

plyn
Práce s plynovým pedálem v Barceloně (zdroj: Petronas)

MGU-K má díky častému brzdění příležitosti pro dobíjení, klíčovou výzvou je zajištění správné míry stability při brzdění a navyšování výkonu při výjezdech ze zatáček. Barcelona není obtížná ani pro MGU-H, které může rekuperovat energii na cílové i zadní rovince.

Renault nám při rozboru nároků na motor prozradil, že ve Viry během závodního víkendu obdrží a zpracuje od každého ze svých týmů 60 GB dat, což je slušná porce. Výrobci motorů zatím nevyužili v úpravách pro Barcelonu žádné vývojové žetony, místo navyšování výkonu se soustředí spíše na zlepšování spolehlivosti a ovladatelnosti.

Spotřeba paliva je pravidly omezena na 100 kg na závod (1,52 kg/kolo, tj. 44 l/100 km). Dle nároků na spotřebu patří Barcelona na rozdíl od Melbourne či Bahrajnu mezi méně náročné okruhy, šetření palivem bude v průběhu velké ceny nízké - podobně jako v Malajsii. Deset kg paliva časy na kolo teoreticky zpomaluje o 0,35 s.

Převodovku během jednoho kola čeká 44 změn rychlostních stupňů, 2904 přeřazení za celý závod. Kvůli změnám větru inženýři nemohou měnit převody, proto se na poslední chvíli dělají jemné úpravy v aerodynamice (rychlosti se liší o 1 - 4 km/h). Silný zadní vítr je na dlouhé rovince méně škodlivý než ten čelní.

pirelli
Infografika Pirelli před Velkou cenu Španělska 2015

Pirelli s sebou veze středně-tvrdou a tvrdou směs. Rozdíl mezi nimi by se měl pohybovat kolem 0,8 - 1,2 sekundy na kolo. Opotřebení pneumatik je vysoké kvůli energii, kterou musí v zatáčkách zvládat. Nejvíce je zatěžovaná levá přední pneumatika, a to zejména v rychlé a táhlé třetí zatáčce, kde na ní působí vysoké boční přetížení - její průjezd trvá 4 sekundy a rychlost dosahuje 240 km/hod.

Loni týmy volily 2 - 3 zastávky, letos by to mělo být podobné. Ideální strategie počítá s dvěma výměnami pneumatik - mezi 18 - 20 a 40 - 43 kolem. Předpověď počasí vypadá příznivě, pravděpodobnost deště je nízká. Teploty by se měly pohybovat kolem 23 °C.

Boxová ulička v Barceloně měří 331 m, její průjezd včetně zastávky zabere 19 vteřin. Safety-car vyjížděl od roku 2003 celkem pětkrát, v 80 % případů kvůli nehodám v prvním kole. Pravděpodobnost jeho výjezdu je 27 %.


Video: Mark Webber popisuje průjezd okruhem (zdroj: Youtube)

Závodní rekord zde drží Kimi Räikkönen, který v roce 2008 na Ferrari zvládl jedno kolo za 1:21,670 min. Loni byl v závodě nejrychlejší Sebastian Vettel - 1:28,918 min.

 

Údaje ze sezóny 2014

Nejrychlejší časy
   - 1. trénink: 1:27,023 (Hamilton)
   - 2. trénink: 1:25,524 (Hamilton)
   - 3. trénink: 1:25,887 (Rosberg)

   - Q1: 1:26,764 (Rosberg)
   - Q2: 1:26,088 (Rosberg)
   - Q3: 1:25,232 (Hamilton)

- rozdíl Q3 - P1: 1,791 s
- rozdíl Q1 - Q3: 1,532 s

Maximální rychlost: 342,3 km/h (Massa)
Počet zastávek: 48
Počet normálních / DRS předjetí: 4/20

Pódium: 1. Hamilton, 2. Rosberg (+ 0,6 s), 3. Ricciardo (+ 49 s)
Vítězný čas: 1:41:05,155 hod
Vítězná strategie: 2 zastávky (18. a 43. kolo)

 

Přes 600 fotografií z loňské Velké ceny Španělska, kterou vyhrál Lewis Hamilton, najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: F1 je zpět v Evropě: Na co se těšit v Barceloně a čím je katalánský okruh zajímavý? + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 22, poslední 09.05.2015 10:45 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 22 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

de la Rosa, Pedro

De la Rosa: Ferrari začalo s vývojem letošního vozu jako první, obětovalo mu…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud