Alonso věří ve zlepšení Ferrari, za nejsilnějšího soupeře považuje Hamiltona a McLaren

Daniel Albrecht, 17. ledna 2013, 15:15 Google+

V rámci každoročního opatrného dovádění členů stáje Ferrari na sjezdovce v Madonně di Campliglio došlo i na tradiční rozhovory představitelů týmu s médii. Fernando Alonso se v jejich rámci rozpovídal o tom, co očekává od nadcházející sezóny. A vystřihl také poklonu svému bývalém kolegovi od McLarenu.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 17.01. 21:53) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Alonso má za sebou tři roky v legendární italské stáji, přičemž dvakrát mu titul unikl mezi prsty až v posledním závodě šampionátu. Cíl pro rok 2013 je tudíž jednoznačný.

„Vyhrát titul s Ferrari je to největší, v co může jakýkoliv jezdec doufat,“ uvedl Alonso. „Musí být úžasné držet trofej světového šampióna oblečen v rudém. Chci o to bojovat. Je krásné být na konci sezóny zvolen nejlepším jezdcem roku, a to dokonce, i když nevyhrajete.

Pomáhá to vynahradit všechny vynaložené oběti a nasazení. Cílem je ale vyhrát. Ve Formuli 1 jsou samí soutěživí lidé a já jezdím za tým, který má v F1 nejlepší historické statistiky, takže budeme opět bojovat o titul a já chci být opět součástí tohoto boje,“ říká Alonso.

Důvěra v rychlejší vůz než na začátku roku 2012
Věří, že Ferrari bude na začátku sezóny v lepší formě než vloni. „Jsem jistější. Pravidla jsou víceméně stejná jako vloni, takže bychom neměli být o 1,5-2 sekundy pomalejší, jako se to stalo na startu loňského roku. Možná je vůbec nemožné být horší než vloni. Týmy F1 jsou velmi komplexní.

Jednou z hlavních součástí je aerodynamika a my jsme před rokem či dvěma měli nějaké problémy s větrným tunelem v Maranellu. Můžeme si být jistější, když teď po celou dobu používáme větrný tunel Toyoty. Ve výsledku tak získáme na stálosti. To je jedna věc.“

„Jsou zde ale také věci jako infrastruktura a kreativita. Všichni ostatní mají nápady dříve než my. Doufáme, že s novými lidmi to budeme my, kdo bude velmi inovativní,“ snaží se Alonso povzbudit vývojové oddělení italské stáje.

wrooom alonso

Hodnocení loňské sezóny
Se sezónou 2012 je Alonso celkem spokojen. „Co chybělo vloni, to byla trocha výkonnosti na začátku a uprostřed šampionátu. Nebyli jsme superrychlí, ale byli jsme pravidelně na stupních vítězů. Udělali jsme, co bylo potřeba.

Pokud dokážete být na pódiu, je to dobré pro šampionát. Dějí se různé věci a někteří z našich soupeřů měli problémy se spolehlivostí, takže jsme byli vepředu. Ale naše úroveň nebyla dostatečná. Můžete se dívat zpátky a říkat si, že to či ono rozhodnutí změnilo výsledek, ale to se stává pořád.“

Co však bude z technického hlediska tou zásadní oblastí, na níž se inženýři zaměří? Podle Alonsa to bude tvarování oblasti kolem výfuků. „Kvůli pravidlům to není tak důležité jako před dvěma lety, ale je to stále velmi zásadní oblast, ve které čekáme další vývoj. Pneumatiky jsou méně důležité. Jsou stejné pro každého.“

Největší soupeři - Hamilton a McLaren
Pokud jde o největší soupeřem, nečeká Alonso zásadní změny. „Nevím, kdo bude hlavním rivalem. Bude to jezdec s nejlepším týmem, nejlepší přípravou a nejlepším vozem. Můj hlavní soupeř se jistě objeví.

Myslím si, že nejsilnějším jezdcem je Lewis Hamilton. To je můj osobní názor a ne nějaké politické vyjádření. Je to nejsilnější jezdec na startovním roštu a příští rok bude silný. Je to superdobrý jezdec. Během své kariéry vyhrál každý rok nějaký závod a myslím si, že vyhraje závody i s Mercedesem.“

„McLaren je vždycky silným soupeřem,“ dodává Španěl. „Je to tým se zkušenostmi a historií plnou dobrých aut a trvajících úspěchů. Budou opět silní.“

Na odhadování hlavních favoritů je ale příliš brzy. Navíc závodní sezóna je velmi dlouhá. Podle Alonsa až příliš. „Vloni to byla velmi dlouhá sezóna. Měli jsme akce až do 20. prosince a pak prázdniny jen přes Vánoce. Ještě bude pár dalších dnů mimo.

Rád bych viděl méně závodů. S testováním začínáme v únoru a závodíme pak celou dobu až skoro do prosince. Je to hodně měsíců a je hodně obtížné zůstat psychicky a fyzicky v kondici. Formule 1 je velmi dobrá podívaná, ale 19 závodů by bylo v pohodě, možná dokonce 18. To by pomohlo, společně s trochou testů navíc.“

alonso - massa

Fernando: Felipeho zlepšení je dobré i pro mě
Spokojený je Alonso i se svým týmovým kolegou. Před novináři dokonce potvrdil, že kdyby byl Felipe Massa v šampionátu před ním, v zájmu Ferrari by ho neváhal podporovat. „Samozřejmě. Nebylo by to poprvé ani naposledy.

Pomáháme si neustále navzájem pro dobro Ferrari. Felipe je jeden z nejlepších jezdců na světě, jak jsme ostatně viděli na konci roku 2012. Říkal jsem to celé tři roky. Byl mezi námi sice velký rozdíl, pokud jde o získané body, ale očekávám, že mi bude mnohem blíž.“

Alonsovi je ale prý jedno, s kým ve stáji jezdí a jestli v budoucnu dojde u Ferrari k jezdecké výměně. „Řídíme se tím, co rozhodne tým. Nebyl by to problém. Učil jsem se od všech svých týmových kolegů. Měli jsme i pěkně souboje. Uvidíme, co se stane v budoucnu,“ uzavřel Alonso.

Vytisknout

Diskuze: Alonso věří ve zlepšení Ferrari, za nejsilnějšího soupeře považuje Hamiltona a McLaren

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 17.01.2013 21:53 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

GP USA - PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

HRT

De la Rosa je z nové role u Ferrari nadšený

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. GP USA: Verstappen si pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  3. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

  4. GP USA: Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

  5. SPRINT USA: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

  6. GP USA: Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud