Ferrari žádá o přezkoumání Sainzova trestu

Robert RoBertino Pavelka, 7. dubna 2023, 10:45 Google+

Dramatický závěr Grand Prix Austrálie rozhodně přinesl zvýšené emoce a také - s ohledem na množství karambolů - pouze jeden trest. A právě kolem něj se bude točit jednání, o nějž usiluje stáj Ferrari.

Počet komentářů:  18 komentářů (Poslední 11.04. 17:07) Napište svůj názor
Šéf Ferrari Vasseur (na snímku s Laurentem Mekiesem) vysvětluje kroky svého týmu po GP Austrálie

Šéf Ferrari Vasseur (na snímku s Laurentem Mekiesem) vysvětluje kroky svého týmu po GP Austrálie | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ona událost je všem fanouškům dobře známá. Po Magnussenově nehodě v 54. kole byl závod zastaven a poté po objetí jednoho zaváděcího kola znovu restartován. V první zatáčce došlo ke kolizi Fernanda Alonsa a Carlose Sainze jr. Přestože byla téměř identická jako střet Charlese Leclerca a Lance Strolla v 1. kole závodu, tentokrát komisaři ještě před dojezdem GP za safety carem udělili španělskému pilotovi Ferrari pět vteřin a do jeho konta trestů zapsali dva body.

Frédéric Vasseur, šéf Ferrari, byl značně rozladěn odlišným posouzením incidentů, které se v závěru GP Austrálie odehrály: "Způsob, jakým byla posouzena kolize Gasly/Ocon a fakt, že třeba střet Sargeanta a de Vriese nebyl vyšetřován vůbec mě vede k názoru, že rozhodnutí komisařů nebylo konzistentní. Ale chci se vyhnout jakémukoli komentáři. Vzhledem k tomu, že diskutujeme s FIA a zaslali oficiální požadavek, nechci žádné podrobnosti zveřejňovat."

Proces přezkoumání rozhodnutí komisařů byl využit v předchozí Grand Prix Saúdské Arábie - stáj Aston Martin okamžitě napadla Alonsovu penalizaci. V takovém případě je nutné učinit dva kroky. 1. Stewardi musí rozhodnout, zda existuje konkrétní otázka, kterou je nutno zodpovědět, tedy zda se nabízí "významný a nový relevantní prvek" - pak následuje krok 2: bude na základě těchto poznatků učiněno rozhodnutí.

"Proces funguje tak, že nejdřív si váš požadavek projdou, aby zjistili, zda vůbec případ znovu otevřou. Pokud ano, dojde posléze k podání vysvětlení se stejnými komisaři, kteří rozhodli o penalizaci, případně s těmi, jež rozhodnou o požadavku. S nimi pak budeme jednat o samotném rozhodnutí. Můžeme očekávat přinejmenším otevřenou debatu, jejímž cílem by mělo být dobro sportu - a následně se vyhnout situaci, kdy ve stejnou dobu rozhodujete o třech téměř identických událostech v rozsahu několika desítek metrů, a výsledky jsou odlišné. Nejhorší bylo slyšet Carlosovo zoufalství v radiokomunikaci, které jakoby stewardi nevnímali. Byl to velmi zvláštní případ, proto si myslím, že přezkoumání dává smysl, Ponechání výsledků by nezměnilo stav na stupních vítězů - Carlos ani nedostal příležitost podat vysvětlení, jako to bylo umožněno Gaslymu a Oconovi," pokračuje Vasseur.

Rozebíhají se domněnky a názory, že dalšími důkazy ze strany Ferrari jsou údaje o vozech, které v danou chvíli nebyly dle Vasseura komisařům k dispozici. Šéf Ferrari však jakékoli dohady nebo spekulace na toto téma odmítá: "O správnosti trestu rozhodují stewardi, ale ze strany našeho týmu a mojí je prvním krokem otevřít znovu diskusi. Výsledek bude záležet na FIA. Určitě máme v rukávu svůj argument, ale ten si nechám až pro FIA samotnou. Očekáváme přezkum rozhodnutí, nechci nikoho obviňovat. Dělám tuhle práci už 33 let a pokaždé, když na trati došlo k nějakému incidentu, existovaly minimálně dvě verze podle účastníků, vždy s jinou zpětnou vazbou a výsledkem. Proto se nejedná o snadnou práci. Také je těžké rozhodovat během závodu, což je jeden z požadavků. Ale tenhle případ je pravděpodobně specifičtější - tři červené vlajky, dva restarty a ten poslední už jenom jako dojezd za safety carem. Odtud pochází naše rozladění, protože dle našeho pocitu měla být kolize mezi Gaslym a Oconem řešena jinak," dodává Vasseur.

img-responsive

Má Carlos Sainz jr. naději na zpětně udělené body? | foto: Scuderia Ferrari

Zbývá tedy vyčkat, jak budou události nadále probíhat. Nový šéf maranellského týmu na FIA odmítá jakkoli tlačit, je si vědom, že žádný nátlak běh věcí nezmění: "Mají nyní celou záležitost ve svých rukou. Je na nich, zda po prvním slyšení rozhodnou, zda naši žádost přijmou nebo ne. Je také jen na nich, kdy se k tomu přistoupí. Mohou tak učinit v Baku, nebo dříve. Asi by byla rozumnější druhá varianta, aby se v Baku mohli soustředit na věci, které se tam stanou. Je lepší vše udělat v krátkém časovém horizontu. Máme čtyři týdny mezi dvěma závody, což umožňuje flexibilnější přístup. Ale vzpomínám si na jeden případ před dvěma lety, týkající se Kimi Räikkönena, tam to nechali až na další závod," uzavírá Vasseur.

Pamětníci si určitě vybaví dramatickou Grand Prix Brazílie 2003. Po těžkých nehodách Webbera a Alonsa v závěru byl závod předčasně ukončen a vítězem vyhlášen Kimi Räikkönen. Po přezkoumání však před příští Grand Prix San Marina bylo rozhodnuto, že vítězství připadne Giancarlu Fisichellovi.

Vytisknout

Diskuze: Ferrari žádá o přezkoumání Sainzova trestu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 18, poslední 11.04.2023 17:07 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 18 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen s Red Bullem RB19 v Saúdské Arábii

Verstappen a Marko reagují na Russellovu výtku, že Red Bull svou formu stále…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud