Nezapomenutelné závody, díl 4.: Jenson Button

Jana Šrámková, 10. srpna 2014, 09:44 Google+

V předposledním díle seriálu s názvem Nezapomenutelné závody se ohlédneme za kariérou mistra světa z roku 2009 v barvách Brawnu, Jensona Buttona.

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 30.11. 15:01) Napište svůj názor
Button, Jenson

Button, Jenson | foto: Honda Racing F1

Sdílejte článek

Jenson Button

Jenson Button patří mezi veterány startovního pole, v F1 debutoval v roce 2000 s týmem Williams. Na svou první výhru si však musel šest let počkat. Dočkal se jí na Maďarském Hungaroringu v barvách Hondy.

Velká cena Maďarska, Hungaroring, 2006

Pole position získal Kimi Räikkönen. Na začátku závodu byla trať mokrá, ale Fin si udržel vedení. Polem se kupředu probojoval Michael Schumacher a Fernando Alonso. Ten z patnáctého místa po krásném boji se Schumacherem po pár kolech získal třetí příčku. 

Piloti na pneumatikách Bridgestone se trápili a vidět to bylo především v případě Ferrari, jehož jezdcům kterým chyběla rychlost. Schumacher v boji s Giancarlem Fisichellou ztratil přední křídlo, což znamenalo, že se sedminásobný šampion musel vydat do boxů. A přišla chvíle Jensona Buttona, ten během 2 kol předjel Massu, Fisichellu i Schumachera. 

Brzy poté skončil závod pro Kimiho Räikkönena na McLarenu, který narazil do Liuzziho Toro Rosso a zasloužil se tak o výjezd safety caru. Alonso zajel do boxů a do vedení se opět dostal Schumacher. Button zůstal na trati a po zajetí zpomalovacího vozu zpět do garáže se tak ocitl na druhém místě.

Alonso z vedení zajel do boxů, ale kvůli pravé zadní pneumatice skončil v bariéře a Jenson Button se tak ujal vedení, které si už nenechal vzít. Ze druhého místa (jeho první a jediné pódiové umístění v F1) se radoval Pedro De La Rosa. A z prvního týmového pódiového umístění se radoval Sauber díky třetímu místu Nicka Heidfelda.

Hvězda závodu

Jeho jezdeckému stylu sedí okruhy jako Suzuka či Albert Park - rychlé průjezdy šikanami a esíčky, tratě s větším poloměrem zatáček, kde může být na dlouhých výjezdech agresivní.

Přesto v případě třiatřicetiletého rodáka z anglického Frome není třeba přemýšlet o jeho nezapomenutelném závodě příliš dlouho. Sám Button uvedl, že nejvíc lidí si ho bude pamatovat díky Velké ceně Kanady v roce 2011 a osobně jej považuje za jeden ze svých nejlepších.

Velká cena Kanady, Montreal, 2011

Být dvacátý první a nakonec se radovat z vítězství když si v posledním kole podáte stávajícího mistra světa? To je něco, na co se jen tak nezapomíná. Závodu v Kanadě tehdy nechybělo snad vůbec nic.

V Montrealu pršelo a počasí se ne a ne umoudřit. Odstartovat se tak muselo za safety carem. Z pole position startoval Vettel s Red Bullem (Button s McLarenem byl sedmý). Vettel se udržel na prvním místě i přes snahy Fernanda Alonsa. Za nimi v první zatáčce kolidovali Hamilton s Webberem. Button ztratil dvě místa když vyjel mimo trať a dostal se před něj Schumacher a Hamilton. Vettel ujížděl, ale pozice za ním se velmi často měnily.

Hamilton ztratil pozici ve prospěch Schumachera, když také vyjel mimo a po neúspěšných pokusech získat místo zpět se propadl až za Buttona. Na rovince však oba McLareny kolidovaly a Hamilton narazil do zdi, což pro něj znamenalo konec závod a výjezd safety caru.


Závod, na který se nezapomíná (foto: McLaren Mercedes)

Button přezul na přechodné pneumatiky a dostal penalizaci průjezd boxy za příliš rychlou jízdu za safety carem. Propadl se tak na 15 místo. Mezitím na čele Vettel zvyšoval svůj náskok na Alonsa. Jenže po pár kolech přišel další déšť a piloti přezuli na pneumatiky do mokra. Alonso jel pátý, Button osmý než začalo pršet se propadli na deváté a jedenácté místo. A kvůli intenzitě deště vyjel na trať safety car, po šesti kolech byl však závod pozastaven úplně a to na více než dvě hodiny.

Po restartu za safety carem byl Vettel první následovn Kobajašim, Massou, Heidfeldem, Petrovem atd a po pár kolech trať oschla a piloti mohli přezout na přechodné pneumatiky. Button zajel do boxů a vyjel za Alonsovým Ferrari, v zatáčce číslo tři kolidovali, Button měl defekt a propadl se na 21. (poslední) místo a pro Alonsa to znamenalo konec závodu.

Na trať opět zamířil zpomalovací vůz. Jenže to stále zdaleka nebyl konec závodu. Massa si poškodil přední křídlo, Sutil odstoupil a Button se posouval polem a po zastávce v boxech byl čtvrtý a stíhal vedoucí trio Vettel, Schumacher, Webber.

Kvůli nehodě Heidfelda s Kobajašim musel na trať znovu safety car a to celkem pošesté. Button v kole 64 předjel Webbera i Schumachera a dostal se na druhé místo a vydal se stíhat Vettela. V posledním kole měl Němec náskok 0,9s, ale poté v zatáčce č. 6 vyjel mimo trať a "daroval" tak Buttonovi vítězství.

"Byl to boj, dostal jsem penalizaci za rychlou jízdu pod safety carem a asi třikrát si musel probojovat cestu polem. Využil jsem příležitosti, když jsem stíhal Seba s ten v poslendím kole vyjel trošku mimo trať," popsal poté Button na tiskové konferenci.


Oslava titulu v podání Jensona Buttona (zdroj: Youtube/BBC/FOM)

Hon na titul
V roce 2008 se Buttonovi příliš nedařilo, s Hondou získal pouhé 3 body. Nejhorší chvíle nejen pro Buttona však přišla 5.12.2008, kdy japonská automobilka oznámila odchod z Formule 1. Pro všechny to byla chvíle nejistoty a vše záviselo na tom, zda se podaří tým prodat. 5.3.2009 bylo oznámeno, že tento tým bude přejmenován na Brawn GP, neboť stáj koupil bývalý technický ředitel Ferrari a předchozí šéf týmu Honda Ross Brawn, který si ponechal jezdeckou dvojici Button-Barichello.

Hned v úvodu sezóny přišel nástup, který očekával jen málokdo. Hned v úvodním závodě si vyjeli double, v dalším závodě Button opět zvítězil. V dalších 5 závodech rodák z Frome triumfoval hned 4x. Magické bylo tehdy slovo dvojitý difuzor. FIA jej označila za legální a Brawn těžil z tohoto inovativního řešení. 

Ve druhé polovině sezóny se však velmi zvedl tým Red Bull a vzhledem k tomu, že Button udělal několik chyb, musel těžit z náskoku, který si vybudoval v první polovině roku. Další vítězství k oněm šešti už totiž ten rok nepřidal.

Z pódiového umístění se pak radoval ještě v Itálii a Abú Zabí. Už v Interlagosu (v předposledním závodě) však bylo potvrzeno, že po 168 startech v F1 získal Jenson Button mistrovský titul s 96 body a tým, který v následujícím roce závodil pod značkou Mercedes, se mohl radovat i z poháru konstruktérů.

 

Můžete si také připomenout kariéru Fernanda Alonsa, Kimiho Räikkönena a Lewise Hamiltona.

Připravujeme: Nezapomenutelné závody Sebastiana Vettela.

Vytisknout

Diskuze: Nezapomenutelné závody, díl 4.: Jenson Button

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 30.11.2014 15:01 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Ecclestone, Bernie

Nabídka Ecclestona odmítnuta německou bankou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud