GP MAĎARSKA: Hamilton na pohodu, ujal se vedení v klasifikaci

Robert RoBertino Pavelka, 19. července 2020, 16:45 Google+

Řízením pandemie si maďarská Grand Prix okusila také jednou pocit figurovat v úvodních závodech šampionátu. Ovšem podle toho, co se dělo na trati, to spíš vypadalo na silně pokročilý status. Neboť poměr sil se nijak výrazně nezměnil.

Počet komentářů:  131 komentářů (Poslední 24.07. 16:17) Napište svůj názor
Max Verstappen - z beznaděje až na vrchol

Max Verstappen - z beznaděje až na vrchol | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Dlouho to vypadalo, že třetí závod letošního výjimečného šampionátu bude "mokrým", ale déšť před startem ustal, teplota se ustálila na 20°C (trať byla jen o čtyři stupně teplejší), zato 77% vlhkost vzduchu slibovala, že deštivá ruleta ještě může být zajímavá. 

Drama připravil svým fanouškům Max Verstappen. Při nájezdu na startovní rošt nedobrzdil ve 12 zatáčce a narazil levým předním kolem do bariéry, úhony doznal závěs (kolo bylo zcela vylomeno) a kompletně přišel o přední spoiler. Nezamířil však do boxů, nýbrž na své startovní místo, kde na voze začali pracovat mechanici. Stihli všechno do povinné lhůty, kdy má monopost stát na roštu s nasazenými koly. A zatímco se pozornost soustředila na Maxe, podle pozdějšího zjištění byl na pozici Alexe Albona vysoušen startovní rošt...

Po dokončení zaváděcího kola se Kvjat tázal, zda nemá zajet do boxů, ale místo toho tam zamířily oba Haasy (Grosjean měl přechodné, Magnussen měkké pneumatiky). Risk jim pro tuto chvíli vyšel a ani tolik neztratili. Zato start byl noční můrou v podání Bottase a Péreze. Valtteri se těsně před zhasnutím světel pohnul a předvedl vlastně regulérné "jumping start", ale jeho ulití prošlo bez povšimnutí - možná proto, že se propadl až na šestou pozici. Výborně se dopředu protáhl Verstappen a také Latifi. Po prvním kole bylo pořadí Hamilton, Stroll, Verstappen, Vettel, Leclerc, Bottas, Pérez, Sainz, Ricciardo a Latifi. Už na konci 1. kola byl u mechaniků Kvjat, o kolo později Leclerc a Bottas a na začátku 4. kola přešlo celé startovní pole na středně tvrdé pneumatiky s výjimkou čtveřice Russell, Kvjat, Giovinazzi a Leclerc. Posledně jmenovaný si ale záhy začal stěžovat, že jsou pneumatiky ve velmi špatné kondici.

Situaci komplikovaly soustavné předpovědi, že déšť se nad Hungaroring vrátí. Prozatím ale nebyl důvod se znepokojovat. Po výměně se první desítka seřadila následovně: Hamilton, Verstappen (zdolal Strolla v boxech), Magnussen, Grosjean, Stroll, Leclerc, Bottas, Vettel, Albon a Pérez. Postupně se začal propadat Grosjean, Bottas dotíral na Leclerca a v 7. kole svedli strhující souboj. Pak ale i sveřepě bojující Monačan musel v 10. kole sklonit hlavu před finským útokem. Bottas si pak poradil i Magnussenen, jehož o kolo dříve překonal Stroll. Bottas zajel ke druhé výměně ve 34. kole a na Kanaďana si vyjel dostatečný náskok, takže po jeho zastávce o dvě kola později už byl třetí. Postupně se dotáhl na necelé dvě vteřiny za Verstappena, jenž ve 37. kole přešel na tvrdou směs, ale pak se tým rozhodl zvolit stejnou taktiku, s jakou v uplynulém roce slavil úspěch Hamilton - v 50. kole stáhl tým Bottase do boxů, nazul mu čerstvé tvrdé pneumatiky a Valtteri se pustil do stíhačky. Během deseti kol dokázal z Maxova dvaadvacetivteřinového náskoku ukrojit 13 vteřin, jenže pak na dvě kola díky zdolávání opozdilců zůstal rozdíl prakticky neměnný a to nakonec Bottasovi chybělo. V předposledním kole sice dotáhl Holanďanův Red Bull a použil DRS, ale jediný útok mu nevyšel. Pak už jeho další snažení ukončila šachovnicová vlajka. 

Hamilton si jel závod ve své vlastní lize. Dokázal dominovat natolik, že nechybělo mnoho a bez ztráty kola byli jen piloti na stupních vítězů. Po dohadech s týmem nejdřív v 63. kole odmítl zastávku v boxech, ale o čtyři kola později s náskokem 27 vteřin zastávku absolvoval a dokázal vystřihnout nejrychlejší kolo i přesto, že se mu v posledním sektoru na trati trochu pletl před přídí Pérez bojující s Vettelem. Aby nebyl nikdo na pochybách, ještě vše pojistil dalším rekordem v závěrečném kole.

Druhý Red Bull byl takovou malou kopií Verstappena. Albon útočil zezadu a v rozhodujících fázích zdolal Leclerca (18. kolo), Grosjeana (29. kolo s malým ťukancem), po výměně v 36. kole dlouho bojoval s Vettelem a nakonec se mu podařilo v 67. kole využít Němcovy chyby v zatáčce 2, když exmistr světa volil příliš širokou stopu. 

Stroll dokázal zajel maximum a třebaže v 53. kole si dopřál pit-stop, šlo o zastávku na jistotu, žádný soupeř se mu nepřiblížil. Pérez po chybě na startu rovněž zkoušel minimalizovat škody, ale v závěrečné fázi už stíhal Vettela marně. Podobně jako Albon několik kol kroužil těsně za zádí Ferrari, ale když jej míjel v 68. kole Hamilton, musel mu udělat místo a tím ztratil cenné desetiny. 

Po štýrské blamáži se Ferrari snažilo udobřit si fanoušky, ale přes úvodní slibnou pozici ztratilo dobrou šanci rozdělením strategie. Možná na boxové zídce až příliš věřili příchodu deště, nestalo se tak a Leclerc ve 21. kole zajel pro tvrdé pneumatiky. Na nich ale nedokázal udržet bodovanou pozici před dotírajícím Sainzem. Dokázal dlouho odrážet jeho útoky a v 60. kole ukázkově odrazil frontální zteč, ale o kolo později už si Španěl dokázal poradit a poslal tak budoucímu kolegovi jasnou navštívenku. O Vettelově souboji s Albonem byla řeč, Sebastian se dopustil několika drobných chyb a výsledek, třebaže uprostřed bodovaných příček, není asi to, co by Ferrari očekávalo. 

Haasy se díky svému činu na začátku závodu dokázaly nějakou dobu držet na 3. a 4. pozici, ale Grosjean postupně ztrácel půdu pod nohama. Magnussen navzdory druhé výměně spadl jen na 9. příčku a tu si dokázal obhájit až do konce závodu. Na ní ho odsunul Ricciardo, jenž opět předvedl svou schopnost šetřit pneumatiky, měnil je v rámci druhých zastávek jako bezkonkurenčně poslední (44. kolo) a Dán byl proto logickou a snadnou kořistí. Ocon se vlastně zcela vytratil a pouze v prostřizích bavil diváky u obrazovek souboji v hloubi druhé desítky. 

Smolařem závodu byl bezpochyby Nicholas Latifi. První chybu udělal jeho tým, když ho vypustil z boxového stání přímo do cesty Carlosu Sainzovi - za to byl později penalizován 5 vteřinami. Na střed Latifi doplatil roztrženou levou zadní pneumatikou, takže udělal v první zatáčce hodiny a trvalo mu nekonečně dlouho, než se dobelhal do boxů. Aby toho nebylo málo, ve 43. kole najel za 4. zatáčkou na trávu a v "pětce" trať opustil. Zcela neviditelní byli piloti Alfy Romeo, navíc Räikkönen vyfasoval také penalizaci za nerespektování startovní pozice - i na jeho konto přibylo pět vteřin. Gaslyho zradil nový motor a zůstal jediným odstoupivším z celého startovního pole. 

Lewis Hamilton tak nejen zdolal rekord Michaela Schumachera v počtu vítězství v Maďarsku, ale převzal od Bottase průběžné vedení v šampionátu. A třebaže se COVIDová sezóna vlastně sotva rozjela, už se mluví o tom, že o mistru je vlastně rozhodnuto... Zvláště když Bottas si závod vlastně prohrál sám. Možná se ještě budou prošetřovat některé incidenty, přinejmenším by měly být vysvětleny, ale na dominanci Mercedesu ve vysloveně drtivé podobě to nic nemění.

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 261:36:12,473
2. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing 18+ 8,702
3. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 9,452
4. 18 Lance STROLL canBWT Racing Point F1 Team 12+ 57,579
5. 23 Alexander ALBON thaAston Martin Red Bull Racing 10+ 1:18,316
6. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari 8+ 1 kolo
7. 11 Sergio PÉREZ mexBWT Racing Point F1 Team 6+ 1 kolo
8. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault DP World F1 Team 4+ 1 kolo
9. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team 2+ 1 kolo
10. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  + 1 kolo
12. 26 Daniil KVJAT rusScuderia AlphaTauri Honda  + 1 kolo
13. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  + 1 kolo
14. 31 Esteban OCON fraRenault DP World F1 Team  + 1 kolo
15. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
16. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team  + 1 kolo
17. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
18. 63 George RUSSELL gbrWilliams Racing  + 1 kolo
19. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 5 kol
 DNF  10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri Honda  nedokončil
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W11
Mercedes M11
Pirelli   1:16,627
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP MAĎARSKA: Hamilton na pohodu, ujal se vedení v klasifikaci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 131, poslední 24.07.2020 16:17 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 131 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Alexander Albon v závodě velké ceny Štýrska

Russell se zastává Albona: Kvůli Red Bullu teď vypadá jako hlupák

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud