Souboje týmových kolegů v Kanadě: Jak Williams porazil Ferrari

Petr Hlawiczka, 15. června 2015, 16:00 Google+ Týmoví kolegové

Jak si proti sobě vedli jednotliví piloti ve vnitrotýmových duelech během závodního víkendu v Kanadě? Opět si projdeme jejich výkony v kvalifikaci i v závodě a shrneme si dosavadní skóre po sedmi odjetých velkých cenách sezóny 2015.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 16.06. 14:43) Napište svůj názor
Mercedesy v Kanadě

Mercedesy v Kanadě | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Hamilton si s Mercedesem připsal 44. pole position a pošesté ze sedmi podniků porazil Rosberga, tentokrát rozdílem 3 desetin. Lewis považuje pozdní brzdění za svou silnou zbraň, tím také vysvětluje svou výhodu, kterou měl po celý víkend v Kanadě.

Za Stříbrné šípy se konečně dostal Räikkönen, který těžil i z problémů druhého pilota Ferrari s ERS. Scuderia představila vylepšení motoru, na které vyčerpala tři žetony, a její partner Shell nové palivo, což mělo činit kolem 30 koní.

Vettel ale k dispozici plný výkon neměl a nedokázal postoupit ani z úvodní části, což potkalo i Massu u Williamsu (proto jejich týmovým kolegům nezapočítávám vítězný bod, totéž pak dále u McLarenu).

Dobrou formu prokázal Lotus, který mohl být ve druhé řadě, nebýt strategické chyby při výjezdu obou vozů a Grosjeana, kterému se nepodařilo dát dohromady všechny sektory jako Bottasovi. Romain byl ale o 0,135 s rychlejší než Maldonado a po Kanadě vede 6:1.

Okruh v Montrealu s dlouhými rovinkami svědčil i Force Indii. V té má stále navrch Hülkenberg, jenž svého týmového kolegu předčil nejvyšším rozdílem: od Péreze jej v Q3 dělilo přes 7 desetin a skóre vyznívá v jeho prospěch 5:2.

Red Bull po Monaku zaznamenal i přes několik novinek (nový užší kryt motoru, nové deflektory a křídla) propad - Renault (podobně jako Honda) ani zdaleka nedosahuje takových výkonů, jako pohonné jednotky Mercedesu či Ferrari. Oba vozy sice do Q3 postoupily, ale patřilo jim až osmé a deváté místo. Druhý úspěch v sezóně 2015 zaznamenal Kvjat.

Mladíci z Toro Rosso skončili v prostřední části - Sainzovi přitom unikl postup jen o 36 tisícin sekundy.  Španěl překonal Verstappena o dvě desetiny a vede 5:2. Pouze do Q2 to dotáhly i oba Saubery, kde se pro změnu radoval Ericsson a snížil stav s Nasrem na 2:5.

McLaren sice do Kanady přivezl novou specifikaci motoru vylepšeného o 2 vývojové žetony, na jeho výkon to ale vliv nemělo a rozčarováním byla i spolehlivost Hondy. Button se kvalifikace kvůli technickým problémům nemohl zúčastnit a Alonso skončil čtrnáctý, za což vděčí potížím Vettela a Massy, kteří by jinak pohodlně z Q1 na jeho úkor postoupili.

tabulka tk kvalifikace
Porovnání kvalifikačních výkonů

Pole uzavírají tradičně Manory těšící se po letní přestávce na nové auto, do kterého budou moci nasadit letošní pohonné jednotky Ferrari. Prvního kvalifikačního vítězství nad svým týmovým kolegou se dočkal Merhi nejtěsnějším rozdílem ze všech: 0,024 s.

Závod

Start Velké ceny Kanady 2015 se obešel bez incidentů a oba Mercedesy si udržely své pozice na čele. Hamilton kontroloval odstup od Rosberga, který se nikdy nedostal na dostřel v DRS zóně ani k pokusu o útok.

Vettelovo závodní tempo naznačilo, že nebýt problémů v kvalifikaci, mohl by Stříbrným šípům trochu zatopit, čehož Räikkönen nebyl schopen. Spousta čtenářů označila závod v Montrealu za nudný - nezpestřila ho žádná nehoda ani výjezd safety caru, navíc většina volila jednozastávkové strategie. Piloti proto více šetřili pneumatiky, dostávali se méně na limit a nehrozilo riziko nehody.

Pro fanoušky bylo přesto velmi zajímavé sledovat boje hloubi pole. My se proto blíže podíváme na souboj Ferrari a Williamsu. Scuderia v pátek v tréninku zajížděla velmi rychlé časy při závodních simulacích - ty však kvůli dešti byly kratší a ve vozech měla méně paliva.

Nechci podceňovat šetření brzd a paliva u Mercedesů. Vettel dojel na pátém místě, jak naznačovaly simulace většiny týmů (věstily propast  za Bottasem a před Grosjeanem), mohl je však mohl řádně potrápit, kdyby nestartoval až z 18. pozice. Německá stáj by pak zřejmě musela jet na dvě zastávky.

kanada tk závod nejrychlejší kolaPorovnání dle nejrychlejších kol závodu

Zajímavá byla velmi neobvyklá dvouzastávkové strategie kvůli výměně pneumatik už v sedmém kole (viz přehled strategií a zastávek v boxech) s následnými delšími stinty o 28 a 35 kolech. Ferrari si podle toho myslelo, že většina pilotů pojede na dvě zastávky (vyplývalo to i z vysoké degradace pneumatik v pátek).

Vettel se navíc při první návštěvě mechaniků zdržel o 3,5 sekundy déle než obvykle, musel proto předjet více aut a trochu mu to jeho strategii narušilo. Původní plán byl, aby se vyhnul vozům stavějícím kolem 15. kola a byl připraven na případný výjezd safety caru. Dělal, co mohl, ale na lepší než páté místo to za těchto okolností stačit nemohlo.

Jeho týmovému kolegovi Räikkönenovi se i přes start z 3. příčky moc nedařilo. Jeho tempo bylo zpočátku dobré, po smyku kvůli špatnému nastavení mapování motoru (náhlá špička krouticího momentu) po výjezdu z boxů ne studených měkkých pneumatikách ve 26. kole ale opadlo

Williams na to ihned zareagoval a povolal talentovaného Bottase do boxů. Po přezutí vyjel o dvě kola později pohodlně před svým krajanem s Ferrari. To bylo možné díky tomu, že brzy v prvním stintu přešli na jednozastávkovou strategii, protože Bottas byl s výdrží super-měkkých pneumatik spokojený. Pokud by zastavil před chybou Kimiho, nemohl by ji takto využít.

tk kanada průměrná kolaPorovnání dle čistých průměrných kol (bez započtení prvního kola a času stráveného v boxy)

Zdálo se ale, že Ferrari bude moci ke konci na super-měkkých pneumatikách na svého soupeře zaútočit a pozici si vzít zpět. Kimi sice něco ze své ztráty smazal, ale na útočení to při 30kolovém stintu nebylo. Williams se zlepšil a rychlejší okruhy mu sedí, což potvrdil Massa startující z 15. pozice na roštu 6. místem v cíli. A pro Rakousko chystají další velký upgrade.

Velmi dobrý závod odjel Maldonado, který se konečně dočkal bodů. Lotus byl šetrný k pneumatikám a Venezuelan toho se svým citem dokázal využít. Cílem projel deset sekund za Massou na sedmém místě před Hülkenbergem. Pilot Lotusu byl posledním jezdcem, jenž dokončil závod ve stejném kole jako vítězný Hamilton.

tk kanada grafVývoj časů na kolo nejlepších osmi závodníků (pro zvětšení klikněte)

Bodový stav šampionátu

Hamilton v Kanadě zvětšil svůj náskok na 17 bodů, s Rosbergem však zůstávají na prvním a druhém místě. Největším skokanem se stal Maldonado, který poprvé skóroval, a proto si polepšil o pět příček. O jednu se posunuli dopředu také Grosjean a Hülkenberg, pozici naopak ztratili Alonso, Button, Ericsson, Nasr, Sainz a piloti Manoru.

vettelTýmový kolegové dle počtu bodů

Fotografie z Kanady najdete zde, vyberte rok "2015" a do filtru ("Podle štítků) zadejte "GP Kanady (Montreal)."

Vytisknout

Diskuze: Souboje týmových kolegů v Kanadě: Jak Williams porazil Ferrari

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 16.06.2015 14:43 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Martin Brundle by si na pustém ostrově hrál nebo četl.

Formule 1 a pustý ostrov? Proč ne?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud