Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monaku?

Petr Hlawiczka, 28. května 2013, 19:00 Google+

Šestý díl letošního šampionátu je za námi. Jak si během závodního víkendu v Monaku proti sobě vedli týmoví kolegové?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 29.05. 15:56) Napište svůj názor
Rosberg, Nico

Rosberg, Nico | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Kvalifikace

Nico Rosberg se potřetí v řadě radoval z vítězství v kvalifikaci a srovnal tak krok s Lewisem Hamiltonem na 3:3. Souboj za náročných proměnlivých podmínek to byl těsný, oba piloty Mercedesu dělilo pouze 91 tisícin sekundy. Brit si na monopost Mercedesu stále zvyká, Nico však po celý víkend dokazoval své umění na trati, po níž jako dítě jezdil každý den do školy.

Druhou řadu si pro sebe získaly Red Bully: Sebastian Vettel o 2 desetiny předčil Marka Webbera, který na něj letos v kvalifikacích zatím stále nedokázal najít recept - 0:6. Podobným stylem dominuje u Lotusu Räikkönen, který v Monte Carlu jasně předčil často chybujícího a havarujícího Romaina Grosjeana. Francouz v Q2 na Kimiho ztratil přes 2,5 s a vypadl.

Kvalifikační neporazitelnost si kromě výše zmíněné dvojice drží také Nico Hülkenberg u Sauberu, jenž byl o 1,37 s rychlejší než mexický nováček Esteban Gutiérrez. Stav je naopak vyrovnaný u Caterhamu, které měly navrch nad Marusií.

Tu trápily technické problémy, Jules Bianchi odstoupil kvůli poruše motoru už za první zatáčkou a nezajel žádný měřený čas, proto jsme Maxovi Chiltonovi vítězný bod za Monako nepřičítali. Podobně tomu bylo u Ferrari. S jejich vozem Felipe Massa tvrdě havaroval ve třetím tréninku, mechanici mu ho nestihli opravit, proto se do kvalifikace nezapojil.

McLaren v Monaku prokázal zlepšen. Sergio Pérez byl v Q3 o půl sekundy rychlejší než Jenson Button, toho však zlobilo palivové čerpadlo a nemohl těžit z maximálního výkonu - jinak si věřil dokonce na páté místo. Tým od počátku nasadil nové přední křídlo, jestli už je opravdu před Force Indií, to ale ukáže až další závod v Kanadě.

Adrian Sutil na rozdíl od Paula di Resty postoupil až do závěrečné části, Skot se poroučel kvůli chybné pneumatikové strategii už v Q1. Mohl si však odpustit ostrou kritiku svého týmu před kamerami po skončení kvalifikace.

Za povšimnutí stojí i výkon Jeana-Erica Vergneho, který si u Toro Rosso připsal letošní druhý skalp Daniela Ricciarda a poprvé ve své kariéře v F1 postoupil do Q3, a nováčka Williamsu Valtteriho Bottase, který v Monaku sice jako jediný z pilotů nikdy nejezdil, přesto dokázal porazit Pastora Maldonada, jenž je označován jako specialista na tuto městskou trať. Fin zvýšil skóre na 4:2.

tk_kvalifikace_6
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Nedělní Velká cena Monaka sice přinesla spoustu dramatických okamžiků, několik předjížděcích manévrů, dva výjezdy safety caru a jedno přerušení, tempo závodu však bylo velmi pomalé, na což si postěžoval Sebastian Vettel na tiskové konferenci slovy, že se "na čele místo Stříbrných šípů plazily autobusy."

Srovnání s čistou průměrnou rychlostí loňského závodu mu dává za pravdu, Rosbergovo tempo bylo letos o 0,951 sekundy na kolo pomalejší než loňské Webberovo.

To mělo dva důsledky: pole se neroztrhalo, což přidělávalo starosti stratégům, kteří nemohli nalézt žádné okno pro zastávky svých pilotů, a proto se nikdo nepokoušel o podseknutí; a navíc to vedlo k riskantním pokusům o předjetí, k četným kolizím a přerušením závodu: ať už zpomalovacím vozem či červenými vlajkami. Degradace ani opotřebení nebylo v Monte Carlu příliš velkým problémem.

Rosberg sice špatně odstartoval a na chvíli se špičkou nosu před něj dostal jeho týmový kolega, v první zatáčce však svou pozici udržel a v závodě bylo o 3 desetiny na kolo rychlejší než Hamilton, který při prvním výjezdu safety caru vyrobil hrubku, když příliš zvolnil při nájezdu do boxů, ztratil přitom osm sekund a propadl se na čtvrtou pozici za oba Red Bully. Jinak by si Mercedes nejspíše dojel pro double.

tk_zavod_nejrychlejsi_kola_6
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

S problémy se potýkalo Ferrari, které nebylo rychlé a Felipe Massa navíc v neděli doplatil na prasklé zavěšení. Kdo ví, jestli sobotní havárie byla opravdu jezdeckou chybou, jak tým zpočátku tvrdil.

Fernando Alonso v závodě nebyl dostatečně rychlý, což šlo vidět zejména v závěru, kde nebyl s to zareagovat na zrychlení po odstoupení Péreze. I zpočátku si spíše držel odstup a snažil se vyvarovat jakéhokoliv rizika. Na jeho obranu je na druhou stranu třeba zmínit to, že schytal nějaké úlomky, ale i tak byla jeho výkonnost pod očekáváním.

Navíc je hezky nachytal na švestkách Adrian Sutil ve vlásence, stejně jako Buttona, o kterém Němec řekl, že tam nechával otevřené dveře a nejspíše spal. Vzhledem k pomalému tempu to pilot Force Indie risknul a pokaždé mu to vyšlo, což bylo také částečně zásluhou předjížděných pilotů, kteří mu zatáčku nezavřeli.

Sutil to nakonec i přes poškozené přední křídlo, s nímž odjel prvních 45 kol, dotáhl na velmi slušné páté místo, velmi dobrý výkon předvedl i Di Resta, který startoval až ze 17. pozice po sobotní katastrofě a jako jediný od počátku plánoval dvě zastávky - poprvé se u mechaniků objevil již v 9. kole. Hodně mu pomohla safety fáze i přerušení. Rychlost Force Indie byla oproti Ferrari příjemným překvapením.

tk_prum-kola_zavod_06
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení prvního kola, kol za safety carem a jednotlivých kol nájezdů do/výjezdů z boxů)

Lotus na Monako také nebude vzpomínat v dobrém: Grosjean trápící se ve středu pole sestřelil zezadu Ricciarda, kterého poté obvinil, že brzdil příliš brzy. Komisaři však v tomto incidentu měli jasno a Francouz do Kanady odlétá s dodatečnou penalizací, která se tam na startovním roštu projeví posunem o 10 míst dozadu.

Räikkönen v závodě s sebou chtěl stáhnout pod vodu někoho se slabší výdrží pneumatik: přestože jel pouze na jednu zastávku jako většina ostatních, objevil se v boxech již ve 26. kole doufaje, že některý soupeřů na to zareaguje a bude se jej snažit pokrýt. Musel by ale odjet dlouhý stint - do cíle zbývalo 50 kol, což by někdo krom Lotusu těžko zvládl. Nikdo na to však nezareagoval, místo toho všichni vytěžili ze zastávky zdarma při prvním výjezdu safety-caru.

Kimi se držel dlouho na pátém místě. Po restartu mu tým na rozdíl od všech soupeřů vpředu nasadil měkkou směs, přestože si vedl lépe na super-měkkých pneumatikách. Díky tomu na něj zle dotíral Pérez, až došlo ke kolizi, za kterou komisaři sice netrestali, Fin však může být rád: ať byl pokus mladého Mexičana jakkoliv optimistický, byl přimáčknut na svodidla ještě v brzdné zóně. Kimi zajel po pomalém defektu do boxů na, poté předvedl famózní stíhací jízdu a mimo pozornost kamer se probil na desáté místo a udržel si tak neuvěřitelnou šňůru 23. závodů za sebou, v nichž bodoval.

Nešťastný Pérez krátce po kolizi přehřál přední brzdy, v jejichž brzdových kanálcích uvízly nějaké karbonové úlomky po kontaktu s Lotusem. Ještě chtěl zajet do boxů, to jej ale právě míjel týmový kolega, který mu cestu do nich zablokoval, a tak musel auto odstavit na opačné straně dráhy před poslední zatáčkou.

graf

Graf - Vývoj časů na kolo nejrychlejších osmi pilotů v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

Velkou smůlu i štěstí zároveň měl Pastor Maldonado, kterého ve vysoké rychlosti vystřelil do povětří Max Chilton. Venezuelan zdemoloval ochrannou Tec-Pro bariéru, naštěstí z velké havárie odešel po svých. Jeho šasi je však na odpis: prasklinu nepůjde opravit, proto v Kanadě dostane nové.

Týmoví kolegové dle mistrovských bodů

06_sampionat


620 fotografií ze závodního víkendu Ferrari včetně možnosti filtrování najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly souboje týmových kolegů v Monaku?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 29.05.2013 15:56 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Rosberg a Hamilton sú spojencami v boji proti Red Bull

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  3. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud