Třetí den testů: Překvapilo Toro Rosso, konečně se zapojil i Williams + VIDEO

Petr Hlawiczka, 20. února 2019, 18:00 Google+

Ve středu pokračovaly předsezónní testy v Barceloně, tentokrát už i s Williamsem, jehož nový vůz dorazil ve 4. hod ráno. Jak den probíhal a jak se týmům vedlo?

Počet komentářů:  93 komentářů (Poslední 21.02. 10:35) Napište svůj názor
Daniil Kvjat v novém voze Toro Rosso STR14 - Honda při třetím dnu testů v Barceloně

Daniil Kvjat v novém voze Toro Rosso STR14 - Honda při třetím dnu testů v Barceloně | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Nejrychlejším časem v závěru překvapil Kvjat s Toro Rosso poháněným Hondou na nejměkčí směsi pneumatik Pirelli (C5). Räikkönen se stejným obutím zaostal jen o 58 tisícin sekundy, pomyslný bronz patří Ricciardovi, jenž odpoledne převzal vůz po svém týmovém kolegovi Hülkenbergovi.

Časy z 18:00

Časy z 18:00 | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nejvíce kilometrů zvládl "stříbrný" Finovi s Alfou Romeo: 642,4 km (138 kol). Kvjat ale zůstal pozadu o jediné kolo (137). Přes stovku se dostali také Vettel a Verstappen. Největší vzdálenost z hlediska týmů třetí den s přehledem zaznamenal Mercedes 847,21 km - druhý Renault jich má pouze 665,7 km.

Počty ujetých kilometrů 3. den dle týmů

Počty ujetých kilometrů 3. den dle týmů | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Nejvyšší rychlost dosáhl na rovince Hamilton s Mercedesem, druhý Fittipaldi s Haasem poháněným Ferrari byl o 2,9 km/h pomalejší. Kvjat s Hondou ztrácel 4,1 km/h, čtvrtý Sainz s Renaultem 5,4 km/h.

Nejvyšší rychlosti 3. dne

Nejvyšší rychlosti 3. dne | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images


Průběh dne:

18:00 Toro Rosso končí den na 1. místě před Alfou.

17:55 V závěru se zlepšil Kvjat, Haas 5 min před koncem zůstal zase stát.

17:30 Red Bullu do stovky kol zbývá sedm. Williams jich ujel už 21.

17:05 Ricciardo si polepšuje na C3 směsi na 1:19,498.

16:55 Proč mají Alfa Romeo, McLaren a Williams takový hrb na krytu motoru? FIA totiž specifikuje, kde přesně se musí nacházet číslo jezdce. A protože se jejich kryty motorů svažují příliš brzy, musí na nich vytvořit dodatečnou plochu, na níž umísťují ta čísla.

Číslo jezdce na krytu motoru

Číslo jezdce na krytu motoru | zdroj: Alfa Romeo

16:45 Williams odvolal tiskovou konferenci se svým technickým ředitelem Paddym Lowem. S tiskem odpoledne chvíli pohovořila šéfka Claire Williamsová: "Myslím, že svou energii teď zřejmě soustředí na to, aby auto bylo v té nejlepší možné formě. Omlouvám se, dnes nebude hovořit. Myslím, že to přesune na zítřek." Proč měl tým s novým vozem takové zdržení to rovněž s omluvou odmítla přiblížit.

16:30 Maximální rychlosti: 1. Fittipaldi (Haas) 323 km/h; 2. Kvjat (Toro Rosso) 321 km/h; 3. Sainz (McLaren) 320 km/h; 4. Räikkönen (Alfa Romeo) 319 km/h; 5. Bottas (Mercedes) 318 km/h; 6. Vettel (Ferrari) 318 km/h.

16:20 Haas se vrací na trať. Stál kvůli problému s cívkami. Kvůli dnešním prostojům upravuje program, zítra dopoledne bude jezdit Grosjean, odpoledne dle plánu Magnussen.

16:10 Russell přidal další 4 kola.

16:00 Alfa Romeo už nasazuje nové díly. Kryt motoru má nový hrb, na něm T-křidélko. Díky tomu získává pár bodů přítlaku na zádi. Aerodynamickému oddělení v Hinwilu velí mimochodem Jan Monchaux, jenž míval na starosti aerodynamické oddělení v Audi Motorsport, kde připravoval vůz LMP1.

15:45 Russell má na kontě stále jen jedno instalační kolo. Důležité je, že se povedlo dát vůz dohromady. "Museli jsme zajistit, že budeme mít to nejlepší možné auto, a proto jsme měli to zdržení až do dnešního dne," říká Williams. Podle Claire Williamsové začnou aerodynamické testy zítra, dnes tedy jde v podstatě o shakedown (prvotní test).

15:30 Räikkönen a Vettel už mají 100 kol.

15:00 Týmy se věnují dlouhým jízdám.

14:45 Renault potvrzuje, že Ricciardo už znovu používá DRS. Po včerejším selhání zadního křídla jezdili bez něj.

14:35 Russell bez problémů zvládl instalační kolo s FW42:

14:30 Zelené vlajky a Williams skutečně opouští garáž!

14:15 Po obědové přestávce se moc dlouho nejezdilo - Haas opět zastavil na dráze. To už byl za volantem Grosjean, s Mercedesem Hamilton.

14:00 Konec přestávky, odpoledne se konečně zapojí i Williams. "Auto je tady, což je pro nás všechny požehnaná úleva. Říct, že to pro nás bylo hororových pár dní, není nadnesené. Šlo o velmi náročný porod FW42  Williamsu, ale je tady a připravený dnes později vyrazit," popisuje šéfka Claire Williamsová.

13:00 Začíná hodinová přestávka na oběd, dopoledne byl nejrychlejší Räikkönen, který za sebou nechal Vettela o 6 desetin sekundy. Pilot Ferrari byl ve svém nejlepším pokusu v posledním sektoru o čtvrt sekundy rychlejší, rezervy pro další zlepšování tedy existují.

12:35 Více ke konkurenceschopnosti Red Bullu. Podle GPS dat má Ferrari zatím navrch před Mercedesem a rakouským týmem. Ten se ale hájí tím, že první dva dny jezdil se zadním křídlem z Montrealu. "Proto bylo auto těžké vyvážit," potvrzuje Horner. Dnes dorazilo nové křídlo připravené pro Barcelonu, což by mělo jeho rychlost vylepšit.

Podle Hornera postupují přesně podle plánu: "Auto funguje tak, jak jsme předpokládali. A motor Hondy, to je raketa." Výkon má být dostupný v širším rozsahu otáček a nadšený má být kvůli vyššímu výkonu také Verstappen. "Je velmi jemný a při podřazování nemá ty výpadky, jako Renault. Díky tomu je záď mnohem stabilnější." Před filmováním v Silverstone měli v továrně v Milton Keynes už 4 hotové motory, což se jim ještě nikdy nestalo. "Testování jsme tak dobře nezačali už celé věky," pokračuje šéf Red Bullu.

img-responsive

Red Bull si začátek testování a spolupráci s Hondou pochvaluje | foto: Red Bull Content Pool

Red Bull dnes do vozu nasadil druhý motor Hondy pouze preventivně kvůli tomu, že Gasly včera narazil zádí do zdi a japonská automobilka nechtěla nic riskovat. Horner si věří a podle nich jsou nejrychlejší právě oni a Ferrari, nikoliv Mercedes a Ferrari: "Mercedes teď vidíme až za sebou."

12:28 Räikkönen jde na první příčku: 1:17,762 min, rekord tohoto týdne.

12:15 V zákulisí se šeptá o tom, že Red Bull nemůže jezdit naplno kvůli problémům s vibracemi pohonné jednotky Honda. Šéf Toro Rosso Franz Tost nicméně popírá, že by u Toro Rosso měli mít nějaké problémy s motorem. "Auto vypadá dobře a já pevně věřím, že budeme mít dobrou sezónu. Honda pracovala velmi tvrdě, pohonná jednotka je spolehlivá a prokazuje dobrou výkonnost," tvrdí.

11:50 Provoz obnoven, Sainz se vzápětí na C3 pneumatikách zlepšuje na 1:19,513 min.

11:42 Williams potvrzuje, že auto dá dohromady a Geroge Russell ho dnes poprvé prožene, sedačka je připravená:

11:37 Červené vlajky, stojí Fittipaldi s Haasem po 41 kolech.

11:19 McLaren dnes poprvé opouští teplo garáže - video:

11:15 Racing Point (bývalá Force India) toho za uplynulé dva dny ujel nejméně ze všech týmů, pokud nepočítáme Williams. O jejich pokroku šéf výkonnosti Tom McCullough uvádí: "Většinou se soustředíme na poznávání auta a dohánění času, o který jsme přišli v pondělí. Našemu plánu dominuje sběr aerodynamických dat, která jsou u nového vozu klíčová. Splnili jsme všechny položky a k analýze máme při tomto procesu učení spoustu dat."

10:45 McLaren stále nevyjel, nemělo by to už ale trvat dlouho: "Připravujeme auto po nějakých změnách přes noc, na trati bychom ale měli být už brzy," potvrzuje mluvčí.

10:30 Vettel znovu udává tempo - 1:18,614 min. Za ním se s odstupem tří desetin drží jeho bývalý týmový kolega Räikkönen s Alfou Romeo.

Sebastian Vettel při testech v Barceloně

Sebastian Vettel při testech v Barceloně | zdroj: Scuderia Ferrari

10:25 Proč Mercedes nezajíždí rychlé časy? "Prošli jsme vším, čím jsme chtěli. Je fajn, že sbíráme spoustu kilometrů, což se budeme snažit v příštích dnech ještě navýšit při poznávání vlastností tohoto auta," říká Hamilton. "Jak vidíte z časů, soustředíme se na práci na dlouhých jízdách. Auto je velmi spolehlivé, což je dobrá zpráva," přikyvuje Bottas. A podle technického ředitele Allisona je první test pouze "základem. Veškeré to zajímavé ježdění se uskuteční při druhém testu."

10:15 Motor za zády FW42 nastartoval také Williams.

10:05 McLaren se dnes ještě neukázal, vůz před chvíli ale nastartovali a Sainz brzy vyrazí.

9:55 Red Bull zkouší prototypy pneumatik Pirelli (bez označení). Italský výrobce tady má tedy 6 různých druhů směsí:

9:40 Pietro Fittipaldi, vnuk dvojnásobného šampiona Emersona Fittipaldiho, je dopoledne ve voze Haasu. Naskočil již včera odpoledne poté, co měl Magnussen problém se sedačkou a opěrkou hlavy. Dán nemohl otáčet hlavou, náhradní díl neměli.

9:25 Honda letos postavila opět kompaktní pohonnou jednotku, její výkonnost by tím ale neměla být limitována. "Myslíme si, že to je neutrální. Výkonnost pohonné jednotky nebo celkový výkonnost balíku, to jsme probrali s oběma týmy. Udělali jsme kompromis ve prospěch toho lepšího. Když máte více výkonu, ale deficit na straně šasi, co je ten nejlepší kompromis? Rozhodli jsme se proto pro tu nejlepší výkonnost balíku," vysvětluje technický ředitel Hondy Tojoharu Tanabe.

Je si jistý pokrokem i přesto, že zůstávají u staršího konceptu pohonné jednotky. "Přenesli jsme koncept z loňska, to znamená, že používáme koncept z roku 2017. Jedním z důvodů je to, že se pravidla pro motory letos nemění, proto jsme pracovali na naší pohonné jednotce. Vylepšili jsme pro tento rok výkonnost a spolehlivost. Motor tedy není nový, ale je vylepšený," dodává Tanabe.

9:15 Teplota vzduchu 10 °C, asfalt 11 °C, zataženo.

9:10 Bottas se s Mercedesem na C3 pneumatikách hned vrhnul na letmá kola: 1:25,237; 1:23,133; 1:23,005 min.

9:08 Renault oznamuje, že dopoledne po včerejším selhání zadního křídla u Ricciarda nebude používat DRS. Zaměří se na kratší jízdy, hodlá vyhodnocovat měkčí směsi z nabídky Pirelli.

9:00 Dobrá zpráva: nový monopost Williamsu dorazil ráno ve 4 hod z Británie do Barceloně, mechanici ho nyní dávají dohromady. Pokud vše půjde dobře, tak se objeví až odpoledne.

Dnes nastoupí tito piloti: Räikkönen (Alfa Romeo), Vettel (Ferrari), Fittipaldi - Grosjean (Haas), Sainz (McLaren), Bottas - Hamilton (Mercedes), Pérez (Racing Point), Verstappen (Red Bull), Hülkenberg - Ricciardo (Renault), Kvjat (Toro Rosso).


Poznámka: Během dne budeme článek občas aktualizovat, pro podrobnější zprávy můžete sledovat týmy na Twitteru, kde zveřejňují aktuální videa a fotografie (odkaz na livetiming nahoře):

Odkazy:

Oficiální kanál F1

Alfa Romeo
Ferrari
Haas
McLaren
Mercedes
Racing Point
Red Bull
Renault
Toro Rosso
Williams

Okruh Circuit de Catalunya

Vytisknout

Diskuze: Třetí den testů: Překvapilo Toro Rosso, konečně se zapojil i Williams + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 93, poslední 21.02.2019 10:35 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 93 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lando Norris poprvé s McLarenem MCL34

McLaren ví, jaké problémy se mohou objevit u nového vozu MCL34. Zbavil se těch…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud