Jak se v Malajsii vyvíjely souboje týmových kolegů?

Petr Hlawiczka, 27. března 2012, 16:00 Google+

Jak si o uplynulém víkendu v Sepangu vedli ve vzájemných soubojích týmoví kolegové? Podíváme se na rozdíl v kvalifikaci, v nejrychlejších kolech i v průměrných kolech nedělního závodu.

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 28.03. 00:41) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Kvalifikace

Lewis Hamilton si opět poradil s Jensonem Buttonem, McLareny i podruhé letos obsadily první řadu. V závodě však již stříbrné vozy tak rychlé nejsou, jak jsme viděli v Austrálii a ještě více za proměnlivých podmínek zde v Malajsii. První jmenovaný Brit se nebyl schopen dotáhnout na Péreze před sebou, Button po kolizi s Karthikeyanem také nepředvedl žádnou zázračnou stíhací jízdu, jak někdo možná doufal po předvedené rychlosti o den dříve.

Podruhé svého týmového kolegu porazil v kvalifikaci krom Hamiltona i Michael Schumacher, Mark Webber, Fernando Alonso, Pastor Maldonado, Daniel Ricciardo, Heikki Kovalainen, Timo Glock a Pedro de la Rosa.

Největší rozdíl byl mezi piloty HRT, když Narain Karthikeyan zaostal o 0,741 sec. Větší než půlvteřinový rozdíl jsme pozorovali také u Toro Rosso, kde nestíhal Jean-Eric Vergne (+ 0,658 sec), a u Sauberu, kde byl o víkendu ve slabší formě Kobajaši (+ 0,592 sec).

Naopak nejtěsnější rozdíl byl u Force Indie mezi Paulem di Restou a Nicem Hülkenbergem, jenž byl v Q2 pomalejší o pouhých 13 tisícin sekundy.

tk_qual_02
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Nedělní Velká cena Malajsie přinesla dvě velká překvapení: vítězství bezchybného Alonsa a druhé místo Sergia Péreze, který byl nejrychlejším mužem v prostřední fázi na přechodných i v závěru na hladkých pneumatikách.

Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby stratégové Sauberu nebyli tak konzervativní a povolali Mexičana pro přezutí na suché pneumatiky o něco dříve. Alonso neváhal a ve 40. kole přezul, aby pokryl svou pozici před rychlejším vozem. Pérez se v boxech objevil o kolo později a propadl se za Španěla o sedm sekund.

Zajímavá byla volba pneumatik a odlišné strategie obou pro koncovku. U Ferrari se odhodlali pro použitou sadu středně-tvrdých pneumatik (přehled stintů najdete zde), u nichž nebylo jisté, zda vydrží zbývajících 16 kol ve formě až do cíle - převážilo však jejich teoreticky rychlejší zahřívání.

Pérez však obul tvrdou směs a dostal jej do provozní teploty ještě rychleji. Ferrari pomocí DRS snadno dohonil a z hlediska pneumatik měl k dispozici na své straně drobnou výhodu. Žel na chvíli ztratil koncentraci, když mu tým hlásil, aby se zaměřil na udržení své pozice, vyjel z dráhy a přišel o čtyři sekundy.

V posledním stintu jsme však mohli díky úpravě pneumatik pozorovat příslib rozmanitých strategií a zajímavějších závodů, o což Pirelli ve vývoji velmi snažilo. Pérez se dostal do bodu, kdy tvrdá pneumatika začala mít rychlostně navrch nad středně-tvrdou. Vzhledem k tomu, jak těsné jsou mezi vozy rozdíly, se zdá, že nás díky širším strategickým možnostem čekají letos skvělé závody.


Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Krátce bych se zastavil ještě u zajímavých tahů starého lišáka Giorgiho Ascanelliho - technického ředitele Toro Rosso, jenž kdysi pracoval jako závodní inženýr Ayrtona Senny (více o něm například v našem speciálu "Kterak technický ředitel Toro Rosso ve Vettelovi velký talent rozpoznal"). Nejprve rozhodl o tom, aby Jean-Eric Vergne v úvodu nepřezouval a jako jediný zůstal na přechodných pneumatikách, i když se spustila průtrž mračen.

Když ředitelství závodu přerušilo závod, s čímž Ascanelli počítal, byl Vergne startující z osmnáctého místa (viz grafika startovního roštu) už na sedmé pozici. Během pauzy všichni dostali příkaz nasadit mokré pneumatiky, čímž Vergne oproti ostatním ušetřil zastávku v boxech. Cílem nakonec francouzský nováček letošní sezóny projel na slušném osmém místě.

Šikovné bylo i strategické rozhodnutí v případě Ricciarda, který byl prvním pilotem, jenž obul suché pneumatiky. U Vergneho na bodech nebyl důvod k riskování, mladého Australana jezdícího v tu chvíli na sedmnácté pozici však bylo potřeba dostat do hry. Na body sice nedosáhl, ale risk se vyplatil, protože tím Daniel získal tři místa a v cíli byl nakonec klasifikován jako dvanáctý.

tk_avg_02
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle průměrného kola v závodu
(do něho není započítáno první kolo, in-/out-lapy, kola za safety carem)

Z poslední tabulky vyplývá, že nejvyšší průměrnou rychlost v závodu dosahoval Button, což je však vzhledem k šesti zastávkám přirozené, protože do ní nezapočítávám první kolo, čas stráveny za safety carem a kola při nájezdu do a výjezdu z boxů.

Největší rozdíl ve výkonu je patrný u Toro Rosso, což jsem však vysvětlil dříve - Vergneho nechal tým i v úvodu za prudkého deště kroužit na přechodných pneumatikách, zatímco ostatní nasadily mokrou směs. Francouz plavání dobře zvládl a udržel se na dráze.

Druhý nejvyšší rozdíl byl u Ferrari: Felipe Massa i s novějším šasi, které mu dle jeho slov po sobotě a výměně všech dílů více vyhovovalo, za svým týmovým kolegou dále těžce zaostával. Podle mě mu Ferrari dá ještě šanci s upraveným vozem po testech v Mugellu (nové bočnice a výfuky) a poté se Brazilec bude muset poroučet, nezačne-li podávat mnohem lepší výkony.

tk_graf_02

Graf - Srovnání časů na kolo nejrychlejší pětice
(pro zvětšení klikněte)

Vytisknout

Diskuze: Jak se v Malajsii vyvíjely souboje týmových kolegů?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 28.03.2012 00:41 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hamilton, Lewis

Ferrari se shoduje s McLarenem: Pokud by v Malajsii nepršelo, jednalo by se o…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud