Jak dopadly souboje týmových kolegů v Silverstone?

Petr Hlawiczka, 13. července 2011, 06:30 Google+

Jak si vedli týmoví kolegové ve vzájemném srovnání během závodního víkendu ve Velké Británii? Tradičně se podíváme na jejich výkonnost v kvalifikaci a v závodě.

Počet komentářů:  5 komentářů (Poslední 16.07. 17:20) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Ferrari
Fernando Alonso v Silverstone s podstatně vylepšeným monopostem 150° Italia opět předvedl své kvality a dokázal, že patří k absolutní špičce. V kvalifikaci jako jediný dokázal držet tempo s Red Bully, na které ztratil desetinu sekundy. Felipe Massa za ním po dvou výborných kvalifikacích v Kanadě a v Evropě zaostal výrazněji - o více než 0,6 sec.

Fernando si po výborném výkonu dojel v závodě pro vítězství. Pomohlo mu k tomu i zaváhání Vettela v boxech, i tak ale jezdil nejrychleji ze všech, proto můžeme říci, že se jednalo o vítězství zasloužené.

Felipe na něj v každém kole ztrácel téměř 7 desetin. Ferrari v jeho případě volilo opět prapodivnou strategii. Michael Schumacher zajel pro suché pneumatiky již v 9. kole a poté, co je zahřál, byl o sekundu rychlejší než lídr závodu. Felipe se jel zbavit přechodných pneumatik pozdě, díky tomu se propadl za Buttona, a jako poslední ze všech si odbyl také svou poslední zastávku. Ke konci svedl napínavý souboj s Hamiltonem, kterému docházelo palivo. V předposlední zatáčce došlo ke kontaktu, v poslední byl moc široký a cílovou pásku proťal jen o 0,024 sec později než pilot McLarenu.

Red Bull
Sebastian Vettel prohrál v kvalifikaci s Markem Webberem letos podruhé, v Silverstone o 0,032 sec. Jeho kolo se ze záběru kamer zdálo být velmi čisté, pouze v poslední zatáčce udělal drobnou chybu při řazení: čtyřku zařadil o něco později, takže při vytočené trojce již musel zasahovat omezovač. Nebýt toho, možná by startoval opět z první řady.

Jako prvního do boxů tým povolal Webbera, který byl pod tlakem třetího Alonsa. To se vyplatilo, Mark díky tomu nepřišel o pozici a navíc na suchých pneumatikách stáhl 5 sec z Vettelova náskoku. Při druhé zastávce ve 26. kole Alonsovi ale už podlehl - letos nezvykle díky tomu, že stavěl dříve. Australanovi odcházely pneumatiky, zatímco Španěl je měl ještě v dobrém stavu a zajel tou dobou nejrychlejší kolo závodu (1:35,551 min). Webberova zastávka se týmu navíc vůbec nevydařila - trvala 5,7 sec, tedy o téměř 2 sec pomalejší, než je to u rakouské stáje obvyklé.

Katastrofou byla teprve ta následující při přezouvání Vettela. Ten se v boxech o osm vteřin déle než obvykle kvůli problému se zadním zvedákem. Propadl se kvůli tomu až za Alonsa a Hamiltona, které poté nebyl schopný předjet. Vyjel těsně před Webbera se zahřátými pneumatikami, který kvůli tomu nemohl útočit na Alonsa. Red Bull krátil  Sebastianův stint na 11 kol, díky tomu "podsekl" Hamiltona a vyjel před ním. Ke konci závodu ale jezdil pomaleji a jeho týmový kolega jej výrazně stahoval. I když Markovi do sluchátek několikrát opakovali, aby si udržoval odstup, vyvíjel na Sebastiana až do posledních okamžiků velký tlak.

McLaren
Britský tým v kvalifikaci nečekaně propadl, zřejmě vlivem dočasného zpřísnění pravidel. Hamiltonovi tentokrát sobota vůbec nevyšla a Jenson Button mu nadělil půl sekundy. Podepsala se na tom i hloupá strategie, když Lewis v první části Q3 obul použitou měkkou sadu. Ve druhé se na čerstvé sadě kvůli dešti již nemohl zlepšit.

Start do závodu měl parádní: brzy se prokousal přes závodníky před sebou až na třetí místo před Alonsa. S tak ďábelským tempem údajně nepočítali inženýři, kteří prováděli výpočet množství paliva. K chybě přispěla také změna v pravidlech pro mapování motorů v Silverstone a nedostatek testování na suché trati - proto stratégové museli potřebné množství pouze odhadovat. Obvykle je pro 52 kol v Silverstone zapotřebí kolem 150 kg paliva.

To mu před začátek na mokré trati, kdy je spotřeba nižší, docházelo a posledních 20 kol jej musel výrazně šetřit. Nepamatuji si, že bychom od Turecka 2010 zažili v F1 něco podobného. Týmy se většinou poučili - uvědomují si, že agresivní strategie v množství paliva nestojí za to. Zvlášť McLaren by si měl loňský Istanbul vštípit hluboko do mysli.

Jenson jezdil nenápadně, ale velmi rychle - až do jeho odstoupení byl po Alonsovi dle průměrných časů druhým nejrychlejším pilotem na dráze. V boxech žel přišla další chyba a kvůli nedotaženému kolu musel vůz hned na výjezdu z boxů odstavit.

tk_kval_9
Tabulka č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Mercedes
Michael Schumacher prohrál svou osmou kvalifikaci z letošních devíti a v závodě vyrobil hrubku, když zezadu narazil do vozu Kamuje Kobajašiho, kterého se snažil předjet na konci DRS zóny. Byl za to komisaři potrestán, pak ale začal jezdit jako za mlada - z pohledu průměrných časů se zařadil na šestou místo hned za Ferrari, Red Bully a Hamiltona - a v cíli z toho nakonec byly ještě dva body.

Rosberg byl nejlepší z pilotů jedoucích na dvě zastávky - ta v jeho případě fungovala dobře a po solidní jízdě se radoval ze šestého místa v cíli.

Renault
Tým předvedl nejhorší kvalifikační výkon sezóny, k čemuž zřejmě přispělo také omezení při práci s motory - Vitalij Petrov skončil až 14., Nick Heidfeld o sekundu za ním dokonce až 16. Oba piloti se celou dobu potýkali s problémy při zahříváním přechodných a mokrých pneumatik.

Petrov dojel mimo body, Nick nakonec vybojoval alespoň čtyři, když se mu při dvouzastávkové strategii dařilo dobře se starat o pneumatiky. "Nalezení vyrovnanosti mezi útočnou jízdou a šetrností k pneumatikám pneumatik nebylo pouze uspokojující, ale také to v našem případě velmi dobře fungovalo a získali jsme cenné body," uvedl Heidfeld po dojezdu do cíle.

Force India
Adrian Sutil nejen, že těsně (o 0,029 sec) nepostoupil do Q3, ale ke svému zklamání jej opět překonal nováček v týmu Paul di Resta, který zvýšil skóre na 7:2.

V závodě brzy předjel Maldonada, poté profitoval z kolize Schumacher - Kobajaši. Po defektu pneumatiky musel změnit strategii na tři zastávky a těsně přišel o body. Při jeho druhé zastávce došlo ke zmatku, protože Sutil rádiem hlásil defekt a tým se snažil prohodit pořadí příjezdu k mechanikům. Jenže v té chvíli již Paul najel do boxové uličky a mechanici pro něj neměli připravené pneumatiky, zdržel se 25 vteřin.

Ve svém out-lapu navíc narazil do Buemiho, poškodil si přední křídlo a musel do boxů znovu. Na body neměl po tomto fiasku samozřejmě šanci, klasifikován byl na patnácté příčce.

tk_avg_9
Tabulka č. 2 - Srovnání dle průměrných "čistých" kol v závodě
(bez započítání prvního kola, in-lapů a out-lapů)

Williamsu sice všechny novinky fungovaly (na rozdíl od McLarenu, který si nebyl jistý novým zadním křídlem maximalizujícím DRS efekt), jenže se v nastavení až příliš soustředil na suché podmínky. V kvalifikaci Maldonado zajel výborně - na rozdíl od Barrichella postoupil až do Q3, kde obsadil 7. příčku. Žel zatím patří společně s Webberem k nejhůře startujícím pilotům (v 9 startech přišel již o 19 míst, Webber o 12).

V závodě oba přišli o spoustu času v úvodu na mokré trati. Tuto ztrátu přes dobrou rychlost za sucha už nedokázali eliminovat a oba piloti skončili mimo body.

U Sauberu byl v kvalifikaci úspěšnější Kobajaši a nad Pérezem vede 4:3, ale kvůli poškození, které mu v závodě způsobil Schumacher, nemohl jezdit naplno. Krátce po incidentu musel  odstoupit kvůli úniku oleje.

V poslední době se začíná měnit situace u Toro Rosso: místo dominujícího Sébastiena Buemiho přebírá otěže Jaime Alguersuari. Žádný z nich sice překvapivě nepostoupil do druhé části kvalifikace, Jaime byl ale v té úvodní o půl sekundy rychlejší. Sébastiena ze závodu vyřadil Paul di Resta, který mu při souboji předním křídlem proříznul v Brooklands levou zadní pneumatiku a kvůli následnému poškození musel odstoupit. Alguersuari si díky odstoupení soupeřů před sebou a Schumacherově penalizaci dojel potřetí za sebou pro body.

tk_fastest_9
Tabulka č. 3 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Virgin v Británii těžil z odstoupení obou Lotusů, ale k prosazení se je třeba mnohem víc. Pomoci by jim měla ohlášená spolupráce s McLarenem, ale také dnešní aerodynamický test na letišti RAF Cottesmore v Rutlandu. Timo Glock byl o víkendu opět po všech stránkách rychlejší než Jerome D'Ambrosio: v kvalifikaci byl o sekundu rychlejší, v závodě průměrně o tři čtvrtě sekundy v každém kole.

Daniel Ricciardo u HRT zažil těžký debut v nekonkurenceschopném autě, své cíle nenaplnil: za Liuzzim zaostával více, než si původně přál. V kvalifikaci ztratil více než půl sekundy, v závodě to bylo mnohem horší, Liuzzi mu málem nadělil celé kolo (1:28 min).

Lotus zažil skvělou sobotu, když Heikki Kovalainen postoupil do Q2, na neděli by ale nejraději úplně zapomněl. Fin v úvodu přišel kvůli problému s elektrikou o čtvrtý rychlostní stupeň a musel po prvním kole odstoupit. Trulli, jehož v kvalifikaci porazil i Glock na Virginu, se odporoučel kvůli unikajícímu oleji a poklesu tlaku v 11. kole, aby zabránil poškození motoru.

 

Graf č. 1 - Vývoj časů na kolo v průběhu závodu
(pro zvětšení klikněte)

 

 

sampionat

Graf č. 2 - Vývoj relativních bodových odstupů mezi pěti nejlepšími piloty sezóny 2011


Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Silverstone?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 5, poslední 16.07.2011 17:20 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 5 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lotus

Lotus do Maďarska chystá nový posilovač řízení, Trulli na něj čeká jako na…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud