ANALÝZA SEKTORŮ: Mercedes kraloval v pomalých zatáčkách, Ferrari na rovinkách. Pokrokem překvapila Alfa Romeo +VIDEO

Petr Hlawiczka, 27. července 2019, 22:00 Google+

HOCKENHEIM - ANALÝZA SEKTORŮ; Jakých časů a rychlostí dosahovali piloti v jednotlivých sektorech na Hockenheimringu a co z toho můžeme vyvodit o jejich formě? Jak se chovaly pneumatiky a jaká strategie je nejlepší pro Velkou cenu Německa?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kimi Räikkönen předvedl výtečný výkon, odstartuje z pátého místa

Kimi Räikkönen předvedl výtečný výkon, odstartuje z pátého místa | foto: Alfa Romeo Racing

Sdílejte článek

Konfigurace okruhu

Délka Hockenheimringu činí 4574 metrů, obsahuje 17 zatáček, z toho 11 pravotočivých a 6 levotočivých. Pole-position od 1. zatáčky dělí 310 metrů, Pirelli pro závod vypsaný na 67 kole přivezlo směsi C2 - C4.

FIA letos opět snížila počet DRS zón na dvě, ubyla ta první na startovní rovince v 1. sektoru před první zatáčkou, která sdílela bod detekce s tou druhou hned za ní. Nyní se časové odstupy měří 103 metrů před první úvodní zatáčkou, systém pro snížení přítlaku mohou piloti aktivovat 60 m za ní.

Mapa okruhu v Hockenheimu s 2 DRS zónami

Mapa okruhu v Hockenheimu s 2 DRS zónami | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Druhý sektor obsahuje dlouhou, mírně zakřivenou rovinku označovanou jako zatáčka č. 5 s druhou DRS zónou - přítlak mohou snížit už 140 m za zatáčkou č. 4. Na jejím konci (260 metrů před zatáčkou č. 6) se měří maximální rychlosti. Do prostřední části patří také sekvence zatáček 7 - 11.

Třetí sektor začíná na krátké rovince před 12. zatáčkou, po níž piloti přijíždí na stadion a kde loni Sebastian Vettel havaroval, když za deště závod vedl. Středně rychlá pasáž zatáček 14 - 16 je přivádí na cílovou rovinku.

Video: Hamiltonovo nejrychlejší kolo (zdroj: Mercedes)                


Nejrychlejší sektory

S Hamiltonem to ráno ještě nevypadalo moc dobře, kvůli nemoci se Mercedes chystal ho nahradit Oconem, nakonec se dobře vyspal a vyjel si 87. pole-position kariéry. Předvedl první a třetí nejrychlejší sektor a svého týmového kolegu porazil s velkým rozdílem na tak krátkém okruhu.

I když bylo Ferrari po celý víkend jasně rychlejší, tak Mercedes v Q3 zabral a Lewis si své auto a vylepšení hodně pochvaloval - podle něj zajel velmi dobrý čas, který by zřejmě stačil i na stáj z Maranella. Její loňský rekord (1:11,212 min) ale nepřekonal.

Domácí tým nasadil velká vylepšení - karosérie je sice větší kvůli lepšímu chlazení a generuje větší odpor, přesto díky ziskům v jiných oblastech si svou konkurenceschopnost udrželi.

Nejrychlejší sektory kvalifikace na Hockenheimringu

Nejrychlejší sektory kvalifikace na Hockenheimringu | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Ferrari prožilo katastrofální den, když Vettel ujel kvůli závadě na přívodu vzduchu k turbu jen jedno kolo a Leclerc se Q3 nemohl zúčastnit kvůli závadě na palivovém čerpadle. Podle šéfa týmu Binotta šlo o poruchy, které se doposud neobjevily, a jejich náprava zítra nepovede k penalizacím.

Leclerc to měl rozjeté slibně, v Q2 zajel nejrychlejší druhý sektor, který pak už ani Mercedesy nepřekonaly, kvůli zmíněným technickým problémům ale bude startovat až z 10. místa. Scuderia na Mercedes v prostřední částí okruhu získávala téměř půl sekundy, o svůj náskok ale přicházela ve středně-rychlých zatáčkách a zejména v těch pomalých.

Srovnání výkonnosti vozů s nejrychlejším Ferrari v pomalých, středně-rychlých a rychlých zatáčkách a na rovinkách

Srovnání výkonnosti vozů s nejrychlejším Ferrari v pomalých, středně-rychlých a rychlých zatáčkách a na rovinkách | zdroj: Formula1.com

Svou rychlostí opět překvapil Red Bull, který byl díky Verstappenovi schopen rozdělit oba Stříbrné šípy a dostat se do první řady. Max přitom na Hamiltona v Q3 ztratil 3,5 desetiny.  Holanďana trochu vystrašily potíže s motorem v Q2 - zkoušel jiný mód, ale při něm přišel o trochu výkonu. Potom se raději zřekl středně-tvrdé směsi a své nejrychlejší kolo zajel na měkké, což trochu omezuje jeho strategické možnosti.

Třetí Bottas se trápil s nekonzistentními brzdami - v rozhodujících okamžicích se mu blokovala kola v zatáčce č. 2, 6 a 8, tj. ve všech velkých brzdných zónách. "Cítím, že mě to stále dvě nebo tři desetiny," uvedl ke svému problému.

Relativní konkurenceschopnost týmů dle nejrychlejších sektorů kvalifikace

Relativní konkurenceschopnost týmů dle nejrychlejších sektorů kvalifikace | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Parádní výkon předvedl Räikkönen, jenž na dlouhé rovince těžil z výkonu motoru Ferrari - v druhém sektoru byl druhý nejrychlejší hned za Leclercem. Hodně však ztrácel v poslední technické pasáži, ale na Gaslyho čtvrté místo by to stejně nestačilo.

Alfa Romeo po vylepšení vozu dnes byla nejlepším ze zbytku pole, za ní dle nejlepších sektorů Renault, McLaren, Racing Point - ten přivezl zcela novou záď vozu (předek bude následovat v Maďarsku) a Haas - rozdíly jsou však velmi těsné, všichni čtyři namačkáni v 3 setinách.


Maximální rychlosti

Nejvyšší rychlost dnes byla naměřena Albonovi s motorem Honda za zády. Jeho 340,9 km/h vysoko vyčnívá nad ostatními soupeři, což bylo zapříčiněno špatným načasováním jeho ostrého kola v Q1, které začal těsně nalepený na Norrise. Díky tomu na rovince hodně těžil z DRS efektu, svého soupeře však nedokázal předjet a oba vypadli už na počátku kvalifikace.

Další dvě příčky obsadily vozy Alfa Romeo, které jdou v aerodynamice cestou nižšího přítlaku, navíc jsou poháněné nejvýkonnějšími motory Ferrari. Těsně za nimi skončil Stroll (330,4 km/h) jako nejlepší zástupce Mercedesu, Hülkenberg s Renaultem byl  o dalších 1,5 km/h zpět.

Nejvyšší rychlosti kvalifikace na Velkou cenu Německa (v km/h)

Nejvyšší rychlosti kvalifikace na Velkou cenu Německa (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images


Pneumatiky a strategie

Hamilton, Bottas a Leclerc svá nejrychlejší kola v Q2 zajeli na středně-tvrdé směsi, na níž budou startovat do závodu - mají tedy drobnou výhodu. Zbylých 7 pilotů z elitní desítky bude muset nazout měkkou.

Ta je sice o 0,6 s/kolo rychlejší, ale degraduje rychlostí 0,2 s/kolo a vydrží toho méně, proto budou muset dříve do boxů. Rozdíl mezi středně-tvrdou a tvrdou činí zhruba půl sekundy na kolo.

Nejvýhodnější strategie pro Velkou cenu Německa 2019

Nejvýhodnější strategie pro Velkou cenu Německa 2019 | zdroj: Pirelli

Zítra se však na 50 % očekává mokrý závod, proto tento závazek zřejmě nebude platit a piloti si budou moci pneumatiky volně vybrat. Čeká nás zajímavý závod, jelikož letos ještě nikdo nemusel během velkých cen pořádně využít pneumatiky do deště.

Pokud by bylo sucho, pak by byla nejrychlejší jednozastávková strategie středně-tvrdá - tvrdá s přezutím mezi 24. - 29. kolem. Piloti startující na měkké směsi si budou muset své pneumatiky a tempo více hlídat a do boxů budou muset zamířit již mezi 18. - 22. kolem závodu vypsaného na 67 okruhů. Výše uvedené dvouzastávkové varianty jsou již podstatně pomalejší.

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod

Počet zbývajících sad pneumatik pro závod | zdroj: Pirelli

Vytisknout

Diskuze: ANALÝZA SEKTORŮ: Mercedes kraloval v pomalých zatáčkách, Ferrari na rovinkách. Pokrokem překvapila Alfa Romeo +VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Lewis Hamilton má na kontě již 87. pole position kariéry

Pole-position na Hockenheimu pevně v rukou Hamiltona, technická katastrofa u…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud