Začaly 2. předsezónní testy v Barceloně: Vettel exceloval, odpoledne zbrzdilo červené vlajky + VIDEO

Petr Hlawiczka / Robert RoBertino Pavelka, 6. března 2018, 17:00 Google+

V úterý začaly v Katalánsku druhé a poslední čtyřdenní testy týmů Formule 1. Očekáváme spoustu nových dílů na vozech, kvalifikační i závodní simulace a lepší obrázek o výkonnosti jednotlivých vozů. Jak (celkově pátý) den probíhal?

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 06.03. 21:42) Napište svůj názor
Sebastian Vettel s Ferrari SF71H ve Španělsku

Sebastian Vettel s Ferrari SF71H ve Španělsku | foto: Sauber Motorsport AG

Sdílejte článek

Shrnutí
Ferrari dnes dominovalo na všech frontách, tedy pokud nebudeme hlídat nějaké detailní informace. Vettel zajel nejrychlejší čas, ujel také nejvyšší počet kilometrů. Mercedes sice naznačil své možnosti, ale Hamilton v odpoledních hodinách nedokázal překonat ani svého týmového kolegu.

Konečné časy a počty ujetých kol

Konečné časy a počty ujetých kol | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Do jisté míry také běh druhé čtyřhodinovky ovlivnily strategické úkoly: týmy zkoušely závodní simulace, kterou ovšem narušily dvě červené vlajky.

Maximální rychlosti pátého dne testů v Barceloně (v km/h)

Maximální rychlosti pátého dne testů v Barceloně (v km/h) | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images


Průběh dne:

18:00 Šachovnicová vlajka! Vettel je králem prvního testovacího dne.

17:58 Vettel si ještě vyzkoušel zastávku v boxech a hned se zase vrátil na trať. Vypadá to, jako kdyby u Ferrari nechtěli s Mercedesem prohrát ani v počtu najetých kilometrů.

17:55 Pět minut před koncem druhé sady testů to na zlepšení nevypadá. Vozy krouží po trati spíše poklidným tempem, nejrychlejší je v tuto chvíli Hamilton na středně tvrdé směsi - okruh o délce 4,655 km projíždí zhruba za 82 vteřin.

17:50 Malou útěchou pro McLaren může být skutečnost, že Lando Norris, jeho záložní pilot, byl na okruhu Paul Ricard při testech F2 nejrychlejší. Vettel má na svém kontě neuvěřitelných 160 kol, což představuje 744,8 km. A to ještě zbývá neměckému pilotovi pár minut.

17:44 Poprvé od své nedobrovolné zastávky se objevuje Verstappen, nazul středně tvrdou směs. Tedy tu samou, jakou zvolil pro závěrečné působení na trati Vettel. Toro Rosso má kolem garáže rozestavěné zábrany, takže je téměř jisté, že dnes už tento vůz na trati neuvidíme.

17:42 Také Sainz na poslední chvíli zabírá, ale zatím poráží jen sám sebe, zlepšil se na 1:21,455.

17:37 Ericsson pro změnu zajel nejrychlejší prostřední sektor ve svém podání, ale opět bez zlepšení času.

17:35 Pérez se možná vydává k útoku na hranici 100 kol, zatímco Sainz po dlouhé době zaznamenává nějaké zlepšení, čas 1:21,807 ho na 11. pozici před Vandoornea. Další útěchou mu může být předstižení Mexičana Péreze v počtu najetých kol. 

17:34 Na trati máme opět kanadského zástupce, Stroll jede na měkké směsi, Ericsson ho s několikavteřinovým odstupem sleduje, za ním zase upaluje Magnussen. Zdá se, že Toro Rosso dnešní test zabalilo, Hamilton mezitím zajel osobní maximum v posledním sektoru a zaostal za svým nejlepším časem o šest desetin.

17:28 Zatímco Hamilton se rozhodl provětrat opět středně tvrdou směs, Ericsson se rozhod pro ultraměkkou. Je otázkou, zda Toro Rosso po výborném výkonu Gaslyho nemá nějaké problémy, protože už tři hodiny nebyl vůz italské stáje k vidění.

17:25 Dalším členem imaginárního klubu stovkařů je Marcus Ericsson, čekatelem Pérez, tomu chybí v tuto chvíli 23 kol.

17:23 Verstappen se od své nedobrovolné zastávky neukázal na trati. Vedle Vettela je zatím jediný, kdo zdolal hranici 100 kol. V týmech ale nadále jednoznačně vede Mercedes.

17:17 Vettel na své konto přidává další a další kola a blíží se hranici 150 absolvovaných okruhů. Společnost mu tvoří Magnussen, Pérez, Sainz a Stroll.

17:15 Pozornost si vysloužil Magnussen, který po poměrně dlouhém stintu na superměkké směsi vykouzlil svůj nejlepší poslední sektor a za svým maximem zaostal o pouhých 0,15 vteřiny.

17:10 Hamilton se vrátil do garáže, Sainz sice dosáhl v posledním sektoru svého maxima, ale bez zelpšení času. Na tratí opět registrujeme Vettelovo Ferrari.

17:08 Hamilton si udělal průjezd boxy, Pérez se vydává v jeho závěsu na okruh. 

17:05 Ačkoliv Stroll na hyperměkké směsi zlepšil svůj čas ve všech sektorech, i nadále zůstává výkonem 1:22,937 na posledním místě. 

17:02 Na tratí teď krouží Hamilton, Magnussen, Sainz a Stroll.

17:01 Na počátku poslední hodiny se do boxů vracejí Vettel a Ericsson.

16:59 Mistr světa vzápětí zajíždí nejrychlejší první sektor... ve druhém zvládá osobní maximum... ale na posun v pořadí to nestačí. Tentokrát je to jen osobní zlepšení na 1:20,808.

16:58 Těsně před pátou přikládá Hamilton pod kotel a posouvá se před Gaslyho na čtvrté místo - 1:20,941. Čas pod 1:21,0 dnes zajela zatím jen pětice pilotů. 

16:55 První pokus Hamiltona na měkké směsi je pomalý - pouze 1:23,193. Zato pozdvižení vyvolává Ericsson, Švéd na podceňovaném Sauberu zajel nejrychlejší první sektor. Bohužel zbylé dva mu nevyšly, takže čas je pomalejší než jeho předchozí maximum.

16:54 Ve chvíli, kdy se Pérez vrátil do boxů, posunul se za něj Ericsson, takže Hülkenberga během několika minut tito dva piloti odsunuli o dvě místa. Ericsson na superměkkých dosáhl času 1:21,706.

16:52 S blížící se poslední hodinou dnešního programu vítáme na trati opět Hamiltona, momentálně figurujícího na pátém místě. Chystá se útok na průběžně vedoucího Vettela?

16:49 Pérez pouze chytal druhý dech - čas 1:21,643 ho opět posouvá, tentokrát před Hülkenberga na osmou příčku.

16:46 Po dlouhé době konečně nějaké zlepšení. Pérez si na měkkých Pirelli vylepšil své maximum na 1:21,868 a posunul se o jedno místo před Ericssona, vzápětí dramaticky zpomalil až na 1:37,0. Uvidíme, co na to Ericsson, který se vydal na trať se superměkkou směsí.

16:45 Momentálně je nejrychlejším na trati Vettel s časy kolem 1:23,0. Také on má na svém Ferrari středně tvrdou směs. A vzhledem k tomu, že Grand Prix Španělska měla loni 66 kol, Vettel se pomalu blíží k metě, kdy tuto vzdálenost (307,104 km) absolvuje v dnešním dni dvakrát. Už mu chybí pouze čtyři kola.

16:42 Sainz zvolil směs medium a svým výkonem se blíží předchozímu putování po trati, jen o něco zrychlil na cca 1:24,0. U týmu Haas byla dokončena kontrola některých komponentů, takže se dá čekat brzká účast Kevina Magnussena.

16:38 Zelená vlajka opět zavlála a některé týmy mohou pokračovat ve své snaze vyzkoušet závodní simulaci, alespoň Sainz a Stroll se o to hodlají pokusit. Kromě nich se na trať okamžitě vydali i Vettel a Pérez.

16:36 Red Bull na odtahovém voze už je v pit lane, jak jinak než pečlivě ukrytý pod černou. Mechanici převzali cenný náklad. Mezitím byla definována příčina Vandoorneových potíží - šlo o ztrátu tlaku hydrauliky.

16:28 Odtahové komando opět v akci a pracuje jak to jenom jde. Red Bull už je na plošině a zamíří co nejdřív zpět do boxů.

16:24 Červená vlajka! Mohl bych být prorokem, protože tentokrát je to opravdu Max Verstappen, kdo zůstal stát mezi první a druhou zatáčkou na vnějším okraji tratě. Do boxů se tak vrátili Ericsson, Hamilton, Pérez, Sainz a Stroll.

16:20 Sergio Pérez na měkkých pneumatikách zajel instalační kolo.

16:19 Podle zpráv ze zdrojů Renaultu má tým v úmyslu nechat Sainze absolvovat v odpolední části vzdálenost rovnající se kompletnímu závodu. Španěl momentálně krouží kola v hodnotách cca 1:25,0

16:15 Vettel krouží také svá kola kolem 1:21,0, dalším do party je Stroll, jehož Williams vyjíždí na okruh.

16:13 Hamilton se zlepšuje na 1:21,093, ale na čtvrtého Gaslyho tento výkon nestačí. Mezitím je před garáží McLarenu vykládán Vandoorneův monopost, pochopitelně pečlivě překrytý černou zástěnou.

16:05 Zelená vlajka, na trati jsou Sainz, Vettel a Hamilton - Španěl a Němec mají středně tvrdé Pirelli, Hamilton měkké. Záhy po nich se objevuje Ericsson na superměkkých pneu.

16:05 Než se zase začne jezdit, tak pro ty, kteří jsou líní sčítat, nabízíme přehled aktivity týmů: Mercedes 125 kol, Red Bull 113, Ferrari 111, Sauber a Renault 75, Williams 59, Force India 52, Haas 50 a McLaren 38. Pouze týmy Mercedes, Renault a Williams nasadily dva piloty.

16:00 Dá se čekat, že brzy se opět piloti budou moci věnovat testování. McLaren už spočívá na plošině vozu a je odvážen do boxů.

15:52 Červená vlajka! Je to právě Vandoorne, jehož mclaren se zastavil v zatáčce 3 na pravé straně trati. Pilot opustil monopost a odkráčel na vnitřní stranu okruhu, k odstavenému MCL33 už míří přepravní nákladní vůz.

15:50 Na trať se vrací Vandoorne, který je v této chvíli nejpomalejší z pilotů, kteří dosáhli svých časů před polednem. Belgičan má k dispozici superměkkou směs.

15:46 Hamilton je rovněž v boxech, odkroužil 39 kol.

15:42 Verstappen krouží svá kola rovněž na středně tvrdých pneumatikách, ovšem Vettel na stejné směsi po 111 celkových kolech míří do boxů. Ericsson a Stroll zvolili měkkou směs.

15:40 Circuit de Catalunya se opět pomalu zaplňuje, z garáží se k Hamiltonovi, Vettelovi a Sainzovi přidali Ericsson, Verstappen a Stroll.

15:35 Hamilton i Vettel nyní poklidně krouží po španělském povrchu, jejich časy se pohybují kolem 1:22,0.

15:30 Vettelovi stovka okruhů zjevně nestačí, opět se jeho Ferrari vydává k další porci testovacích kilometrů. Vettel nyní zkouší středně tvrdé pneumatiky.

15:25 Ve Španělsku jako by vládla opožděná siesta - na trati setrvává pouze Sainz, zatímco Vandoorne a Stroll zajeli do boxů. Zakrátko se k domácímu závodníkovi přidal Hamilton, tentokrát na měkké směsi.

15:20 Nenechte se mást ilustračním videem ze stáje Haas, momentálně jsou na trati pouze Vandoorne, Sainz a Stroll, přičemž posledně jmenovaný se polepšil na 1:25,214. Vettel i Verstappen už překonali stovku okruhu během své testovací mise.

15:16 Kanaďanův Williams se objevuje v tabulce dosažených výkonů, ovšem na beznadějně posledním místě výkonem 1:29,932, kterého Stroll dosáhl na měkké směsi. Dá se ale očekávat posun vpřed, i když možná u Williamsu čekali rychlejší než zlepšení na 1:26,698.

15:13 Vůbec poprvé můžeme dnes na okruhu Circuit de Catalunya uvítat Lance Strolla.

15:09 Dalším na trati je Vandoorne.

15:07 Piloti se pomalu blíží k hranici 100 okruhů, zatím nejblíž k ní má Vettel. Hoši od Mercedesu už tuto metu pokořili, ale jenom ve společném snažení)

15:04 Na trati zůstávají pouze tři mušketýři Hamilton, Vettel a Verstappen.

15:02 Hamilton se polepšil na 1:21,214, čímž se posunul na páté místo před Magnussena. 

14:57 Sainz zůstává 12, byť zrychlil 1:22,331 min.

14:52 Ferrari po 93 kolech v boxech. Časy posledního stintu: 1:27,421, 1:29,809, 1:23,404s, 1:29,591, 1:22,377, 1:31,789 min.

14:44 Po přestávce vyjíždí poprvé Vettel, držitel nejrychlejšího kola dne.

14:33 McLaren po 23 kolech v boxech. Společnost Sainzovi dělá Hamilton.

14:31 Mladý Španěl s Renaultem dělá pokroky - 1:22,964 na měkké směsi.

14:26 Mistr světa jde na šesté místo - 1:21,341. Sainz 1:24,068 zatím poslední.

14:22 Hamilton na měkké směsi 1:22,019 min.

14:20 Za volant Stříbrného šípu usedl Lewis Hamilton místo Bottase, u Renaultu střídá Nica Hülkenberga Carlos Sainz a s Williamsem odpoledne vyrazí Lance Stroll.

14:15 McLaren v boxech, na kontě má 14 kol. Vyjíždí Mercedes.

14:07 Vandoorne na super-měkké směsi 1:21,946 min.

14:03 Přidává se k němu Force India.

14:00 Je po pauze, McLaren ihned míří na trať. Má co dohánět.

Oranžovo-zelelno-modrý McLaren těsně před obědovou přestávkou

Oranžovo-zelelno-modrý McLaren těsně před obědovou přestávkou | zdroj: twitter

13:01 Auta míří do garáží, začíná obědová přestávka. Vandoornemu se těsně před ní přeci jen povedlo vyjet, takže si připisuje 7 kol (ta poslední za virtuálního safety caru).

12:56 Alfa Romeo Sauber předčí Force Indii - 1:21,893 na měkké směsi.

12:55 Posledních 5 min. Na na dráze, kde jsou Bottas, Ericsson, Gasly, Sirotkin, Verstappen i Vettel.

12:48 Verstappen překonává Bottase v počtu ujetých kol, Ericsson se zlepšuje na 1:22,194 min.

12:42 Vettel si na středně-tvrdé směsi připisuje už 71. kolo, Verstappen 76.

12:30 McLaren nám sdělil, že své potíže s úložištěm energie vyřeši a že by měl ještě před obědovou přestávkou (začíná ve 13:00) vyrazit.

12:25 Ferrari předčí Mercedes - 1:20,396 na středně-tvrdé směsi.

12:24 Vettel nyní zajíždí časy 1:20,916 a 1:20,785 min. Slušná jízda.

12:15 Bottas s Vettelem jedou delší stinty, časy se nelepší.

12:00 Verstappen na středně-tvrdé směsi je jen těsně za Mercedesem a Ferrari - 1:20,649 min. Ti své časy ale dosáhli na měkkých pneumatikách.

11:55 Ferrari ruší rozhovory Vettela s médii po dnešních testech.

11:47 Verstappen na středně-tvrdé směsi za Vettelem třetí - 1:20,905 min, na rovince 288 km/h.

11:41 Vettel se přibližuje Bottasovi - 1:20,610 min.

11:36 Hülkenberg odsouvá McLaren na 10. příčku - 1:24,314 na sředně-tvrdé směsi.

11:31 Pokračujeme, Bottas a Hülkenberg opouštějí garáže.

11:26 Červené vlajky kvůli úlomkům v zatáčce č. 4 po Pérezově smyku.

11:25 Force India překonává Williams - 1:22,056 na měkké směsi.

11:20 S McLarenem to zatím vypadá bídně. Cílem bylo ujet 500 km denně, ale po technických problémech trčí v garáži. Ani rychlostně toho zatím moc nepředvedl, nepočítaje čas z minulého týdne, který zajel jen na hyper-měkké směsi. V Melbourne může mít potíže, pokud se tento týden výrazněji nezlepší.

11:13 Haas před Red Bullem - 1:21,298, zrychlují Sirotkin (1:22,234), Ericsson (1:23,173) i Pérez (1:23,548).

11:08 Sirotkin před Pérezem - 1:23,002. Ericsson ve svém 17. kole 1:26,919 min.

11:00 Ericsson se rozjíždí - 1:28,012.

10:52 Bottas vylepšuje svůj dnešní rekord - 1:20,596 min na měkkých pneumatikách.

10:50 Teplota vzduchu se dostává nad 12 °C, asfalt nad 27 °C.

10:45 Vettel je rychlý, na první místo to ale nestačí - 1:20,679 min. Verstappen na ultraměkkých 1:21,325 min.

10:40 Magnussen je pátý - 1:22,474, zapisuje se Hülkenberg 1?31,524.

10:35 Toro Rosso čtvrté - 1:21,653 min, Magnussen 1:26,665.

10:31 Gasly poháněný Hondou zajíždí měřená kola - 1:24,834 na měkké směsi. Bottas v boxech.

10:23 Mercedes (1:20,631) se s Ferrari (1:20,653) střídá ve vedení, těsná přetlačovaná na stejných měkkých pneumatikách.

10:18 Vettel se posouvá za Bottase, 1:20,888 min na měkké směsi (284,9 km/h na konci 3. sektoru).

10:15 Verstappen na měkkých pneumatikách 1:21,477, na dráze je na stejné směsi už i Bottas.

10:08 Zelená, Pérez vyjíždí.

Vandoorne zapříčinil první červené vlajky

Vandoorne zapříčinil první červené vlajky | zdroj: twitter

10:00 McLaren zajel své první měřené kolo na super-měkké směsi (1:24,773), na začátku cílové rovinky se ale porouchal. Stojíme. Vypadá to na problém s bateriemi.

9:58 Tento týden je pro týmy obzvlášť důležitý, protože ten minulý přišli o spoustu času kvůli počasí. Mají již základní poznatky o svých balících, mohou se tedy vrhnout na řádné výkonnostní jízdy. Z časů toho ale nemusíme moc poznat. Hodně napoví to, jak své výkony budou hodnotit piloti a představitelé týmů - a jejich řeč těla. Budeme mít o něco lepší představu, ale své karty plně odhalí až v Melbourne.

9:44 Bottas už má na kontě 20 kol, to nejrychlejší za 1:20,756 min. Verstappen - 1:22,340 na měkké směsi.

9:38 Mercedes zatím vládne - 1:21,044 min na středně tvrdé směsi, na cílové čáře mu byla naměřena rychlost 276,2 km/h. Sirotkin s Williamsem zde byl rychlejší: 282,7 km/h.

9:33 Druhý čas patří Sirotkinovi (1:23,869) na měkké směsi, třetí Pérezovi (1:26,129) na super-měkké. Vede Bottas - 1:21,674 min.

9:28 Podle britských deníků je prodej Force Indie na spadnutí. Za 200 milionů liber má tuto stáj odkoupit skupina Rich Energy zabývající se výrobou energetických nápojů.

9:24 Dnes ráno v Ženevě Formule E odhalila 2. generaci svých formulí vybavených ochranou kokpitu Halo - viz odkaz. Nechyběl při tom ani prezident FIA Jean Todt.

9:23 Na trati se po chvíli ticha objevuje rudé Ferrari.

9:17 McLaren se při návratu zastavil v boxové uličce, mechanici mu museli pomoci zpět. Na zádi vozu MCL33 se objevilo několik nových chladicích otvorů.

9:15 Týmy zvládly instalační kola.

Ferrari měří proudění za vozem

Ferrari měří proudění za vozem | zdroj: twitter

9:10 Většina vozů krouží se soustavou Pitotových trubic pro měření proudění vzduchu, týmy chtějí dosáhnout co nejlepší korelace.

9:07 Bottas jde hned na měřená kola: 1:33,287; 1:28,072 a 1:23,126 min na středně-tvrdé směsi.

9:05 Shrnutí s nejrychlejšími časy z minulého týdne najdete zde, fotogalerii zde (přes 310 snímků).

9:00 McLaren se netrpělivě postavil jako první k semaforu a už je na trati. Ihned ho následují Vettel, Verstappen, Sirotkin a Bottas.

8:55 Týmy startují motory, vyrazí s úderem deváté. Testování pak bude pokračovat až do 18. hod.

8:52 McLaren včera na okruhu podruhé (a dle pravidel tedy i na posledy) natáčel, snaží se připravit na to, aby mohl hned ráno po instalačním okruhu vyrazit. Jeho cílem je každý den zvládnout 500 km.

8:50 Týmům tento týden bude přát počasí, mizérie v podobě sněhu z minulého týdne se opakovat nebude. Pršet nemá, teplota má celý týden dosahovat minimálně 14 °C.

Slunce a azuro vítá týmy v Barceloně

Slunce a azuro vítá týmy v Barceloně | zdroj: Circuit de Catalunya

Vytisknout

Diskuze: Začaly 2. předsezónní testy v Barceloně: Vettel exceloval, odpoledne zbrzdilo červené vlajky + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 06.03.2018 21:42 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Nicholas Tombazis nastupuje na novou pozici v F1

Bývalý šéfkonstruktér Ferrari dostává novou funkci u FIA

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud