Čtvrtý den testů v Barceloně: Nejrychlejší Hamilton, ačkoliv mu jednou anulovali čas + VIDEO

Petr Hlawiczka, 1. března 2018, 17:00 Google+

Ve čtvrtek pokračovaly předsezónní testy v Barceloně čtvrtým dnem. I když bylo ráno mokro, tak se týmy usilovně snažily dohnat ztracený čas ze včerejška, kdy sněžilo a po většinu dne nemohly jezdit. Jejich počínání jsme podrobně sledovali.

Počet komentářů:  29 komentářů (Poslední 02.03. 11:51) Napište svůj názor
McLarenu se čtvrtý den v Barceloně konečně daří

McLarenu se čtvrtý den v Barceloně konečně daří | foto: Pirelli

Sdílejte článek

Shrnutí:

Jak už bylo řečeno, dnes panoval na Circuit de Catalunya čilý provoz a některé týmy daly příležitost oběma pilotům jako náhradu za včerejší absenci, která ovšem byla v některých případech hodnocena jako zbytečná. Dnes překvapili oba piloti McLarenu: Vandoorne dlouho držel nejlepší čas, i když ho zajel na hyperměkké směsi, zatímco Hamilton, který ho napodruhé překonal, využil značně tvrdších pneumatik.

Konečné výsledky

Konečné výsledky | zdroj: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Až na dva drobné incidenty v podání Ericssona a Verstappena (včetně jedné červené vlajky tak trochu obestřené tajemstvím) neměly žádné týmy nějaké zásadní problémy. Časy se postupně sunuly k rekordním hodnotám, jak trať osychala, určitě příjemně překvapil Kevin Magnussen a nadějné jsou i výkony McLarenu. Na srovnání, zvláště kvůli rozmarům počasí, je ještě brzy, ale první dojmy už můžeme zpracovávat.


Průběh dne:

18:00 Podle očekávání už se nic zásadního nestalo, kromě narůstajícího počtu absolvovaných kol. První část testů končí čtvrtým dnem, ve kterém byl nejrychlejší úřadující mistr světa Lewis Hamilton.

17:58 Že by ještě jeden, závěrečný útok? Hamilton se vrací na trať.

17:55 Je vidět, že testy se chýlí ke konci. Vettel sice o něco zrychlil a dostal se pod hranici 1:21,0, pořád je ale dost vzdálen svému nejlepšímu výsledku. Hamilton se vrátil do boxů, absolvoval 68 kol, což je zhruba délka samotné Grand Prix. Také trať nadále chladne, nyní už má pouhých 13,3 stupně Celsia.

17:50 Na trati stále zůstává sedm pilotů: Hamilton, Vettel, Magnussen, Alonso, Sainz, Gasly a Leclerc. Nejrychlejší je teď Lewisův Mercedes, ale oba čtyřnásobní šampioni jezdí časy kolem 1:21,0.

17:47 Momentálně je na trati nejrychlejší Vettel, ale skutečnost, na svůj nejlepší čas ztrácí více než desetinu leccos napovídá. Možná dokáže své soupeře vyprovokovat Hamilton, který se k nim přidal.

17:45 Poslední minuty na trati jsou provázeny zájmem pilotů si ještě projet okruh - Vettel, Alonso, Sainz, Stroll a Gasly tuto výzvu přijímají, ale jejich jízda napovídá, že se těžko dočkáme zlepšení času, který drží neochvějně Lewis Hamilton.

17:38 Alonso má na svém voze měkkou směs - dosahuje časy blížící se hranici 1:22,0.

17:35 Dalšími piloty na Circuit de Catalunya jsou Magnussen, Stroll a Gasly, mimochodem poslední jmenovaný je bezkonkurenčně nejpilnějším pilotem čtvrtého dne.

17:30 V podstatě se dá říci, že činnost žádného týmu tímto zmatkem nebyla narušena, poslední do boxů zajel Leclerc ve chvíli, když už zase svítila zelená. Čeká nás poslední půlhodina dnešního testovacího programu a stejně tak i úvodní série testů sezóny 2018. Začíná ji dvojice exmistrů světa Alonso-Vettel.

17:28 Teď zavládl na okruhu mírný chaos - byla vyvěšena červená vlajka, všechny vozy se ocitly v boxech. O necelou minutu už jsme se dočkali zelené vlajky. Možná někdo po vzoru katastrofických filmů zmáčkl tlačítko nácviku situace při červené vlajce...

17:27 Charles Leclerc má nazuté ultraměkké pneumatiky, ale jeho pohyb po okruhu je hodně pomalý. Přitom mistr F2 byl co do průjezdu cílové rovinky jeden z nejagresivnějších při snaze zahřát pneumatiky.

17:25 Po několika změnách teď vládne nad Circuit de Catalunya poměrně klid, Hamilton už jezdí o dvě vteřiny rychleji, ale rekordnímu času se zatím neblíží, společně s ním sbírá další testovací kola i Alonso.

17:15 Williams kanadského mladíka opět projel okruh rychleji, ale stejně jako v předchozích případech jde jenom o kosmetickou úpravu času, neboť jeho hodnota 1:21,142 mu vynáší stále sedmé místo. Hamilton na středně tvrdé směsi obkroužil okruh v čase kolem 1:22,0.

17:10 U Ferrari se v poslední hodině začíná šturmovat. Vettel se sice zlepšil jen mírně (1:20,241), ale na Hamiltona ztrácí už necelou vteřinu. Další tisíciny odmazal ze svého výkonu Stroll (1:21,248), ale bez posunu v průběžném pořadí. Vettel i Stroll mají na svých vozech žlutě označené pneumatiky. U Mercedesu nejspíš tuší nebezpečí, protože Hamilton se objevuje rovněž na okruhu.

17:06 Vzápětí pilot Haasu opět zaznamenává časovou změnu na 1:20,317. Na jeho výkon dvakrát zareagoval Sebastian Vettel: nejdřív jeho Ferrari zdolalo Circuit de Catalunya v čase 1:20,391, poté se Němec vyšvihl před Dána výkonem 1:20,275. Třetí místo tedy Magnussenovi nevydrželo.

17:02 Na počátku poslední hodiny tu máme další zlepšení, které však ovlivní podobu tabulky pouze v případě dosaženého času. Kevin Magnussen ubral ze svého výkonu 212 tisícin (1:20,428), zůstává na třetím místě. 

16:55 Podle serveru Motorsport je Hamiltonův výkon vůbec nejlepší v testech. To vše necelou hodinu před ukončením první čtyřdenní série.

16:52 Do třetice se zlepšuje Stroll, jeho Williams proťal cílový paprsek v čase 1:21,310. Pořád to ale nestačí na šestého Sainze, k tomu potřebuje mladý Kanaďan zrychlit ještě o 0,37 vteřiny. Lance jede na měkkých pneumatikách.

16:50 Tabulka teď co chvíli nemá pevnou podobu, o další změnu se postaral Lance Stroll, nejdřív zajel čas 1:21,793, vzápětí se ještě zlepšil na 1:21,526. Oba výkony mu stačí na 7. místo.

16:46 Lewis Hamilton je ve vedení! Doufejme, že tentokrát absolvoval trať tak, jak se patří a čas 1:19,333 mu zůstane. Na čtvrté místo se probojoval Magnussen na superměkké směsi (1:20,640) a Gasly mezitím může slavit sté absolvované kolo!

16:45 Alonsovi se to nakonec daří! A je to masivní pokrok, protože Španěl se polepšil o 1,075 vteřiny a a posouvá se na třetí místo (1:20,329). Ovšem Hamilton zajíždí nejlepší sektory vůbec, takže McLaren se musí obávat ztráty vedení.

16:42 Fernando Alonso nadějně rozjel rychlé kolo, v prvních dvou sektorech zajel osobní maximum, ale nakonec z toho byl jen druhý nejlepší čas - pro něj samotného. Pořadí se tedy zatím nemění. Podobně se totiž vedlo i Magnussenovi - rovněž v prvních dvou sektorech překonal sám sebe, ale čas si nezlepšil. A do třetice nepovedlo se to ani Hamiltonovi, který časem 1:19,986 zaostal sám za sebou o pouhé 0,002 vteřiny.

16:40 Pierre Gasly je prozatím druhým nejpilnějším pilotem, svou přítomností na okruhu může v tomto směru zaútočit na doposud vedoucího Vandoornea.

16:35 Mechanici Red Bullu důsledně dbají, aby nikdo nebyl schopen zjistit rozsah poškození jejich vozů. Proto bedlivě střeží monopost, aby ho nikdo při vykládce v boxech nevyfotografoval.

16:33 Zelená vlajka! Po necelé čtvrthodině mohou piloti opět vyrazit do akce. Tak jednají Alonso a Gasly, kteří už krouží po okruhu, jakmile se rozsvítila zelená světla.

16:27 Verstappen už dorazil do boxů a vysvětluje mechanikům, kde se stala chyba. Trať je stále ještě uzavřená. Objevil se také obrázek jeho Red Bullu, který po vyjetí skončil na vnějším okraji zatáčky 12. Samotný vůz už je naložen na ložnou plochu odtahového vozu a směřuje do boxů.

16:22 Na scéně už je nepříliš populární odtahový vůz, bude následoval nakládka a doprava k mechanikům.

16:19 Červená vlajka! Verstappen poté, co si polepšil o více než vteřinu, ocitl se mimo trať v pravotočivé zatáčce 12. Pro Holanďana i Red Bull to není příjemná situace, protože dnes zvládl jen 32 kol na měkké směsi a teď kratičký, dvoukolový úsek na supersofts.

16:18 A hned tu máme dvě zlepšení: Nejdřív si Sainz polepšil časově - 1:20,940 - a jako čtvrtý pilot se dostal pod hranici 1:21,0, zdolal slavnějšího krajana Alonsa a je čtvrtý. Verstappen se přesunul na devátou pozici časem 1:22,058. Jenže hned poté se dostává do problémů!!!

16:15 Na trati toho zatím moc Red Bull nepředvedl, ale to se může změnit, protože na okruh právě vyrazil Max Verstappen se superměkkými pneumatikami...

16:10 V boxu Ferrari panuje zvýšená aktivita - těžko říci, zda se chystá nácvik výměny pneu. Možné ale je, že italská stáj se pustí do závodní simulace, ostatně hodinu a 50 minut před koncem testu by pro to byla jedna z nejvhodnějších chvil...

Teplota vzduchu šla mírně dolů, z 15 na třináct stupňů. To samé platí pro trať, která už sálala poctivými pětadvaceti, nyní ale ukazatele hlásí pouhých šestnáct.

16:05 Fernando nadále přikládá pod kotlem. Další zlepšení 1:21,113 ho posouvá na čtvrté místo, půl vteřiny za Vettela.

16:00 Alonso se plně zapojil do procesu, na voze má superměkkou směs a první kolo zvládl v čase kolem 1:23,0. Pak už zaútočil na tabulku a výsledkem je výkon 1:21,344, čímž rozdělil dvojici Sainz-Stroll. Dvojnásobný mistr světa je dnes už patnáctým pilotem na okruhu.

15:57 Hamiltonův nejrychlejší čas je anulován!!! Obhájce titulu si k němu dopomohl nedovoleným způsobem, když neprojel přesně jednu šikánu. V čele tak zůstává Vandoorne.

15:55 Španělé způsobili malý rozruch, když uvádějí Vandoornea, že stále jezdí po okruhu, ačkoliv modrá Alonsova přilba je jasným důkazem, že se mýlí.

15:50 Máme nového vedoucího! Do čela se posouvá obhájce titulu časem 1:19,753. Na Vandoornea´najel 0,101 vteřiny. Nejrychlejší kolo zajel na konci svého stintu na středně tvrdých pneumatikách.

15:40 Jako by Stroll hledal u Sainze inspiraci, i on se zlepšil a výkonem 1:21,793 rovněž přeskočil Péreze, nyní figuruje s odstupem necelé půlvteřiny za Sainzem, který se opět zlepšil na 1:21,307. Na čtvrtého Magnussena mu chybí už jen 0,172 vteřiny.

15:37 Španěl je při chuti a jeho Renault se posouvá kupředu. Nejdřív zdolal kolegu Hülkenberga a poté se časem 1:21,844 dostal na páté místo před Péreze.

15:35 Jak se dalo očekávat, Carlos Sainz se postupně zlepšuje, ze svého času ukrojil přes půl vteřiny a výkonem 1:22,773 se řadí na předposlední místo v první desítce před Bottase.

15:25 Na trati se objevuje dnes poprvé Carlos Sainz s Renaultem. Španěl pro první výjezd zvolil měkkou směs a časem 1:23,424 se zařadil na momentální 12. příčku. V čele najetých kol nadále zůstává McLaren, za jehož volantem do 15. hodiny seděl Stoffel Vandoorne.

15:20 Stroll se časem 1:21,980 posouvá na šestou příčku, jeho Williams jede na měkké směsi. 

15:15 Hamilton atakuje vedoucího Vandoornea, jako druhý prolomil hranici 80 vteřin, ale na McLaren ztrácí 0.130 vteřiny. Jeho čas má hodnotu 1:19,984. Poté následuje zpomalení na 1:20,2 (což by mu ale i tak stačilo na zisk druhé pozice). Vandoorne už ale na jeho přibližování nemůže reagovat, protože ho vystřídá Alonso, tým tak rozhodl kvůli včerejší nepřízni počasí.

15:12 Hamilton si zapsal nejlepší čas v prvním sektoru a osobní maximum ve druhém. Výsledkem je čas 1:20,324. Zároveň se Leclerc posouvá před svého kolegu u Sauberu Ericssona.

15:10 Malá informace o počasí, jaká to změna oproti včerejšku – vzduch 14,3, trať 20 stupňů, vane lehký jihovýchodní vítr.

15:08 Hamilton se blíží na dostřel 1 sekundy Vandoornemu.

15:00 Mercedes pokračuje na středně-tvrdé směsi, Magnussen nasazuje super-měkkou.

14:50 Šanci u Williamsu odpoledne dostává Stroll - 1:24,597 na měkkých pneumatikách, u Haasu Leclerc - 1:25,502 na stejné směsi.

14:44 McLaren jako první překonává hranici 100 kol.

14:32 Magnussen na měkkých pneumatikách pokročil na čtvrté místo (1:21,764), po delší odmlce krouží Pérez. Vandoornemu ustřelila záď v zatáčce č. 7, projel se štěrkem a jede k mechanikům.

14:26 Úřadující mistr světa jde za Vettela na třetí pozici - 1:21,241 min.

Red Bull zkoumá proudění za předním křídlem pomoci soustavy Pitotových trubic

Red Bull zkoumá proudění za předním křídlem pomoci soustavy Pitotových trubic | zdroj: Sutton Images

14:20 Hamilton u Mercedesu vystřídal Bottase, začíná na středně-tvrdé směsi - 1:27,2 a 1:22,779 min.

14:12 McLarenu se stále daří zrychlovat - 1:19,854 min. Lepší tento týden bylo už jen Ferrari v úterý.

14:00 Vandoorne na hyper-měkké směsi 1:20,068 min, stíhá ho Vettel na měkké - 1:20,824 min.

13:55 Anketu BBC o nejhezčí zbarvení nového vozu vyhrál McLaren s 23 % hlasů. Druhý skončil Renault (21 %), třetí Ferrari (10 %).

13:52 Pokroky dosahuje i Ferrari (1:22,087) a Haas (1:24,286).

13:40 McLaren opět na čerstvém vzduchu - 1:20,513 min, stále na tom nejměkčím, co Pirelli připravilo pro ročník 2018.

13:30 Testování není přerušeno obědovou přestávkou, všechna auta teď ale zmizela v boxech.

13:25 Vandoorne těží z pneumatik maximum - 1:20,899 min.

13:22 Ferrari už je čtvrté za Mercedesem - 1:23,948 min. Před ním je jen Renault a McLaren, jenž obul hyper-měkkou směs - 1:22,694 min.

13:19 Na dráze se vytváří suchá stopa. Vettel je opatrně optimistický ohledně šancí Ferrari letos. "Zatím jsme toho ujeli jen velmi málo, proto je to těžké posuzovat - nejen pro vás, ale i pro nás." První dojmy z auta jsou "dobré. Mercedes je favoritem. Myslím si, že to bude velmi, velmi těsné."

13:14 Renault na čele - 1:22,507 min.

13:12 Ericsson zkouší super-měkkou směs, po delší době vyráží Vettel.

13:10 Bottas vládne na čele (1:22,789), Hülkenberg po přezutí na měkkou směs druhý - 1:23,462 min.

12:59 Toro Rosso 1:29,810 min, Bottas je o setinu pomalejší. V dalším kole už jej ale překonává - 1:25,945.

12:55 Bottas přezouvá  na hladké pneumatiky, středně-tvrdou směs. Gasly 1:28,468, Verstappen okupuje první pozici - 1:27,362.

12:50 Mercedes prolamuje hranici 90 vteřin - 1:29,328. Téměř všichni jsou na trati a neustále se zlepšují. Občas se zpoza mraků objevuje slunce.

12:47 Pilotům podmínky svědčí, Ericsson a Gasly míří výše, Bottas 1:30,023.

12:40 Tím vyprovokoval Bottase, který nemá rád, když ho někdo odsouvá dozadu - 1:32,916 min.

12:39 Verstappen se s tím taky nemaže, prvním měřeným kolem rovnou za dnešním rekordem - 1:33,016 min.

12:37 Hülkenberg před Dánem - 1:33,059 min.

12:32 Magnussen vystřelil na první místo - 1:33,514 min.

12:25 Hülkenberg vyskakuje na 3. příčku: 1:34,941 min.

12:24 Technický ředitel Toro Rosso James Key měl tiskovou konferenci. Pochvaloval si na ni spolehlivost Hondy, dnes bez potíží zatím ujeli přes 30 kol. Potvrdil, že výkonnostně na Renault stále ztrácí, ale už to není tolik jako minulý rok.

12:15 Čtvrtý Gasly 1:36,181, pátý Ericsson 1:37,162. Podmínky se stále zlepšují.

12:00 Vandoorne znovu na trati, osamoceně přidává další kilometry. Dnes jich má na kontě zatím nejvíce. Na přechodných pneumatikách se dostává za Bottase - 1:33,308 min

11:48 Gasly se dostává na třetí místo před McLaren - 1:36,838 min.

11:40 Verstappen je teprve po třetí na dráze. Jeho šéf Christian Horner se už těší na příští týden: "Bude to fakt zajímavé, obzvlášť až tři nejlepší týmy přivezou nové díly dostatečně pozdě, aby jejich soupeři nemohli reagovat."

11:33 Fin se Stříbrným šípem létá: 1:33,774. Magnussen 1:43,206 min.

11:24 Piloti se za takových podmínek rychle zlepšují. Bottas 1:34,996 min.

11:20 Trať je stále mokrá a studená, ale už bez kaluží, slunce vykukuje. Gasly ale stále na pneumatikách do deště - 1:41,822 min.

11:18 Mercedes jde do čela - 1:36,846 min, Ferrari 1:37,392 min.

11:10 Ferrari se o nejrychlejší čas dne přetahuje s Mercedesem. Vettel 1:38,239, Bottas 1:38,906, oba na intermediálkách.

11:05 Vettel zajíždí rychlá kola, jde na první příčku - 1:39,791

10:50 Teplota stoupá na 10 °C, Vandoorne obouvá přechodné pneumatiky.

10:40 Sirotkin se hodně zlepši - 1:40,838 min.

10:35 Na druhou příčku jde Sirotkin - 1:43,994 min. Všichni stále na (modrých) pneumatikách do deště. Bottas 1:55,122, Gasly 1:46,935 min.

10:32 Slunce se pokouší prodrat skrz mraky, McLaren už má na kontě 26 kol.

10:21 Vandoorne poháněný Renaultem 1:45,077, Gasly s Hondou 1:46,935 min.

10:12 Provoz obnoven, ihned toho využívá Vandoorne.

10:00 První červené vlajky, Ericsson stojí ve štěrku zatáčce č. 2. Švéd dostal smyk, auto by ale nemělo být vážněji poškozeno.

9:59 Teplota stoupá, časy klesají - Ericsson 1:53,003, Vandoorne 1:49,041 min.

9:53 McLaren je dnes pilný, po chvilce ticha opět krouží - 1:52,305 min.

9:41 Vandoorne vylepšuje svůj čas na první pozici - 1:55,018 min.

9:34 Švéd je po 6 kolech v boxech. Na trati jej střídá Sirotkin s Magnussenem.

9:30 Ericsson přichází s měřenými koly: 2:09,169 a 2:07,928 min.

9:21 Mercedes je konečně venku, Vandoorne další kolo za 1:59,767 min.

9:18 Bottas včera prozradil zajímavou informaci, že Mercedes už zvládl všechny své plánované aerodynamické jízdy pro první týden. Vandoorne si připisuje první měřené kolo - 2:00,707 min.

9:13 Force India opouští garáž.

9:10 Verstappen na trati, schází už jen Bottas s Mercedesem a Pérez s Force Indií.

9:07 Nainstalováno už má sedm týmů.

9:00 Vozy vyrážejí na pneumatikách do deště: Ericsson, Vettel, Sirotkin, Gasly, Magnussen i Hülkenberg.

8:55 Ráno týmy vítá mlha a mokro, ale vody je méně a teplota je vyšší, proto očekáváme podstatně vyšší aktivitu a provozuschopnost také u Ferrari, podle kterého to včera nešlo.

Vytisknout

Diskuze: Čtvrtý den testů v Barceloně: Nejrychlejší Hamilton, ačkoliv mu jednou anulovali čas + VIDEO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 29, poslední 02.03.2018 11:51 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 29 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Fernando Alonso jako jediný zajel měřený čas

Co se po sněhové bouři naučil na okruhu v Barceloně téměř osamocený McLaren?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud