Proč byl ke konci sezóny Massa rychlejší než Alonso?

iM2, 10. prosince 2012, 00:00 Google+

Po prvních 5 závodech snad už nikdo nevěřil tomu, že bude kariéra Felipeho Massy v F1 pokračovat. Od Monaka dál se ale jeho výkony lepšily. Ferrari po VC Koreje oznámilo prodloužení smlouvy s tímto Brazilcem, kterému se závěr roku velmi povedl. Byl totiž dokonce rychlejší než jeho oslavovaný kolega Fernando Alonso.

Počet komentářů:  6 komentářů (Poslední 10.12. 17:00) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Bilance Massy po pěti závodech byla tristní: zisk pouhých 2 bodů. A to navíc ve voze Ferrari. Fernando Alonso již měl v té době na svém kontě 61 bodů, 1 vítězství a 1 druhé místo. V paddocku se tou dobou již probírala pouze otázka, kdo Massu nahradí.

Prvním světlým okamžikem sezony byla Velká Cena Monaka. Brazilec se poprvé v sezoně vměstnal v kvalifikaci mezi prvních deset, v závodě obsadil 6. příčku. Navíc na špičku a Alonsa neztrácel moc.

Až do letní přestávky následovala série vrcholů a pádů. V Montrealu například Massa předvedl hodiny, což určitě nebylo to, co potřeboval. V Silvestone naproti tomu ziskem 4. místa zaznamenal dosavadní nejlepší výsledek roku. Z Velké cey Německa musel poměrně brzy po kolizi odstoupit. Také 9. příčka z Maďarska nebyla kdo ví jaká. Z pohledu tréninkových jízd byl Španěl na druhé straně garáže v průměru o 0,6 s rychlejší.

Jenže po letní přestávce jakoby do vozu usedl jiný Massa. V Monze, v Austinu a na Interlagosu byl Felipe Massa rychlejší než jeho opěvovaný kolega. Průměrný odstup obou pilotů se po letní přestávce smrskl na 0,2 s.

Pokud bychom se podívali na získané body, tak je poměr 117:97 ve prospěch Alonsa. Massa pravidelně bodoval a po dvou (!) letech se podíval dokonce hned dvakrát na podium. Alonso vyšel dvakrát bodově naprázdno (pokaždé v důsledku postartovní kolize).

Jenže i Massa měl v závodech problémy: v Singapuru musel měnit pneumatiku po prvním kole, v Indii musel jet 40 kol s ohledem na nedostatečné palivo a v Abú Zabí kolidoval s Webberem. Ale hlavně musel pomáhat kolegovi Alonsovi v boji o titul, což jej minimálně na Jeongamu, v Austinu a Interlagosu stálo body. I tato pomoc znamenala již třetí prodloužení smlouvy pro vice mistra světa z roku 2008 za dobu jeho kariéry u Ferrari, tentokrát do konce roku 2013.

Nejpozději od Velké ceny Japonska jezdil Massa opravdu nadohled Alonsovi. V Korei, USA a Brazílii byl bez debaty rychlejší. To ale vzbuzuje otázku. Zaspal Massa začátek roku a nebo Alonsovi na konci sezony došly síly?

Ani jedno, ani druhé. Zkraje sezony bylo Ferrari jen velmi obtížně ovladalným vozem. Aerodynamika fungovala jen ve velmi úzkém okně. Massa si nedokázal vůz nastavit tak, jak by bylo pro jeho jezdecký styl vhodné. "Vpředu moc tvrdé, vzadu moc měkké, navíc s aerodynamikou vytvářející velký přítlak na předek. S takovým autem dokáže jezdit jen Alonso."

Jak inženýři v průběhu sezony na aerodynamice pracovali, tak se zlepšoval vůz z pohledu Massy. Podle jeho slov s pneumatikami problém nikdy neměl. "Jen s autem. Když nedokážete vyjít s autem, tak máte problém i s pneumatikami," říká jezdec. Od vylepšení, představených ve Velké ceně Kanady, už ale bylo Ferrari lepší auto.

Od té doby už Massa vylepšoval jen detaily. Od Velké ceny Japonska mu vůz plně seděl. F2012 se dostalo na hranu svých možností. Další vylepšení už nefungovala (narozdíl do McLarenu MP4-27 nebo Red Bullu RB8). Jediné, co Ferrari na konci roku mohlo udělat, byl buďto krok zpět nebo vylepšení vozu pro jízdní styl svých jezdců, rychlejší už být vůz nemohl. Což bylo dobré pro Massu, špatné pro Alonsa.

Pohodlnější a rychlejší se vždy automaticky nevylučují, jenže tato kombinace se vyskytuje jen velmi zřídka. Závodní vozy, když se dostanou na okraj svého vývoje, tak jsou většinou obtížně říditelné. Kdo to ale zvládá, tak je s nimi rychlý.

Alonso, Hamilton, Räikkönen nebo Vettel to umí. Button, Massa nebo Webber potřebují perfektní auto, aby byli konstantně rychlí. Alonso podal v posledním závodu neskutečný výkon, titul ho tak zajímal, že jel i s vozem na konci vývoje absolutně na hraně. Snažil se o nemožné, jenže jak se říká "hlavou zeď neprorazíš".

Massovi chybělo na Interlagosu na pole position Hamiltona na McLarenu 0,529 s. To dělá 0,123 s rozdílu na kilometr. Alonso měl ztrátu 0,795s, takže 0,184 s na kilometr. V Maďarsku, na podobně dlouhé trati, ztratil Alonso na pole position Hamiltona 0,891 s, tedy 0,203s na kilometr. Massa byl pomalejší na Hungaroringu o 0,947 s, tzn. 0,216 s na kilometr.

To znamená, že v druhé polovině sezony Ferrari na McLaren neztratilo téměř nic, ale právě Massa se musel extrémně zlepšit. Konkrétně o 0,084 s na kilometr. Pokud uvážíme okruh, který má 4 kilometr, tak jsou to téměř 0,3 s na kolo! A přesně takový byl rozdíl jezdců Ferrari na konci roku - ve prospěch Massy.

Vytisknout

Diskuze: Proč byl ke konci sezóny Massa rychlejší než Alonso?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 6, poslední 10.12.2012 17:00 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 6 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy bude Red Bully poháněn příští rok naposled

Ford reaguje na zprávy o údajně slabém výkonu nového motoru Red Bullu

Logan Sargeant během prvních předsezónních testů v Bahrajnu

Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Carlos Sainz se stává velmi horkým zbožím na trhu pilotů F1

Sainz jr. u Sauberu? Pro někoho nesmysl, leč mající svůj smysl

Konečně! Tak většina soupeřů i médií hodnotí první Norrisovo vítězství (ilustrační foto).

GP MIAMI: PROHLÁŠENÍ po závodě - zářící Norris a zástup gratulantů

Lando Norris se po patnácti pódiích konečně dočkal vítězství (ilustrační foto)

GP MIAMI: Norris se zapsal do Zlaté knihy vítězů, penalizace mění pořadí

Valtteri Bottas je jedním z těch, kteří navzdory neúspěšné pozici na startu věří v progres

PROHLÁŠENÍ po sprintu a kvalifikaci - prakticky celé pole chce usilovat o body

Lewis Hamilton tentokrát zabránil blamáži, ale optimální formu stále nemá

Verstappen poprvé vyhrál v Miami kvalifikaci, Leclerc mu šlapal na paty

Daniel Ricciardo dokázal ubránit velmi cenné umístění

SPRINT MIAMI: Verstappen na pohodu, Ricciardo ubránil druhé Ferrari + ohlasy

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Rozstřelu vládl Verstappen. Mercedes selhal, Ricciardo zazářil

Charles Leclerc v tréninku strávil na trati symbolický čas

Verstappen si v tréninku pohrál s konkurencí, chybující Leclerc zcela vyhořel

  • Pátek

    • 1. Trénink (13:30 - 14:30)
    • 2. Trénink (17:00 - 18:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (12:30 - 13:30)
    • Kvalifikace (16:00)
  • Neděle

    • Závod (15:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Red Bull by rád uspořádal VC Rakouska 2013

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Je Sargeantova sedačka v ohrožení? Američan sebevědomě odmítá jakýkoli tlak

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud