Fernandes: Cílem je získat bod, když budeme mít štěstí, tak i dva

iM2, 26. ledna 2012, 22:48 Google+

Přečtěte si zajímavý rozhovor s majitelem týmu Caterham, Tony Fernandesem, o představení nového vozu, o tom, co si o něm myslí, o plánech na nadcházející sezonu a mnohem více.

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 27.01. 10:09) Napište svůj názor
Lotus

Lotus | foto: Caterham F1 Team

Sdílejte článek

Musel to pro vás být namáhavý týden, Qeens Park Rangers (fotbalový tým, nová akvizice Tonyho) vyhrál svůj zápas a teď Caterham F1 Team představil CT01 - stali jste se tak prvním týmem, který představil monopost roku 2012. Co na to říkáte?
Tony Fernandes: Ano, byl to docela dobrý týden. Jsem nadšen z toho, že jsme představili auto jako první a že CT01 je prvním exemplářem vozu pro rok 2012, který kdy kdo viděl. Myslím, že momentálně se vezu na nějaké velmi pozitivní vlně!

Jsem rád, že jsme byli schopni představit obrázky nového auta tak brzy. Riad, Mike, Mark a celý tým odvedli skvělou práci, když se jim podařilo dostat homologaci, prošli crash testy tak brzy a budeme schopni postavit auto na dráhu podle plánu. Jsem pyšný na to, že jsme vůz představili jako první a myslím, že vypadá fantasticky.

Toto auto pro nás představuje další krok kupředu. Zpracování různých detailů na voze je o světelný rok napřed před tím, když poprvé vůbec vyjedeme na trať a všichni jsme vzrušení tím, až uvidíme, co to auto dokáže na trati. Jsem také rád, kvůli našim fandům, že jsme jim mohli nové auto ukázat tak brzy.

Naším cílem vždy bylo být tak otevřenými a interaktivními, jak je to jen možné, umožnit našim fandům náhled dovnitř týmu. Myslím si, že představením auta v magazínu F1 Racing jsme dali našim fanouškům unikátní možnost pohledu na to, jak pracujeme a o čem vlastně Caterham je. Možná příští rok představím auto tak, že ho odhalím na Twitteru.


Tony Fernandes se svými jezdci (snad i pro sezonu 2012)
(zdroj: Team Caterham F1)

Nos vyvolává rozdílné názory.
TF: Dobře. Osobně toto auto miluji a je velmi lichotivé, že lidé chtějí mluvit o našem autě a našem týmu, ale hlavní kritérium je, že je rychlé. Pokud bude rychlejší než to loňské, tak si myslím, že na vzhledu nezáleží a jsem si jistý, že až se odhalí všechny ostatní auta, tak se tato novinka objeví na všech z nich. Vlastně si myslím, že je to pěkné. Je to rozdílné a rozdílné se nerovná škaredé - vlastně si myslím, že je to ten rozdíl, který to auto činí hezkým, ale jsem trochu zaujatý.

Ale je důležité si zapamatovat, že jak auto vypadá a jak se chová je jedna věc, uznávám, že důležitá věc, ale jen jedna z věcí, která činí tento tým tím, co jsme. Caterham je jméno, pod kterým budeme závodit po mnoho dalších let, ale stále máme stejné DNA, které máme od prvního dne zpět do roku 2009. Jsme stejným týmem, ale každým dnem jsme silnější a tím, co podporuje náš růst, jsou lidé v týmu, kteří jsou s námi od samého začátku a lidé, kteří se k nám přidali a sdílejí naši vizi. Jsme stále hrdě zelení a žlutí a myslím si, že to říká hodně o tom, kdo jsme.

Pro mě je toto nový rok, nový start s Caterhamem a další kapitola v našem příběhu. Je to poprvé, co se náš celý designový tým mohl pořádně pustit do vytvoření našeho vlastního produktu a vím, že to je posun od T128, technicky i co se výkonnosti týče.


Tony má rád humor...viz tato fotka z Nemecka 2011 nebo jeho sázka s Richardem Brandsonem
(foto: Pirelli)

Jak se cítíte ohledně nadcházejícího roku? Máte toho na talíři docela dost.
TF: Ano, ale užívám si každou výzvu ještě více než kdy předtím. Vím, že nebudeme nejrychlejším týmem v poli. Jsem optimista, ale také realista. Co mi dává důvěru, je, že vím, že vše, co se stane, posílí naše pracovaní nasazení, abychom dosáhli našeho snu. První test je už za rohem a já cítím silný mix nervozity a vzrušení - což cítím obvykle v tomto období roku. Teď ale plně kontrolujeme náš osud a já si v tom libují více než kdy předtím.

Právě jsme oslavili Nový Rok v Číně a rok 2012 je rokem draka. To by měl být náš rok, nikdy jsem se necítil lépe. Narodil jsem se v roce draka, takže se cítím velmi povzbudivě a optimisticky ohledně následujícího roku. Těším se na to, co se stane - na vrcholy a pády. Věřím, že náš businessy, Kamarudin, budou růst a jsem velmi vzrušen ohledně budoucnosti celé skupiny Caterham.

Náš cíl je široký, byl jsem citován, jak jsem říkal, že chci, abychom se trefili do černého, a že to opravdu musí být naším cílem. Musí to být. Ke konci loňského roku jsme byli tak blízko vozům středu pole, ale to, že jsme neměli KERS, nás limitovalo. Tento rok jsem ale díky lidem, vybavení v továrně, větrnému tunelu a KERSu přesvědčen, že se staneme nebezpečnými pro mnohé týmy ze středu pole. A ano, chtěl bych, abychom někdy v roce 2012 získali bod, možná dva, když budeme mít štěstí!

Vytisknout

Diskuze: Fernandes: Cílem je získat bod, když budeme mít štěstí, tak i dva

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 27.01.2012 10:09 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Caterham CT01

Caterham CT01: Technické specifikace

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud