Srovnání týmových kolegů 2021: dominance Verstappena a Schumachera, vyrovnaní Alonso s Oconem

Petr Hlawiczka, 31. prosince 2021, 07:00 Google+

Na sklonku roku 2021 se podíváme na to, jak si vedli piloti v rámci vnitrotýmových duelů. V grafickém přehledu si porovnáme jejich výsledky v závodech, v kvalifikacích, počty získaných bodů a nejlepší vybojované pozice během sobotní jízd i v samotných velkých cenách.

Počet komentářů:  25 komentářů (Poslední 03.01. 00:06) Napište svůj názor
Jezdci na konci sezóny 2021 v Abú Zabí

Jezdci na konci sezóny 2021 v Abú Zabí | foto: Alpine F1 Team

Sdílejte článek

Mercedes

Bottas vstupoval do letošní sezóny s tím, že u Stříbrných šípů bude zřejmě jeho poslední, což se nakonec potvrdilo, když jej v nadcházejícím ročníku vystřídá Russell. Fin dostal od Hamiltona naloženo zřejmě nejvíce za pět let společného působení (5:17 v kvalifikacích a 3:14 v dokončených závodech - v oficiální grafice statistika dle finální klasifikace).

Lewis naproti tomu bojoval až do posledního kola v Abú Zabí o titul s Verstappenem. Před svým týmovým kolegou strávil 933 kol, za ním 173. Mercedes však i díky Valtteriho podpoře získal 8. konstruktérský titul v řadě za sebou.

Výsledky pilotů Mercedesu

Výsledky pilotů Mercedesu | zdroj: Formula1.com

Red Bull

Aby rakouská stáj mohla pomýšlet na titul i mezi konstruktéry, musela by mít oba piloty, kteří by pravidelně sbírali slušnou porci bodů. Pérez však zklamal, podobně jako předchůdci, přestože musel začínat od nuly. Vyhrál sice v Baku po defektu svého týmového kolegy, jenže často měl problémy se dostat na pódium.

Verstappen s ním zametl 20:1 v kvalifikacích (Mexičanovi nepočítám na rozdíl od oficiálních stránek Formule 1 vítězství v Rusku, kde Max startoval po výměně motoru z konce roštu, v kvalifikaci nezajel ani jedno měřené kolo) a 17:1 v dokončených závodech, přitom získal více než dvojnásobek bodů a mistrovský titul mezi jezdci.

Výsledky pilotů Red Bullu

Výsledky pilotů Red Bullu | zdroj: Formula1.com

Ferrari

V Maranellu se rozhodli před sezónou 2021 zbavit se Vettela a odvážně jej nahradili Sainzem. Ten zpočátku ztrácel na svého týmového kolegu, nakonec se s vozem sžil a Leclerca o pět a půl bodu předstihl, byť měl Charles navrch v kvalifikacích (13:9) i v dokončených závodech (14:6). V závěru oba dojížděli konzistentně na bodech a nakonec mezi konstruktéry porazili v boji o třetí příčku McLaren.

Výsledky pilotů Ferrari

Výsledky pilotů Ferrari | zdroj: Formula1.com

McLaren

Tým se sídlem ve Wokingu o svou třetí pozici nakonec přišel, přesto se pro něj jednalo o výbornou sezónu. Posílil je Ricciardo, ale ve voze se necítil komfortně a až do konce bojoval s jeho chováním, zejména při brzdění a nájezdu do zatáček.

Často se neprobojovával ani do závěrečných fázích kvalifikací, proto v nich s mladším Norrisem prohrál 7:15, totéž v dokončených závodech (6:14) i v celkovém zisku bodů (115:160). Zadostiučiněním mu bylo překvapivé vítězství ve Velké ceně Itálie a snad i to, že v celkovém pořadí skončil osmý před Gaslym.

Výsledky pilotů McLarenu

Výsledky pilotů McLarenu | zdroj: Formula1.com

Alpine

U francouzské stáje došlo k vyrovnané bitvě. Do F1 se po dvouleté přestávce vrátil zkušený Alonso, jemuž to pár závodů trvalo, než se sžil s novým vozem. Skóre v kvalifikacích (11:11) i v dokončených závodech (9:9) má s Oconem vyrovnané.

O 15 let mladšího kolegu však předčí v počtu mistrovských bodů (81:74), přestože Esteban dokázal nečekaně vyhrát Velkou cenu Maďarska po úvodní hromadné havárii způsobené Bottasem a strategickou chybou Mercedesu.

Výsledky pilotů Alpine

Výsledky pilotů Alpine | zdroj: Formula1.com

AlphaTauri

Jeden ze tří nováčků letos nastupoval za juniorku Red Bullu a měl se co učit. Cunoda za Gaslym zaostával až o půl sekundy a často chyboval. V kvalifikacích byl zkušenějším Francouzem deklasován 19:1 (Gaslymu na rozdíl od oficiální statistiky nepočítám body za Imolu a Francii, kde Cunoda nezajel žádné měřené kolo), v dokončených závodech 13:3.

Japonec tu a tam předváděl záblesky slušné rychlosti, sezónu zakončil úspěšným představením až v Abú Zabí, kde se kvalifikoval do první desítky a závod dokončil na výtečné 4. pozici před Gaslym.

Výsledky pilotů AlphaTauri

Výsledky pilotů AlphaTauri | zdroj: Formula1.com

Aston Martin

Bývalý Racing Point po přejmenování a angažování zkušeného Vettela zažil v sezóně 2021 zklamání, když se mezi týmy propadl až na 7. místo. Sebovi se sice nedařilo tolik v závodech (dokončené 7:10), v Ázerbájdžánu však vybojoval stříbro, což se pozitivně odrazilo v bodové bilanci (43:34).

Stroll se čtyřnásobným šampionem prohrál i v kvalifikacích (8:13), nejvíce se mu dařilo v Kataru, kde dojel šestý. Šlo ale o poslední podnik, kde jeho tým bodoval. Před svým týmovým kolegou ujel 623 kol, za ním 522 kol.

Výsledky pilotů Aston Martinu

Výsledky pilotů Aston Martinu | zdroj: Formula1.com

Williams

Ještě po Maďarsku to vypadalo, že by Latifi mohl sezónu zakončit s větším bodovým ziskem na svém kontě, pak ale přišla Belgie, kde se bez náznaku závodění rozdělovaly poloviční body a Russellovi jich za druhé místo připadlo devět.

Jasně měl navrch v dokončených závodech (14:3) i v kvalifikacích (19:3), před svým týmovým kolegou se držel po 909 kol vs. 186 kol za ním. Příští rok se může těšit na mistrovskou techniku u Mercedesu, jeho místo zaujme pilot Red Bullu Alexander Albon.

Výsledky pilotů Williamsu

Výsledky pilotů Williamsu | zdroj: Formula1.com

Alfa Romeo

Švýcarský tým z Hinwilu podporovaný Ferrari se těší na zcela nové jezdecké složení Bottas - Zhou. Räikkönen se před rokem rozhodl odejít do důchodu, zřejmě ve správný okamžik, byť mladšího týmového kolegu předčil v dokončených závodech 10:8 i v bodovém zisku (10:3).

Giovinazzi zaujal především v kvalifikacích (13:6 - Kimimu nepočítám Baku, kde Antonio nezajel měřené kolo), v první části sezóny dominoval dokonce 8:1, než se Fin trochu vzmátořil. Ital získal první body pro tým v Monaku a frustrace prožil v Mexiku, kde před svou zbytečně brzkou zastávkou jezdil na 7. místě, pak finišoval jako 11. za svým týmovým kolegou. Zklamaný opouští F1 s tím, že se do ní v roce 2023 bude chtít vrátit.

Výsledky pilotů Alfy Romeo

Výsledky pilotů Alfy Romeo | zdroj: Formula1.com

Haas

Americké stáji bylo jasné, že se bude s nováčky letos učit poté, co se loni rozloučila se zkušenou dvojicí Grosjean - Magnussen. S nekonkurence-schopným a těžkým vozem se její mladíci bodově ani jednou neprosadili.

Úspěšnější byl Schumacher, jenž předčil Mazepina 20:0 v kvalifikacích (Nikitovi na rozdíl od oficiální statistiky nezapočítávám body za Monako a Maďarsko, kde Mick v sobotu vůbec nenastoupil) a v dokončených závodech 11:3.

Těžko po této sezóně ale určit, jak velký talent syn sedminásobného šampiona má. Schumacher, jenž bude letos plnit také roli rezervního jezdce Ferrari, měl totiž podle ruského jezdce preferenční přístup a často i dispozici i lepší techniku.

Výsledky pilotů Haasu

Výsledky pilotů Haasu | zdroj: Formula1.com



Pro zajímavost přikládám pár dalších statistik týkajících se jezdců za sezónu 2021:

Jezdec dne

Fanoušci mohli v průběhu závodů hlasovat o "Jezdce dne." Nejčastěji v této anketě zvítězil Pérez - povedlo se mu to čtyřikrát. Třikrát u diváků uspěli Norris s Verstappenem, dvakrát Alonso, Hamilton, Leclerc a Vettel.

Jezdci dne dle hlasování fanoušků během závodů

Jezdci dne dle hlasování fanoušků během závodů | zdroj: Formula1.com

Power rankings

V pozávodním hodnocení si u odborníků známkujících od 1 (nejhorší) po 10 (nejlepší výkon) vedl nejlépe Verstappen se skóre 8,9 následovaný Hamiltonem (8,4) a Norrisem (8,2).

Nejlepší piloti dle hlasování fanoušků

Nejlepší piloti dle hlasování fanoušků | zdroj: Formula1.com


U fanoušků je v tomto ohledu pořadí na prvních dvou místech stejné, před Norrise ovšem zařadili Sainze i Gaslyho, naopak Leclerca odsunuli až na devátou příčku, kdežto Péreze na šestou (Mexičan experty moc nezaujal).

Nejlepší jezdci dle fanoušků

Nejlepší jezdci dle fanoušků | zdroj: Formula1.com


Konečné výsledky šampionátu 2021

Konečné pořadí šampionátu 2021

Konečné pořadí šampionátu 2021 | zdroj: FIA

Vytisknout

Diskuze: Srovnání týmových kolegů 2021: dominance Verstappena a Schumachera, vyrovnaní Alonso s Oconem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 25, poslední 03.01.2022 00:06 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 25 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel se svou trofejí za druhé místo v Baku

"Byl skvělý!" Šéf Aston Martinu po sezóně 2021 chválí Vettela, který předjel…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud