Jak dopadly souboje týmových kolegů v Belgii

Petr Hlawiczka, 31. srpna 2010, 06:45 Google+

SPA - SROVNÁNÍ TÝMOVÝCH KOLEGŮ; Napínavá Velká cena Belgie, která se jela za proměnlivého počasí, přinesla také pár krásných soubojů mezi stájovými kolegy přímo na trati. Jak si vedli piloti v rámci vzájemného srovnání uvnitř jednotlivých týmů?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
GPDA

GPDA | foto: Williams F1 Team

Sdílejte článek

McLaren
Lewis Hamilton po celý víkend předčil svého kolegu Jensona Buttona. Začalo to kvalifikací, kdy se dokázal ve svém posledním pokusu o 0,4 vteřiny zlepšit, ačkoli trať byla v horším stavu s větším množstvím vody. Zlepšit se jako jeden z mála dokázal i jeho kolega, ovšem jeho kolo bylo přesto o 0,343 vteřiny horší. Monopostu MP4-25 déšť evidentně svědčí a nemá na jeho konkurenceschopnost takový vliv, jako na ostatní. Zdá se, že za takových podmínek má i nejvíce přítlaku díky odlišné aerodynamické filozofii vozu.

Na závodní srovnání britské dvojice v Belgii nedošlo: Buttonovu krasojízdu totiž na konci 16. kola ukončil po smyku Sebastian Vettel. Do té doby si vedl Jenson dobře - sestřelen byl ze druhého místa. Po startovním zaváhání se dostal před Webbera, pak jej v poslední šikaně, kde se za deště dostala většina pilotů mimo trať, předjeli Sebastian Vettel s Felipe Massou, což jim krátce na to vrátil, navíc se dokázal dostat i před Kubicu, který jen tak tak zkrotil svůj vůz v Eau Rouge.

Red Bull
Čtyři týdny pauzy mezi závodem v Maďarsku a v Belgii, výsledek mezi dvěma piloty rakouského týmu stejný. Ten již navíc neměl takový výkonnostní náskok, jako v Maďarsku - jeho přední křídlo se také už ani tolik neprohýbalo.

V kvalifikaci byl Vettel o 0,35 vteřiny pomalejší a musel se spokojit až se čtvrtým místem na startovním roštu. Sám přiznal, že jeho první pokus v Q3 nebyl nic moc a ve druhém, kdy již pršelo, se zlepšit nedokázal.

V závodě se dokázal po restartu dostat před Kubicu, pak se ale trápil za Buttonem, jehož tempo bylo kvůli poškozenému křídlu pomalejší. Sebastian viděl, jak se Hamilton vzdaluje, a s přibývající nervozitou vyrobil chybu, kterou odskákal pouze pilot McLarenu s neopravitelně proraženou levou bočnicí. Německého mladíka jsem měl docela rád - je sympatický, rychlý, vtipný a svému vozu dobře rozumí - v poslední době však kupí chyby a reaguje velmi podrážděně. Nejspíše je to odrazem frustrace z toho, že má od počátku nejlepší vůz v poli, ale přesto v šampionátu nevede. Navíc přes větší náklonost rakouského týmu k němu jej začíná porážet australský kolega. V závodě měl i smůlu s defektem, až 15. místo ve výsledkové listině Velké ceny Belgie pro něj bylo velkým zklamáním.

Webber podal o víkendu znamenitý výkon. Výborně zvládl kvalifikaci a obdivuhodně se dokázal zotavit ze své chyby na startu závodu, po níž se propadl startovním polem až na sedmou příčku za Adriana Sutila. Ještě v prvním kole jej však předjel v Les Combes, stejně jako Massu nádherným manévrem - neobvykle vnějškem v Rivage. Velkou závodu pak jezdil za Kubicou na třetím místě - po jeho hrátkách s volantem a nezvládnutém dobrzdění u mechaniků jej v boxech předjel a těšil se ze stříbrného stupínku na pódiu.

Renault
Týmu fungovaly úpravy a poprvé nasazený F-kanál, Robert Kubica byl díky němu schopen po celý víkend bojovat na špici. Nebýt chyby v boxech, mohl být nakonec dokonce druhý. Už jsme si letos zvykli, že je Polák rychlejší než jeho mladší týmový kolega.

Ten ve Spa vyrobil hrubku hned na začátku kvalifikace po výjezdu z boxů, nezajel proto ani jedno měřené kolo a startoval až z 23. místa. V závodě si však vedl velmi dobře: poradil si s nástrahami počasí i mnoha soupeři a do cíle dojel na bodované deváté příčce.


Tab. č. 1 - Srovnání dle výsledků v kvalifikaci

Ferrari
Scuderia zažila v Belgii po několika dobrých výkonech další zklamání: nejen že si odváží pouze dvanáct bodů a kandidát na titul Alonso nedojel, ale zhoršila se i relativní výkonnost jejich vozu F10 - i přes páteční slibné záblesky byl nakonec až třetím nejrychlejším.

Felipe Massa se v trénincích zdál být pomalejší než jeho španělský kolega, v poslední části kvalifikace však poprvé od Bahrajnu dokázal být i přes drobnou chybu v Malmedy rychlejší. V závodě byl ale opět nevýrazný, stínem toho starého dobrého Massy. Na nikoho před sebou nevytvářel žádný tlak, dojel s náskokem pouhých 0,8 vteřiny na čtvrtém místě před Sutilem.

Fernando Alonso, jenž šel do závodu údajně s nastavením vozu do deště, výborně odstartoval a šel před oba Williamsy - i když předjetí Barrichella jej pak zamrzelo, protože Brazilec nedobrzdil do finální šikany a vrazil do něj. Fernando však se zázračně nepoškozeným monopostem pokračoval dále. Vedl si velmi dobře - až do 38. kola, kdy mu uklouzla záď vozu na výjezdu z Malmedy, dostal smyk, rozbil jej a musel z osmého místa odstoupit.

Force India
Překvapení z loňské sezóny, kdy indická stáj vyhrála v kvalifikaci, se nekonalo: Adrian Sutil vybojoval osmé, o 1,4 vteřiny pomalejší Liuzzi až dvanácté místo na startovním roštu.

Sutil odjel velmi dobrý závod: po prvním restartu se dostal před Nica Hülkenberga na sedmé místo, později díky vysokých maximálních rychlostí monopostu VJM03 na výjezdu z Eau Rouge Kamuje Kobajašiho, v dalších kolech postupně také Rosberga a Schumachera - mistr byl na rovince proti takové převaze maximální rychlosti i přes svou pověstnou tvrdost absolutně bezzubý a mohl se jen dívat, jak se kolem něj jeho mladší krajan prohnal.

Liuzzi i v závodě dle časů za svým kolegou zaostával. Dle manažera Andyho Stevensona měl tým nějaké problémy s jeho vozem, což se odráželo hlavně v trénincích v dosahovaných maximálních rychlostech. V neděli ale dokázal za sebou pěkně podusit Alonsa a nakonec se (po Alguersuariho penalizaci) těšil ze svého prvního bodu od Velké ceny Kanady.

Mercedes
Piloti německé stáje startovali až ze 14. (Rosberg) a 21. pozice (Schumacher). Michael, jenž si musel odpykat trest za Maďarsko, letos teprve potřetí, navíc jen o 11 tisícin vteřiny, dokázal v kvalifikaci porazit svého kolegu. Ze Spa si nakonec vezou solidních 14 bodů za 6. a 7. místo, ke kterému jim pomohla i strategie jediné zastávky, jíž absolvovali v době, kdy v závěru začínalo znovu pršet.

V závodě se vzájemně němečtí piloti dvakrát předjeli, poprvé i s drobným kontaktem, během něhož přišel Rosberg o část bočnice předního křídla. Nakonec byl v cíli dříve Rosberg, jenž se musel po kvalifikaci vypořádat s penalizací za výměnu převodovky a jenž po druhém restartu závodu předjel Kobajašiho i svého kolegu.


Tab. č. 2 - Srovnání dle nejrychlejších kol v závodě

Skvělý výkon podal u Sauberu v neděli Kamuj Kobajaši, jenž startoval jako sedmnáctý, v cíli byl však jako osmý a v šampionátu přeskakuje Petrova. V kvalifikaci zkušeného De la Rosu předčil o 3 sekundy.

Ten je už s motory na štíru, Sauber v jeho případě musel sáhnout letos již po devátém, kvůli čemuž musel Pedro startovat jako poslední. V úvodní fázi závodu doplatil na příliš brzké zajetí pro intermediálky, do boxů se hned vrátil pro suché pneumatiky a z Belgie proto odjel bez bodů.

U Toro Rosso letos teprve potřetí porazil Jaime Alguersuari Sebastiena Buemiho - v Q2 byl téměř o vteřinu rychlejší. Švýcar po kontaktu v první zatáčce označil své auto za neovladatelné, byť ho do cíle dovezl na dvanáctém místě. Alguersuari sice byl na bodech, ovšem díky zkrácení šikany, za což byl po závodě penalizován a s dvaceti trestnými vteřinami navíc se propadl na nebodovanou třináctou příčku.

Williams prožil smolnou neděli, jejich výkony přitom nebyly až do soboty vůbec špatné. Barrichello svůj 300. závod ukončil hned v prvním kole, kdy nezvládl zpomalit svůj monopost před poslední šikanou a napálil to do Alonsa, čímž pro něj veškeré oslavy záhy a hořce skončily. Hülkenberg se protrápil zejména kvůli špatné volbě pneumatik, klasifikován byl jako čtrnáctý.

Z nováčků byl opět nejlepší Lotus zásluhou Kovalainena, který se díky penalizacím posunul na startu až do sedmé řady a v cíli mu patřila 16. příčka. V kvalifikaci i v závodě byl o něco rychlejší než Jarno Trulli, který v závěru po chybě v Pouhonu, po níž se propadl z patnáctého místa, finišoval až jako devatenáctý.

Timo Glock z Virginu po páteční chybě dostal nové šasi, jehož přípravou mechanici strávili celou noc. Ve snaze vyhnout se Barrichellově nehodě s Alonsem trefil značku 50 metrů před zatáčkou a přišel o přední křídlo. V boxech mu museli nasadit starou verzi jejich předního křídla, protože dvě nové rozbil. V koncovce vsadil na pneumatiky do deště (wet), jeho snahu však zbrzdil výjezd safety-caru.

Lucas di Grassi dojel do cíle hned před ním, odjel slušný závod, byl však nazlobený na Kovalainena, který si dle něj zkrátil cestu v Les Combes a dožadoval se jeho potrestání. Komisaři tuto situace dodnes nekomentovali, sám jsem sporný záběr zatím nenašel.

HRT žádné překvapení nepřipravilo. Bruno Senna si poškodil přední křídlo hned na začátku v La Source  po kontaktu s Kobajašim, po chvíli ho ale zradilo zadní zavěšení a musel předčasně v boxech vystoupit. Sakon Jamamoto dále sbíral zkušenosti. Bez větších problémů si s ním poradily Lotusy i Virginy. Jako jediný na vítěze ztratil dvě kola, svůj vůz ale dovezl v pořádku do cíle.


Tab. č. 3 - Srovnání dle průměrného času na kolo během závodu

V tabulce č. 1 jsou kvůli vyšší vypovídací hodnotě  (podobné počasí, teplota tratě a vzduchu, hustota provozu, pogumování dráhy, pneumatiky, motor) srovnány časy týmových kolegů z poslední části kvalifikace, které se oba účastnili (např. u Force Indii jsem v případě Sutila počítal s jeho nejrychlejším časem z Q2, nikoliv z Q3).

V tabulce č. 2 a 3. jsem srovnával pouze páry, v nichž byli klasifikováni oba piloti.

Při průměrování časů v poslední tabulce č. 3 jsem nebral v úvahu první kolo, kola odjetá za safety-carem ani ta, v nichž piloti zajížděli (in-lap) či vyjížděli (out-lap) z boxů. Nejedná se tedy o prostý průměr všech odjetých kol.


Velká cena Belgie - rekapitulace:
- představení okruhu a jeho technické parametry
- startovní rošt
- výsledky
- zastávky v boxech a stinty
- nejrychlejší kola
- fotogalerie

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Belgii

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

GP Belgie

Týmy budou mít před sezónou 2011 více prostoru pro testování

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud