GP HOLANDSKA: Deštivé a přerušené drama u mořského pobřeží ovládl domácí Verstappen

Robert RoBertino Pavelka, 27. srpna 2023, 17:40 Aktualizováno 27.8.2023, 18:35 Google+

Zandvoort, i když v prakticky zcela nové podobě, slaví 75. výročí své existence. Okruh, na němž se odehrávalo mnoho dramat a kde skončily životy Pierse Courage a Rogera Williamsona nabídl divákům prodlouženou podívanou, kdy do konce nebylo nic jistého.

Počet komentářů:  34 komentářů (Poslední 28.08. 18:55) Napište svůj názor
Max Verstappen opět nenašel přemožitele, i když mu tentokrát na paty usilovně šlapal Alonso (ilustrační foto)

Max Verstappen opět nenašel přemožitele, i když mu tentokrát na paty usilovně šlapal Alonso (ilustrační foto) | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

V ochozech okruhu vládla naprosto jedinečná nálada, o níž se se svým orchestrem staral i domácí koncertní mistr a brilantní houslista André Rieu. Teplota nebyla zrovna bůhvíjaká, 17°C (trať zpočátku 21°C) a stoupající vlhkost vzduchu dávala tušit, že podobně jako v předchozích dnech dojde na déšť - ostatně predikce byla jasná. Přesto se na start seřadilo 19 vozů na nejměkčí směsi - jediný Hamilton si vybral středně tvrdou. Pokud vám nesedí počty, Magnussen po jistých potížích zvolil start z pit-lane.

Sotva proběhl start, začaly se objevovat první kapky a déšť raketově houstl. Proto Pérez, Leclerc, Gasly, Zhou, Lawson, Magnussen a Cunoda zamířili do boxů, kam je v následujícím okruhu následovala většina startovního pole. Přesto se našlo pět odvážlivců, kteří se ještě pokoušeli setrvat na slicks: Albon, Piastri, Bottas, Hülkenberg a Sargeant. Ovšem propadali se polem skutečně propastným rozdílem.

Déšť začal ustávat v průběhu 5. kola a trať zvolna vysychala. V té chvíli bylo pořadí Pérez (vyplatila se mu dřívější zastávka), Zhou, Verstappen, Gasly, Leclerc, Alonso, Sainz, Cunoda, Magnussen, Ocon, Lawson, Norris, Hamilton, Albon, Piastri, Russell, Bottas, Hülkenberg, Stroll a Sargeant. Verstappen už v 7. kole zdolal Zhoua a pokud mu v té chvíli chybělo na týmového kolegu 10 vteřin, náskok se tavil jak máslo na plotně. Bylo jasné, že přechod na slicks je otázkou času a od 10. kola k tomu skutečně došlo nejdřív měnili na měkkou směs Magnussen, Hamilton a Stroll, kolo poté  Zhou (jediný na středně tvrdé), Alonso, Sainz, Cunoda, Ocon, Norris, Lawson a Russell, dvanáctý okruh zvolili k výměně Verstappen, Gasly a Leclerc a konečně ve 13. kole i Pérez - a díky undercutu se před něj dostal týmový kolega. 

V 15. kole zopakoval Sargeant svůj kvalifikační karambol, jen tentokrát o šest zatáček dál - v "osmičce" se roztočil a skončil v bariéře. Ke slovu se záhy dostal Bernd Mayländer a jeho výjezdu využili poslední opozdilci k výměně pneu. Na konci 21. kola se začala další fáze závodu v pořadí Verstappen, Pérez, Alonso, Gasly, Sainz, Zhou, Magnussen, Albon, Ocon, Cunoda, Norris, Leclerc, Hamilton, Piastri, Bottas, Hülkenberg, Lawson, Russell a Stroll. Na čele domácí miláček pohodlně kontroloval svou pozici a ujížděl soupeřům, ale už byl varován, že závěr Grand Prix může být značně hektický. Avizovaná silná přeháňka skutečně dorazila v 61. kole a její intenzita byla srovnatelná s tou úvodní. První várka pilotů se vrhla do boxů na výměnu - od Péreze výše, protože úvodní duo projelo cílovou rovinkou. V 63. kole už pršelo opravdu vydatně, což pocítil především Pérez - nezvládl svůj vůz v první zatáčce a doklouzal až do bariéry, o níž se opřel pravým rohem zadního spoileru. Odjet však dokázal, stejně jako Hamilton a o chvíli později Cunoda. Za ním jedoucí Zhou už však svou Alfu zastavit ani zkrotit nedokázal a zabořil se do bariéry. Chvilková fáze VSC byla vzápětí nahrazena v čase 16:32 vyvěšením červené vlajky.

Po pěti minutách bylo predikováno, že bude následovat restart a piloti do něj nastoupí podle průjezdu cílem v 63. kole. Vydělal na tom především Pérez, jenž stejně jako Verstappen zamířil do boxů pro modré pneu do deště (kromě nich to zkusil ještě Ocon) a klesl na šesté místo - administrativně se vrátil na třetí, ale nesl si ještě jeden prohřešek. Při svém druhém nájezdu do boxů totiž nestihl včas přibrzdit a kromě kontaktu pravou stranou vozu z bariérou byl vyšetřován za nedovolenou rychlost v boxové uličce.

Dlouho se nic nedělo a tolerantní a dobře naladění diváci se bavili křepčením za zvuků různých hitů (mimo jiné Hey, Jude či Let It Be). Nakonec se dočkali - v 17:14 proběhl restart ve formě letmé a Mayländer dvě kola vedl po mokré trati startovní pole v této sestavě: Verstappen, Alonso, Pérez, Gasly, Sainz, Hamilton, Norris, Russell, Albon, Piastri, Ocon, Cunoda, Stroll, Hülkenberg, Bottas, Lawson a Magnussen. Posledních pět závodních kol bylo už opatrných až na dva momenty - kolizi Norrise a Russella a úporné útoky Hamiltona na Sainze. Španěl svou pozici uhájil, ale Pérez stupně vítězů nikoli - pět trestných vteřin ho posunulo za Gaslyho. 

Mercedes nakonec dokázal vytěžit z téměř ničeho nadějný výsledek. Zejména Russell, se propadl na chvost startovního pole a jeho alternativní strategie sázkou na tvrdou směs příliš nevyšla, najednou opět byl ve hře o body. Bohužel šance zhatil jeho kontakt v prvním závodním kole po restartu s Norrisem v zatáčce Hans Ernst. Hamilton předvedl několik solidních manévrů, ale v závěru si vylámal zuby na Sainzovi. Španěl na rozdíl od Leclerca dokázal držet standartu se vzpínajícím se koníkem relativně vysoko, ale nestačil na Gaslyho, jehož výkon byl bez chyb - snad mohl zastavit o něco později než ve 42. kole - Gasly si totiž odbýval pětivteřinový trest o pět kol později. Nakonec jejich vzájemný souboj definitivně vyvrcholil v 60. kole, kdy Francouz získal navrch. Leclerc se evidentně s vozem trápil, dost možná šlo o nějaký důsledek včerejší nehody, navíc hned v prvním kole při výjezdu ze zatáčky 10 kolidoval s Piastrim a přišel o pravý winglet předního křídla. Při své zastávce musel měnit celou příď a když ho nakonec zdolával jeden pilot za druhým, včetně novice Lawsona, dostal od týmu pokyn ze závodu odstoupit.

McLareny prožívaly rozdílné chvíle. Oba vozy náhle ztratily kouzlo v podobě bojů o stupně vítězů (navzdory startovním pozicím) a spíše se zapojovaly do bitvy ve druhé pětici. Že ale oba zástupci oranžových dokáží jet rychle, naznačily i jejich zápisy nejrychlejších kol - vystřídalo se v nich hned sedm jezdců. Je ale pravdou, že přepisování nejlepších hodnot nastalo pravidelně po výměně pneumatik.

Extra bod si nakonec připsal živou vodou pokropený Alonso. K cestě na stříbrný stupínek zdolal Leclerca (7. kolo), pomohla mu i dobře zvolená druhá zastávka ve 49. kole, i když ho zdržely problémy s levým předním kolem. Nakonec vydělal na Pérezově chybě a v závodním apendixu si chvílemi troufal i na Verstappena, ale bylo až příliš zřejmé, že obhájce titulu jeden jen to, co musí.

O Lawsonovi už některé zmínky padly, nováček nezačal nejlépe, když ho stihla penalizace 10 vteřin kvůli mechanikům, kteří ho vpustili do cesty Magnussenovi. Poté se ale prezentoval velmi solidní jízdou a ve výsledku pokořil i svého týmového kolegu. Cunoda se dokonce posunul v jednu chvíli na 4. místo a byl pro soupeře těžkým oříškem, ale pak tým nepochopitelně otálel s výměnou pneumatik, na nichž jel Juki od režimu SC (16. kolo). Proto jeho snaha připomínala kámen padající do vody - postupně ho po výměnách předjeli bez potíží Sainz (48.), Gasly (50.), Russell (52.), Albon (53.), Ocon (54.) a rozmezí několika vteřin Norris s Hamiltonem (55.). K dovršení všeho ještě došlo k vyšetřování kolize s Russellem a Japonec byl dalším z potrestaných pěti vteřinami.

Nadále se vede dobře Albonovi. Alex dokázal vodní spoušť #1 vydržet bez výměny, postupně se ale mírně propadl, aby nakonec opět dokázal pozvednout akcie Williamsu, což bylo po Sargeantově nehodě třeba. Nutno říci, že strategii zvolili v jeho týmu dobře - po výměně při SC se do boxů podruhé dostal ve 47. kole a ve finále vydělal na problémech Russella. Lze předpokládat, že Williams na bodovaných pozicích bude stále častějším jevem.

Ačkoliv piloti Alfy Romeo a Haasu vzývali proměnlivé podmínky, protože by na nich mohli vydělat, ukázalo se, jak velký rozdíl pro jejich monoposty znamená suchá trať. Zhou po chvilkovém výsluní na druhém místě padal jako raněný orel, Bottas sice zvládl sem tam zaútočit, ale kratičké vzepětí přišlo až při dodatečné mokré bitvě - bohužel pro oba týmy už nezbýval čas. 

Verstappen si ještě více upevnil svou pozici na čele šampionátu a ruku v ruce s Red Bullem nadále kráčí nejen k obhajobě koruny krále motorsportu, ale je zase o jeden dílek blíže kompletní skládačce v podobě všech vyhraných závodů jednou značkou.

GP Holandska (Circuit Park Zandvoort)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 252:24.04,411
2. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco Cognizant 19+ 3,744
3. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 15+ 7,058
4. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 12+ 10,068
5. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 10+ 12,541
6. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 8+ 13,209
7. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 6+ 13,232
8. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing 4+ 15,155
9. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 2+ 16,580
10. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 1+ 18,346
 
 
11. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  + 20,087
12. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 20,840
13. 40 Liam LAWSON nzlScuderia AlphaTauri  + 26,147
14. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 26,410
15. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team Stake  + 27,388
16. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 29,893
17. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  + 55,854
18. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team Stake  nehoda
19. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  jízdní vlastnosti
20. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  nehoda
 
 Nejrychlejší kolo:
  14 Fernando ALONSO Aston Martin AMR23
Mercedes M14
Pirelli   1:13,837
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP HOLANDSKA: Deštivé a přerušené drama u mořského pobřeží ovládl domácí Verstappen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 34, poslední 28.08.2023 18:55 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 34 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Max Verstappen v závodě v Maďarsku

PROHLÁŠENÍ: Verstappen si užívá s fanoušky atmosféru a vítězství

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud