GP MAĎARSKA: Postartovní kolize prosela pole, překvapivým a zaslouženým vítězem je Ocon

Robert RoBertino Pavelka, 1. srpna 2021, 14:32 Aktualizováno 1.8.2021, 17:50 Google+

Jakékoli dohady o tom, jak se bude poslední závod před letní pauzou, ovlivnily hned dvě věci. Drobný, dohasínající deštík na startu a poté kolize v první zatáčce, jejíž důsledky pozměnily tvář závodu. Nesmíme zapomenout ani na bizarní situaci, která vzala Hamiltonovi vítězství.

Počet komentářů:  286 komentářů (Poslední 08.08. 11:59) Napište svůj názor
Nové jméno ve Zlaté knize vítězů GP - Esteban Ocon a vlastně i Alpine F1

Nové jméno ve Zlaté knize vítězů GP - Esteban Ocon a vlastně i Alpine F1 | foto: Alpine F1 Team

Sdílejte článek

Po slunných a horkých dnech se Maďarsko dočkalo deště a tím letošní jedenáctý závod dostal novou dimenzi. Nešlo totiž o žádný slejvák, spíš vytrvalých několik kapek, které však donutily startovní pole vyrazit k 70 kolům na zeleně označených pneumatikách. Venkovní teplota činila 26°C, trať byla oproti sobotě o polovinu chladnější - 33°C. Vlhkost vzduchu kolísala od 68 do 75%, východní vítr zesiloval z jednoho až na 5 km/h.

Start se zapíše do historie jako jeden z těch "třísky metajících". Na vině byl Valtteri Bottas: Fin měl pomalou reakci a po jeho pravé straně se prosmýkl Norris. Když se blížili do brzdné zóny před první zatáčkou, Valtteri nedokázal svůj Mercedes dostatečně zpomalit a najel do zádě Landova McLarenu. Ten s neovladatelným vozem smetl Verstappena, zatím Bottas trefil Péreze. Další karambol se odehrál na vnitřku zatáčky, kam se přiřítil Stroll a rovněž neodhadl brzdný bod: narazil do Leclerca, ten bouchl bokem do Ricciarda a Stroll s očesaným vozem ještě škrtl o pravé zadní kolo Alonsova vozu. Leclerc se doplížil do druhé zatáčky, tam jeho Ferrari dostalo smyk a rovněž musel z vozu předčasně vystoupit. Trať byla posetá troskami, vedení závodu vyslalo na trať safety car a během třetího kola vyvěsilo červenou vlajku.

V přestávce bylo zřejmé, že pokračovat nebudou Pérez, Leclerc a Stroll. V boxech se zjistilo, že Norrisovo poškození je natolik vážné, že ani Brit nebude moci nastoupit k restartu. Verstappen měl totálně otlučený pravý bok, přišel o deflektor, ale mechanici dokázali jeho Red Bull slátat natolik, že byl ke startu připraven. Opakovaný start byl naplánován na 15:32 a všichni řešili závažný problém - co nazout? Během přestávky totiž dokonce vysvitlo slunce. Na startu ale všichni měli opět intermediate, jenže když odkroužili zahřívací kolo, došlo k neuvěřitelné podívané: všichni piloti zajeli do boxů a na startovním roštu stál jediný Hamilton. 

Lewis odstartoval, ovšem záhy se ukázalo, že trať už pro zelené pneu není vhodná. Po prvním kole zajel do boxů, ale i přes solidní zastávku se propadl až na poslední místo! Jasnou výhodu měli v tomto případě Ocon a Vettel, absolvující zastávky jako první, další zmatek vedl k promíchání startovního pole, navíc u Alfy Romeo vypustili Räikkönena do cesty Mazepinovi, takže startovní pole i nadále ochuzeno. Pro srovnání - pořadí po vyvěšení červené vlajky: Hamilton, Ocon, Sainz, Cunoda, Latifi, Alonso, Russell, Räikkönen, Ricciardo, Schumacher, Verstappen, Gasly, Giovinazzi a Mazepin, a pořadí na konci 4. kola: Russell, Ocon, Vettel, Latifi, Cunoda, Sainz, Alonso, Räikkönen, Ricciardo, Schumacher, Verstappen, Gasly, Giovinazzi a Hamilton.

Na čele se vlastně nic zásadního nedělo - Ocon s Vettelem jeli od sebe v těsném rozestupu, který nikdy nepřekočil 2 vteřiny, jediný opravdu reálný pokus o převzetí vedení zkusil Vettel ve 49. kole, když dvojice zdolávala o kolo Giovinazziho, ale Ocon si v první zatáčce svou pozici s přehledem ubránil. Proto mohl Francouz poprávu oslavit premiérové vítězství a radovat se na stupních vítězů z Marseillasy. 

Boj o třetí příčku byl mnohem napínavější. Promlouvaly do něj i výměny pneumatik - startovní pole po restartu nebylo povinnováno vystřídat dvě směsi, nicméně všichni začali na středně tvrdé směsi. Překvapivě se vyjímaly v popředí dva Williamsy, ale postupně se stabilizovalo pořadí Ocon, Vettel, Alonso, Sainz. Výměny a přechod na tvrdou směs započal Räikkönen v 16. kole, pak následovali další. Hamilton přezul ve 20. kole, protože měl potíž se propracovat přes Gaslyho - tímto undercutem se před něj dostal a začal stíhat zbytek soupeřů. Ve 21. kole předjel dvojici Ricciardo a Verstappen, dále Russella (22.), Schumachera (24.), Latifiho (27.), potom si ve zatáčce 4 vyšlápl na Cunodu (32.), ale pak se jeho progres zastavil. Proto se ve 48. kole u Mercedesu rozhodli přehodnotit možnosti a odvolali Lewise do boxů pro další středně tvrdou sadu. Na ní Lewis dotáhl poměrně rychle Alonsa, ovšem dvojnásobný šampion byl hodně tvrdým oříškem - Lewis s ním přes deset kol urputně bojoval, v 63. kole se dokonce mírně dotkli koly, ale nakonec v 65. okruhu Hamilton triumfoval. Pokud v tom nebyl záměr, tak ovšem Alonso dokázal pilota Mercedesu dostatečně pozdržet, takže během oněch pěti zbývajících kol už vedoucí dvojici dostihnout nezvládl - ještě si v 67. kole poradil se Sainzem. 

Španělský souboj pak byl k vidění v samotném závěru. Carlos Sainz jr. si na týmu vyvzdoroval pozdější zastávku - odmítl zajet do boxů ve 23. kole a vydržel o deset kol déle. Vyneslo ho to na 4. místo, po Alonsově zastávce (40. kolo) se posunul na třetí a dlouho bronzový stupínek bránil. Nakonec ale lavinovému Hamiltonovu útoku neodolal - ovšem jeho posun startovním polem (i díky známým okolnostem) byl obdivuhodný.

AlphaTauri měla obrovské štěstí, že Gasly dokázal havarované vozy objet venkem až těsně kolem bariéry. Sice se propadl, ale postupně se mu podařilo se opět vyšvihnout do středu první desítky. Ve 49. kole mu na pokyn týmu přepustil místo Cunoda, třebaže poté tento akt do vysílačky zrovna ne lichotivě komentoval. Gasly byl dvě kola před cílem stažen do boxů a na červených pneumatikách dokázal urvat prémiový bod za nejrychlejší kolo.

Nadšení vybuchlo u Williamsu - naposledy pro tuto značku bodoval Robert Kubica před dvěma lety v Německu, teď to byla hned dvojnásobná nálož bodů. I když... Russell se ještě během prvního kola propadl na sedmou příčku a hlásil do boxů blíže neurčené potíže. Dokonce vyzval tým, aby ho "obětoval" ve prospěch Latifiho, ale pak se jeho vůz opět vzpamatoval a dokázal se dostat opět na bodovanou příčku. Latifi chvíli figuroval na třetí pozici, ovšem s ohledem na kvalitu vozu se propadal, naštěstí se udržel na osmé příčce.

Naproti tomu černý den prožila Alfa Romeo. Skvělou šanci na body zhatily dva desetivteřinové tresty: Giovinazzi byl v 15. kole takto odměněn za příliš velkou rychlost v boxech, Räikkönen o kolo později dostal stejný "flastr" za nebezpečný manévr v boxech - ono vypuštění do cesty Mazepinovi. Nezvykle vysoko se pohyboval Mick Schumacher, dokonce v jednu chvíli na devátém místě a činil nemalé potíže Verstappenovi, ale ke spásnému bodu to nakonec bylo hodně daleko. Ricciardo s taktéž otlučeným vozem dlouho vzdoroval Verstappenovi, ale Max ho nakonec dokázal v 61. kole udolat. 

Před letní přestávkou se Hamilton opět chopil vedení v průběžné klasifikaci a boj o šampiona může hořet nadále. Do Belgie se určitě nebude dobře nastupovat Bottasovi, jemuž byl za způsobení kolize udělen trest poklesu pěti míst na startu ve Spa-Francorchamps.

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 31 Esteban OCON fraAlpine F1 Team 252:04:43,199
2. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 18+ 2,736
3. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 15+ 15,018
4. 14 Fernando ALONSO espAlpine F1 Team 12+ 15,651
5. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri Honda 11+ 1:03,614
6. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri Honda 8+ 1:15,803
7. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing 6+ 1:17,910
8. 63 George RUSSELL gbrWilliams Racing 4+ 1:19,094
9. 33 Max VERSTAPPEN nldRed Bull Racing 2+ 1:20,244
10. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing ORLEN 1+ 1 kolo
 
 
11. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 1 kolo
12. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
13. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing ORLEN  + 1 kolo
14. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Cognizant F1 Team  diskvalifikace
15. 9 Nikita MAZEPIN rusHaas F1 Team  kolize v boxech
16. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  kolize
17. 18 Lance STROLL canAston Martin Cognizant F1 Team  kolize
18. 11 Sergio PÉREZ mexRed Bull Racing  kolize
19. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team  kolize
20. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas F1 Team  kolize

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP MAĎARSKA: Postartovní kolize prosela pole, překvapivým a zaslouženým vítězem je Ocon

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 286, poslední 08.08.2021 11:59 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 286 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Esteban Ocon při čtvrteční tiskovce v Bahrajnu

PROHLÁŠENÍ po závodě v Maďarsku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud