Bližší pohled na volant Mercedesu W01 + video

Petr Hlawiczka, 20. září 2010, 06:50 Google+

Po zběžném představení volantu Red Bullu se detailněji podíváme na ovládací prvek Mercedesu W01. Kromě tlačítek si popíšeme i jeho jednotlivé funkce.

Počet komentářů:  7 komentářů (Poslední 21.09. 12:42) Napište svůj názor
gp monaka

gp monaka | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Umožňuje nastavit spoustu věcí, protože před několika lety vstoupil kvůli vysokým nákladům v platnost zákaz dvoucestné telemetrie – inženýři tak již nemohou z boxů nastavovat různé módy motoru či přenastavovat vůz ze suchých podmínek na mokré. Data o stavu monopostu proudí k inženýrům dále, ale veškerá nastavení za jízdy smí provádět pouze pilot.

Jako většina ostatních částí vozu, i volant je vyroben převážně z karbonových vláken. Úchyty jsou vyrobeny z alcantry, což je univerzální kompozitní materiál (68% polyester a 32% polyuretan), popř. z gumy – záleží na preferencích pilota. Ten si může vybrat i umístění jednotlivých přepínačů, proto se v rámci jednotlivých týmů můžeme setkat s různými verzemi volantu. Každý z pilotů má na závodní víkend připraveny obvykle tři kusy.

Každý tým si své volanty vyrábí sám. Výrobní cena jednoho kusu u Mercedesu přesahuje 580 tis. Kč. Jedinou výjimku tvoří displej, jenž je součástí standardního elektronického balíku, který musí všichni používat. Ten je umístěn u Mercedesu přímo na volantu, u jiných týmu (např. Red Bull - viz zde) je součástí kokpitu.

merc1
Volant Nica Rosberga

Tlačítka, přepínače, displej

Světla pro přeřazení: světla v horní části volantu znázorňují pomocí otáček motoru optimální okamžik pro změnu převodového stupně.

Čísla rychlostních stupňů: ukazují pilotovi, jaký rychlostní stupeň má zařazený.

Světla komisařů: trojice diod po obou stranách displeje svítí, pokud komisaři vyvěsí červené vlajky (zastavení závodu), modré vlajky (blíží se o kolo rychlejší jezdec) nebo žluté vlajky (incident na dráze). Tyto světla ovládá ředitelství závodu FIA a byly zavedeny pro to, aby usnadnili pilotům respektování vlajek, které v rychlostech mohou občas přehlédnout.

Displej: Dvě okénka po stranách ukazatele převodového stupně pilotovi zobrazují důležité informace, jako například teplotu vody či oleje. Mohou také ukázat čas na kolo a během kvalifikace mezičasy a rozdíl ve srovnání s nejrychlejším kolem.

+1/-1: Umožňuje ovládat software vozu. Pokud inženýři zpozorují přes telemetrii nějaký problém se systémem či čidlem, pilot může vypnout či vyřadit nějaké čidlo z činnosti, pokud není kritické pro bezpečnost, nebo může aktivovat záložní senzor. Pilot se pomocí těchto tlačítkem pohybuje v menu nahoru a dolů, pro potvrzení pak používá tlačítko ON/OFF.

merc2
Volant Michaela Schumachera

Drink: aktivuje systém pro přísun tekutin k pilotovi, aby se vyhnul dehydrataci.

+10/Startovní světla: toto tlačítko má dvě funkce. Část +10 je spojena s ovládání softwaru, podobně jako tlačítko +1/-1. Umožňuje postoupit v menu rychle vpřed – o 10 položek. Funkce Start light se využívá během tréninků, kdy si piloti nacvičují starty na konci boxové uličky. Po zmáčknutí tlačítka se nahoře na volantu začnou rozsvěcovat světla, podobně jako během startu závodu. Inženýři poté analyzují reakční dobu.

O/Take: Využívá se, když jezdec během závodu bojuje o pozice. Umožňuje chvilkově zvýšit limit otáček (ne však na více než povolených 18 tis./min).

Pit Confirm: Zmáčknutím pilot potvrzuje, že slyšel pokyn inženýra či pokyn k zajetí do boxů. Užitečná funkce na okruzích, kde není příliš dobré pokrytí rádiovým signálem (např. Monako).

Talk: Umožňuje pilotovi hovořit rádiem se svým inženýrem

BBAL: Po stisku se na displeji zobrazí nastavení vyvážení brzd

REV: Pilot nemůže normálně páčkami pod volantem zařadit zpátečku, proto musí zmáčknout toto tlačítko (současně s uvolňováním spojky).

merc5

Otočné přepínače: Pomocí těchto vícepolohových přepínačů může pilot řídit mnoho funkcí. Každá pozice představuje určité nastavení či charakteristiku vozu, například směs paliva, hydraulický diferenciál či mapování motoru. Pilot si pomocí nich může během závodu přizpůsobit chování vozu svému stylu. Dostává se na ně také při výjezdu safety-caru nebo když se rozprší.

FFA: Změna úhlu klapky předního křídla (Front Flap Adjust) pro nastavení aerodynamického vyvážení vozu.

Mark: Pokud pilot cítí, že není s vozem něco v pořádku nebo chce označit místo zvláštního chování, v daný okamžik zmáčkne toto tlačítko.

ON/OFF: V kombinací s tlačítky +1/-1 se používá pro zapínání či vypínání jednotlivých voleb.
Neutral: Podobně jako zpátečka, software neumožňuje nechtěné zařazení neutrálu na páčkách pod volantem. Nejprve je třeba zmáčknout toto tlačítko.

Pit Limiter: Zapíná/vypíná omezovač otáček v boxech. Rychlost je během tréninků obvykle omezena na 60 km/hod, během kvalifikace a závodu pak na 100 km/hod. Za nedodržení těchto rychlostí jsou piloti během tréninku pokutováni, během závodu penalizováni.

BPF: Pomáhá inženýrům analyzovat charakteristiku spojky (z angl. Bite Point Find). Ti poté pomáhají pilotovi optimalizovat startovní proces. Protože jsou již zakázány systémy pro kontrolu trakce a automatického startu (launch control), start je zcela v režii pilota. Proto je pro něj klíčové vědět, jak bude spojka reagovat.

merc3

Zadní strana
Zatímco přední strana obsahuje všechna tlačítka a přepínače, páčky na zadní straně jsou stejně důležité.

Nahoře se nacházejí ty, pomocí nichž pilot volí rychlostní stupně: pravou rukou vyšší, levou rukou podřazuje. Samotné přeřazení, které je inicializováno kliknutím páčky, trvá jen pár milisekund.
Další dvě drobné páčky jsou softwarově konfigurovatelné. Umožňují pilotovi rychlý volbu vpřed při volbě mapování, například pro volbu specifické mapy diferenciálu, kterou potřebuje v zatáčce.
Spodní dvě páčky ovládají spojku. Ve voze se totiž žádný spojkový pedál nenachází – tam je pouze brzda a plyn. Proto když chce pilot vyjet z garáže, zmáčkne jednu z těchto páček, zařadí první rychlostní stupeň a poté ji uvolní, podobně jako by to dělal s pedálem v běžném silničním voze. Během jízdy po okruhu je již dále nepoužívá, software během přeřazování automaticky ovládá spojku.

Jediným dalším okamžikem, kdy pilot tyto páčky využívá, je start závodu, nebo pokud například potřebuje zvolit zpátečku či první rychlostní stupeň během zastávky v boxech. Páčky jsou dvě, což mu usnadňuje rozjezdy. Protože někdy se zařazuje do boxové uličky vlevo a jindy dle okruhu vpravo, nachází se ovládání spojky po obou stranách volantu.

merc4

Na startu závodu má obvykle jednu z nich jemně zmáčknutou, po zhasnutí světel povoluje druhou. Když ji má zcela uvolněnou, pustí i tu první.

Volant je s elektronickým systémem vozu propojen konektorem, jenž se nachází uprostřed rychloupínatelného mechanismu. Konektor přenáší veškeré signály z volantu do hlavní řídící jednotky vozu.

Vytisknout

Diskuze: Bližší pohled na volant Mercedesu W01 + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 7, poslední 21.09.2010 12:42 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 7 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Vettel, Sebastian

Volant Red Bullu zblízka

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud