Brzdy, Halo koncept, nálada v týmu. Steiner poodhaluje zákulisí týmu Haas

Robert RoBertino Pavelka, 22. srpna 2017, 09:00 Google+

Americký tým se chystá po letní přestávce opět na boj o důležité body. Spa-Francorchamps má pro něj zvláštní postavení: v Belgii se nachází centrum společnosti Haas Automation. Co chystá tým pro druhou polovinu sezóny prozradil jeho manažer Günther Steiner.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tým Haas hledá po Maďarsku cestu středem pole

Tým Haas hledá po Maďarsku cestu středem pole | foto: Haas F1 Team

Sdílejte článek

V Belgii má Haas Automation své "velitelské sídlo". Vy jste ale projeli mnoho zemí a komunikovali se spoustou zákazníků této společnosti. Jak přijali vstup týmu Haas do Formule 1?

Günther Steiner: Zamilovali si nás. Jsou skutečnou součástí týmu Haas F1. Na jednotlivých závodech se baví a jsou připraveni komunikovat s našimi piloty.

Vzhledem k tomu, že Haas F1 Team absolvoval před letní přestávkou dva těžké závody, díváte se na belgickou Grand Prix jako na chvíli, kdy nastal čas zmáčknout tlačítko reset pro dosažení cílů ve zbytku sezóny?

GS: Jasně. Zkusili jsme to udělat, ale zatím netušíme, jak na tom před Belgií budeme. O něco jsme se pokoušeli v Maďarsku, což je pomalá trať. Máme nějaké aktualizace s ohledem na nízký přítlak, který je typický pro Spa a Monzu, snažíme se přizpůsobit okolnostem, ale on to dělá každý. Jako obvykle to bude těsný boj v balíku ve středu pole.

Závody v Belgii a Itálii jsou si podobné, pomůže vám, že na obou se jezdí rychle, s malým přítlakem?

GS: Je hezké mít dva podobné závody za sebou. Pokud uspějete ve Spa, měli byste na tom být stejně i na Monze, ale platí to i naopak. Takže chceme věřit, že ve Spa budeme dobří.

img-responsive

Rakousko bylo pro tým Haas výborné | foto: Haas F1 Team

Když čelíte nepřízni osudu jako v Maďarsku, kde jste museli překonat potíže po páteční nehodě a pokoušeli jste se najít optimální vyladění vozu pro další tréninky a kvalifikaci, jak náročné je to pro tým?

GS: Je to hodně obtížné. Musíme se vrátit k rozpisu, který máme velmi dobře připraven. V Maďarsku oba piloti trefili zeď a tím jsme ztratili v tréninku hodně času. A když v nich nenajedete určité kilometry, chybí vám čas, abyste došli ke správnému nastavení. V Maďarsku jsme měli balíček s vysokým přítlakem a bez jakýchkoli dat v prvním a druhém tréninku jsme byli v nevýhodě. Naproti tomu naše příprava na Hungaroring nám umožnila alespoň něco málo zachránit. Nakonec jsme něco odjeli a zaměřili svou pozornost na detaily. Víkend v Maďarsku tým skutečně prověřil, rovněž dokázal, jak těžce jsme museli pracovat, abychom tyto nepříznivé okolnosti proměnili v pozitivum. Belgie je nový závod, nová možnost. Příprava bude stejná jako před Maďarskem, věříme však, že oba páteční tréninky zvládneme čistě.

Přispěly těžkosti v Maďarsku k posílení týmu a lepším výkonům v budoucnu?

GS: Závody jsou sbírkou vzestupů a pádů, ty druhé případy se snažíme maximálně omezovat. Nemyslím, že by někdo o takovou zkušenost stál, ale když už dojde k něčemu takovému, co nás postihlo v Maďarsku, chceme se zase vrátit nahoru. Něco podobného se nám stalo i v loňském roce, prožívá to každý tým. Vždy to není v duchu "všechno je fantastické", ale myslím, že všichni v týmu si uvědomují, jaká je situace a nikdo poraženecky nekloní hlavu. Je to o způsobu, jak se dostat zpět nahoru, ne jak setrvávat dole. Půjdeme tvrdě za naším návratem na výsluní.

img-responsive

V Maďarsku se tým Haas vysloveně trápil | foto: Haas F1 Team

Můžete pohovořit o změnách, které se týkají přetrvávajících problémů s brzdami?

GS: V Belgii budeme začínat s produkty Brembo a pak se uvidí. Momentálně jsme se rozhodli pro tuto značku.

Můžete nám vzhledem k rozhodnutí FIA o zavedení ochrany kokpitu pro rok 2018 říci, jak to ovlivnilo vývoj vozu pro následující sezónu?

GS: Nějaké zkušenosti už máme z loňska, když se naznačovalo, že by byla ochrana kokpitu povinná už od roku 2017, proto na tom téměř všichni usilovně pracovali. Zamýšleli jsme se na tom, jak snížit váhu u jiných částí vozu, protože se pohybujeme na hmotnostním limitu, jinak by naše vozy byly příliš těžké. Je také třeba najít co nejlepší aerodynamické řešení, aby se Halo systém začlenil do struktury vozu. Pořád se ještě škrábeme na hlavě, ale pro naše inženýry to není nic neproveditelného, nicméně nás ještě nějaká práce čeká.

img-responsive

Steiner s Toto Wolffem a Christianem Hornerem | foto: Mercedes AMG F1 Team

Dočkáme se od týmu Haas v druhé polovině sezóny dalších aktualizací, nebo už je vaše pozornost primárně zaměřena na rok 2018?

GS: Pořád pracujeme s novými daty a zaměřujeme se na poslední testy v aerodynamickém tunelu, abychom posoudili, zda je nutné vytvořit nový balíček pro Japonsko nebo s ním pojedeme do USA. Spíš to vypadá, že nové změny se dají čekat v americké Grand Prix.

Máme za sebou polovinu sezóny, ale s ohledem na vyrovnaný střed pole, bude to po letní přestávce na trati ve Spa vlastně jako vstup do nové sezóny?

GS: Možné je všechno. V Rakousku jsme byli čtvrtí nejrychlejší. V Maďarsku byl na tomto postu zase Renault. Ve středu pole jste chvíli nahoře, chvíli vzadu. Právě teď se zdá, že týmy jako Renault a McLaren mají určitou výhodu, ale jedná se o specifickou trať. Nic nelze říci s jistotou, každý spekuluje, ale já to nechci dělat. Chystáme se odvést co nejlepší práci, překonat potíže, udržet hlavy hrdě vztyčené, obstát se ctí a pokusit se chytit příležitost. To samozřejmě hodlá udělat každý. Spekulovat o tom, co udělají soupeři vám nijak nepomůže. Musíme se zaměřit na sebe a vytáhnout ze sebe to nejlepší. 

Čím více se sezóna blíží ke konci, množí se dohady, mnohdy podivné, o změnách sestav v jednotlivých týmech. Jak příjemný je pocit, že vaše sestava pro rok 2018 už je jistá?

GS: Fantastický. To, že jsme potvrdili naše piloty už teď je to nejlepší, co jsme mohli udělat. Jsou solidní, pracují dobře pro tým. Neexistuje žádná nejistota, nemusí být nervózní. Mohou se soustředit na udržení svých pozic a zlepšit své postavení v průběžné kvalifikaci.

Vytisknout

Diskuze: Brzdy, Halo koncept, nálada v týmu. Steiner poodhaluje zákulisí týmu Haas

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Inženýři Hondy sledující funčnost pohonné jednotky

Honda mění svůj přístup k vývoji pohonné jednotky, chce zlepšit korelaci

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud