Hamilton si přeje víc opravdového závodění, vysvětluje vztah k Rosbergovi

Robert RoBertino Pavelka, 16. prosince 2015, 10:05 Google+

Získal třetí mistrovský titul, ale také vyvolal nemalé reakce svými výkony v závěru sezóny. Až zbytečně mnoho se řeší jeho soukromý život, i když i v tomto směru se dá říci, že podobně jako kdysi u Jackie Stewarta může jít o propracovanou strategii.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Takovou trofej si Hamilton odnesl už potřetí

Takovou trofej si Hamilton odnesl už potřetí | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Některé své postoje Lewis Hamilton vysvětlil v rozhovoru, který poskytl čínské agentuře Xinhua. V podstatě jenom potvrdil, že je závodníkem každým coulem, ostatní problémy rád přenechá fundovanějším osobám.

Lewis Hamilton: Oh, Čína... rád o ní slyším, víte proč? Kvůli čínským fanouškům, je jich opravdu hodně a jsem za jejich podporu vděčný.

Takže se o budoucnost F1 v Číně nebojíte?

LH: S ohledem na masivní podporu, které se mi dostává, jsou zde určitě dobré vyhlídky; v Číně je skvělá trať a proto doufám, že tu Formule 1 bude pokračovat. Je opravdu skvělé vidět takové množství lidí, kteří jsou naším sportem fascinováni. Jak jsem řekl - vynikající trať a výborní fanoušci, to je ideální kombinace. Domnivám se, že v Číně je pro F1 velký potenciál.

Bernie Ecclestone, největší akcionář F1, je tímto sportem znuděn - aspoň to tak v sezóně, kdy jste získal třetí titul, vypadalo...

LH: Proč by se měl nudit?

Vzhledem k tomu, že váš tým vyhrál téměř každý závod. Možná mu chybí přítomnost opravdového soupeře pro Mercedes?

LH: Já se tedy rozhodně vůbec nenudil. Myslím, že každý závod je výzvou a nikdy nevíte, kdo vyhraje. 

To si děláte legraci?

LH: Ani v nejmenším - protentokrát. Bernie sice něco naznačil, ale pokud se nudí teď, tak musel to samé prožívat před nějakými dvaceti nebo třiceti lety. Musel se nudit, když bylo na špici Ferrari, když dominoval Renault, když kraloval McLaren. Mercedes získal titul zatím jen dvakrát po sobě, ne čtyřikrát nebo pětkrát. Když Ecclestone říká takové věci, nepřináší to F1 vůbec nic dobrého.

Takže se raději budete trochu nudit nebo zvolíte cestu, na jakou se Formule 1 nyní chystá?

LH: Pokud mám být upřímný, jsem závodník. Mám rád závodění a nelíbí se mi příliš mnoho pravidel. Vždy se rozhodujeme, ale od chvíle, kdy jsem začal působit v F1 tento sport příliš mnoho atraktivity nepřibral. Tak si ho užívám takový, jaký je. Já osobně těžko pravidla nebo předpisy změním. Nakonec není žádným tajemstvím, že dávám přednost opravdovému závodění namísto dodržování předpisů, které nám předjíždění ztěžují, nebo, dejme tomu, nutí nás závodit "normálně".

Jaké jsou vaše cíle pro příští ročník? Vyhrál jste titul dvakrát po sobě, pořád máte stejné ambice?

LH: Vím, že se na příští rok opravdu intenzivně soustředím. Kdybych vyhrál i závody poté, co jsem získal mistrovský titul, tak by se z toho nedělal takový případ. Těším se na příští sezónu a jsem odhodlaný opět vyhrávat.

Už jste to naznačil, Nico Rosberg vyhrál poslední tři závody sezóny...

LH: ... pro nikoho není jednoduché prohrát, takže ani pro mě ne. Ale před novou sezónou se cítím plný energie a velmi ambiciózní. Přes zimu na sobě budu tvrdě pracovat, aby mi vůz lépe vyhovoval. Jestliže jsem v posledních závodech nedokázal vyhrávat, tak mi to možná přináší o důvod víc, proč cítím tolik energie do ročníku 2016. Ale jsem si jist, že kdybych ty poslední závody vyhrál, bylo by to prakticky stejné.

S Rosbergem jste před lety byli přátelé, teď to vypadá, že se situace změnila - stali se z vás soupeři mající vzájemné problémy.

LH: Chcete-li to říci upřímně, mít v týmu dva piloty bojující mezi sebou je inspirativní. Co se týče našeho přátelství, mohu říci jen tolik: jako děti jsme kamarádili, to je vše. V posledních letech jsme přátelé nebyli, jak se plno lidí snaží tvrdit, prostě to není ten případ. Nemusíme být přáteli, ale je třeba, abychom pracovali společně pro Mercedes a odváděli pro něj osobní maximum. Pokud jde o mě a Nica - nechodíme spolu na večírky ani do kina, protože jsme přirozeně rivalové, jeden chce porazit toho druhého. Až jednou nebudeme závodit, tak se všem těm zmatkům a našim ambicím můžeme zasmát. Teď je ale situace jiná.

img-responsive

Hamilton pohovořil i o svých vztazích s Rosbergem | foto: Red Bull Content Pool

Toto Wolff, šéf Mercedesu, vás oba jasně upozornil, že vaše rivalita musí zůstat v určitých mezích. Může to mít vliv na týmového ducha - jedna skupina bojuje proti druhé, Mercedes musí přehodnotit svou strategii, když má dva tak silné piloty. Rosberg řekl, že je Wolffovi vděčný, že nadále trvá na strategii dvou rovnocenných pilotů.

LH: S tím souhlasím, je to snad poprvé, co jsme se s Nicem v tomto roce shodli. Je nutné zachovat v týmu vítěznou atmosféru. Nejde v pravém slova smyslu o rodinný podnik, není to žádná zábava, oba máme z dlouhodobého hlediska k Mercedesu svou odpovědnost.

Posiluje vás přítomnost stejně silného soupeře nebo byste byl raději jasná jednička?

LH: Rozhodně potřebuji soupeře, jinou cestu bych nevolil. Pomáhá mi být pod tlakem, dělá mě to silnějším, tak to cítím. Oba můžeme být rádi, že působíme v týmu jako Mercedes, protože nám poskytuje možnost závodit na takové úrovni. Ve finále chceme oba vyhrávat, v posledních dvou letech jsem byl úspěšnější já.

Nebylo by pro váš tým ještě víc inspirující, kdyby se nějaký soupeř rekrutoval z jiného týmu? Lidé očekávají, že se to povede Ferrari a mohl by se připojit i Renault. 

LH: Každý silný tým zvýší potenciál F1. To platí v každém sportu, potřebujete konkurenci. V F1 jsme měli období, kdy mohl vyhrát kterýkoli pilot z pěti týmů, to je přesně to, co bychom potřebovali a měli mít.

Z obecného hlediska, nebojíte se o budoucnost F1, protože existuje mnoho odborných názorů, že je příliš drahá a kvůli tomu klesá počet týmů, takže se vytrácí i konkurence?

LH: Nebojím se z jednoho prostého důvodu. Není to mojí starostí. Já se na tomto představení pouze podílím. Takže se o takové věci nestarám. Pan Ecclestone vytvořil něco velmi zvláštního. To neznamená, že se F1 nemůže učit od ostatních odvětví, možná je příliš uzavřená pro nápady zvenčí, měla by se víc otevřít. Zaujmout obecné stanovisko k ostatním návrhům, nebo se na ně aspoň podívat a posoudit je.

Co je těžší, dostat se na vrchol nebo se na něm udržet?

LH: Rozhodně se dostat na vrchol.

Ale mnoho vynikajících sportovcí má odlišný názor, tvrdí, že zůstat na špici je podstatně složitější kvůli mnoha ambiciózním soupeřům.

LH: Když jsem se v současné době vrátil na vrchol, bylo pro mě podstatně lehčí tam zůstat, než vyhrát vůbec první závod - to už je 22 let. A to je hodně dlouhá doba.

Když se ohlédnete na své dětské sny, cítíte se dnes šťastný?

LH: Nelze popsat pocit, jaký se ve vás rozlévá, když dostanete svou první trofej za vítězství. Bylo to něco, o čem jsem od dětství snil. Cítíte hluboké štěstí, což byl můj případ - ano, lze říci, že jsem šťastný.

Není to tak dávno, co se v motoristickém sportu objevila nová kategorie Formule E. Elektricky poháněné vozy bez pohonných hmot - uměl byste si představit, že byste se tohoto seriálu zúčastnil?

LH: Vzhledem k nedostatku času jsem nebyl doposud schopen tyto závody sledovat. Ale pokud se mě zeptáte jako pilota Formule 1, tak v této chvíli jsem stoupencem hluku a tradičního palivového odéru.

Vytisknout

Diskuze: Hamilton si přeje víc opravdového závodění, vysvětluje vztah k Rosbergovi

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault podle Hornera nikdy plně nevyužil to, co se mu snažili nabídnout

Proč to dle Hornera jiskřilo? "Renault nás jako partnera nikdy plně nepřijal"

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud