Maldonadův osobní sponzor čelí obří korupční aféře

Robert RoBertino Pavelka, 21. prosince 2015, 13:00 Google+

Venezuelský státní mamutí podnik PDVSA zařídil prostřednictvím milionů dolarů Pastoru Maldonadovi účast v F1. Obří společnost však neprožívá ve své domovině nejšťastnější dny - doplatit na ně může i letošní pilot Lotusu.

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 21.12. 16:51) Napište svůj názor
Maldonadova účast je do značné míry závislá na penězích PDVSA

Maldonadova účast je do značné míry závislá na penězích PDVSA | foto: Lotus F1 Team

Sdílejte článek

Venezuelu v posledních letech sužuje extrémní inflace, korupce ve finančním sektoru a nedostatek základního zboží. Pro běžné obyvatele země není vůbec jednoduché každodenní život zvládat. Ačkoliv nedávné volby vedly k posunu v rozdělení politické moci, dá se předpokládat, že podmínky pro Venezuelany se budou měnit jen hodně pomalu. Opoziční strana sice získala kontrolu nad Národním shromážděním, ovšem prezident Nicolas Maduro vyhlásil vytvoření paralelního „lidového parlamentu“, což političtí pozorovatelé označují za poslední zoufalý pokus udržet alespoň nějakou formu legislativního formátu.

Výsledky voleb však nejsou jedinou vráskou v již tak dost ustarané Madurově tváři. Nadále pokračuje a rozrůstá se vyšetřování ropného gigantu Petróles de Venezuela S.A. (PDVSA), že „nahromadil miliardy dolarů prostřednictvím úplatků a podobně pochybných aktivit“. Zároveň probíhají snahy dokázat, že „ PDVSA a její zahraniční účty byly využívány k nezákonným účelům, včetně působení na černých měnových trzích a praní špinavých peněz z drogových obchodů“.

Všudypřítomná korupce

Ropný gigant PDVSA je v posledních letech významným podílníkem v oblasti globálního motosportu. Navíc působí jako osobní sponzor Pastora Maldonada v F1, jeho další aktivity najdeme v GP2 (Rodolfo Gonzáles) nebo IndyCar (Ernesto José Viso Lossada). V roce 2012 byla firma generálním sponzorem týmu Lazar startujícího v GP2. Bylo by nespravedlivé tvrdit, že PDVSA provozovala jakékoli korupční aktivity v motorsportu; to se ale nedá říci o úrovních společenských.

Prestižní list Wall Street Journal uvádí případ ředitelů nejmenované španělské stavební firmy, usilujících v zemi o blíže neurčenou zakázku. Někdejší prezident PDVSA Rafael Ramírez (dnešní velvyslanec Venezuely při OSN) jim otevřeně sdělil, že pokud nebudou mít připravenou provizi ve výši 150 milionů dolarů, mohou se ihned obrátit a putovat zpět na letiště.

Ramírez by měl být jednou z hlavních postav současného vyšetřování. Stoupenec režimu bývalého prezidenta Huga Cháveze, který kdysi hrozil „likvidací nepřátel revoluce“, během svého působení v čele PDVSA získal značné bohatství, z toho důvodu je mu přičítán podíl na nelegálních obchodech a korupčních praktikách, mezi něž patří i obsazování vedoucích pozic v PDVSA rodinnými příslušníky.

Federální zástupce čtyř amerických států na schůzce konané na počátku tohoto roku uvedl celou řadu důkazů, týkajících se činnosti PDVSA, na nichž pracovali nejen úředníci z protidrogové agentury ministerstva pro vnitřní bezpečnost, jakož i agenti FBI.

img-responsive

Skrze PDVSA žádný skandál v F1 nehrozí. | foto: Pirelli

Situace je značně choulostivá

Šetření v řadách PDVSA nadále pokračuje, padlo už obvinění proti dvěma Madurovým synovcům, přičemž sám Maduro je v podezření, že v jeho případě existuje podíl na distribuci drog přes Venezuelu.

Maduro ze situace v zemi viní jak přístup USA, tak vlastní opozice a označuje její jednání za důvod existence „ekonomické války“. Ve Venezuele se hovoří o 70% inflaci, Mezinárodní měnový fond uvádí daleko horší údaj – až 160 %. I nadále se očekává propad ekonomiky, až o 10 %. Ramírez na svém twitterovém účtu odmítá nařčení z korupce a mediální zprávy označuje za propagandu „nepřátel lidu“. Jejím záměrem je destabilizace režimu a snaha se pomstít za Chávezovy snahy znárodnit ropné podniky, aby zisk z nich plynoucí opět přinesl zisk obyvatelům země.

Nabízí se pochopitelně otázka, zda problémy, s nimiž se PDVSA potýká, se promítnou do dění v paddocku F1. S ohledem na neexistující diplomatické styky USA a Venezuely tato varianta nehrozí, ovšem stav ekonomiky jihoamerické země může mít dopad nejen na domácí působení stejně jako mezinárodní aktivity. A to by mohlo mít fatální důsledky především pro jediného vítěze pod venezuelskou vlajkou v F1.

Jaký bude další osud PDVSA v F1?

Ropná společnost je už nějakou dobu považována za prodlouženou ruku venezuelské PSUV (Spojená socialistická strana Venezuely). Nesnáze PDVSA proto mohou zásadně ovlivnit zásobování země základními prostředky do země, zejména potravin a léků. Jejich nedostatek vyvolal v minulém roce značný počet nepokojů. Uvádí se, že došlo k několika bojům na nože o poslední balíky toaletního papíru a bochníky chleba, jejichž výsledkem bylo několik mrtvých.

PDVSA se naoko těšilo určité podpoře veřejnosti, zejména v období Chávezovy vlády, ale nedávné parlamentní volby prokázaly, že v této oblasti došlo z důvodu nedostatku životně důležitých položek a nárůstu trestné činnosti v zemi k zásadnímu obratu. Jaký bude mít na tuto skutečnost vliv nově ustaveného „lidového parlamentu“ se teprve uvidí.

Dá se očekávat, že kritická situace v zemi a revitalizace národního hospodářství donutí vládu ke změně postoje PDVSA týkající se vydávání milionů na účast Maldonada ve Formuli 1 a přesunout tyto prostředky na zachování základních životních potřeb Venezuelanů.

Vytisknout

Diskuze: Maldonadův osobní sponzor čelí obří korupční aféře

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 21.12.2015 16:51 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Jenson Button má svým fanouškům pořád co říci

Button: Závodní piloti nejsou cool. Prostě nejsou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud