1. trénink v Barceloně: Novinky i technické potíže nejen nejrychlejšího Bottase

Jana Šrámková, 10. května 2019, 12:35 Google+

Během úvodního tréninku na závod v Barceloně týmy zkoušejí novinky, které sem přivezly. Nejrychlejší čas si připsal Valtteri Bottas, který však ke konci už nevyjel kvůli problémům s únikem oleje. Sejné potíže měli i u Red Bullu. Ferrari rozdělilo Mercedesy. Stroll na konci rozbil své auto.

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 11.05. 10:52) Napište svůj názor
Valtteri Bottas v tréninku v Ázerbájdžánu

Valtteri Bottas v tréninku v Ázerbájdžánu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Jezdce a týmy čeká první páteční trénink před závodem v Barceloně. Tento okruh podle nejnovějších zpráv možná v následujících letech z kalendáře zmizí, avšak dnes zde opět začíná evropská část letošního ročníku. To mimo jiné znamená, že se v paddocku opět objevují motorhomy. A největší novinky v tomto směru?

Red Bull v Barceloně představil svůj nový motorhome. Jejich slavná Energy station je již minulostí a místo ní přivezli takzvaný Holzhaus (Dřevěný dům), který sdílejí i s týmem Toro Rosso.

Nový motorhome představil i Racing Point. Pryč s růžovou, kterou jsme znali z posledních let v podání tehdejší Force Indie. Tým zvolil moderní skleněný design.

Co se pneumatik týče - Pirelli do Barcelony přivezlo tři nejtvrdší specifikace: tvrdou sadu (C1), která má vydržet nejdéle, dále žlutou středě-měkkou sadu (C2) a nejrychlejší červenou měkkou sadu (C3).

Novinkami však hýří i auta. Podle Romaina Grosjeana je jejich Haas zbrusu nové auto. "Dokonce i zrcátka jsou nová," uvedl Francouz, který si tento vůz jako první vyzkouší. Mají novou podlahu, přední křídlo a další.

Také Racing Point volí variantu přímého srovnání starší a nové verze auta. Zaměřili se na mechanickou i aerodynamickou úpravu především v přední části auta.

Ani v Brackley nezahálejí. Mercedes má například nové přední křídlo či zrcátka a cílí na zlepšení cirkulace vzduchu kolem jejich bočnic. U jejich hlavních soupeřů, Ferrari, se zaměřili na aerodynamiku a také přivezli nové přední křídlo či kryt motoru.

Renault kromě novinek na šasi do Španělska, stejně jako Ferrari, veze navíc vylepšený motor. Řadu novinek představí i Red Bull, McLaren a další týmy. A každý doufá, že se právě ty jejich osvědčí a netrpělivě očekávají, až je budou moci vyzkoušet. A toho se konečně dočkali, protože na konci boxové uličky se objevuje zelená a tento důležitý trénink může začít.

Teplota vzduchu je 21 °C a trať má 30,7 °C. A na ťrať vyráží Kvjat, Magnussen v závěsu za nimi Albon, Norris, Ricciardo a Grosjean. Sainz si zkouší start a do instalačního kola vyjíždí i ostatní. Všichni, kromě Mercedesů.

První měřené kolo po téměř čtvrt hodině zajíždí Pierre Gasly s Red Bullem a má hodnotu 1:23,115 min na tvrdé sadě. Zůstává na trati a v dalších kolech se zlepšuje, nejlepší čas  1:21,410 min a po dvaceti minutách jeho nejrychlejší čas zní 1:21.016 min. Nikdo další zatím měřené kolo nezajel a na trati je ticho.

Mechanici Mercedesu usilovně pracují a Hamilton se usazuje do auta. A trať ožívá. Vyráží Bottas, Kvjat, Magnussen, Sainz, Grosjean i Giovinazzi a postupně se přidávají další.

Na měkkých pneumatikách zajíždí Norris čas 1:20,985 min. Hamilton si zkouší start a vyráží na trať, zatímco se objevují další a další měřené časy. Do čela jsou Hassy. Grosjean zajel 1:20,338 min a jeho týmový kolega Magnussen ztrácí 0,5 s.

Na trati je nyní velmi živo. Do čela jde Ferrari. Čas 1:19,757 min v podání Leclerca. Vettel na něj ztrácí 0,074 s. Avšak to platí jen chvíli, Bottas se zlepšuje a jde do čela (1:19,734 min). V dřívejším kole si Fin udělal menší výlet mimo trať. Na trati jsou všichni kromě Péreze a Kvjata a časy se rychle zlepšují. Do čela jde opět Ferrari. Vettel zajíždí 1:18,825 min.

Průběžné pořadí po první půl hodině tréninku: Vettel, Leclerc, Bottas, Grosjean, Magnussen, Norris, Ricciardo, Stroll, Räikkönen, Albon, Gasly, Sainz, Giovinazzi, Hamilton, Hülkenberg, Kvjat, Kubica, Verstappen, Pérez, Russel.

Verstappen málem bourá do Bottase při výjezdu z poslední šikany, Nizozemec nebyl spokojen, že ostatní jen "kroužili", zatímco on na to šlapal. 

Vettel se zlepšuje - 1:18,407 min a tento čas je o 0,5 s rychlejší než jeho týmového kolegy Leclerca. Dobré kolo zajíždí Ricciardo a řadí se na třetí místo, který si jako první zkouší nový motor Renault. Stroll se v poslední zatáčce pěkně proletěl a přistání nebylo nejjemnější, pokračuje však dál bez problému. A téměř všichni nyni postupně zajeli do boxů.

Nejvíce kol v polovině tréninku zatím zajeli Gasly a Kvjat - mají jich na svém kontě 16. Na trať vyráží Russel po chvíli následován Norrisem, Grosjeanem, Magnussenem, Kvjatem a dalšími. Russel si stěžuje na špatnou trakci a nedotáčivost svého Williamsu. 

Hamilton zatím zajel nejméně kol ze všech (konkrétně 8, stejný počet jako Kimi Räikkönen) a jeho nejrychlejší čas je 1:21,114, na nejrychlejšího ztrácí 2,7 s. Ještě má však půl hodiny.

Grosjean si udělal výlet mimo trať v zatáčce číslo 7, pokračuje však dál. Bottas se zlepšuje a na měkké sadě zajíždí 1:17,990 min. Zlepšuje se také Leclerc, na Bottase však ztrácí 0,4 s.

A jak to vypadá s nejvyššími rychlostmi na rovince? Nejrychlejší zatím Räikkönen - 335,3 km/hod následován Leclercem (329,8 km/hod), Norrisem (327,3 km/hod), Sainzem (234 km/hod) či  Strollem (323,7 km/hod).

Hamilton na to šlápl, zařadil se na čtvrté místo s časem  1:18,575 min na měkké sadě, na svého týmového kolegu ztrácí 0,624 s. Zlepšují se u Ferrari, Vettel jde před Leclerca. Němec na Bottase ztrácí 0,1 s a Monačan 0,2 s.

Průběžné pořadí 20 minut před koncem tréninku: Bottas, Lecler, Vettel, Hamilton, Grosjean, Sainz, Magnussen, Gasly, Kvjat, Hülkenberg, Ricciardo, Verstappen, Stroll, Giovinazzi, Norris, Albon, Pérez, Räikkönen, Kubica, Russel.

Týmy přezuly na měkkou sadu, avšak nyní žádná větší zlepšení nevidíme. Krouží například Vettel, Gasly, Pérez či Räikkönen. U Haasu má novinky pouze Grosjean, který na svého týmového kolegu ztrácí téměř tři desetiny.  Hamilton, Sainz, Norris a Russell vyrážejí k posledním kolům dnešního tréninku.

Bottas už nevyjede. Mercedes potvrdil, že má problém s únikem oleje . Stené potíže má i Red Bull. Verstappenův vůz je v garáži a ani jeho už na trati neuvidíme. Nizozemec má na svém kontě nejméně kol ze všech, konkrétně 14. Naopak nejvíce jich ujel Kvjat (34). Russel přišel o svoje zrcátko, řada jezdců ještě jezdí, avšak časy nikdo nezlepšuje.

Minutu před koncem bourá Stroll v začáčce číslo 9 a je z toho červená vlajka a trénink tak končí. "Bože, dostal jsem se na trávu při nájezdu," hlásí Kanaďan. Jeho mechaniky čeká dost práce.

GP Španělska (Circuit de Catalunya)1. Trénink
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas Motorspo1:17.951
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari1:18.066
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari1:18.172
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas Motorspo1:18.575
5. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team1:18.943
6. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team1:19.155
7. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team1:19.180
8. 10 Pierre GASLY fraAston Martin Red Bull Racing1:19.285
9. 26 Daniil KVJAT rusRed Bull Toro Rosso Honda1:19.364
10. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team1:19.450
11. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault Sport Formula One Team1:19.511
12. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing1:19.844
13. 18 Lance STROLL canRacing Point F1 Team1:19.855
14. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing1:20.021
15. 23 Alexander ALBON thaRed Bull Toro Rosso Honda1:20.030
16. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team1:20.066
17. 11 Sergio PÉREZ mexRacing Point F1 Team1:20.459
18. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing1:20.591
19. 88 Robert KUBICA polRokit Williams Racing1:20.889
20. 63 George RUSSELL gbrRokit Williams Racing1:20.990

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: 1. trénink v Barceloně: Novinky i technické potíže nejen nejrychlejšího Bottase

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 11.05.2019 10:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Slavnostní ceremoniál po závodě v Austinu

Kalendář 2020 a dál: Přijdeme o některé okruhy a počet závodů se může zvýšit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  3. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. "Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud