1. trénink v Barceloně: Novinky i technické potíže nejen nejrychlejšího Bottase

Jana Šrámková, 10. května 2019, 12:35 Google+

Během úvodního tréninku na závod v Barceloně týmy zkoušejí novinky, které sem přivezly. Nejrychlejší čas si připsal Valtteri Bottas, který však ke konci už nevyjel kvůli problémům s únikem oleje. Sejné potíže měli i u Red Bullu. Ferrari rozdělilo Mercedesy. Stroll na konci rozbil své auto.

Počet komentářů:  20 komentářů (Poslední 11.05. 10:52) Napište svůj názor
Valtteri Bottas v tréninku v Ázerbájdžánu

Valtteri Bottas v tréninku v Ázerbájdžánu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Jezdce a týmy čeká první páteční trénink před závodem v Barceloně. Tento okruh podle nejnovějších zpráv možná v následujících letech z kalendáře zmizí, avšak dnes zde opět začíná evropská část letošního ročníku. To mimo jiné znamená, že se v paddocku opět objevují motorhomy. A největší novinky v tomto směru?

Red Bull v Barceloně představil svůj nový motorhome. Jejich slavná Energy station je již minulostí a místo ní přivezli takzvaný Holzhaus (Dřevěný dům), který sdílejí i s týmem Toro Rosso.

Nový motorhome představil i Racing Point. Pryč s růžovou, kterou jsme znali z posledních let v podání tehdejší Force Indie. Tým zvolil moderní skleněný design.

Co se pneumatik týče - Pirelli do Barcelony přivezlo tři nejtvrdší specifikace: tvrdou sadu (C1), která má vydržet nejdéle, dále žlutou středě-měkkou sadu (C2) a nejrychlejší červenou měkkou sadu (C3).

Novinkami však hýří i auta. Podle Romaina Grosjeana je jejich Haas zbrusu nové auto. "Dokonce i zrcátka jsou nová," uvedl Francouz, který si tento vůz jako první vyzkouší. Mají novou podlahu, přední křídlo a další.

Také Racing Point volí variantu přímého srovnání starší a nové verze auta. Zaměřili se na mechanickou i aerodynamickou úpravu především v přední části auta.

Ani v Brackley nezahálejí. Mercedes má například nové přední křídlo či zrcátka a cílí na zlepšení cirkulace vzduchu kolem jejich bočnic. U jejich hlavních soupeřů, Ferrari, se zaměřili na aerodynamiku a také přivezli nové přední křídlo či kryt motoru.

Renault kromě novinek na šasi do Španělska, stejně jako Ferrari, veze navíc vylepšený motor. Řadu novinek představí i Red Bull, McLaren a další týmy. A každý doufá, že se právě ty jejich osvědčí a netrpělivě očekávají, až je budou moci vyzkoušet. A toho se konečně dočkali, protože na konci boxové uličky se objevuje zelená a tento důležitý trénink může začít.

Teplota vzduchu je 21 °C a trať má 30,7 °C. A na ťrať vyráží Kvjat, Magnussen v závěsu za nimi Albon, Norris, Ricciardo a Grosjean. Sainz si zkouší start a do instalačního kola vyjíždí i ostatní. Všichni, kromě Mercedesů.

První měřené kolo po téměř čtvrt hodině zajíždí Pierre Gasly s Red Bullem a má hodnotu 1:23,115 min na tvrdé sadě. Zůstává na trati a v dalších kolech se zlepšuje, nejlepší čas  1:21,410 min a po dvaceti minutách jeho nejrychlejší čas zní 1:21.016 min. Nikdo další zatím měřené kolo nezajel a na trati je ticho.

Mechanici Mercedesu usilovně pracují a Hamilton se usazuje do auta. A trať ožívá. Vyráží Bottas, Kvjat, Magnussen, Sainz, Grosjean i Giovinazzi a postupně se přidávají další.

Na měkkých pneumatikách zajíždí Norris čas 1:20,985 min. Hamilton si zkouší start a vyráží na trať, zatímco se objevují další a další měřené časy. Do čela jsou Hassy. Grosjean zajel 1:20,338 min a jeho týmový kolega Magnussen ztrácí 0,5 s.

Na trati je nyní velmi živo. Do čela jde Ferrari. Čas 1:19,757 min v podání Leclerca. Vettel na něj ztrácí 0,074 s. Avšak to platí jen chvíli, Bottas se zlepšuje a jde do čela (1:19,734 min). V dřívejším kole si Fin udělal menší výlet mimo trať. Na trati jsou všichni kromě Péreze a Kvjata a časy se rychle zlepšují. Do čela jde opět Ferrari. Vettel zajíždí 1:18,825 min.

Průběžné pořadí po první půl hodině tréninku: Vettel, Leclerc, Bottas, Grosjean, Magnussen, Norris, Ricciardo, Stroll, Räikkönen, Albon, Gasly, Sainz, Giovinazzi, Hamilton, Hülkenberg, Kvjat, Kubica, Verstappen, Pérez, Russel.

Verstappen málem bourá do Bottase při výjezdu z poslední šikany, Nizozemec nebyl spokojen, že ostatní jen "kroužili", zatímco on na to šlapal. 

Vettel se zlepšuje - 1:18,407 min a tento čas je o 0,5 s rychlejší než jeho týmového kolegy Leclerca. Dobré kolo zajíždí Ricciardo a řadí se na třetí místo, který si jako první zkouší nový motor Renault. Stroll se v poslední zatáčce pěkně proletěl a přistání nebylo nejjemnější, pokračuje však dál bez problému. A téměř všichni nyni postupně zajeli do boxů.

Nejvíce kol v polovině tréninku zatím zajeli Gasly a Kvjat - mají jich na svém kontě 16. Na trať vyráží Russel po chvíli následován Norrisem, Grosjeanem, Magnussenem, Kvjatem a dalšími. Russel si stěžuje na špatnou trakci a nedotáčivost svého Williamsu. 

Hamilton zatím zajel nejméně kol ze všech (konkrétně 8, stejný počet jako Kimi Räikkönen) a jeho nejrychlejší čas je 1:21,114, na nejrychlejšího ztrácí 2,7 s. Ještě má však půl hodiny.

Grosjean si udělal výlet mimo trať v zatáčce číslo 7, pokračuje však dál. Bottas se zlepšuje a na měkké sadě zajíždí 1:17,990 min. Zlepšuje se také Leclerc, na Bottase však ztrácí 0,4 s.

A jak to vypadá s nejvyššími rychlostmi na rovince? Nejrychlejší zatím Räikkönen - 335,3 km/hod následován Leclercem (329,8 km/hod), Norrisem (327,3 km/hod), Sainzem (234 km/hod) či  Strollem (323,7 km/hod).

Hamilton na to šlápl, zařadil se na čtvrté místo s časem  1:18,575 min na měkké sadě, na svého týmového kolegu ztrácí 0,624 s. Zlepšují se u Ferrari, Vettel jde před Leclerca. Němec na Bottase ztrácí 0,1 s a Monačan 0,2 s.

Průběžné pořadí 20 minut před koncem tréninku: Bottas, Lecler, Vettel, Hamilton, Grosjean, Sainz, Magnussen, Gasly, Kvjat, Hülkenberg, Ricciardo, Verstappen, Stroll, Giovinazzi, Norris, Albon, Pérez, Räikkönen, Kubica, Russel.

Týmy přezuly na měkkou sadu, avšak nyní žádná větší zlepšení nevidíme. Krouží například Vettel, Gasly, Pérez či Räikkönen. U Haasu má novinky pouze Grosjean, který na svého týmového kolegu ztrácí téměř tři desetiny.  Hamilton, Sainz, Norris a Russell vyrážejí k posledním kolům dnešního tréninku.

Bottas už nevyjede. Mercedes potvrdil, že má problém s únikem oleje . Stené potíže má i Red Bull. Verstappenův vůz je v garáži a ani jeho už na trati neuvidíme. Nizozemec má na svém kontě nejméně kol ze všech, konkrétně 14. Naopak nejvíce jich ujel Kvjat (34). Russel přišel o svoje zrcátko, řada jezdců ještě jezdí, avšak časy nikdo nezlepšuje.

Minutu před koncem bourá Stroll v začáčce číslo 9 a je z toho červená vlajka a trénink tak končí. "Bože, dostal jsem se na trávu při nájezdu," hlásí Kanaďan. Jeho mechaniky čeká dost práce.

GP Španělska (Circuit de Catalunya)1. Trénink
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorČas / odstup
1. 77 Valtteri BOTTAS finMercedes-AMG Petronas Motorspo1:17.951
2. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari1:18.066
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari1:18.172
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas Motorspo1:18.575
5. 8 Romain GROSJEAN fraHaas F1 Team1:18.943
6. 55 Carlos SAINZ JR. espMcLaren F1 Team1:19.155
7. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team1:19.180
8. 10 Pierre GASLY fraAston Martin Red Bull Racing1:19.285
9. 26 Daniil KVJAT rusRed Bull Toro Rosso Honda1:19.364
10. 27 Nico HÜLKENBERG deuRenault Sport Formula One Team1:19.450
11. 3 Daniel RICCIARDO ausRenault Sport Formula One Team1:19.511
12. 33 Max VERSTAPPEN nldAston Martin Red Bull Racing1:19.844
13. 18 Lance STROLL canRacing Point F1 Team1:19.855
14. 99 Antonio GIOVINAZZI itaAlfa Romeo Racing1:20.021
15. 23 Alexander ALBON thaRed Bull Toro Rosso Honda1:20.030
16. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team1:20.066
17. 11 Sergio PÉREZ mexRacing Point F1 Team1:20.459
18. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finAlfa Romeo Racing1:20.591
19. 88 Robert KUBICA polRokit Williams Racing1:20.889
20. 63 George RUSSELL gbrRokit Williams Racing1:20.990

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: 1. trénink v Barceloně: Novinky i technické potíže nejen nejrychlejšího Bottase

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 20, poslední 11.05.2019 10:52 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 20 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Slavnostní ceremoniál po závodě v Austinu

Kalendář 2020 a dál: Přijdeme o některé okruhy a počet závodů se může zvýšit

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud