PROHLÁŠENÍ po těsné kvalifikaci v USA

Jana Šrámková / PH, 21. října 2018, 00:07 Google+

Rozdíly byly velmi těsné, nakonec se však z pole position radoval Lewis Hamilton. Jak hodnotí své dnešní výkony jednotliví piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  10 komentářů (Poslední 21.10. 13:25) Napište svůj názor
Lewis Hamilton v tréninku v Austinu

Lewis Hamilton v tréninku v Austinu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Tohle bylo hodně důležité. Bylo to hodně těsné... Věděl jsem, že to bude na hraně a blízko, byl jsem si vědom toho, že musím druhé kolo zajet lepší a to se mi povedlo, takže jsem spokojen. Věděli jsme, že to bude těsné a že do toho musíme dát vše. V Q3 jsme se museli ujistit, že vyjedeme na trať ve správný čas a ne do provozu a první kolo bylo dobré, ale bylo to tak těsné a věděl jsem, že se ostatní zlepší, takže nebyl prostor pro chyby. Někdy se mi to zlepšení ve druhém kole Q2 nepovedlo, ale dnes jsem byl přísný a řekl si, že to musím udělat. A povedlo se. Tým odvedl dobrou práci.

Valtteri Bottas, 4. místo (díky penalizaci třetí)
Byla to celkem jasá kvalifikace až do druhého kole v Q3. Všichni se zlepšili mnohem víc, ale já nenašel víc přilnavosti. Pro kvalifikační kolo chcete teplotu a tlak pneumatik v jejich optimálním okně. A první část Q3 vypadalo, že je lepší, takže se musíme podívat na data a uvidíme, jestli jsme v Q3 měli pneumatiky v optimální okně. Třetí startovní místo není špatné a můj první cíl bude dostat se před Kimiho, protože pro tým chceme maximum bodů. Lewis a já budeme na super měkkých a Kimi ina utra, takže to asi bude na startu zajímavé. Myslím, že každý tým má řadu otazníků, protože jsme nezajeli pořádnou tréninkovou simulaci závodu, takže máme jen omezení informace ohledně pneumatik. Těším se.

Toto Wolff, sportovní ředitel
Mezi první trojicí to je tak těsné! Mám dnes radost, ale v myšlenkách se zabývám spíše zítřkem. Trochu nám schází rychlost na rovinkách, takže to bude velmi těžké se ubránit Ferrari, to je mou jedinou starostí. Nemůžete je tady odepsat. Po celou sezónu to bylo vždy velmi těsné, a tak to bude pokračovat až do konce sezóny.

FERRARI

Sebastian Vettel, 2. místo (po penalizaci pátý)
Je smůla, když jste od pole positon o tak málo, chybělo jen šest desetin. Se svým kolem jsem byl spokojen. Po těch týdnech, které jsme měli, jsem rád, že jsme zdá se zpět. Ale nečekali jsme to, bylo to překvapivě těsné. To jsem opravdu nečekal. Chvílemi to bylo náročné kvůli větru, ale bylo to stejné pro všechny. Naše rychlost byla pozitivním překvapením a snad budeme tak silní i zítra, potom se může stát cokoliv.

Kimi Räikkönen, 3. místo (díky penalizaci se posouvá na druhé)
Je to celkem pozitivní den, bylo to hodně těsné. Cítím jsem, že se auto chová dobře. Pokusíme se zítra o maximum, je to dlouhý závod. Pokusíme se o dobrý start a uvidíme. V posledních pár závodech jsme se trošku trápili a tento víkend byl normální, víceméně jsme tam, kde bychom měli být. A jsme spokojeni. Určitě jsme chtělí více, ale ukázalo se, že alespoň nejsme daleko.

Doufali jsme, že pár věcí vyjde lépe, ale kvůli omezeným tréninkům za sucha to nebylo tak lehké. V kvalifikaci byl pocit z různých pneumatik poněkud nahodilý, takže bylo těžší vědět, kdy na to můžete zatlačit. Také vítr byl náročnější. Ale celkově to bylo dobré. Nevím, zda moje volba pneumatik bude v závodě výhodou nebo ne, uvidíme. Pokusíme se o slušný start a uvidíme. Měli bychom mít dobrou šanci.

RED BULL

Daniel Ricciardo, 5. místo (díky penalizaci se posouvá na čtvrté)
Jo, už to nějakou dobu trvalo, co jsme nebyli v 2. řadě, takže částečně děkuji Sebovi a komisařům, ale stále se ještě něco bude dít, takže jsme moc rád, že jsem tam dostal svůj nos. V závodní specifikaci budeme blíže a možná bychom trochu mohli narušit tempo. Zítra bude o něco tepleji, což by mohlo pomoci pneumatikám. Ale kdy bude chladno, tak mezi nimi nebude moc velký rozdíl. Pokusíme se něco udělat. Pokusím se zítra vyslat nějaké střely, tak uvidíme, jak nám to půjde. Trať tady mám rád.

Max Verstappen, 13. místo
Najel jsem na vnější obrubník a cítil jsem, že se něco stalo se zavěšením či s poloosou. Bylo to divné, protože přes něj tam jezdím už dva roky, musíme tomu porozumět. Všichni jezdí přes oranžové obrubníky a jen naše auto se poškodilo. Podíváme se na to, co s tím můžeme dělat, jinak půjdeme do penalizace. Naše tempo v závodě je vždy konkurenceschopné. Doufám, že za sebou rychle necháme střed pole a dotáhneme se na čelo.

Christian Horner, šéf týmu
Je skvělé vidět Daniela se kvalifikovat ve druhé řadě, i když mu k tomu trošku pomohli komisaři. Vím, že do toho dá vše, aby dojel na pódiu. Jsme samozřejmě velmi zklamaní, že tam někde v čele s ním není Max, ale tyhle obrubníky jsou brutální a vypadá to, že si vzali daň na jeho zadním zavěšení. Jak jsme viděli loni, Max si užívá probojování se polem a chce dát fanouškům něco, kvůli čemu mohou křičet, takže doufejme, že něco podobného opět v závodě uvidíme.

FORCE INDIA

Esteban Ocon, 6. místo
To poslední kolo, to byl rozhodně dobrý pocit! Když jsem projel cílovou čáru, tak jsem cítil, že jsem toho na trati moc nenechal, ale startovat z 6. pozice, to je vážně skvělé! Od Singapuru, kdy jsme dostali toto vylepšení, cítíme, že auto funguje tak, jak by mělo. Mám velkou motivaci a hodně na to tlačím.

Sergio Pérez, 10. místo
Je to zklamání, protože jsme měli potenciál na víc. První pokus v Q1 byl dobrý, potom jsme zjistiti, že mám poškozenou pravou starnu mého auta, podlahu a pokusili jsme se to opravit, ale nebyl čas na to to zvládnout kompletně. Od té chvíle auto bylo jiné a pokazilo to vyvážení. V Q2 a Q3 jsem se trošku trápil. Auto mělo potenciál, což Esteban ukázal. Je to škoda. Cílem je získat zpět pár pozic a máme na to auto, takže uvidíme, jaké přiležitosti se nám naskytnou.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Výkon v kvalifikaci potvrdil, že jsme opět čtvrtý nejrychlejší tým. Esteban zajel čisté a pěkné kolo a vyjel si šesté místo. Checo měl poškozený vůz, což ovlivnilo vyvážení a celkový kvalifikační výsledek, protože jinak by byl s Estebanem v Q3. Nicméně, oba vozy v první desítce, takže je to stále dobrý den a dobře jsme vykročili k tomu získat dost bodů.

RENAULT

Nico Hülkenberg, 7. místo
Že bych ze sedmého místa byl nadšený, tak to není to správné slovo. Na trati bylo větrno, vyvážení se neustále měnilo, ale řekl bych, že jsme z auta dostali maximum. Naše rychlost v závodě je obvykle lepší, opět máme na umístění v nejlepší desítce. I přes spoustu rychlých aut kolem nás by to mělo být možné. V Suzuce to bylo těžké, tady bychom na tom měli být lépe.

Carlos Sainz, 11. místo
Dnes to bylo povzbudivé a je dobrou zprávou, že jsme zase konkurenceschopní. Bohužel jsem byl dvě tisíciny od Q3. Omylem jsem zmáčkl jedno tlačítko na volantu a tím ztratil dvě desetiny v posledním sektoru. Je to frustrující, protože to znamená, že první desítka byla vlastně na dosah. Body se však rozdávají zítra, takže jsem pozitivní. Většinou tu bývá skvělý závod a můžete tu auta následovat a předjíždět, takže je tu poteciál pro velmi zajímavý den.

Alan Permane, sportovní ředitel
Je dobré být zpět v první desítce a jejím středu. Jsme před našimi hlavními soupeři, takže máme po závod dobrou výchozí pozici. Carlosovi Q3 unikla jen o dvě tisíciny, ale kdyby to zvládl, odsunul by na jedenácté místo Nica, což dokazuje, jak to tu bylo těsné. Měli jsme jen omezené tréninky a těžko tak předvídat co se chování pneumatik týče, jsme však klidní. Nico na sedmém a Carlos první, kdo si může volit směs, měli bychom mít pokryty všechny varianty.

HAAS

Romain Grosjean, 8. místo
Jsem moc rád, že jsem byl opět v první desítce. Je škoda, že to Kevin nezvládl také. Možná tento víkend nejsme nejlepší ze zbytku, ne s těmi podmínkami, které dnes byly. Snad budeme mít v závodě víc rychlosti. Těším se. Jedno auto si může zvolit, na kterých pneumatikách bude startovat, já budu mít ultra-měkké. Mělo by být asi o patnáct stupňů více co se teploty trati týče, bude to odlišné. Jsme na tom dobře a myslím, že máme dobré auto. Je vzrušující vědět, že jsme kousek od šesté Force Indie a sedmého Renaultu. Ten boj ve středu pole je úžasný.

Kevin Magnussen, 12. místo
Hodně jsem se trápil ve třetím sektoru, v těch pomalých zatáčkách. Zadní část auta byla příliš nestabilní. Mé kolo bylo dobré, dvanácté místo není uspokojivé, ale s dobrou strategií se s tím dá něco dělat a snad se dostaneme na body. Střed pole je hodně těsný, chybí mi do čela souboje asi dvě desetiny. Dnes se to nepovedlo, ale kdo ví, jak to bude zítra. Máme více strategických možností než ti v první desítce a možná to bude výhoda. Uvidíme.

Günther Steiner, šéf týmu
Ráno jsme poprvé pořádně testovali. Zjistili jsme toho hodně a potom jsme se kvalifikovali osmí a dvanáctí. Naše nejlepší americká kvalifikace, takže se alespoň zlepšujeme. Myslím, že jsme v dobré pozici získat body. Romain si bohužel stěžoval na přetáčivost v poslední zatáčce, takže nakonec byl osmý a ne šestý. Takové je ale závodění. Uvidíme zítra.

SAUBER

Charles Leclerc, 9. místo
Jsem spokojen. První desítka je vždy skvělá a jsem přesvědčen, že jsme dnes získali maximum, zvlášť v Q2 a Q3. Plánovali jsme jen jen jedno rychlé kole v Q3 a těžit ze zlepšování podmínek na trati, ale začalo pršet. I tak to byla dobrá kvalifikace a těším se na závod.

Marcus Ericsson, 19. místo
Výsledek je zklamáním, protože jsem byl se svým kolem spokojen. Auto se chovalo dobře a budu analyzovat, co se stalo a jak se můžeme zlepšit. Celkově to byl dobrý víkend i přes omezený čas na trati v trénincích kvůli počasí. To věci ale okoření a všechny týmy mají řadu neznýmých co se připravenosti týče. Těším se a cítím se optimisticky, tak uvidíme.

TORO ROSSO

Pierre Gasly, 13. místo
Q1 byla pozitivní a užil jsem si to a bylo dobré dojet sedmý. Jelikož odstartujeme z chvostu, nemělo smysl vyjet v Q2. Ale nová specifikace motoru je skvělý pokrok a auto je dobré. Celý víkend se cítím dobře a auto se chová skvěle v mokru i na suchu. Věděli jsme, že závod nebude lehký, musíme předjet hodně aut a pár dobrý soubojů, které musíme překonat, ale rychlost máme. Dám do toho vše a snad získáme co nejlepší výsledek.

Brendon Hartley, 14. místo
Nezáleželo, kde se kvalifikujeme, protože startujeme zezadu. Po tréninku jsem nastavil vůz co nejvíc pro závod a Q2 využil jako čas pro zkoušení startů. Máme rozhodně rychlost na to bojovat. Snad budeme těžit z jakýchkoliv příležitostí, které se naskytnou, musíme být jen připraveni.

Jody Egginton, zástupce technického ředitele
První šance dnes vyjet za sucha. Bylo důležité ten čas plně využít, neboť v pátek se to kvůli dešti nezvládlo. Tým na tom tvrdě pracoval. Kvalifikaci jsme vzali jednoduše, kvůli pnealizacím stejně odstartujeme z chvostu. Nicméně jsme to opět využili jako možnost se poučit. Pierre byl konkurenceschopný a dojel v Q1 sedmý. Naznačuje to, že mohl být v první desítce. Brendon měl horší kvalifikaci a byl patnáctý, i tak se dostal do Q2. Dál už jsme nevyjeli, protože budeme nasazovat novou pohonnou jednotku a tak si musíme vybrat tu penalizaci. Jsme však optimističtí a věříme, že se s oběma vozy posuneme vpřed.

MCLAREN

Fernando Alonso, 16. místo
Z pohledu pneumatik po deštivém pátku moc nevíme, jak na tom jsme s degradací, v závodě to bude pro všechny trochu neznámou, což by mohlo otevřít dveře různým možnostem a k získání nějakých míst. Trať bude teplejší, proto se bude lišit také výkonnost různých aut. My jsme ale nebyli moc konkurenceschopní v žádném tréninku, takže se toho pro nás asi moc nezmění. Viděl jsem, že někteří měli problémy na obrubnících, proto se jim budeme muset zítra vyvarovat.

Stoffel Vandoorne, 20. místo
Obecně se trápíme na ultra-měkkých pneumatikách, v třetím tréninku jsme se necítili moc dobře. Zítra ale na nich nemusíme závodit. Doufáme, že se nám naskytne více příležitostí. V závodech jsme na tom obvykle lépe, tak uvidíme, jestli získáme pár míst.

Gil de Ferran, sportovní ředitel
Tak blízko a zárověň tak daleko. I když jsme se nedostali z Q1, chybělo nám jen pár desetin na to být v první desítce. Zítra by mělo být větší telpo, což bude znamenat jiné výzvy co se opotřebení pneumatik týče. Plně se soustředíme na to, abychom udělali maximum ke zlepšení naši pozice pro závod. Vzhledem k minulosti a relativnímu zlepšení co se závodní rychlosti týče doufám, že se z tohoto těžkého dne dostaneme.

WILLIAMS

Sergej Sirotkin, 17. místo
S tím, co máme, bychom měli být spokojeni, zejména s ohledem na to, kolik jsme toho dnes odjeli. Myslím, že jsme náš výkon vyladili docela dobře, vím, že nejsme v Q2 a musíme cílit na vyšší výkonnost, ale vymáčkli jsme vše možné z toho, co máme k dispozici. Myslím, že bychom k sobě měli být féroví a brát to tak, jak to jde.

Lance Stroll, 18. místo
Abych byl upřímný, bylo to jako obvykle a něco, co jsme čekali. V posledním sektoru mého kola jsem prostě trochu ztratil. Možná bych mohl dostat Alonsa, ale rozhodně jsem se nemohl procpat do Q2, jelikož těch pár desetin je moc těžké dohnat. Bylo to velmi těsné. Zítřejším plánem je slušný start a během prvního kola se chopit jakékoli příležitosti. Myslím, že pár míst získáme díky penalizacím, které obdrží jiné vozy a to by tak mohlo pomoci. Uvidíme, co budeme moci udělat a doufáme, že zítra budeme mít dobrý závod.

Paddy Lowe, technický ředitel
Kvalifikovat se na sedmnáctém a osmnáctém místě není to, kde bychom chtěli být, ale myslím, že oba jezdci dostali v těsném poli z vozu to nejlepší, co mohli. Po většinu dne se vše točilo kolem toho, dostat z pneumatiky během celého kola to nejlepší a měli jsme omezené možnosti tréninku, což se podařilo v tom třetím. Veškerá naše pozornost bude zaměřena na zítřejší závod a uvidíme, jestli můžeme udělat pokrok z místa, kde se nacházíme.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ po těsné kvalifikaci v USA

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 10, poslední 21.10.2018 13:25 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 10 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Sebastian Vettel v tréninku v Austinu

Ferrari se vrací do hry! Hamilton kontroluje situaci a Alonso vypil kalich…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud