V Belgii vítězí Hamilton, Vettelovi nevydržela pneumatika, Lotus na pódiu

Jana Šrámková, 23. srpna 2015, 14:16 Google+

Z vítězství ve Velké ceně Belgie se raduje Lewis Hamilton. Mercedes získává double, na třetím místě dojel Romain Grosjean. Ferrari zkusilo jednozastávkovou strategii, v posledním kole však Vettelovi nevydržela pneumatika.

Počet komentářů:  41 komentářů (Poslední 25.08. 11:58) Napište svůj názor
Hamilton před Sainzem

Hamilton před Sainzem | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Prozatím by se dalo říci, že největším překvapením víkendu je počasí. Takto krásnou modrou oblohu jezdci v Ardenách příliš často neviděli. Otázkou však zůstává - bude jim na cestu Slunce svítit i nadále? Zatím se zdá, že ano, avšak podle Roba Smedleyho by ke konci mohlo začít pršet. A co se strategie týče, podle Pirelli to dnes bude dvouzastávkový závod.

Včera si v kvalifikaci pro první místo suverenně dojel Lewis Hamilton. Zajistil si tak s předstihem trofej za nejvíce pole position, protože letos už jej nikdo nemůže překonat. Aktuálně to byla jeho desátá.

Nespokojeni musejí být u Ferrari. A to nejen kvůli výsledku, Kimi Räikkönen dostal napomenutí za incident s Romainem Grosjeanem. Pokud Fin dostane ještě jedno, následuje penalizace 10 míst na startu. Navíc museli měnit převodovku a dostal penalizaci.

U McLarenu se snaží brát své výsledky s humorem - Fernando Alonso vtipkoval, že za rekordní penalizaci 105 míst by si zasloužili pořádný dort. A Jenson Button zase uvedl, že jeho zkušební starty nebyly perfektní, avšak naštěstí za ním není nikdo, kdo by do něj mohl narazit.

Nedostatek výkonu hlásí při cestě na startovní rošt Nico Hülkenberg. Němec měl menší potíže s technikou již včera v kvalifikaci a zdá se, že není vše napraveno. 

Jezdci vyrážejí do zaváděcího kola. Dnes je čeká první start po nově zavedených pravidlech a budou si v případě potíží muset poradit bez pomoci inženýrů. 

Force India v zaváděcím kole rádiem informovala Nica Hülkenberga, že má zajet do boxů. Po krátké chvilce mu však razantně opakují, že se startu zúčastní a do garáže zatím zajíždět nemá. Na startu však Němec mává na komisaře a signalizuje problém. Start se tak odkládá a navíc ztrátu výkonu hlásí i Sainz. Jezdci jedou do dalšího zaváděcího kola. Toro Rosso míří do boxů. 

START

Hamiltonovi se start podařil, pozice ztratil Rosberg. Start se podařil oběma McLarenům. Button patnáctý, Alonso třináctý.

Na konci prvního kola je pořadí: Hamilton, Pérez, Ricciardo, Rosberg, Bottas, Vettel, Maldonado, Grosjean, Massa, Ericsson. Náskok Hamiltona je 1,4s. Vettel předjíždí Bottase.

Sainz po startu z boxů jede velmi pomalu. Ze závodu odstupuje Maldonado v Lotusu. Räikkönen předjíždí Ericssona a je jedenáctý. A Kvjat si pěkně podal Felipeho Massu, posouvá se na osmé místo. Za sebou mají piloti šest kol.

Vettel si stěžuje na nedotáčivost a přehřívání zadních pneumatik. V osmém kole zajíždí do boxů (ze třetího místa) Daniel Ricciardo. Grosjean předjíždí Bottase a dostává se na páté místo. Williamsu se zatím závod příliš nedaří. Obrázky napovídají proč - Willams poslal Bottase na trať na různých pneumatikách - středně tvrdá na pravé zadní, měkká sada na ostatních třech kolech. Williams je za toto pochybení vyšetřován.

Pérez reaguje na Red Bull, zajíždí do boxů a tentokrát se risk Red Bullu vyplatil, Ricciardo je před Pérezem. Do boxů zajel i Alonso, Grosjean, Verstappen či Massa. A to jsme v desátém kole.

A jak tedy vypadá čelo? Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Pérez... Rosberg na to šlápl a pomalu svého týmového kolegu stahuje, aktuálně jeho ztráta 7,2s. Verstappen předvedl krásný předjížděcí manévr na Nasra. Ve dvanáctém kole Ferrari povolává Räikkönena do boxů. Pérez v Les Combes předjíždí Ricciarda.

Mercedes posílá jako prvního do boxů Nica Rosberga a ten ve dvanáctém kole zajíždí do boxů. Poté přezouvá i Hamilton, oba Mercedesy nyní na středně tvrdé sadě. Vedení se ujímá Sebastian Vettel, avšak ne nadlouho, zajíždí do boxů. Willams je penalizován průjezdem boxy.

Pořadí v patnáctém kole Hamilton, Rosberg, Pérez, Ricciardo, Grosjean, Vettel, Kvjat, Massa, Räikkönen, Verstappen.

Hamilton zajíždí nejrychlejší čas 1:54,938s a jeho náskok činí 3,4s. Do boxů zajíždí i Manory. McLareny jedou na třináctém a patnáctém místě.

Williams nechává Bottase na různých pneumatikách. "Budeme tak pokračovat, jeď a můžeme získat body," hlásí, Fin je aktuálně jedenáctý.

Grosjean předjíždí v Les Combes Ricciarda a je čtvrtý. A u Lotusu si tleskají. A jeho rychlost je lepší než třetího Péreze, ztrácí zatím 1,9s. Force India Mexičana varuje. Kvjat a Massa jedou na středně-tvrdé sadě, Räikkönen na měkké a bojují o páté místo. Ericsson předjel Alonsa. Rozestup na čele se ustálil, Hamilton má náskok 3,2s. Létá Grosjean, který jako jediný drží krok s Mercedesy.

A Grosjean suverenně předjíždí Péreze, který s rychlostí Lotusu neměl jak soupeřit. Lotus ve dvacátém kole na pódiu. Ricciardo v zatáčce Bus Stop parkuje svůj Red Bull, je zde virtuální safety car. Po chvíli pokračujeme v závodění naplno. Williams Bottasovi přezul středně-tvrdé pneumatiky a posouvá se po manévru v La Sourse na body. Do boxů zajel i Grosjean, na třetí místo se tak posunul Vettel.

Hamiltonovi se nelíbí, že Rosberg během virtuálního safety caru získal sekundu. Nad okruhem se zatahuje.

Pořadí na čele pětadvaceti kolech: Hamilton, Rosberg, Vettel (středně-tvrdá sada, 1 zastávka), Rosberg (středně-tvrdá sada, 2 zastávky), dále: Kvjat, Pérez, Massa, Räikkönen, Verstappen, Bottas.

Kvjat zajíždí do boxů, mění na měkkou sadu pneumatik, Grosjean se přibližuje Vettelovi, toho však ještě druhá zastávka čeká. Pokud je však vůbec na pořadu dne. Zdá se, že Ferrari hodlá dojet až do cíle. Pro nové pneumatiky si Němec zajel ve čtrnáctém kole.

Hamilton si postupně zvyšuje náskok, ve třicátém prvním kole zajíždí podruhé do boxů, o kolo později i Rosberg. Oba na měkké sadě. Kvjat předjíždí Bottase. 

"Pneumaitky vypadají dobře, pojedeme do konce," hlásí Ferrari. Lotus je o 0,4s rychlejší, oba na stejné sadě, boj o třetí místo možná ještě bude tvrdý. McLaren hlásí déšť pár desítek kilometrů od okruhu. Rosberg zajíždí nejrychejší čas - 1:52,669s. Hamilton jej překonává v dalším kole časem 1:52,54s. Ze závodu odstupuje Sainz.

Grosjean dojíždí Vettela. Nejvíc Lotus získává ve druhém sektoru. Zbývá osm kol a ztrácí 1,8s. Kvjat předjíždí na rovince Kammel Räikkönena a je na sedmém místě. Button zajel potřetí do boxů, je čtrnáctý, jeho týmový kolega o místo před ním.

Třicáté osmé kolo: Hamilton, Rosberg, Vettel, Grosjean, Pérez, Massa, Kvjat, Räikkonen.

Bojuje se mezi pátým až osmým místem, Kvjat se snaží dostat před Williams. Grosjean už dojel Vettela a má k dispozici DRS a čtyři kola. Vettel mu však zatím nedává příležitost. Kvjat vybrzdil Massu v Les Combes a posouvá se na šesté místo. 

Hamilton v čele s náskokem 4s, Grosjean se zatím nevzdává vidiny pódia, létá však Kvjat, předjíždí Péreze a je pátý. "Tak se to zatraceně dělá," raduje se Rus. Vettelovi nevydržela pravá zadní pneumatika!

Defekt na rovince Kammel na rudém voze. Takže nakonec se Ferrari taktika a risk nevyplatil! Vettel pomalu dojíždí do boxů a odstupuje, nicméně Lotus tedy na třetím místě, poprvé od závodu v USA v roce 2013. Räikkönen ještě v posledním kole předjíždí Verstappena a je sedmý. Hamilton si dojíždí pro vítězství, největší radost však panuje u Lotusu.

 

Nejrychlejší kolo závodu: Nico Rosberg:34. kolo, čas: 1:52,416s.

GP Belgie (Circuit of Spa Francorchamps)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes AMG Petronas F1 251:23:40,387
2. 6 Nico ROSBERG deuMercedes AMG Petronas F1 18+ 2,058
3. 8 Romain GROSJEAN fraLotus F1 Team 15+ 37,988
4. 26 Daniil KVJAT rusInfiniti Red Bull Racing 12+ 45,692
5. 11 Sergio PÉREZ mexSahara Force India F1 Team 10+ 53,997
6. 19 Felipe MASSA braWilliams Martini Racing 8+ 55,283
7. 7 Kimi RÄIKKÖNEN finScuderia Ferrari 6+ 55,703
8. 33 Max VERSTAPPEN nldScuderia Toro Rosso 4+ 56.076
9. 77 Valtteri BOTTAS finWilliams Martini Racing 2+ 1:01,040
10. 9 Marcus ERICSSON sweSauber F1 Team 1+ 1:31,234
 
 
11. 12 Felipe NASR braSauber F1 Team  + 1:42,311
12. 5 Sebastian VETTEL deuScuderia Ferrari  + 1 kolo
13. 14 Fernando ALONSO espMcLaren - Honda  + 1 kolo
14. 22 Jenson BUTTON gbrMcLaren - Honda  + 1 kolo
15. 98 Roberto MERHI espManor Marussia F1 Team  + 1 kolo
16. 28 Will STEVENS gbrManor Marussia F1 Team  + 1 kolo
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Toro Rosso  + 11 kol
 DNF  3 Daniel RICCIARDO ausInfiniti Red Bull Racing  +24 kol
 DNF  13 Pastor MALDONADO venLotus F1 Team  + 41 kol
 DNF  27 Nico HÜLKENBERG deuSahara Force India F1 Team  + 41 kol

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: V Belgii vítězí Hamilton, Vettelovi nevydržela pneumatika, Lotus na pódiu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 41, poslední 25.08.2015 11:58 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 41 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniel Ricciardo

Red Bull zvažuje dřívější odchod od Renaultu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud