Představení rakouského Red Bull Ringu: Podaří se Ferrari či Williamsu porazit Mercedes? + video

Petr Hlawiczka, 18. června 2015, 06:30 Google+ Trať

Tento víkend zamíří Formule 1 blízko k nám - na programu je totiž Velká cena Rakouska, kterou někteří z vás navštívíte. Jaký je tamější okruh, čím je zajímavý, co od něj očekávat a jaké klade nároky na technické součásti monopostů? Projdeme si jeho konfiguraci, technické parametry i očekávané strategie pro závod.

Počet komentářů:  3 komentáře (Poslední 18.06. 21:18) Napište svůj názor
Red Bull Ring

Red Bull Ring | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Bývalý A1 Ring (Östereichring) se nachází v malebné alpské krajině ve Štýrsku nedaleko Spielbergu. Formule 1 se sem vrátila po 11 letech, jeho konfigurace se za ale za ta léta nezměnila: zrekonstruovaná byla pouze jeho infrastruktura, vnitřní část, tribuny a položen byl nový, jemný asfaltový koberec.

Je příjemné, že byla zachována ta starobylá esence trati, na které docházelo vždy k největšímu počtu předjížděcích manévrů - proto i letos se můžeme těšit na vzrušující podívanou. Dobré místo je zejména v nájezdu do druhé zatáčky, nejeden pamětník si v tomto místě vzpomene na kontakt Michaela Schumachera s Montoyou v roce 2001 či sestřelení Takumy Sata Nickem Heidfeldem, který přišel o kontrolu nad vozem při brzdění o rok později.

Letos do Spielbergu míří lídr šampionátu Lewis Hamilton s náskokem 17 bodů na svého týmového kolegu Nica Rosberga. Ferrari s novými díly doufá, že díky lepšímu motoru bude moci zaútočit na vítězství, stejně jako Williams, jehož aerodynamicky efektivnímu šasi trať sedí - loni zde Mercedesy porazili, z první řady startovali Felipe Massa a Valtteri Bottas. Rozsáhlá vylepšení představí i trápící se McLaren, jehož šasi ale okruh moc nesedí.

Na vítěze nedělní Velké ceny Rakouska čeká 71 okruhů, každý o délce 4326 m - celkem tedy ujede 307,02 km. Z technického pohledu se trať podobá kanadskému okruhu Gillese Villeneuva, kde se závodilo před 2 týdny - byť s menšími extrémy co se týče spotřeby paliva či opotřebení brzd.

mclaren zad
Mapa okruhu (zdroj: FIA)

Okruh obsahuje 4 rovinky a pouze 9 zatáček: 7 pravotočivých a 2 levotočivé, jezdí se ve směru hodinových ručiček za značného výškového převýšení: zatáčka č. 1 leží 13 m nad nejnižším místem, které se nachází za startovní čárou, zatáčka č. 2 56 m nad ním a 100 m dále vozy vystoupají dokonce 70 m nad nejnižší místo okruhu.

Průměrná rychlost se v kvalifikaci pohybuje kolem 227 km/h, nejdelší rovinka měří 950 metrů. Na ní se očekávají maximální rychlosti kolem 330 km/h.

Vyvážení přítlaku zde bude zajímavé: k dispozici je sice hodně rovinek, ale zatáčky vyžadují vysoký přítlak. Proto se týmy po Kanadě vrátí zpět k vyšším úrovním přítlaku a k "normálním" křídlům.

FIA pro Velkou cenu Rakouska stanovila 2 DRS zóny: první se bude nacházet na startovní/cílové rovince (85 m za zatáčkou č. 2), druhá 110 m za zatáčkou č. 9. Obě jsou nezávislé, časové odstupy pro první se budou měřit 360 m před druhou zatáčkou, pro druhou DRS zónu se budou sledovat 10 m za zatáčkou č. 8. Rovinka před zatáčkou č. 2 ji nepotřebuje, příležitosti k předjíždění nabídne i bez ní.

Opotřebení brzd vysoké, ale ne až takové jako v Kanadě.  Zpomaluje se v 7 místech (před zatáčkami č. 4 a 7 se nebrzdí), na brzdě piloti tráví 17 % času jednoho kola.

Nejprudší brzdění je čeká před zatáčkou č. 2: z rychlosti 311 km/h zpomalují na 66 km/h na 148 m za 1,74 sekundy. Na pedál musí vyvinout tlak 154 kg, k čemuž jim pomáhá přetížení 5 G. Výkon brzd dosahuje 2095 kW.

brzdy
Technické údaje o brzdění na Red Bull Ringu (zdroj: Brembo)

Motory
Spotřeba je průměrná -  56 % času (65 % vzdálenosti) kola se sice jezdí na plný plyn, což je srovnatelné s Montrealem či se Silverstone, ale časy na kolo i doba závodu jsou poměrně nízké. Tlak je vytvářen nejen na motor s vnitřním spalováním, ale také na MGU-H, který bude v zájmu co nejnižších časů na kolo potřeboval rekuperovat a dodávat množství energie pro MGU-K. ERS může být v činnosti po 51 % kola.

Protože se zde brzdí jen do 7 zatáček, MGU-K nemá mnoho příležitostí k rekuperaci významného množství energie při brzdění, proto bude důležité její efektivní využívání. Často se akceleruje z pomalých zatáček, proto zde významnou roli hraje turbo efekt a jeho eliminace právě pomocí MGU-H. To má na dlouhých rovinkách spoustu prostoru pro rekuperaci energie a její uložení do baterií nebo posílání přes MGU-H přímo na kola. S plynem na podlaze tráví piloti během kola celkem 46 sekund.

Další výzvou je vysoká nadmořská výška (kolem 700 m n. m., podobně jako Interlagos), díky níž se turbo bude muset točit mnohem rychleji, aby kompenzoval nižší tlak okolního vzduchu - velmi blízko svému hardwarovému limitu: většinu okruhu téměř 100 tis. ot/min, tj 1700 za sekundu.

plyn rakousko
Využívání plynového pedálu v Rakousku (foto: Petronas Motorsport)

Vzduchem přeplňované motory zde kvůli tomu ztrácely 7 % svého výkonu, protože se ve vzduchu nachází méně kyslíku pro spalování. U turbomotorů k takovému poklesu nedochází - ten si díky turbodmychadlu uchovává stejnou úroveň kyslíku uvnitř motoru. Musí se však točit rychleji, aby kompenzoval ztrátu motoru s vnitřním spalováním.

Převodovku čeká 54 přeřazení během jednoho kola, tj. 3834 během velké ceny.

vettel
Soupeři Mercedesu budou na malebné rakouské trati silní, podaří se jim připravit dominantnímu týmu letošní druhou porážku? (foto: Daimler AG)

Pirelli díky velmi hladkému povrchu přiváží super-měkkou a měkkou směs, zahřívání však může představovat problém, obzvlášť na pravé straně vozu, protože zde jsou pouze dvě levotočivé zatáčky, navíc hned za sebou (č. 5 a 6 uprostřed).

Během závodu se očekávají v případě vyšších teplot dvě zastávky, za chladnějšího počasí pouze jedna. Rozdíl mezi směsmi by se měl pohybovat mezi 0,7 - 0,9 s, přesnější obrázek budeme mít až po pátečních trénincích, které budou důležité pro určení závodní strategie. Ty by ale mohly být podobné tomu, co jsme viděli v Kanadě.

Limitujícím faktorem by mohla být spíše termální degradace než fyzické opotřebení gum. Čas průjezdu 242 metrů dlouhou boxovou uličkou činí 22 sekund, z pole-position to je do první zatáčky 185 m. Loni safety car nevyjížděl, je pravděpodobnost byla i v minulosti nízká.


Video: Loňský průjezd okruhu s Fernandem Alonsem (zdroj: Youtube)

Rekord v Rakousku drží Michael Schumacher, který zde v průběhu velké ceny v roce 2003 zvládl se svým Ferrari F2003-GA zvládl jeden okruh za 1:08,337 min.

Údaje z roku 2014

Nejrychlejší časy:
- 1. trénink: 1:11,295 (Rosberg)
- 2. trénink: 1:09,542 (Hamilton)
- 3. trénink: 1:09,848 (Bottas)

- Q1: 1:09,514 (Hamilton)
- Q2: 1:08,974 (Rosberg)
- Q3: 1:08,759 (Massa)

- rozdíl P1 - Q3: 2,536 s
- rozdíl Q1 - Q3: 0,755

- vítězný čas závodu: 1:27:54,976 hod, prům. rychlost: 209,531 km/h
- maximální rychlost 321,4 km/h
- pódium: 1. Rosberg, 2. Hamilton, 3. Bottas
- vítězná strategie: 2 zastávky (v 11. a v 40. kole)
- počet zastávek: 41
- počet normálních/DRS předjetí: 9/11

Stav součástí pohonných jednotek před Velkou cenou Rakouskavettel

Vytisknout

Diskuze: Představení rakouského Red Bull Ringu: Podaří se Ferrari či Williamsu porazit Mercedes? + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 3, poslední 18.06.2015 21:18 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 3 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

motor Ferrari

Překvapení: Red Bull jedná o motorech s Ferrari

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

  2. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud