Haas začíná nabírat lidi, pohánět jej bude Ferrari. Díky čemu věří v americký úspěch?

Petr Hlawiczka, 7. ledna 2015, 06:30 Google+

Gene Haas hodlá příští rok vstoupit se svým americkým týmem do Formule 1. Tento týden začíná personálně budovat svou evropskou základnu. Proč si věří, že bude úspěšnější než předchozí nováčci, a jak se staví k technologiím, soutěžení a vedení Formule 1?

Počet komentářů:  8 komentářů (Poslední 08.01. 22:22) Napište svůj názor
Haas

Haas | foto: Haas F1 Team

Sdílejte článek

V Británii začíná nabírat první zaměstnance
Americký tým Geneho Haase zahájí tento měsíc v Británii práce na svém projektu F1 a debutu v sezóně 2016: "Míříme vpřed a v lednu nabereme ve Spojeném Království první zaměstnance. V únoru či v březnu začneme objednávat všechny naše nákladní vozy a kamiony, protože jejich výroba trvá 6 měsíců. Čeká nás hodně práce," uvádí pro AutoWeek.

Haas kromě své továrny ve Spojených státech hodlá nabrat 250 zaměstnanců pro svou evropskou základnu. V dražbě nedávno odkoupil dílny bývalé Marussie, která je pod nucenou správou - její dluhy přesahují v přepočtu miliardu Kč - nejvíce dluží Ferrari (16,5 milionů Eur), McLarenu (7 mil. Eur) a Pirelli (1 mil. Eur), výplaty se ale například stále nedočkal její bývalý pilot Timo Glock, jenž dosud vůči týmu pohledává 617 tisíc Eur.

Jeho monoposty budou jezdit s pohonnými jednotkami od Ferrari, zakladatel nového týmu by si ale přál, aby jejich cena klesla (v současnosti se pohybuje kolem 30 mil. dolarů za motory včetně podpory). Náklady po loňském zavedení nových hybridních pohonných jednotek stouply na dvojnásobek, což přispělo ke krachu Marussie či Caterhamu (Renaultu dluží za motory ještě 11,6 mil. dolarů).

Nové pohonné jednotky - příliš drahé?
Haas je z nových technologií nadšený, uvítal by ale větší konkurenci a vstup dalších automobilek a výrobců motorů. "Čím více poznávám tato auta, tím více se mi tato technologie líbí. Společnosti v těchto dnech vyrábějí velmi sofistikované produkty a celkem upřímně vám můžu říci, že váš starý klasický motor s vnitřním spalováním se už stal zastaralým. Potřebujeme se pohnout kupředu, potřebujeme nové technologie.

Jsou drahé a pro vývoj náročné, proto si myslím, že by bylo lepší, kdyby se do sportu vrátili velká jména automobilových společností a dodávali některé součástí, takže byste měli mezi automobilkami konkurenci. Pak by byla konkurence také mezi konstruktéry a piloty, a čím více rivality, tím by tomu podle mě lidé věnovali více pozornosti."


Instalace nového loga týmu (zdroj: Haas F1 Team/Youtube)

Bernieho Ecclestonea sice Formule 1 podle Haase potřebuje, nesouhlasí však s jeho kritikou současných pohonných jednotek nesouhlasí: "V F1 máme tyto super výkonné balíky motorů a stojí hodně peněz, ale kdo by chtěl zároveň pokračovat s obyčejnými starými V8 a V10 spalovacími motory? To je skoro jako s technologií ze 40. let minulého století.

Máme lidi, kteří jsou opravdu nakloněni vyspělým technologiím a lidi, kteří chtějí hluk. Někteří si přejí lepší závodění. Máte všechny ty různé názory na F1 a žel všichni se ubírají různými směry, proto má velký smysl mít Bernieho, jelikož může říci: 'Ne, tohle je směr, který chci jít.'"

Může malý tým dostihnout týmy středu pole?
Američan se chce ubírat jiným směrem, než majitelé předchozích "nových" týmů (Team Lotus/Caterham, HRT, Virgin/Marussia), které zkrachovaly. Konstrukční tým bude mít po obou stranách Atlantiku, což historie F1 nepamatuje.

Chce také využít změn v pravidlech, která letos umožňují týmům nakupovat více dílů od zavedených značek v F1, což mu pomůže snížit počáteční náklady: "Náš obchodní model v F1 je založen na tom našem z NASCAR, kde používáme motory a šasi jiných lidí."

"Pokud se Caterham nevrátí, budeme mít devět týmů, takže my budeme tím desátým. A nemyslím si, že by Bernie umožnil příchod dalších. Pokud prokážeme, že můžeme být úspěšní, pak by se to mohlo stát modelem toho, jak začít. Ale začínat s ničím jako Caterham a Marussia, to zkrátka nefunguje.

Oni toho dosáhli skutečně hodně s tím, co měli: začít s celým týmem, zkonstruovat vlastní auto a vyrobit díly. Opravdu naplnili myšlenku stát se konstruktérem tím, že postavili kompletní auto. Ale když se na to dívám já, tak to považuji za šílenost. Nevidím žádné učení. Když se chcete stát doktorem, musíte strávit 10 let na lékařských školách. Musíte se od někoho učit. Proto jsme se spojili s Ferrari," vysvětluje Haas.

caterham - marussia
Bude Haas v F1 úspěšnější než jeho nedávní předchůdci? (foto: Marussia F1 Team)

Bude Ferrari ale po změnách vedení ochotné podporovat nový americký tým? "Myslím, že Ferrari má nějaké otázky. Chtějí se spojit s někým, kdo jim může poskytnout určitou zpětnou vazbu. Pokud jim dokážeme poskytnout hodnotu, pak si myslím, že to bude fungovat velmi dobře.

Doufám, že jim dokážeme hodnotu poskytnout. Když máte najednou čtyři auta, která si mohou vzájemně vyměňovat některé informace, pak by to mohlo být užitečné pro oba týmy, aby si vedly o něco lépe."

Haas si ale nedělá iluze o náročnosti výzvy, která před nimi stojí: "Jde v podstatě o experiment zjistit, zda tento nový způsob dělání věcí bude užitečný a také zda může být nový tým konkurenceschopný. Podle mě nové týmy byly natolik pozadu, že ten náskok ani nemohli stáhnout. Pokud to uděláme dobře, pak budeme vypadat jako géniové. Pokud bychom to udělali alespoň z poloviny dobře, pak by to bylo hodně skvělé."

Vytisknout

Diskuze: Haas začíná nabírat lidi, pohánět jej bude Ferrari. Díky čemu věří v americký úspěch?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 8, poslední 08.01.2015 22:22 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 8 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Räikkönen, Kimi

Korea oficiálně vyškrtnuta z kalendáře 2015

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud