Kimiho příšerný rok: Proč Iceman tak propadl?

Jana Šrámková, 17. prosince 2014, 11:14 Google+

Po návratu do Ferrari se od jejich posledního mistra světa z roku 2007, Kimiho Räikkönena, čekalo více. Rozdíl mezi ním a Fernandem Alonsem byl největší mezi týmovými kolegy v poli. Proč tomu tak bylo?

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 23.12. 12:18) Napište svůj názor
Ferrari

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Pokud se podíváme na statistiky, byla letošní sezóna vůbec tou nejhorší v Räikkönenově kariéře. V podstatě si ani ve své nováčkovské sezóně u Sauberu nevedl hůř. Tehdy sice také nedojel na pódiu (což se od té doby až do letošního roku nikdy nestalo), ale pokud bychom použili stejný bodovací systém, jako je nyní, získal by o 11 bodů více.

Nehledě na to, že propadl proti svému týmovému kolegovi. Fernando Alonso se kvalifikoval lépe a získal celkem o 106 bodů, což bylo letos největším rozdílem mezi týmovými kolegy vůbec. To rozhodně nebylo to, co se od něj po pěkných výkonech v Lotusu po návratu z rally očekávalo.

Ale proč vlastně letos takto pohořel? Je jasné, že F14 T nebylo auto, na které by mohlo být Ferrari pyšné a jeho konkurenceschopnost byla omezená. Nicméně Alonso i tak dokázal zajet i solidní výsledky, ke kterým se Fin ani nepřiblížil.

Räikkönen přiznal, že se celou sezónu trápil s ovládáním vozu a stěžoval si na jeho přední část. Jeho jízdní styl je totiž citlivý na nedotáčivost. Nemá rád, když auto nezatáčí podle jeho představ a tento jízdní styl má již od dob závodění na motokárách.

"Nikdy jsem neměl rád, když při zatáčení přední část nekouše. Můj styl je takový, že se snažím udržet rychlost až do středu zatáčky. Tak jsem zvyklý to dělat. Samozřejmě se to liší auto od auta, ale myslím, že je to nejrychlejší cesta - když auto funguje tak, jak chcete vy," uvedl pro Autosport Räikkönen.

A přesně to mu prý letos chybělo. "Když nemůžete nasměrovat auto tam, kam chcete, a brzdit, kde chcete, kvůli probrzdění a klouzání se předek chová nevyzpytatelně a vy trošku ztratíte v jedné zatáčce a rychlost vám pak chybí na další rovince.

Vypadá to jako nic, ale na jedno kolo se to pak stává citelnou ztrátou. Já se tím trápil po většinu sezóny, bylo to náročné a rozdíly jsou pak velké. Zadní část auta jsme rozhodně vylepšili, pro mě je problém přední a omezuje mě to. V rychlých i pomalých zatáčkách, je to stejné všude," vysvětluje pětatřicetiletý rodák z Espoo. 

A svůj styl měnit nehodlá. "Závodím už dlouho a nikdy jsem svůj styl neměnil a ani ho měnit nebudu, nebylo by to správné řešení problému," domnívá se.

Napraví příští rok Räikkönen svoji reputaci? (foto: Scuderia Ferrari)

Letos byla auta F1 odlišná od let minulých - méně přítlaku, tvrdší pneumatiky, nový brzdový systém a především nové motory. A podle Jamese Allisona, technického ředitele Ferrari, tyto novinky Räikkönenovi příliš nevyhovují.

"Kimiho styl je poněkud těžký na přední pneumatiky a jemný na zadní část vozu. A vzhledem k tomu, jaká jsou auta obecně, zadní část je limitovaná a to býval Kimiho trumf v rukávu. Nicméně aby mohl plně využít svoji výhodu, musí mít kombinaci auta a pneumatik takovou, aby se mohl celkem tvrdě opřít o přední nápravu," vysvětluje Allison.

"Fernando a Kimi jsou oba mistři světa a jsou oba nesmírně rychlí piloti. Pokud dáte Kimimu auto, s nímž může pracovat, pak se mezi ně těžko vleze cigaretový papír. Fernando cítil, že je omezován kvůli zadní části vozu, Kimi kvůli přední. Fernando totiž více než při nájezdu do zatáčky, pracuje s výjezdem ze zatáček," uvedl. 

Dodal také, že Finovi to neusnadnil ani samotný vůz F14 T, který od počátku nebyl lehce ovladatelný. "Hodně jsme vůz vylepšili, ale stále nám chybí přítlak a výkon proti konkurenci. Má také určité vlastnosti ovladatelnosti, které jsou nepředvídatelné. Kimi závodí celý život a mohl využít svůj um při vjezdech do zatáček s tím, že je jemný za zadní část auta při výjezdu. To je výhodou a naším cílem je dodat Kimimu vůz, který mu umožní využít tento talent."

Podle odcházejícího šéfinženýra Pata Frye musí zapracovat na kompromisu. "Je pro něj výzvou, aby přední pneumatiky správně fungovaly. Je to neustálý boj, abychom to pochopili. Stále řídí stejně, abychom z něj dostali to nejlepší, musíme mu dát lepší auto," nechal se slyšet.

Vzpomíná si například na doby spolupráce v McLarenu, kdy během roku vyzkoušeli sedm různých nastavení zavěšení předního kola. Dobrou zprávou by v tomto případě mohl být i příchod Sebastiana Vettela, který má podobný styl jako Fin.

Vytisknout

Diskuze: Kimiho příšerný rok: Proč Iceman tak propadl?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 23.12.2014 12:18 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Hülkenberg, Nico

Hülkenberg: Sezóna 2014 byla mou nejlepší, motor Mercedes bude příští rok opět…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud