Prohlášení týmů po deštivé Velké ceně Japonska: Panují obavy o Bianchiho

Petr Hlawiczka, 5. října 2014, 10:10 Google+

SUZUKA - PROHLÁŠENÍ TÝMŮ; Jak hodnotí týmy a hlavní zástupci týmů závod v Suzuce, který byl po nehodách předčasně ukončen červenými vlajkami? Všihni především čekají na zprávu o stavu Julese Bianchiho. Jeho otec pro francouzskou tv uvedl, že jeho syn je v kritickém stavu na operačním sále poté, co utrpěl poranění hlavy.

Počet komentářů:  13 komentářů (Poslední 06.10. 09:01) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

MERCEDES

Lewis Hamilton, 1. místo
Podmínky nebyly tak špatné. Odjeli jsme spoustu horších závodů, pokud jde o aquaplanning. Safety car jezdil příliš dlouho, já už jsem říkal, ať začneme. Pak to bylo velmi těžké, ke konci nevím, co se během incidentu stalo. Nica jsem těsně následoval a dokázal ho předjet, měl dobrou rychlost. Hlavní je teď ale Jules.

Až při červených vlajkách jsem si u místa nehody všiml druhého vozu. Doufám, že mu pomohou a bude OK. To je normální protokol, dostat auta mimo trať. A když jsou žluté vlajky, musíte hodně ubrat, obzvlášť, když vlají dvojité žluté.

Nico Rosberg, 2. místo
Lewis dnes odvedl lepší práci a zasloužil si vyhrát. Druhé místo je minimalizace škod. Když vezmu v úvahu náročné podmínky, sedm ztracených bodů na Lewise, to není nejhorší. Byl jsem spokojen s vyvážením, ale měli jsme celkem stejné nastavení. Lewis se také musel trápis s přetáčivostí, ale musíme se na to podívat. Asi jsem se trápil víc.

Moje myšlenky jsou však s naším kolegou (Bianchim). Máme nějaké informace a vypadá to hodně vážně.

Toto Wolff, výkonný šéf
V tuto chvíli není nic důležitější než to, aby se Jules zotavil a byl v pořádku, sport je nyní druhořadý.

 

RED BULL

Sebastian Vettel, 3. místo
Vše, co se stalo na trati je druhořadé. Jeden z nás je na tom špatně. Ten pocit nevědět je strašný.

Podmínky byly velmi těžké. Teď to nemá smysl hovořit o závodění. Bylo to těžké. Myslím, že z toho, co víme, byla to velmi nešťastné načasování, kdy vylétl Jules. Doufáme, že přijde o něm velmi brzy dobrá zpráva. Bylo stále více vody, auto bylo nervózní, bylo snadné udělat chybu. Opět jsme čas závodu neposunuli. Vzhledem k podmínkám ředitelství závodů udělalo co mohlo. Snad k takové nehodě už nikdy nedojde.

Daniel Ricciardo, 4. místo
Skvělé bitvy na trati, šlo o zábavný závod. Podmínky byly to těžké pro všechny, ale dalo se v nich závodit. Incident jsem neviděl, ale slyšel jsem, že Julese odvezla sanitka. Nám se vyplatilo obětovat včera v kvalifikaci nastavení ve prospěch mokrého závodu. Věděli jsme, že ke konci budeme hodně rychlí, ale závod byl žel přerušen.

Christian Horner, šéf týmu
Nejprve nehledě na vše ostatní - naše myšlenky jsou s Julesem a snad bude brzy v pořádku, to je hlavní! Co se závodu týče - byl to dobrý výkon od obou pilotů a ukázali pokrok a fantastické předjížděcí manévry. Třetí a čtvrté místo je konkurenceschopný výsledek. Vypadali jsme lépe za deště, který trošku eliminuje náskok.

 

McLAREN

Jenson Button, 5. místo
Když závod začal, bylo to fajn, hned jsem přešel na přechodné gumy. Bylo více spreje, stojící voda, takže toho nebylo moc vidět. Myslím, že podmínky byly bezpečné. Ohledně Julese jsem nic neviděl ještě. Jde samozřejmě o nehodu a doufám, že Jules bude v pořádku. Výsledky momentálně moc neznamenají.

Kevin Magnussen, 14. místo
Opravdu doufám, že je Jules ok. Je to ošklivý pocit, když se něco takového stane a modlím se za něj. Dnes jsme udělali co se dalo, ale bohužel jsem měl problém s volantem, což mě stálo závod. Snažil jsem se získat body, ale bohužel to nebylo možné.

Eric Boullier, závodní ředitel
Nejdůležitější je - chci říci, jak je nám (v McLarenu) líto a jaký šok pro nás je slyšet zprávu o Julesovi. Naše myšlenky jsou s ním, jeho rodinou a všem v Marussii. Co se závodu týče, jenson byl první, kdo zastavil pro přechodné a poté jel velmi dobře. Mohl dojet třetí, kdyby nám věci (safety car a zastávky) vyšly. I tak je deset bodů dobrých a důležitých při snaze posunout se v tabulce šampionátu. 

V konstrastu s Kevinem, který měl špatné odpoledne. Na začátku měl problém s elektronikou, což znamenalo neplánovanou zastávku u mechaniků. Poté musel dohánět a i když předvedl skvělé manévry (zvlášť na Ricciarda), neměl šanci získat body. V Rusku budeme doufat v lepší závod.

 

WILLIAMS

Valtteri Bottas, 6. místo
Nebyl to pro nás lehký závod, ale získali jsme body, což je dobré. Na mokru nebylo auto vynikající, ale ze strategie jsme vytěžili maximum a získali co jsme mohli. Chyběla nám rychlost v zatáčkách a to nás stálo čas. Bylo překvapením, že byl Red Bull tak rychlý, na suchu jsme jim mohli čelit lépe. Opravdu doufám, že je Jules v pořádku a není to nic vážného.

Felipe Massa, 7. místo
Nejprve musíme pochopit, co se stalo Julesovi, mám velké starosti, protože narazil do druhého vozu, který zasahoval při nehodě. Podle mého názoru začal závod příliš brzy a byl ukončen příliš pozdě. Před druhým safety carem bylo hodně vody, proto hodně aut bouralo. Já jsem už pět kol před tím křičel po tom, aby byl závod ukončen. Bylo to nebezpečné. Momentálně mě zajímá jen Jules.

Rob Smedley, šéfinženýr
V první řadě se nyní zajímáme o zdraví Julese, doufáme, že je vše ok. V závodě jsme udělali pár dobrých strategických rozhodnutí a výsledkem bylo vytěžení maxima a dokončení na dobrých pozicích. Podmínky byly náročné na startu a zároveň i na konci, kdy se stmívalo. Přesto, myšlenky jsou s Julesem, jeho rodinou a přáteli a týmem Marussia.

 

FORCE INDIA

Nico Hülkenberg, 8. místo
Až do posledních kol šel závod dobře, měl jsem dobrou rychlost a auto se chovalo dobře. Na začátku jsme udělali pokrok, později jsme zajeli do boxů a předjel jsem pár kol po první zastávce. Nemohu říci, že se toho příliš dělo, většinu času jsem jel sám. Podmínky byly náročné hned od začátku, viditelnost byla slabá a i když jste byl v první polovině vláčku. Bylo to asi stejné pro všechny, protože je to v dešti vždy výzva.

Když vyjel poslední safety car, rozhodli jsme se opět zajet do boxů, protože jsem na těch pneumatikách jel už dlouho a potřeboval jsem nové, abych dojel. Jsem rád, že jsem po náročné sobotě získal body - dnes jsme to napravili. Suzuka je těžká obzvlášť na morku, protože je zde spousta míst, kde může dojít k aquaplaningu. Neviděl jsem, co se stalo na konci při té nehodě, ale doufám, že je Jules ok.

Sergio Pérez, 10. místo
Dnes byly náročné podmínky. Když závod začal, neviděl jsem ani auto přede mnou. Na začátku to bylo o vyhnutí se aquaplaningu a udržení auta na trati, protože viditelnost byla špatná. Naše strategie fungovala dobře, ale myslím, že jsme měli smůlu s poslední zastávkou v boxech, která nás stála pár pozic. 

Jako všichni ostatní i mé myšlenky jsou u Julese a doufám, že brzy uslyšíme nějaké pozitivní novinky.

Robert Fernley, zástupce šéfa týmu
Myslíme nyní na Julese a dofám, že brzy uslyšíme nějaké pozitivní zprávy. Byl to dramatický závod plný akce napříč startovním polem a trať oschla, než se zase vrátil déšť. Zariskovali jsme na konci a pod safety carem jsme zajeli s oběma vozy do boxů, což by nám pomohlo při restartu. Oba jezdci zajeli dobře a získali body, ale vše bylo zastíněšno nehodou, která dovedla závod k předčasnému konci. Jules a všichni u Marussie jsou nyní v našich myšlenkách.

 

TORO ROSSO

Jean-Eric Vergne, 9. místo
dnešním závodem jsem byl velmi spokojený, dokud jsem nebyl informován o nehodě Julese. Teď záleží jen na tom, abychom o něm dostali nějaké dobré zprávy. Pokud jde o mě, startovat vzadu a dosáhnout na body je úspěch. V těchto podmínkách bylo opravdu náročné neudělat žádnou chybu a zároveň jet tak rychle, jak jen bylo možné, ale věřím, že já i tým jsme dnes odvedli skvělou práci.

Daniil Kvjat, 11. místo
Důležité je jen to, aby byl Bianchi v pořádku. Dnes to byl složitý deštivý závod. Výkonnost vozu byla dobrá, ale naše strategie bohužel příliš nefungovala. Když se k tomu přičte safety car a červené vlajky, neměl jsem šanci dosáhnout na body.

Franz Tost, šéf týmu
Výkon piloty je dnes druhořadý, protože všichni očekáváme novinky o Julesovi... Získali jsme 2 body, což je pro tým důležité. JEV začal zezadu startovního pole kvůli výměně motoru, což znamenalop penalizaci. Přesto ukázal dobrý výkon, zajel fantastický závod, dojel ostatní a získal deváté místo. Bez červené vlajky by to mohlo být ještě lepší, na tom nezáleží, máme body a je to dobrý výsledek pro tým. Daniil byl opět také blízko bodů, ale bohužel jsme ho zavolali do boxů před safety carem, takže ztratil pozice. I když předjel Räikkönena, na body, které si zasloužil, to nestačilo. Dnes jel poprvé v dešti a ukázal své schopnosti. Byli jsme pro něj dobrá škola před jeho přestupem do Red Bullu.

 

FERRARI

Kimi Räikkönen, 12. místo
Celkově to byl víkend plný zklamání. Měl jsem problém s nastavením hned od začátku a dnes  opět a nejel jsem tak, jak bych chtěl. Po startu bylo auto ok, i když podmínky byly strašné. Potom déšť ustal, přezul jsem na přechodné a po pár kolech nebyly správně zahřáty a přední způsobovaly problém a já musel zpomalit. Zkusíme to vyřešit, ale mnohem důležitější nyní je, abychom brzy slyšeli dobré zprávy ohledně Julese.

Fernando Alonso, nedokončil
Najednou jsem přišel o výkon, elektronický problém, možná voda v autě, něco ho vypnulo. Nemáme letos moc co ztratit, proto hodně riskujeme, a o tento závod jsme přišli. Musíme dále pracovat, zbývají čtyři závody, poslední double, tak snad se zlepšíme.

Jediná dobrá zpráva, kterou však chci nyní slyšet se týká Julese. Doufám, že brzy uslyšíme, že je v pořádku.

Marco Mattiacci, šéf týmu
Náš týden byl ovlivněn problémem se spolehlivostí - včera Kimi, dnes Fernando. Kimi zaplatil za to, že nedokázal ve třetím tréninku plně využít čas a nastavit vůz. To, co se stalo Fernandovi jen podtruhuje, že se musíme zlepšit. Přesto, nyní je to druhořadé, naše myšlenky jsou s Julesem!

 

SAUBER

Esteban Gutiérrez, 13. místo
Myslím, že bylo správné zastavit závod. Doufám, že bude Jules v pořádku. Co se mého závodu týče - bojoval jsem od začátku do konce. Podmínky byly náročné a bylo těžké hned najít rytmus.

Adrian Sutil, nedokončil
Já jsem v pořádku, Jules měl stejné hodiny jako já. Stejná nehoda, odlišný výsledek. Situace je kritická. Doufám, že je v dobrých rukou. Stál jsem vedle jeho nehody a nechci hovořit o detailech.

Já jsem OK, bez problémů. Žluté vlajky vlály, já dostal aquaplaning a vyletěl. O kolo později vlály žluté vlajky, přijel Jules, dostal stejný smyk a naboural na stejném místě. Náklaďák přijel vyzvednout můj vůz a pak se to stalo. Každý ví o této zatáčce že je jedná z nejtěžších. Když přijíždíte později a prší...  

Byly to těžké podmínky udělat správné rozhodnutí ve správný moment. Pak vyjel safety-car, bylo šero, asi jsme to měli zastavit dříve. My jsme nebyli tázáni na náš názor. Bylo jasné, že je čím dál více mokro. Mohli jsme začít dříve, ale to není v mých rukou.

Moniša Kaltenbornová, šéfka týmu
Všichni jsme otřesení nehodou Julese. Myslíme na něj, jeho rodinu a přátele. Přejeme brzké uzdravení. Ve světle nehody jsou sportovní aspekty závodu v Japonsku druhořadé a naším nejmenším problémem.

 

LOTUS

Romain Grosjean, 15.
Zaprvé - myslím na Julese a doufám, že není vážně zraněný. Závod byl těžký. Start za safety caru za velmi mokrých podmínek, když se kvůli vodní tříště dalo sotva něco vidět a množství vody na dráze způsobovalo hodně aquaplaningu, takže to bylo rozumné závod zastavit.

Po restartu byly podmínky mnohem lepší, ale pak se déšť vrátil a bylo to těžké být na těch správných pneumatikách a nalézt přilnavost, kterou jsme chtěli. Auto vypadalo chvílemi docela dobré, ale celkem rychle jsme využili své pneumatiky, takže to dnes bylo velkou výzvou.

Pastor Maldonado, 16.
Šlo od počátku o těžký závod. Myslím, že jsme si vedli celkem dobře, snažili se odhadnout, co budou ostatní dělat z pohledu strategií a několik míst jsme získali. Na dráze probíhal velký souboj. Kvůli viditelnosti, která nebyla tak dobrá, byl celkem náročný.

Udělali jsme několik dobrých manévrů, ale zároveň jsme museli být velmi opatrní v tom, kde na to tlačit. Mé myšlenky a modlitby dnes večer patří hlavně Julesovi. Doufám, že je OK.

Frederico Gastaldi, šéf týmu
Všichni si v týmu samozřejmě dělají starosti o Julese Bianchiho, myslíme na něj, jeho tým a rodinu. Víme, že lékařský personál udělá vše, co je zapotřebí.

Závod se odehrál za náročných meteorologických podmínek, takže to bylo náročné pro všechny. Pokud jde o naši výkonnost, oba piloti jeli velmi dobře za prověřujících podmínek, aby dovezli obě auta do cíle po několika návštěvách boxů.

 

CATERHAM

Marcus Ericsson, 17. místo
to šílený závod! Bylo to náročné a na začátku za safety carem se nedalo řídit, proto červená vlajka. Bohužel jsem měl hodiny a ztratil výhodu získanou včera, což je zklamání. Ale potom jsem myslím zajel skvěle a rychlost byla dobrá. Musel jsem zopakovat včerejší výkon a předjet zase všechny, což se podařilo. Jeden po druhém jsem se před ně dostal a měl jsem rychlost bojovat se soupeři, s tím můžeme být spokojeni. Co se výsledku týče, s tím bychom být spokojeni neměli, protože jsme měli na víc, ale můžeme na tomto stavět. Doufám, že je Jules ok a že nebyl vážně zraněn! Myslíme na něj.

Kamuj Kobajaši, 19. místo
Nejprve bych rád řekl, že doufám, že je Jules ok a jeho nehoda nebyla vážná. Dnešní závod byl pro mě náročný, celkově si myslím, že jsem neměl rychlost. Bohužel na mé domácí ceně to nevyšlo tak, jak bych si přál, ale dnes to bylo ok a bylo úžasné vidět všechny fanoušky na tribunách i když celý den pršelo - jsou neuvěřitelní a dodávají mi energii a chci každému z nich poděkovat. Šílené počasí bylo náročné, ale zvládli jsme bojovat. I Marcus odvedl dobrou práci. Zlepšujeme se a celkově můžeme být spokojeni.

Cedrik Staudohar, šéf podpory Renaultu
Nevěděli jsme dnes, co očekávat. Hlavním problémem bylo správné natankování před startem, ale kalkulace byly téměr nemožné kvůli předpovědi počasí a možnostem safety caru. Motor fungoval dobře a jeli jsme v daných podmínkách na maximum. Nejsme tak vysoko, jak bychom chtěli, ale zkusíme to zlepšit v Rusku. Co je však důležitější, myslíme na Julese!

 

FIA

Matteo Bonciani, mluvčí FIA
Jules Bianchi je v bezvědomí, byl převezen sanitkou do nemocnice, protože helikoptéra nemohla v těchto podmínkách létat. Jakmile budu vědět více, ihned vám to sdělím, znáte mě.

Další prohlášení postupně doplníme!

Vytisknout

Diskuze: Prohlášení týmů po deštivé Velké ceně Japonska: Panují obavy o Bianchiho

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 13, poslední 06.10.2014 09:01 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 13 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Ferrari před GP Miami

Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

McLareny ve Velké ceně Austrálie

Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

Adrian Newey přemýšlí o své budoucnosti

Odejde Newey k Ferrari? K překvapivému kroku se vyjadřuje jeho kamarád Patrese

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  • Pátek

    • Trénink (18:30 - 19:30)
    • Kvalifikace (22:30 - 23:14)
  • Sobota

    • Závod (18:00 - 19:00)
    • Kvalifikace (22:00 - 23:00)
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pirelli

Hamilton vyhrál závod pozdě odstartovaný a předčasně ukončený

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Jak velké vylepšení veze McLaren do Miami?

  2. Ferrari se barví do modra, v Miami představí nového hlavního sponzora + VIDEO

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud