Je Brawn opravdu takovým géniem? A co stálo za odchodem Hauga?

iM2, 1. ledna 2013, 20:34 Google+

Expert na F1, Marc Surer, kroutí hlavou nad odchodem Norberta Hauga a pochybuje, zda-li by byl Ross Brawn považován za génia i kdyby nespolupracoval s Rory Byrnem, o kterém má vysoké mínění.

Počet komentářů:  14 komentářů (Poslední 07.01. 09:54) Napište svůj názor
Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Ve "zlaté éře" Ferrari zkraje nového tisíciletí nebyl považován za superstar pouze Michael Schumacher, ale velká část úspěchů byla také připisována technickému řediteli stáje, Rossu Brawnovi. Tituly slavil s Němcem ještě v barvách Bennetonu v 90. letech. Po roční přestávce se tento Brit vrátil do F1 s týmem Hondy. Když se japonská značky na konci sezony 2008 rozhodla F1 opustit, tak v roce 2009 získal s týmem, který nesl jeho jméno, titul mezi jezdci i mezi konstruktéry. 

Poté tým odkoupil Mercedes, který zcela jistě musel přinést mnohem větší rozpočet, než jakým stáj disponovala v sezoně 2009, jenže poslední 3 sezony se tým německé automobilky potácí ve středu pole bez značnějších úspěchů.

To svádí experta na Formuli 1 Marca Surera k úvaze, podle které možná není Ross Brawn takový génius, za jakého ho většina lidí považuje: "Všechny svoje tituly vyhrál s vozy, které postavil Rory Byrne. Mohli bychom říci, že Byrne byl jakýmsi Adrianem Neweym ve stínu Rosse Brawna. Od doby, co už jeho vozy nestaví, tak žádných úspěchů nedosáhl."

Byrne postavil oba Benettony, se kterými v letech 1994 a 1995 slavil Michael Schumacher své dva první tituly, později přešla tato "velká trojka" k Ferrari, kde se dočkali titulů v rozmezí let 2000 až 2004. V roce 2004 Byrne oznámil, že se do sezony 2006 stáhne z F1.

Tehdy převzal odpovědnosti Jihoafričana ve Ferrari Aldo Costa. Ten byl do té doby pouze poradcem Ferrari. Vysledky ze sezon 2008 (Honda - 9.), 2010 (Mercedes - 4.), 2011 (Mercedes - 4.) a 2012 (Mercedes - 5.) nejsou moc oslnivé. Jedinou výjimkou je sezona 2009, kdy titul získal právě Brawn GP. 

"V sezoně 2009 vyhrál titul Brawn díky triku s dvojitými difuzory. To bylo chytrné. Ale už na konci dané sezony nebyli dominantní, dostala se před ně celá řada týmů. I tehdy se ale ukázalo, že i přes tento trik to nakonec bylo těsné. Důvodem byl pro mě Rory Byrne. Toho muže všichni přehlíželi, protože právě Brawn byl tím, kdo vždy rozdával jak u Ferrari tak Benettonu rozhovory. Jenže Rory v pozadí pilně pracoval."

"Poznal jsem ho, když jsem jednou testoval pro Toleman. Byl to velmi tichý a klidný člověk, který nechtěl na veřejnost. Myslím, že právě on je tím mužem, který udělal Rosse Brawna tolik úspěšným. Tak si vysvětluji současné neúspěchy Mercedesu," říká účastník 82 VC. Podle jeho názoru tedy Byrne stavěl skvělé vozy, zatímco Brawn uděloval týmové příkazy na boxové zídce.

Surerovi přijde velmi zvláštní, že Ross Brawn zůstává šéfem týmu, zatímco sportovní ředitel Mercedesu, Norbert Haug, odchází kvůli špatným výsledkům týmu. O tom, že Haug přijde o své místo, se spekulovalo už od léta. V září byl oznámen Niki Lauda jako nevýkonný člen představenstva. To byl podle mnohých definitivní konec Hauga u Mercedesu, i když oba zdůrazňovali, že se jedná pouze o Norbertovo rozhodnutí.

Také Surer pochybuje o pravdivosti oficiálního prohlášení: "Nějak se mi zdá, že zde něco nesedí. Niki Lauda si může říkat co chce, ale podle mě je on důvodem odchodu Hauga od Mercedesu," pokračuje Švýcar. Mnoho zainteresovaných lidí si nedokáže představit, že by se tento Němec po 22 letech plného nasazení do všech programů v motorsportu, ve kterých Mercedes nastupoval, dobrovolně odešel. 

"Zvládl téměř vše. Dlouhá léta držel při životě DTM s pouhými dvěma značkami. Dokázal přesvědčit představenstvo, že se připojí i další značka, což se s příchodem BMW opravdu stalo. Bojoval jako lev, na to potřebujete velkou výdrž. V době, kdy BMW z F1 odcházelo, dokázal Mercedes přesvědčit, aby koupil tým ve Formuli 1. To se muselo u představenstva jen velmi těžko prosazovat, zvláště když hlavní rival odcházel."

"To vše zvládl, jenže teď má někoho nad sebou. To bych i já řekl, že už nemám zájem. Je jedno, co říkají, pro mě je Lauda důvodem jeho odchodu." Jenže příchod Laudy má i svá pozitiva, nesmíme zapomínat, že právě jemu se připisuje přivedení Lewise Hamiltona a nebo podpis nové Concordské smlouvy. 

"Jestli je to pro Mercedes lepší nebo horší? Po Haugovi zůstala obrovská díra. I kdybychom nemluvili jen o jeho pozici v F1, vždy platilo, že on vyjednával všechny smlouvy v motorsportu za Mercedes, byl to šéf týmů, staral se o vše, co s tím souviselo. Bude chybět. Lauda určitě nebude místo něj sedět v kanceláři a vyjednávat, ten má jinou roli." 

"Haug vždy pracoval na 110 %. Málo spal a účastnil se opravdu velkého množství závodních víkendu vždy v nejlepší kondici. To je neuvěřitelné! Občas, když se jelo dva týdny po sobě, tak letěl mezi závody zpět do Stuttgartu, aby zde 3 dny pracoval ve své kanceláři, a pak zase letěl zpět do Korei. Někdo, kdo takto tvrdě pracuje, nechce jen tak přestat, nedokáži si to představit. Jsem si jistý, že ho znovu uvidíme, dovedl bych si ho představit jako šéfa ITR (promotér šampionátu) v DTM, na tuto pozici by mi velmi dobře seděl."

Vytisknout

Diskuze: Je Brawn opravdu takovým géniem? A co stálo za odchodem Hauga?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 14, poslední 07.01.2013 09:54 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 14 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Force India

Boj o volné místo u Force Indie: Buemi a Alguersuari jsou mimo hru, favoritem…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud