S čím se musí týmy vyrovnávat v Bahrajnu? Přehled technických výzev a parametrů okruhu (+video)

Petr Hlawiczka, 19. dubna 2012, 06:40 Google+

O víkendu nás čeká Velká cena Bahrajnu na okruhu v Sákhíru. Čím je zajímavý a jaké jsou jeho technické parametry?

Počet komentářů:  2 komentáře (Poslední 19.04. 23:31) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Nedělní velká cena na 5 412 m dlouhém Bahrajnském mezinárodním okruhu je vypsána na 56 kol, její celková vzdálenost činí 308,238 km. Naposledy se zde jelo v roce 2010 na verzi prodloužené o poměrně nudnou pasáž bez možností pro předjíždění.

Letos se pojede na o 1 km kratší verzi bez čtyř brzdných zón. Okruh kvůli tomu pro týmy představuje několik otazníků, protože naposledy zde závodily na pneumatikách Bridgestone a na kratší verzi ještě s povoleným dotankováváním během závodů.

Vzhledem k tomu, že se okruh nachází v poušti, bývá povrch trati často pokryt pískem, což má neblahý vliv na úrovně přilnavosti. Obvykle je zde také velmi větrno (JZ vítr o rychlosti 10 km/hod), což negativně ovlivňuje monoposty v rychlých zatáčkách a týmy si směr větru pečlivě hlídají také kvůli nastavení sedmého rychlostního stupně. Hrboly ani obrubníky zde nepředstavují žádný problém.

Obsahuje 15 většinou středně rychlých zatáček a tři rovinky, z nichž nejdelší měří 1 090 m. Týmy volí střední úroveň aerodynamického přítlaku, v nastavení se soustředí na stabilitu při brzdění a na trakci.


Mapa okruhu (podklad: formula1.com)

Během závodu budou moci piloti aktivovat svá zadní křídla s DRS pouze v jednom místě na hlavní rovince, 270 m za poslední zatáčkou. Časové odstupy mezi vozy se budou měřit před brzděním do zatáčky č. 14.

V jednom kole piloti překonají 18 m převýšení - sklon stoupání dosahuje 3,6 %, klesání 5,6 %. Očekává se, že monoposty se budou prohánět průměrnou rychlostí přes 210 km/hod, maximální rychlost se na cílové rovince bude pohybovat po aktivaci zadního křídla kolem 322 km/hod (310 km/hod bez ní). Na plný plyn se jede 50 % okruhu (v kvalifikaci 57 %).

Charakteristickým rysem dráhy jsou obrovské únikové zóny, jež jsou občas kritizovány kvůli tomu, že nepotrestají chybujícího řidiče. Proto ale na druhou stranu patří k nejbezpečnějším tratím na světě vůbec.

Očekává se horké počasí, teploty vzduchu by se měly vyšplhat nad 30 °C, velmi tmavý asfalt nad 40 °C. Nejtepleji by mělo být dle předpovědí během pátečních tréninků, v sobotu by se na chvíli mohlo zatáhnout.

pocasi
V Bahrajnu nás čeká horký víkend
(zdroj: formula1.com)

V jednom kole vozy spotřebují kolem 2,6 kg paliva, na startu závodu proto musí mít natankováno 150,8 kg paliva. Spotřeba 10 kg paliva se ve výsledném čase na kolo projevuje zrychlením o 0,38 sec, což je mírně nad průměrem sezóny.

Okruh patří v letošním kalendáři k náročným z pohledu motorů i převodovky, který během jednoho kola změní 60krát rychlostní stupeň. Vysoké teploty neovlivňují pouze chlazení, ale také akustické ladění motoru.

Když totiž teplota stoupá, zvyšuje se také rychlost zvuku, proto musí být prodlouženy také trumpety, které regulují sání vzduchu do motoru skrz airbox nad hlavou pilota - je to podobné jako s laděním hudebního nástroje.

Za současných pravidel mohou týmy homologovat tři sady sacích trumpet o různých délkách. V Bahrajnu použijí výrobci motorů kvůli optimálnímu naladění agregátu ty nejdelší, což umožní tlakovým vlnám zvuku dorazit k sacímu ventilu v ten pravý čas. Do motoru se tím dostává více vzduchu, výsledkem je vyšší výkon.

K vůbec nejnáročnějším se řadí z pohledu brzd - kvůli vysokým teplotám a nárokům na chlazení i na brzdovou energii. 15 % času stráví piloti na brzdě. Do první zatáčky vozy zpomalují z rychlosti přes 310 km/hod na 63 km/hod, k čemuž jim postačí vzdálenost 124 m a 2,92 sec. Na piloty, kteří musí vyvinout na brzdový pedál tlak až 154 kg, v tomto místě působí přetížení 5,83 G, brzdový výkon dosahuje 2496 kW (více viz Brembo ID card).

bahrajn
Velká cena Bahrajnu 2010 se jela na delší verzi okruhu
(foto: Red Bull)

Pirelli do Bahrajnu přivezlo stejné pneumatiky jako minulý týden do Číny, tedy měkké (žlutá barva) a středně-tvrdé (bílá). Na italského výrobce čeká zajímavá výzva, protože odsud nemá ještě žádná data vzhledem k tomu, že se v této zemi minulý rok kvůli nepokojům nezávodilo.

Vysoké teploty, které na Středním východě na konci dubna panují, vedou k většímu pohybu uvnitř směsí, což zrychluje degradaci pneumatik. Pirelli by mělo být ale dobře připraveno, protože zde alespoň soukromě testovalo.

Italský "obuvník" v neděli očekává strategie o třech zastávkách. Nejprve budou kvůli vyšším nárokům na trakci odcházet zadní pneumatiky. Týmy možná budou častěji volit tvrdší z nabízených směsí, což se osvědčilo minulý víkend Mercedesu v Číně. Simulace poukazují na to, že mezi měkkou a středně-tvrdou směsí by měl být rozdíl 0,6 sec na kolo.

Boxová ulička měří 420 m, ztráta při jejím průjezdu činí 18,6 sekund, 22,6 sec včetně zastávky. Nachází se v nadmořské výšce 20 m n. m., tlak se pohybuje většinou kolem 1006 hPa. Riziko výjezdu safety caru je kvůli širokým únikovým zónám nízké. Vyjížděl pouze jednou v roce 2007 kvůli odklízení trosek na trati.


Video: Průjezd bahrajnským okruhem s Michaelem Schumacherem v roce 2006 (zdroj: Youtube)

Zajímavostí je, že vítězové zde nestříkají tradičním šampaňským, byť v Bahrajnu alkohol zakázán není (na rozdíl od Kataru či Saudské Arábie). Místo toho jsou odměňování nealkoholickým nápojem zvaným Waardem, údajně vyráběným z růží.

První závod v roce 2004 se nesl v režii Michaela Schumachera, jehož rekord z první Velké ceny Bahrajnu - 1:30,252 min - doposud nikdo nepřekonal. V roce 2009 (naposledy na kratší verzi) zde nejrychlejší kolo závodu předvedl Jarno Trulli - 1:34,556 s Toyotou, nejrychlejší kvalifikační kolo si tehdy připsal Sebastian Vettel - 1:32,474 min.

Vytisknout

Diskuze: S čím se musí týmy vyrovnávat v Bahrajnu? Přehled technických výzev a parametrů okruhu (+video)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 2, poslední 19.04.2012 23:31 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 2 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Model monopostu F1 v aerodynamickém tunelu Mercedesu

Proč se Mercedes nemůže dostat do formy? Wolff přiznává vážné problémy s korelací

Carlos Sainz v Austrálii

Šéf Red Bullu potvrzuje, že uvažují o Sainzovi jako o náhradě za Péreze

Pro pilota není nikdy příjemné, když se místo závodu jenom dívá - to platí i pro Logana Sargeanta

Proč Williams neměl v Melbourne rezervní vůz? Zpověď šéfa stáje

Lando Norris s McLarenem MCL38

"Na stříbrného Leclerca jsme měli, blížíme se Ferrari i Red Bullu," těší Norrise

Sargeant závod vůbec nejel a Albon neskrýval rozčarování

PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

Fernando Alonso sice o body nepřišel, ale pohoršil si v pořadí

Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba McLareny

Sergio Pérez a Christian Horner museli zkousnout Mexičanovu penalizaci

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

Hamilton prozatím tápe a v Melbourne mu brány Q3 zůstaly zavřené

KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. LECLERC, 3. ... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Williams

Nejdůležitější část vozu? Pneumatiky, až po nich aerodynamika, tvrdí Williams

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso vyfasoval trest za podíl na Russellově nehodě, pořadí se mění + VIDEO

  2. GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

  3. PROHLÁŠENÍ po závodě v Austrálii: Ferrari na vrcholu blaha, ostatní doufají ve zlepšení

  4. KVALIFIKACE: Verstappen ve finále zabral, Leclerc zkazil poslední pokus, Pérez potrestán

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Verstappen skromný, Ferrari odhodlané

  6. V pátek byli v Austrálii nejrychlejší Norris a Leclerc

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud