Co říkají na zajímavou Velkou cenu Austrálie piloti?

F1NEWS.CZ, 28. března 2010, 10:35 Google+

Druhý závod sezóny, jenž byl opepřen mokrou tratí a spoustou zajímavých situací je za námi. Jaké jsou bezprostřední reakce pilotů a některých vedoucích představitelů Velkou cenu Austrálie, která s nudou neměla nic společného?

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 28.03. 11:12) Napište svůj názor
Vettel, Sebastian

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

McLaren

Jenson Button, 1.
Přezout na slicky bylo moje rozhodnutí. Myslím, že pro jezdce je mnohem snazší cítit podmínky. Tým může vidět blížící se mraky, my ale cítíme, co se blíží. Na přechodných jsem neměl žádné vyvážení, tak jsem si řekl "Pojďme na to, nasadíme hladké!"

Na trati byla suchá stopa, ale pár míst bylo mokrých. Když jsem zajel do boxů, říkal jsem si, že to bylo katastrofální rozhodnutí, protože v pitlane bylo mokro. Ale jakmile jsem zrychlil, bylo to už jen dobré. Zajel jsem pár dobrých kol a předjel několik aut. Bylo to správné rozhodnutí, jsem šťastný, že jsem ho udělal.

Těžko se to popisuje slovy, je to výjimečný pocit a hodně si z toho odneseme.  Cítím, že získávám sebedůvěru a věřím, že v příštím závodě můžeme dokázat něco podobného. O další sadě pneumatik jsem vůbec neuvažoval. Jeli jsme na jednu sadu. Nasadil jsem tempo, které nezničí zadní pneumatiky. Nemohli jsme zvolit lepší strategii.

Lewis Hamilton, 6.
Myslím, že to byla jedna z mých životních jízd - bohužel kvůli strategii. Ta mě dostala hluboko do pole a pak jsem byl sestřelen Markem Webberem. Jsem spokojený s prací, kterou jsem odvedl. Jel jsem na doraz a myslím, že bych si zasloužil lepší pozici než tu, na které jsem dojel. Nicméně budu bojovat dál.

Vím moc dobře, že tým vždy pracuje velmi dobře, ale dnešní strategie nebyla správná. Všichni přede mnou jeli do boxů jen jednou, za to já dvakrát. Nevím, čí nápad byl zajet do pit stopu dvakrát, ale zjistíme to.

Renault

Robert Kubica, 2.
Upřímně jsme nečekali, že dojedeme na bedně. Pro Renault i pro mě je to výjimečný výsledek. Přes zimu jsme tvrdě pracovali a tohle je nejlepší výsledek, jakého jsme na začátku sezóny mohli dosáhnout. Je to velké poděkování všem. Musíme zůstat realističtí, nemáme tempo, abychom na pódiu dojížděli pravidelně. Musíme pokračovat v úsilí, dříve či později se do tempa určitě dostaneme.

Měli jsme potíže se zahřátím pneumatik. Když jsme viděli, že Button je na hladkých pneumatikách rychlý, zajeli jsme přezout ve stejném kole jako Felipe. Kluci byli fantastičtí, dostali jsme se před Felipeho při zastávce v boxech. Button byl ale mnohem rychlejší, po jednom dvou kolech měl pneumatiky v provozní teplotě, byly na rovinkách opravdu rychlé. Nebyl jsem si jistý podmínkami a měl jsem čerstvé slicky, takže bylo těžké s Buttonem bojovat.

Čekal jsem, že budeme stavět ještě jednou. Když začaly pneumatiky odcházet, zeptal jsem se, jestli můžeme měnit. Řekli mi, že bychom to mohli zvládnout bez toho. Lewis na mě dotíral, dojel mě rychle, pak ale zajel do boxů, pak i Felipe. Doufal jsem, že se udržím na druhém místě až do konce.

Vitalij Petrov, nedokončil
Dobře jsem odstartoval, získal osm pozic a užíval si prvních pár kol na mokru v top desítce. Přešli jsme na suché obutí ve stejnou dobu jako většina pole. Na hladkých pneumatikách jsem uvízl v kačírku za třetí zatáčkou. Jsem hodně zklamaný, myslím, že jsem dnes mohl získat body. Je to ale skvělý den pro tým, Robertovo druhé místo ukázalo pravý potenciál vozu.

Eric Boullier
Přes zimu jsme tvrdě pracovali a na výsledek můžeme být hrdí. Ačkoli ještě musíme auto hodně zlepšit, pódium nás všechny obrovsky nabudilo.

Robert odjel perfektní závod, pečoval o auto a tvrdě bojoval. Musím také říct velké díky našim mechanikům, kteří odvedli excelentní práci, aby dostali Roberta před Massu, což bylo pro výsledek klíčové.

Ferrari

Felipe Massa, 3.
Měl jsem fantastický start bez prokluzu kol, kterému se nevyhnuli Alonso a Webber. Start se obešel bez problémů a byl jsem na dobré cestě. Závod byl přesto velmi obtížný, protože trať byla velice kluzká.

Moje nejlepší umístění v Austrálii bylo šesté místo a v roce 2007 jsem dokonce startoval poslední. Moje tempo nebylo ideální, ztratil jsem několik míst kvůli boxům a taky jsem udělal nějaké chyby, ale je fantastické být druhý a třetí.

Víme, že je to velice důležité pro šampionát a v minulosti jsem tady nikdy nezískal tolik bodů, jako teď. Tým odvedl fantastickou práci a jsme rád za třetí místo v tak těžkém závodě, jako byl tento.

Fernando Alonso, 4.
S výsledkem jsem spokojen. Do závodu jsem měl strašný start. Prvně se mi na startu na bílé čáře protočila zadní kola, pak jsem se v první zatáčce připletl do kolize s dalšími dvěma vozy. Tohoto výsledku jsme dosáhli kvůli skvělé strategii a také výbornému vozu. Velmi dlouho jsem dokázal jet na měkkých pneumatikách. Možná, že jsem byl o trošku rychlejší než Felilpe, ale všichni víme, jak je předjíždění v F1 těžké. Navíc je to můj kolega a bylo by špatné, kdybych zapříčinil kolizi.

Kdyby se nám podařilo předjet Kubicu, tak by se závod odvíjel jinak. To bylo ale nemožné a navíc jsem se musel bránit Hamiltonovi s Webberem, kteří měli čerstvé pneumatiky. Viděli jsme zajímavý závod se spoustou předjíždění. Myslím, že už neuslyšíme řeči o nudných závodech.

Mercedes

Nico Rosberg, 5.
Byl to takový OK závod. Hlavně jsem získal body. Až na auto nainstalujeme nové díly, bude to lepší. Pneumatiky se rychle opotřebovávaly. Vypadalo to, jako kdybychom v závodě byli pomalejší než v kvalifikaci. Měl jsem katastrofální start. Ztratil jsem hodně míst, které jsem pak naštěstí získal zpět, protože před mým autem nastal chaos.

Možná, že je dobře, že jsem odstartoval tak špatně, protože jsem se alespoň nezapletl do té nehody. Celkově musíme být s pátým místem spokojení. Nebyla zde žádná šance, dostat se před Ferrari, ale je to OK. Myslím, že rozhodnutí pro druhou zastávku bylo správné. Mysleli jsme, že na konci budeme moci s čerstvými pneumatikami zaútočit.

Michael Schumacher, 10.
Je to dobré. Možná jsme v kvalifikaci nastavili moc konzervativní setup na závod. Ale stalo se! Měl jsem dobrý start. Pak ale přišla rána ze zadu. Člověk už nemohl nic dělat, dostal jsem se do smyku, naštěstí mě pak zepředu trefil ještě někdo jiný a zase mě narovnal. Zničil mně tím však přední křídlo. Tím to bylo dané.

Pak jsme řešili co s pneumatikami, nakonec jsme je ještě vyměnili a doufali jsme, že na konci budeme moci ještě něco udělat. Trošku jsme napravili výsledek z prvního závodu. Dnes jsme však viděli dost akce. Sebastian odvedl skvělou práci, proto je mi líto jeho výpadku. Doufáme, že i v Malajsii uvidíme skvělý závod, který mi snad přinese trochu víc bodů.

rosberg
Nico Rosberg dnes opět skončil před svým zkušenějším kolegou Michaelem Schumacherem

Force India

Tonio Liuzzi, 7.
Další skvělý závod a další skvělý výsledek pro tým. Je to potvrzení tempa, které jsme ukázali v Bahrajnu, a práce, kterou tým odvedl přes zimu. Celý víkend jsme tvrdě pracovali na tomhle sedmém místě. Po tak šíleném závodě je to výborný výsledek. Na přechodných pneumatikách jsme na začátku závodu trochu bojovali a pár pozic ztratili, ale po přezutí na suché gumy se to zlepšilo a já si udržel tempo.

Adrian Sutil, nedokončil
Zdá se, že jsme měli na samém začátku závodu problém s motorem. Jel jsem jen na čtyři válce, potom ztratil výkon a bylo po všem. Je to škoda, po startu jsme vypadali dobře.Tým se asi snažil mě ještě z garáže znovu dostat na trať, protože jsme na tom byli vážně dobře a v jedné části jsem byl nejrychlejší auto na okruhu. Dnes jsme přišli o velkou šanci, ale co naděláte.

Williams

Rubens Barrichello, 8.
Byl to dobrý závod, ale měli jsem opravdu dokončit na sedmém místě. Rozhodli jsme se pro změnu pneumatik. Myslel jsem si, že to ostatní udělají taky, což je důvod, proč jsme se touto cestou vydali. Více bodů by bylo lepší , ale auto je dobré a budeme muset získat ještě víc bodů, něž přijdou pódia.

Nico Hülkenberg, nedokončil
Dnešek byl zklamáním. Byl jsem v zatáčce, když do mě Kobajaši zezadu vrazil. Byl to docela velký náraz. Nejsme si jistý, co to způsobilo, ale je to frustrující, protože jsem se těšil na svůj tady první závod.

Sam Michael
Bylo dobré získat nějaké další body, ale musíme do auta a motoru dostat víc výkonu. Obojí je hlavním cílem našeho vývojového programu na několik příštích závodů. Rubens jel vzhledem k dnešním podmínkám dobře. Nico byl bohužel sestřelen jiným autem.

Red Bull

Sebastian Vettel, nedokončil
Selhaly nám brzdy. Už v průběhu toho kola jsem cítil vibrace. Nemohl jsem nic dělat, ztratil jsem auto. Je to škoda, myslím, že jsme kontrolovali závod i přes obtížné podmínky. Drtí mě to. Všichni se snažíme odvádět co nejlepší práci. Není to ničí chyba, musíme se přes to dostat a být si jistí, že v Malajsii uvidíme šachovnicovou vlajku.

Mark Webber, 9.
Prostě jsem se šel rvát. Byli jsme z několika důvodů trochu pozadu. Řekl jsem si, že to risknu a půjdu do toho. Myslel jsem na Bahrajn, jaký asi byl pro lidi doma, a řekl jsem si, že zkusíme něco trochu jiného. Nakonec jsem tedy nečekal až na konec, ale postaral se o trochu zábavy.

Bylo trochu těžší udržet se na vnitřku, pořád se to smekalo a Lewis měl očividně neuvěřitelnou rychlost na rovinkách. Bylo tedy těžké tyhle kluky předjet. Pak jsme Lewis a já dojeli Fernanda. Na poslední část závodu jsem se těšil,věděl jsem, že to bude dobrý souboj. Oba jsme šli do Fernanda.

Lewisovi jsem se omluvil.Když jsem se dostal tak blízko, přední křídlo najednou nefungovalo. Nemohl jsem auto zastavit, nadzdvihlo se. Snažil jsem se tedy dostat na vnitřek, aby to bylo kolo na kolo, ale nakonec jsem ho trefil předním křídlem a zadním kolem. To je závodění.

Toro Rosso

Jaime Alguersuari, 11.
Jsem spokojený, protože jsem sváděl dlouhý boj s Michael Schumacherem, který byl opravdu pěkný. Byl jsem pod velkým tlakem a držel jsem ho za sebou mnoho kol. Pak jsem udělal chybu v zatáčce 13 a už ho neudržel. Tohle zaváhání mě možná stálo bod, ale jsem spokojený s naším pokrokem.

Sebastien Buemi, nedokončil
Dnes to dopadlo opravdu špatně, připletl jsem se do nehody a ani nevím jak. Myslím, že tam Kobajaši šel pozdě na brzdy. Moje kvalifikační pozice nebyla nejlepší, ale zvládl jsem si ji držet. Byl jsem ale sestřelen zezadu v zatáčce šest a tím skončil víkend s reálnou šancí na body.

Franz Tost
Tohle byl fantastický a velmi zajímavý závod formule jedna, lekce pro všechny, kdo chtějí měnit pravidla sportu každých pět minut. Buemi se bohužel připletl do incidentu s Kobajašim v úvodním kole. Alguersuari odváděl slušnou práci už od pátku a byl to zatím jeho nejlepší víkend ve formuli jedna. Jeho výkon se závod od závodu zlepšuje, dnes by si zasloužil bod. Od Michaela Schumachera dostal zajímavou lekci - stačí ztratit koncentraci na desetinu vteřiny a je před vámi.

sauber
Kamuj Kobajaši za volantem Sauberu C29 v Austrálii

Sauber

Pedro de la Rosa, 12.
Po chvíli šel závod dobře. Podařilo se my vyhnou problémům a body byly reálné. Obávám se, že jsme podcenili degradaci pneumatik. Na konci jsem skoro neměl levou zadní pneumatiku. V posledních 15 kolech jsem měl jedinou starost. Udržet auto na trati. Byl jsem naprosto bezmocný, když mě Michael a Jaime předjeli.

Kamuj Kobajaši, nedokončil
Vypadá to, že jsem se dotknul obrubníku v zatáčce tři. Všechno jsem viděl zblízka a nevzpomínám si na nic významného, ale data ukazují, že tam opravdu něco bylo. Neměl jsme starost o přední křídlo, ale o několik zatáček později uvízlo pod mým autem. Zprvu jsem vůbec netušil, co se stalo. Nad ničím jsem neměl kontrolu.

Peter Sauber
Vzhledem k tomu, jak se závod vyvíjel, je výsledek zklamáním. Třetinu závodu Pedro dokázal bránit deváté místo před Rubensem Barrichellem, ale pak ho ztratil. V předposledním kole ho předjeli také Michael Schumacher a Jaime Alguersuari. Kamujův závod netrval ani kolo.

Lotus

Heikki Kovalainen, 13.
Dnes jsem si to užil. Náš cíl bylo dokončit závod, od začátku závodu jsme byli před ostatními nováčky. Když Glock odstoupil, soustředil jsem se na rytmus, který mi bude příjemný a snažil se neudělat chybu a dovézt auto domů. Je těžké posoudit, jestli by jiná strategie přinesla lepší výsledek. Kdybychom zastavili ještě jednou a nasadili čerstvé pneumatiky, mohla to být lepší cesta, ale my chtěli dokončit závod a v tom jsme byli úspěšní.

Jarno Trulli, nedokončil
Bohužel jsme dnes nenastoupili do závodu, na roštu jsme měli hydraulický problém a přestože se tým snažil seč mohl, do startu jsme to nestihli spravit.

Mike Gascoyne
Start nás opravdu zklamal. Jarnovi na roštu selhal zdroj hydrauliky, něco takového jsme ještě neviděli a nestihli jsme to včas vyměnit. Na druhou stranu to byl další dobrý závod pro Heikkiho, který se opravdu dobře držel na měkčí směsi pneumatik. Dobře odstartoval, ale po incidentu v prvním kole pár míst ztratil. Odvedl však dobrou práci, dovezl auto a udržel nás tak na desátém místě šampionátu. Gratulace Karunovi Chandokovi k dojetí!

Tony Fernandes
Za Jarna jsem zklamaný, ale Heikki nás naplnil pýchou - tři místa od bodované pozice, celý závod držel krok s většinou ostatních. Možná by bylo fajn, kdyby další tři vozy vypadly, ale žerty stranou - je skvělé, že na začátku sezóny už pomýšlíme na body.

HRT

Karun Chandhok, 14.
Mockrát děkuji týmu. Dojet do cíle nebylo jednoduché, o to víc je uspokojující, že se nám to povedlo. Tento výsledek však věnuji mechanikům a inženýrům, kteří od Bahrainu pracovali velmi tvrdě. Nesmíme zapomínat, že jsme se před sezónou nezúčastnili žádných testů.

Pro tým je to fantastický den a velký krok kupředu. Jsem hrdý na to, že jsem dokončil náš první závod. Po startu tam byl nějaký incident, a tak jsem se snažil držet se na vnitřku, abych se tomu vyhnul. To se mi povedlo a celkově to stačilo na 14. pozici. Zastavil jsem v osmém kole, stejně jako obě Ferrari. Pak jsem zastavil ještě v 51. kole, tedy jen 7 kol před cílem. Když budeme pracovat stejně tvrdě, tak můžeme pomýšlet i výše.

Bruno Senna, nedokončil
Nepovedlo se mi dokončit moji druhou Grand Prix kvůli problémům s hydraulikou, ale to je závodění. Povedl se mi start a po té velké nehodě jsem byl 14. Pro tým je fantastické, že se nám podařilo dokončit, získali jsme tak hodně cenných dat, které se nám budou hodit hned v Malajsii. Doufám, že příště můžeme dokončit se dvěma vozy.

Virgin

Timo Glock, nedokončil
Start do závodu byl OK. Jel jsem spolu s Chandhokem a dalšími jezdci. V úvodních kolech jsme si užili zábavu, když jsme bojovali s Michaelem Schumacherem. Auto bylo jak za sucha tak i za mokra dobré. Je velká smůla, že jsme museli 15 kol před cílem odstoupit. Najednou jsem začal cítit, že s vozem není něco v pořádku, tak jsem radši zajel do boxů. Tam jsme zjistili, o co se jedná. Příčinou bylo zavěšení.

Lucas di Grassi, nedokončil
Na začátku se vůz choval docela dobře. Prošvihli jsme správný čas na přezutí na suché pneumatiky. Ale jinak vše probíhalo dobře. Musel jsem odstoupit v 26. kole kvůli problémům s hydraulikou. Zajisté problém do příštího závodu zjistíme a opravíme tak, aby se již neopakoval.

Vytisknout

Diskuze: Co říkají na zajímavou Velkou cenu Austrálie piloti?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 28.03.2010 11:12 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Schumacher, Michael

Drama v Melbourne pro Buttona a McLaren

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud