GP Španělska: Leclercova smůla vynesla do čela Verstappena

Robert RoBertino Pavelka, 22. května 2022, 16:50 Aktualizováno 22.5.2022, 17:03 Google+

Horké Španelsko slibovalo závod dramatický, ověnčený velkým množstvím pit-stopů. Predikce se naplnila, byli jsme svědky mnoha chyb a smůly hned v několika podobách. Ze všech těží Max Verstappen a po vítězství se posouvá i do čela průběžné klasifikace.

Počet komentářů:  64 komentářů (Poslední 24.05. 12:08) Napište svůj názor
Charles Leclerc zaznamenal první odstoupení v letošní sezóně (ilustrační foto)

Charles Leclerc zaznamenal první odstoupení v letošní sezóně (ilustrační foto) | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

"Španělskou zemi já mám rád" - tento hit Jaroslava Ježka by si asi s nadšením mnoho pilotů nezpívalo (kdyby jej znali), protože podmínky na Circuit de Catalunya byly opravdu náročné. Teplota 37°C, trať teplejší ještě o dalších 12 stupňů, prakticky minimální vlhkost vzduchu  (6 %) a poměrně silný, nárazový vítr o síle 14,7 km/h měl ještě do osudu závodu promluvit. Pirelli přivezlo na Pyrenejský poloostrov nejtvrdší specifikaci pneu (C1-C3), ovšem tu bíle označenou použil jen jediný osamělý voják v poli. Na startu s výjimkou Lewise Hamiltona se piloti seřadili s červeně označenou směsí. Do ochozů našlo během celého víkendu cestu 278 000 diváků, mezi nimiž byl i vítěz tohoto závodu z roku 2012 - Pastor Maldonado tehdy vyhrál svou první a jedinou GP a prozatím naposledy přivezl nejcennější vavříny Williamsu.

Na startu zaváhal Sainz jr. a záhy se díval na soupeře až z páté pozice, a to měl ještě štěstí, že po prvních třech zatáčkách si vzal pozici zpět od Hamiltona. Exmistr světa vzápětí dostal další ránu - a to doslova, když ho v zatáčce #4 zvenku kontaktoval Magnussen. Dán se ocitl v kačírku, odkud se však dokázal vlastní silou dostat, Lewis musel odkroužit prakticky celé kolo s defektem levé přední pneumatiky. Další strkanici mezi zatáčkami #2 a #3 přestál bez úhony Russell, do něhož zezadu lehce strčil Pérez.

V čele zatím setrvával Leclerc, jemuž se podařilo ubránit první místo před Verstappenem, poté polehoučku navyšoval odstup až na 2,5 vteřiny. S ohledem na degradaci pneumatik se čekala záplava zastávek, což se plně potvrdilo. Nejdřív ale diváci zaregistrovali dvě dramata v zatáčce #4, kde v 7. kole nezvládl své Ferrari Sainz jr. a propadl se až na 11. příčku, o dvě kola později ho na témže místě napodobil Verstappen - v jeho případě nebyl pokles tak citelný, spadl za dvojici Russell-Pérez na 4. místo. U Sainze bylo ticho po pěšině, Max si stěžoval na silný poryv větru, jenž ho odvál z trati. 

Dalším problémem byl u Holanďanova vozu systém DRS - fungoval podle záhadného vzorce, někdy ano, jindy ihned po otevření zase sklapl zpět. Maxe to limitovalo zejména v souboji s Russellem, jehož vrchol nastal ve 24. kole při souboji v prvních třech zatáčkách doslova kolo na kolo. Leclerc na prvním místě se nadále vzdaloval, Mercedes a Red Bull zavelel oběma soupeřům k návštěvě boxů ve stejném. 14. kole, ale obrázek se příliš nezměnil. Pérez si zajel pro nové pneu v kole devatenáctém, Leclerc si počkal až na 22. kolo a jestli po výjezdu z boxů měl solidní náskok necelých šesti vteřin, během dalších čtyř kol ho dokázal zdvojnásobit. Pak ale uprostřed okruhu jeho turbo zapělo labutí píseň, Charles jen smutně dojel do boxů a připsal si na závodní index letošní první odstoupení. 

U Red Bullu na danou situaci reagovali stažením Verstappena do boxů (29. kolo) pro nejměkčí směs a Pérez si záhy bez potíží poradil s v té chvíli vedoucím Russellem (31. kolo). První příčku přepustil Verstappenovi v 38. kole, kdy měnil pneumatiky bez ohledu na odhad soupeřů, že chce dojet až do cíle, ovšem Max si o sedm kol později zajel pro další várku žlutých pneumatik. Ve 49. kole uvolnil Sergio cestu svému týmovému kolegovi a v 54. kole Checo s vidinou prémiového bodu za nejrychlejší kolo naposledy přezul na červené. Záměr se podařil a Red Bull oslavil devatenáctý double ve svém působení v F1.

Russell se pral opravdu statečně, ale i přes viditelné zlepšení jízdních vlastností Mercedesu na "býky" neměl. Hamilton se po zpackaném úvodu dokonce v 5. kole dotázal, zda má vůbec smysl pokračovat a zda nebude lepší šetřit motor. Pak se v něm ale probudily patřičné instinkty, nenechal se rozhodit ani udělením černobílé vlajky (45. kolo) za opakované porušení limitů v zatáčce 12 a dokázal se v průběhu závodu probojovat až na páté místo, přičemž po poslední výměně ve 49. kole rychle zdolal Ocona (51.), aby korunoval svůj výsledek úspěšnými souboji s Bottasem (58.) a Sainzem jr. (60.) Bohužel v předposledním kole dostal zprávu o kritickém stavu paliva a jízda v úspornějším módu znamenala zpomalení, takže ve finále jedno místo ztratil.

Sainz jr. vlastně celý závod bojoval ve středu pole a po zastávkách v 11. kole (středně tvrdé), 32. (opět středně tvrdé) a konečně 46. kole (měkké) se probojoval pod stupně vítězů. Nedokázal sice odvrátit Hamiltonův útok, ale důležité pro něj bylo zdolání Bottase a když Lewis v předposledním kole ubral na rychlosti, jak bylo řečeno, k radosti domácích fanoušků vytěžil z nepříliš povedeného závodu maximum.

Alfa Romeo po odstoupení Leclerca vlastně díky Bottasovi držela vztyčenou standartu Ferrari - Fin se pohyboval v jednu chvíli i na třetí příčce, ale bylo jasné, že je mimo jeho možnosti. V závěru už Bottas riskoval dojetí na žlutých pneumatikách, ale jak se ukázalo, jejich opotřebení ho připravilo o dvě příčky - i proto Valtteri velmi nevybíravě tuto volbu okomentoval do týmové vysílačky. Zhou na chvostu startovního pole nepředvedl nic převratného a záhy po Leclercovi ze závodu odstoupil.

Nenápadný, ale účelný závod absolvovala stáj Alpine. Ocon se dokázal propracovat na 7. příčku a po boxových rošádách ji také uhájit. Alonso startoval po penalizaci až z posledního místa, ale postupně se prokousal rovněž do bodované desítky, a to byl ještě do jisté míry handicapován nepovedenou zastávkou 12 kol před koncem, kdy si mechanici nemohli poradit s pravou přední pneumatikou a výměnu natáhli na 5,9 vteřiny.

V jednu chvíli to vypadalo, že se Mick Schumacher konečně dočká bodů, když figuroval na 8. místě. U Haasu však vsadili na dlouhé stinty a tato strategie nefungovala, Mick se postupně propadal, Magnussenův závod ovlivnil incident v 1. kole a Kevin se pak pokusil o naprosto odlišnou strategii, když většinu závodu absolvoval na nejtvrdší směsi - bez naděje na zvrat. 

Vyrovnaný střet pole nabídl několik soubojů AlphaTauri, McLaren i Aston Martinu, z něhož nakonec nejlépe vyšel Cunoda. Jeho týmový kolega se zapletl do incidentu se Strollem, když po průjezdu první zatáčkou ve 27. kole Kanaďan ztratil vládu nad vozem a roztočil se - naštěstí bez jakékoli újmy. 

Ferrari tak přišlo o vedoucí pozice v obou šampionátech, navíc ačkoliv se nedá letos příliš předjímat nějaký konzistentní vývoj, následující závody by měly víc vyhovovat momentálním lídrům. Nechme se tedy překvapit a počkejme si týden - Leclerc na domácí půdě určitě bude chtít neúspěch ze Španělska odčinit.

GP Špan?lska (Circuit de Catalunya)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 33 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:37.20,475
2. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 19+ 13,072
3. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 32,927
4. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 12+ 45,208
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 54,534
6. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team ORLEN 8+ 59,976
7. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 6+ 1:15,397
8. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 4+ 1:23,235
9. 14 Fernando ALONSO espBWT Alpine F1 Team 2+ 1 kolo
10. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri 1+ 1 kolo
 
 
11. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Aramco Cognizant  + 1 kolo
12. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 1 kolo
13. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
14. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  + 1 kolo
16. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 2 kola
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 2 kola
18. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 2 kola
19. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team ORLEN  motor
20. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  turbo

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Španělska: Leclercova smůla vynesla do čela Verstappena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 64, poslední 24.05.2022 12:08 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 64 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

  • Pátek

    • Trénink (5:30 - 6:30)
    • Kvalifikace (9:30 - 10:14)
  • Sobota

    • Závod (5:00 - 6:00)
    • Kvalifikace (9:00 - 10:00)
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Barceloně

GRAFIKA: Startovní rošt GP Španělska: Leclerc před Verstappenem, Mercedes v 2.…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

  2. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud