GP Španělska: Leclercova smůla vynesla do čela Verstappena

Robert RoBertino Pavelka, 22. května 2022, 16:50 Aktualizováno 22.5.2022, 17:03 Google+

Horké Španelsko slibovalo závod dramatický, ověnčený velkým množstvím pit-stopů. Predikce se naplnila, byli jsme svědky mnoha chyb a smůly hned v několika podobách. Ze všech těží Max Verstappen a po vítězství se posouvá i do čela průběžné klasifikace.

Počet komentářů:  64 komentářů (Poslední 24.05. 12:08) Napište svůj názor
Charles Leclerc zaznamenal první odstoupení v letošní sezóně (ilustrační foto)

Charles Leclerc zaznamenal první odstoupení v letošní sezóně (ilustrační foto) | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

"Španělskou zemi já mám rád" - tento hit Jaroslava Ježka by si asi s nadšením mnoho pilotů nezpívalo (kdyby jej znali), protože podmínky na Circuit de Catalunya byly opravdu náročné. Teplota 37°C, trať teplejší ještě o dalších 12 stupňů, prakticky minimální vlhkost vzduchu  (6 %) a poměrně silný, nárazový vítr o síle 14,7 km/h měl ještě do osudu závodu promluvit. Pirelli přivezlo na Pyrenejský poloostrov nejtvrdší specifikaci pneu (C1-C3), ovšem tu bíle označenou použil jen jediný osamělý voják v poli. Na startu s výjimkou Lewise Hamiltona se piloti seřadili s červeně označenou směsí. Do ochozů našlo během celého víkendu cestu 278 000 diváků, mezi nimiž byl i vítěz tohoto závodu z roku 2012 - Pastor Maldonado tehdy vyhrál svou první a jedinou GP a prozatím naposledy přivezl nejcennější vavříny Williamsu.

Na startu zaváhal Sainz jr. a záhy se díval na soupeře až z páté pozice, a to měl ještě štěstí, že po prvních třech zatáčkách si vzal pozici zpět od Hamiltona. Exmistr světa vzápětí dostal další ránu - a to doslova, když ho v zatáčce #4 zvenku kontaktoval Magnussen. Dán se ocitl v kačírku, odkud se však dokázal vlastní silou dostat, Lewis musel odkroužit prakticky celé kolo s defektem levé přední pneumatiky. Další strkanici mezi zatáčkami #2 a #3 přestál bez úhony Russell, do něhož zezadu lehce strčil Pérez.

V čele zatím setrvával Leclerc, jemuž se podařilo ubránit první místo před Verstappenem, poté polehoučku navyšoval odstup až na 2,5 vteřiny. S ohledem na degradaci pneumatik se čekala záplava zastávek, což se plně potvrdilo. Nejdřív ale diváci zaregistrovali dvě dramata v zatáčce #4, kde v 7. kole nezvládl své Ferrari Sainz jr. a propadl se až na 11. příčku, o dvě kola později ho na témže místě napodobil Verstappen - v jeho případě nebyl pokles tak citelný, spadl za dvojici Russell-Pérez na 4. místo. U Sainze bylo ticho po pěšině, Max si stěžoval na silný poryv větru, jenž ho odvál z trati. 

Dalším problémem byl u Holanďanova vozu systém DRS - fungoval podle záhadného vzorce, někdy ano, jindy ihned po otevření zase sklapl zpět. Maxe to limitovalo zejména v souboji s Russellem, jehož vrchol nastal ve 24. kole při souboji v prvních třech zatáčkách doslova kolo na kolo. Leclerc na prvním místě se nadále vzdaloval, Mercedes a Red Bull zavelel oběma soupeřům k návštěvě boxů ve stejném. 14. kole, ale obrázek se příliš nezměnil. Pérez si zajel pro nové pneu v kole devatenáctém, Leclerc si počkal až na 22. kolo a jestli po výjezdu z boxů měl solidní náskok necelých šesti vteřin, během dalších čtyř kol ho dokázal zdvojnásobit. Pak ale uprostřed okruhu jeho turbo zapělo labutí píseň, Charles jen smutně dojel do boxů a připsal si na závodní index letošní první odstoupení. 

U Red Bullu na danou situaci reagovali stažením Verstappena do boxů (29. kolo) pro nejměkčí směs a Pérez si záhy bez potíží poradil s v té chvíli vedoucím Russellem (31. kolo). První příčku přepustil Verstappenovi v 38. kole, kdy měnil pneumatiky bez ohledu na odhad soupeřů, že chce dojet až do cíle, ovšem Max si o sedm kol později zajel pro další várku žlutých pneumatik. Ve 49. kole uvolnil Sergio cestu svému týmovému kolegovi a v 54. kole Checo s vidinou prémiového bodu za nejrychlejší kolo naposledy přezul na červené. Záměr se podařil a Red Bull oslavil devatenáctý double ve svém působení v F1.

Russell se pral opravdu statečně, ale i přes viditelné zlepšení jízdních vlastností Mercedesu na "býky" neměl. Hamilton se po zpackaném úvodu dokonce v 5. kole dotázal, zda má vůbec smysl pokračovat a zda nebude lepší šetřit motor. Pak se v něm ale probudily patřičné instinkty, nenechal se rozhodit ani udělením černobílé vlajky (45. kolo) za opakované porušení limitů v zatáčce 12 a dokázal se v průběhu závodu probojovat až na páté místo, přičemž po poslední výměně ve 49. kole rychle zdolal Ocona (51.), aby korunoval svůj výsledek úspěšnými souboji s Bottasem (58.) a Sainzem jr. (60.) Bohužel v předposledním kole dostal zprávu o kritickém stavu paliva a jízda v úspornějším módu znamenala zpomalení, takže ve finále jedno místo ztratil.

Sainz jr. vlastně celý závod bojoval ve středu pole a po zastávkách v 11. kole (středně tvrdé), 32. (opět středně tvrdé) a konečně 46. kole (měkké) se probojoval pod stupně vítězů. Nedokázal sice odvrátit Hamiltonův útok, ale důležité pro něj bylo zdolání Bottase a když Lewis v předposledním kole ubral na rychlosti, jak bylo řečeno, k radosti domácích fanoušků vytěžil z nepříliš povedeného závodu maximum.

Alfa Romeo po odstoupení Leclerca vlastně díky Bottasovi držela vztyčenou standartu Ferrari - Fin se pohyboval v jednu chvíli i na třetí příčce, ale bylo jasné, že je mimo jeho možnosti. V závěru už Bottas riskoval dojetí na žlutých pneumatikách, ale jak se ukázalo, jejich opotřebení ho připravilo o dvě příčky - i proto Valtteri velmi nevybíravě tuto volbu okomentoval do týmové vysílačky. Zhou na chvostu startovního pole nepředvedl nic převratného a záhy po Leclercovi ze závodu odstoupil.

Nenápadný, ale účelný závod absolvovala stáj Alpine. Ocon se dokázal propracovat na 7. příčku a po boxových rošádách ji také uhájit. Alonso startoval po penalizaci až z posledního místa, ale postupně se prokousal rovněž do bodované desítky, a to byl ještě do jisté míry handicapován nepovedenou zastávkou 12 kol před koncem, kdy si mechanici nemohli poradit s pravou přední pneumatikou a výměnu natáhli na 5,9 vteřiny.

V jednu chvíli to vypadalo, že se Mick Schumacher konečně dočká bodů, když figuroval na 8. místě. U Haasu však vsadili na dlouhé stinty a tato strategie nefungovala, Mick se postupně propadal, Magnussenův závod ovlivnil incident v 1. kole a Kevin se pak pokusil o naprosto odlišnou strategii, když většinu závodu absolvoval na nejtvrdší směsi - bez naděje na zvrat. 

Vyrovnaný střet pole nabídl několik soubojů AlphaTauri, McLaren i Aston Martinu, z něhož nakonec nejlépe vyšel Cunoda. Jeho týmový kolega se zapletl do incidentu se Strollem, když po průjezdu první zatáčkou ve 27. kole Kanaďan ztratil vládu nad vozem a roztočil se - naštěstí bez jakékoli újmy. 

Ferrari tak přišlo o vedoucí pozice v obou šampionátech, navíc ačkoliv se nedá letos příliš předjímat nějaký konzistentní vývoj, následující závody by měly víc vyhovovat momentálním lídrům. Nechme se tedy překvapit a počkejme si týden - Leclerc na domácí půdě určitě bude chtít neúspěch ze Španělska odčinit.

GP Špan?lska (Circuit de Catalunya)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 33 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:37.20,475
2. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 19+ 13,072
3. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 32,927
4. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 12+ 45,208
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 54,534
6. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team ORLEN 8+ 59,976
7. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 6+ 1:15,397
8. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 4+ 1:23,235
9. 14 Fernando ALONSO espBWT Alpine F1 Team 2+ 1 kolo
10. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri 1+ 1 kolo
 
 
11. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Aramco Cognizant  + 1 kolo
12. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 1 kolo
13. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri  + 1 kolo
14. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1 kolo
15. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  + 1 kolo
16. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing  + 2 kola
17. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  + 2 kola
18. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 2 kola
19. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team ORLEN  motor
20. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  turbo

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP Španělska: Leclercova smůla vynesla do čela Verstappena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 64, poslední 24.05.2022 12:08 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 64 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Kevin Magnussen ukázal, jak se bojuje za týmové barvy

Ohlédnutí za GP Saúdské Arábie

Letecký pohled na okruh v Džiddě

GRAFIKA: Startovní rošt v Džiddě - Red Bull v 1. řadě před Ferrari

Max Verstappen s novým Red Bull RB20 při testech v Bahrajnu

Kvalifikaci ovládl Verstappen, Bearman v bitvě s Hamiltonem

Max Verstappen v Bahrajnu

V závěrečném tréninku nejrychlejší Verstappen, Bearman desátý. Zhou havaroval

Carlose o víkendu za volantem neuvidíme

Ferrari náhle mění sestavu: Sainz se už v Bahrajnu nesveze, místo něj povolán nováček

Max Verstappen s novým Ferrari SF-24 při testech v Bahrajnu

První trénink v Saúdské Arábii pro Verstappena, druhý pro Alonsa

Lewis Hamilton, Max Verstappen a George Russell společně na pódiu

Verstappen k Mercedesu? "Bylo by to vzrušující," reaguje Russell

Fernando Alonso v Bahrajnu

Scházejí nám 3 či 4 desetiny, popisuje zklamaně Alonso. Briatore pro něj hledá tu nejlepší možnost

Max Verstappen pro sezónu 2024

U Red Bullu vládne napětí dál, Verstappen volá po konci Hornera. Odejde Max ke konkurenci?

Max Verstappen a Sergio Pérez přivezli Red Bullu 29. double

PROHLÁŠENÍ po závodě: Verstappen nečekal, že vše bude tak snadné

  • Pátek

    • 1. Trénink (2:30 - 3:30)
    • 2. Trénink (6:00 - 7:00)
  • Sobota

    • 3. Trénink (2:30 - 3:30)
    • Kvalifikace (6:00)
  • Neděle

    • Závod (5:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Barceloně

GRAFIKA: Startovní rošt GP Španělska: Leclerc před Verstappenem, Mercedes v 2.…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud