PROHLÁŠENÍ: "Byli neuvěřitelní," děkují fanouškům ve Spa piloti

Jana Šrámková / Robert RoBertino Pavelka, 29. srpna 2021, 19:17 Aktualizováno 29.8.2021, 23:10 Google+

Déšť, désť a ještě jednou déšť... Kvůli mokré trati, špatné viditelnosti a vytrvalé průtrži mračen nakonec během odpoledne jezdci odjeli jen čtyři kola za safety carem. Následně byl závod v Belgii ukončen a rozděleny byly poloviční body. Jak vnímají dnešní den a podivný závod piloti a představitelé týmů?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Max Verstappen v tréninku v Austinu

Max Verstappen v tréninku v Austinu | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

RED BULL

Max Verstappen, 1. místo
Samozřejmě s odstupem je velmi důležitý zisk té pole position. Je to velká škoda, že jsme pořádně nezávodili, ale ty podmínky byly příliš náročné. Já jsem říkal v půl čtvrté, ať jdeme na to a myslím, že podmínky byly v rámci možností slušné, ale viditelnost byla špatná. Možná, že kdybychom odstartovali ve tři, měli bychom lepší šanci. Ale nedalo se nic moc dělat, potom už bylo hodně mokro a neustále pršelo. Je to vítězství, ale takto vyhrát nechcete. Dnes jde hlavní dík a uznání všem fanouškům kolem trati, kteří tu byli celý den v dešti, zimě a větru. Ti jsou dnes těmi největšími vítězi.

Sergio Pérez, 20. místo

Bylo to podivné odpoledne a chci poděkovat fanouškům, byli neuvěřitelní, že s námi v dešti a zimě zůstali. Je škoda, že jsme jim dnes nepředvedli žádné závodění, jako sportovci jsme opravdu závodit chtěli, ale prostě to nešlo. Nehoda byla mojí chybou, podmínky a viditelnost byly extrémně špatné, najel jsem na obrubník a následoval náraz. Tušil jsem, že existuje malá šance, že bychom mohli auto opravit, tým tvrdě makal a předvedl pravého ducha Red Bullu, na což se krásně kouká. Tým udělal nejlépe to, co umí, auto spravili tak rychle, že to bylo skoro neuvěřitelné. Skutečně jsem si moc přál oplatit jim jejich tvrdou práci, ale to se nestalo. Naštěstí za pár dní se závodí znovu, všichni se už teď těší na Zandvoort.

Christian Horner, ředitel týmu
Pro týmy i piloty a zejména fanoušky je frustrující, že jsme dnes nemohli závodit, ale bohužel bez ohledu na to, jak dlouho jsme čekali, podmínky znamenaly přílišné nebezpečí. Všichni si přáli závodit a je třeba ocenit FIA a Liberty Media, že udělali vše, co bylo v jejich silách a do poslední chvíle čekali, zda to nebude možné. Maxova včerejší náročná a skvělá práce při komplikované kvalifikaci mu nakonec přinesla vítězství a maximální počet polovičních bodů, což nám umožnilo stáhnout odstup v obou šampionátech.

Po Checově nešťastném karambolu bylo neuvěřitelné vidět naše mechaniky v akci pod tlakem opravovat jeho vůz, aby oživili jakoukoli šanci na možnost zasáhnout do závodu. Byla to náročná práce, protože závěsy na obou stranách a hřeben řízení byly poškozené, ale bylo sympatické vidět, jak obě strany garáže společně pracují na nápravě. Bylo značné chladno, samozřejmě mokro, obrovský kredit směřuje k fanouškům, kteří zůstali na tribunách. Opravdu si jejich loajality vážíme a je mi líto, že jsme jim nemohli nabídnout akci na trati, na níž se určitě těšili. Doufám, že se všichni jako my těší na příští víkend, abychom při Grand Prix Nizozemska předvedli skvělý závodní víkend.

WILLIAMS

George Russell, 2. místo
Neděje se často, abychom byli odměněni za výbornou kvalifikaci, ale dnes se to jednoznačně stalo. Ale nejprve se chci omluvit všem fanouškům. Ta jejich podpora a fakt, že s námi zůstali... je to úžasné. Je to škoda, že jsme nemohli závodit, ale z našeho pohledu a z pohledu týmu je to vynikající výsledek. Dnes určitě proběhne malá oslava, to jsem si jistý. Celý tým si to zaslouží.

Podmínky byly neuvěřitelně obtížně a dokonce i jako druhý s jedním vozem před sebou jsem někdy ani Maxe před sebou neviděl. Opravdu je mi líto všech na trati a těch po celém světě, co závody sledují, že jsme nemohli závodit, ale bezpečnost musí být na prvním místě. Je to zvláštní pocit, protože jsem nikdy v kariéře takhle vysoko závod nedokončil, ale stupně vítězů jsou stupně vítězů - beru je bez ohledu na formu, jakou jsem se na ně dostal. Je to odměna za úžasnou práci, kterou jsme jako tým odvedli včera. Pokud by se závod konal, bylo by pro nás nesmírně těžké si tuto pozici udržet, ale beru to tak, jak se to odehrálo. V předchozím závodě v Maďarsku jsem získal první body pro Williams a tady jsem stanul na stupních vítězů! Je to odměna za veškerou tvrdou práci, kterou během posledních tří let odvádíme.

Nicholas Latifi, 9. místo
Rozhodně to není způsob, jakým bych chtěl víkend zakončit. Vím, že bychom všichni chtěli vyjet na trať a závodit, bohužel podmínky vše učinily příliš nebezpečné. Pro fanoušky to je opravdu nešťastné a já s nimi cítím, že celý den seděli v chladu, takže děkuji všem, kteří to zvládli. Z pohledu týmu jsou to další body a pódium, což by nám mělo pomoci upevnit naši pozici v Poháru konstruktérů, což je velké pozitivum, které si z dnešního dne můžeme odnést.

Dave Robson, vedoucí výkonu vozů
Podmínky dnes byly bohužel příliš špatné a nedalo se v nich závodit. Je to opravdu nesmírná škoda pro všechny, kteří dnes do ochozů přišli. Pro nás to samozřejmě znamená, že jsme potvrdili skvělý výsledek ze včerejšího vydařeného dne a také spoustu tvrdé práce za poslední roky v F1.

MERCEDES

Lewis Hamilton, 3. místo
Je mi tak líto fanoušků. Samozřejmě za počasí nikdo nemůže, ale fanoušci byli dnes neskuteční. Vydrželi to s námi po celou dobu a čekali na možný závod. Na konci, když nás vyslali na trať se vědělo, že se to počasí neumoudří a cílem bylo, abychom ujeli alespoň ta dvě potřebná kola za safety carem, což je minimální podmínka pro závod. Opravdu doufám, že fanoušci dostanou své peníze za dnešek zpět. Co se podmínek týče, nebylo vidět na pět metrů a auta prostě zmizela, takže na rovince to bylo náročné a pořádně nebylo ani vidět výstražné blikající světlo. Naplno se nemohlo jet vůbec, prostě jste nevěděli, kde je kdo kolem vás. Je to obrovská škoda, protože jsem samozřejmě chtěl závodit a byl by to skvělý závod, kdyby tak nepršelo.

Valtteri Bottas, 12. místo
Je to obrovská škoda, že jsme nemohli závodit. Byla tam řada fanoušků, kteří čekali, až vyjedeme, ale nešlo to. Pořád se smáli a měli dobrou náladu, takže za to jim opravdu smekám. Pro mě to samozřejmě s tou penalizací a špatnou kvalifikací znamenalo, že jsem nezískal body. Bylo tam dost vody, ale hlavním problémem byla viditelnost. Nešlo to, bylo by to příliš nebezpečné. Naštěstí na další závod nebudeme čekat příliš dlouho, Zandvoort znám ze svého působení v F3 a těším se.

Toto Wolff, šéf týmu
Opravdu smekám před všemi fanoušky, kteří to s námi celý víkend vydrželi v mokru a zimě. Zvlášť dnes odpoledne, kdy se jen čekalo na závod. Je skvělé vidět to nadšení a podporu, to náš sport potřebuje. Jsme závodníci a chceme závodit, ale dnes to prostě nebylo možné. Bylo by to příliš nebezpečné, jezdci totiž nic neviděli. Co se výsledku týče, nejsme spokojeni s tím, že se udělili body za pár kol za safety carem, ale pokud to povolují pravidla, musíme to skousnout. Nyní se těšíme na Zandvoort, kde snad získáme dost bodů a dál budeme bojovat o šampionát.

McLAREN

Daniel Ricciardo, 4. místo

Bláznivý, bláznivý den, šílené okolnosti. Naštěstí se s takovou situaci příliš často nesetkáváme, ale dnes to tak bylo. Omlouváme se fanouškům a všem, kteří tu celý den zůstali a čekali, že budeme závodit. Byli úžasní. Opravdu jsme doufali, že se závodu zúčastníme, očividně se to nestalo, ale to není něčí chyba, je to jen dnešní situace a okolnosti. Máme teď před sebou dva závody ve dvou víkendech, takže doufám, že to bude jistá kompenzace. Díky tomu, co se dnes přihodilo, se důležitou stala kvalifikace, takže jsem rád, že jsem včera získal dobrou pozici.

Lando Norris, 14. místo

Na závodění bylo příliš mokro. Fanoušci byli fantastičtí, drželi nás celý den a jsem zklamaný, že neviděli žádnou akci ani závodění, ale rozhodnutí nepokračovat bylo správné. Byl bych rád, kdybych si včerejšek vynahradil a zazávodil si, předjížděl a předvedl dobrou show. Tým v garáži odvedl úžasnou práci, připravil auto na závod a je škoda, že jsem z jejich tvrdé práce nemohl vytěžit maximum. Proto mě štve, že nám včerejší nehoda uškodila víc, než by měla. Ale stalo se, pokračujme dál.

Andreas Seidl, ředitel týmu

Byl to zvláštní den. Za prvé, naše uznání mají diváci. Vydrželi mnoho prázdných hodin na tribunách a až do hořkého konce, fandili týmům a pilotům. Je nám opravdu líto, že F1 dnes nepředvedla skutečný závod, ale rozhodnutí bylo správné. Začít bezpečně prostě nešlo. 

Daniel byl odměněn za spoustu včerejší kvalifikované a tvrdé práce, výsledkem je jeho prozatím nejlepší umístění za McLaren. Poděkování zaslouží i Landova skupina; po včerejší nehodě odvedla skvělou činnost při opravě vozu. Po Spa jsme opět na třetím místě v Poháru konstruktérů, z tohoto hlediska to byl pozitivní víkend. Teď se těšíme na Velkou cenu Nizozemska a doufáme, že lepší podmínky nám dovolí fanouškům F1 dopřát skvělý závodní víkend na novém okruhu v Zandvoortu.

ASTON MARTIN

Sebastian Vettel, 5. místo
Myslím, že je to pro všechny frustrující den a to obzvlášť pro diváky venku, kteří tam mokli a čekali na závod. Je mi moc líto, že jsme jim neukázali show, pro kterou si přijeli. Déšť neustal a když jsme vyjeli, téměř nebylo vidět kvůli spreji z ostatních aut. FIA musela udělat těžké rozhodnutí a není to pro ně lehké, ale bezpečnost musí být prioritou. A i když jejich rozhodnutí nebudou populární, byla asi ta správná.

Lance Stroll, 20. místo
Je to opravdu škoda kvůli fanouškům. Je mi líto, že museli celé odpoledne čekat na závod, který nakonec skončil tak smutným způsobem. Počasí neovlivníme a bezpečnost je na prvním místě. Je to těžké rozhodnutí, které museli FIA a F1 udělat, ale bylo správné. Viditelnost byla příšerná. A není to dobrý pocit být na místě jako rovinka Kemmel, kde se jede tak rychle a nevidět přitom nic před vámi kvůli spreji. Rád bych to zkusil a bojoval a cítil jsem, že na to máme, ale je po všem a musíme se soustředit na nadcházející víkend v Zandvoortu.

Otmar Szafnauer, šéf týmu
Je mi moc líto fanoušků, kteří byli stateční a bránili se počasí a doufali ve vzrušující závod na úžasném okruhu, ale nakonec viděli jen vlhké fiasko a to doslova. Nicméně bezpečnost jezdců, traťových komisařů, fotografů, kameramanů a podobně je hlavní a FIA neměla jinou možnost než udělat to těžké rozhodnutí, které zvolili. Získali jsme body za Sebastianovo páté místo a Lance neměl možnost zabojovat tak, jak by za normálních podmínek zajisté dokázal. Celkově tento závod, nebo spíš nezávod bude brán jako velké zklamání  Ale těšíme se do Nizozemí. Už aby to bylo!

ALPHA TAURI

Pierre Gasly, 6. místo
Byl to dlouhý den a jsem hodně zklamaný, že jsme nemohli závodit. Myslím, že nám všem je líto fanoušků, kteří s námi po celou dobu zůstali v dešti, aniž by se závodilo - chtěl bych jim všem poděkovat, že zůstali až do konce. Podmínky však byly extrémní, nemyslím si, že bych někdy dříve jel za horší situace. Zásadní problém by nastal, kdyby se někdo otočil v prvním kole, viditelnost byla nulová a nastala by hromadná nehoda. Víme, jak je závodění nebezpečné a zvláště tady, takže to bylo naprosto správné rozhodnutí.

Juki Cunoda, 15. pozice
Dnes se zjevně nedalo závodit, zejména pro všechny piloty od sedmého místa a dál byla viditelnost extrémně špatná. Bylo by hodně nebezpečné v takových podmínkách závodit, zvláště ve Spa, kde dosahujeme velkých rychlostí. Takže si myslím, že FIA s ohledem na bezpečnost rozhodla správně. Osobně jsem zklamán, že jsme neměli příležitost bojovat o body, ale bezpečnost je mnohem důležitější.

Franz Tost, ředitel týmu
V první řadě je mi líto všech fanoušků, kteří jsem přišli v očekávání vzrušujícího závodu a poté jsme jim kvůli špatným podmínkám nemohli nic předvést. Opravdu doufám, že pochopí, že dnes se s vozy F1 závodit nedalo.

Tým byl před závodem dobře připraven, jsem přesvědčen, že za ideálních podmínek bychom předvedli hodně slibný výkon, protože jsme optimalizovali nastavení pro rychlou trať. Pierre se kvalifikoval na šesté pozici, celý víkend podával solidní výkony. Start znemožnil silný déšť a musím říci, že piloti a kontrolní úředníci rozhodli správně, protože bylo příliš riskantní startovat za takového deště. Prakticky nebylo vidět auto před vámi, takže kdyby se v zatáčce třeba někdo roztočil, mohlo by to skončit vážnou nehodou. Bezpečnost je dnes prioritou, takže Michael Masi a komisaři jednali správně.

ALPINE

Esteban Ocon, 7. místo
Je mi líto všech těch fanoušků kolem tratě. Děkuji všem za trpělivost a entusiasmus při celoodpoledním čekání na nějakou akci. Bohužel to prostě dnes nebylo kvůli dešti možné. Bezpečnost musí být prioritou. Bylo správné rozhodnutí závod zastavit, takže za to patří FIA a Michaelu Masimu díky, snažili se a nakonec udělali to správné. Podmínky byly dnes opravdu náročné. Hlavně téměř nebylo vidět. Dnes jsme získali nějaké body, ale už se těšíme na Zandvoort, kde snad bude počasí lepší.

Fernando Alonso, 11. místo
Bylo správně závod zastavit kvůli těm podmínkám. Ale myslím, že je divné se rozdávaly body. Pořád tu byla červená vlajka a vyjeli jsme jen pod safety carem, takže to nebyl závod. Všichni zainteresovaní se maximálně snažili, není to ničí vina, ale je to škoda. I přes to všechno byli fanoušci celý víkend úžasní a bylo dobré je vidět zpět a bez ohledu na počasí. 

Marcin Budkowski, výkonný ředitel
Je to škoda, že jsme nemohli  závodit. FIA a F1 zkusili vše, aby se jelo, ale déšť ne a ne ustat. V takových chvílích musíme myslet na bezpečnost a jezdci během těch pár kol za safety carem uvedli, že by nebylo bezpečné závodit, především proto, že nebylo vidět. Bylo to správné rozhodnutí a klobouk dolů před fanoušky, kteří zůstali na okruhu a tribunách po celé odpoledne. Díky za jejich úžasnou podporu. Nyní pojedeme do Zandvoortu ještě hladovější po závodění a těšíme se na nový a vzrušující okruh.

FERRARI

Charles Leclerc, 8. místo
Je to divný závěr víkendu, když jsme nezávodili. Je to velká škoda pro všechny fanoušky, kteří se na nás přišli podívat a rád bych poděkoval všem, kteří na tribunách zůstali a doufali, že se podmínky zlepší. Rozhodně to nebylo lehké a ke každému z nich, kdo tam zůstal, pociťuji obrovský respekt. Co se týče vody na trati, tak ty podmínky nebyly tak zlé, ale co se viditelnosti týče, tak to byla katastrofa. Neviděl jsem nic a bylo správné to zastavit kvůli bezpečnosti a vzhledem k vytrvalosti deště. Příště bude Nizozemí a to bude výzva. Musíme najít co nejlepší nastavení v krátkém čase a myslím, že naší slabinou celkově je mokro. Takže na tom budeme pracovat.

Carlos Sainz, 10. místo
Pochopitelně je škoda, že jsme nemohli závodit a poskytnout show nebojácným fanouškům, kteří se nezalekli hrozného počasí a přišli se podívat. Bohužel jsme nemohli nic jiného udělat, viditelnost byla mizivá. Pro mě je to škoda, protože jsem se mohl pokusit posunout se vpřed, ale bezpečnost je hlavní. Nyní otočíme list a snad budeme v pátek opět zpět na trati a těším se svůj první závod v Zandvoortu.

Mattia Binotto, šéf týmu
Děkuji všem divákům, kteří s námi vydrželi a doufali v to, co mělo být nepředvídatelný a skvělý závod. Udělalo se vše možné, aby se závodilo, ale podmínky byly příliš špatné a hazardovali bychom s bezpečností jezdců i traťových komisařů. Výsledek byl brán ze startovních pozic, takže máme dva body. Až do včerejška se nám moc nedařilo, ale i tak je škoda, že nevíme, jak by to dopadlo v závodě, kde by se mohlo stát cokoliv. Musíme se nyní soustředit na Zandvoort.

HAAS

Michael Schumacher, 16. místo
Na jedné straně to je velké zklamání, těšili jsme se na závod a pak závodit nemohli, ale na druhé straně fanoušci venku tak dlouho čekali, jestli se nakonec nepojede. Byla asi pořádná zima, ale zůstali venku, takže jim moc děkujeme a omlouváme se, že jsme jim nemohli nic předvést. Hlavní starostí byla viditelnost, protože byla vlastně nulová. Snad se nám v budoucnu naskytne víc příležitostí.

Nikita Mazepin, 17. místo
Mohlo to dnes skončit různě. Když je na trati tolik vody, viditelnost - aspoň z místa, odkud jsem startoval - byla hodně špatná. Za safety carem jsme nejeli nijak rychle, ale nebyl jsem si jist, kde je auto přede mnou, musel jsem se soustředit a pořád si udržovat odstup, než se fontána vody usadí. Nebyl to nejlepší den, ale je mi jasné, že pro fanoušky to bylo ještě horší. Jak jsem viděl, někteří neměli ani deštníky. Vzhledem k tomu, jak moc pršelo, museli být pořádně promočení - moc děkuji všem, kteří zůstali. V Maďarsku jsem skončil předčasně, dnes jsme také skončili podstatně dříve, ale teď nás aspoň čekají další dva závody - doufám, že na Zandvoortu a Monze to bude dobré závodění.

Günther Steiner, generální ředitel
Pro všechny to bylo dlouhé odpoledne, ale počasí se nevydařilo, bylo těžké o závodění rozhodovat. Skutečnými hrdiny závodu jsou fanoušci - děkujeme jim, že zůstali a čekali, až vyjedeme, jenže počasí nám nepřálo. Naštěstí je tu příští víkend další závod, tak nebudou tak dlouho čekat.

Tým Alfa Romeo žádné prohlášení neuvedl.

Vytisknout

Diskuze: PROHLÁŠENÍ: "Byli neuvěřitelní," děkují fanouškům ve Spa piloti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Prší, prší, jen se leje, F1 (téměř) nikam nepojede... (ilustrační foto)

Kterak ardenské hvozdy opět načapaly F1 v nedbalkách + jedna odložená vzpomínka

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud