Deset pozitivních bodů ve Formuli 1 v sezóně 2015

Robert RoBertino Pavelka, 18. prosince 2015, 16:00 Google+

Staré pravidlo říká, že kritika se vyslovuje lépe a snadněji než pochvala. Na druhou stranu chtít jen chválit a přehlížet nedostatky je rovněž záležitost krátkozraká. Důležité vždy je, co se tou kterou oblastí sleduje.

Počet komentářů:  4 komentáře (Poslední 19.12. 16:55) Napište svůj názor
Max Verstappen byl jedním z kladných bodů letošní sezóny

Max Verstappen byl jedním z kladných bodů letošní sezóny | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Jedno z okřídlených rčení zní, že chvála je zbytečná a pokud někdo na nic nenadává, je to vlastně pochvala. Bohužel někdy může vzniknout poněkud mylná představa, že když něco komentujeme slovy nelichotivými, a priori už to zatracujeme. Zdaleka tak tomu není, proto nyní nahlédněme na letošní sezónu z toho druhého pólu - pokusím se předložit deset bodů, které v roce 2015 vidím v F1 jako ty kladné. Předesílám, že se těžko najde někdo, kdo s nimi bude bezvýhradně souhlasit a v některých případech nepůjde o nic objevného, ale to na jejich existenci nic nemění.

1. Stálé startovní pole
Nejde o překvapivý jev, v posledních letech je fluktuace v jednotlivých týmech mizivá, takže je spíš výjimkou, že někdo chybí, nebo je nahrazen. V tomto směru byly dřívější sezóny nesrovnatelné - tehdy se týmy, které končily sezónu se stejnou sestavou, s jakou ji zahajovaly, daly spočítat na většinou na prstech jedné ruky. 

2. Velká spolehlivost
Ani tady nejde o jev překvapivý, výdrž jednotlivých vozů je skutečně na vysoké úrovni - a to ještě s přihlédnutím na náš dřívější rozbor víte, že téměř třetina odstoupení byla způsobena kolizemi nebo jezdeckými chybami, případně zdravotním problémem. Průměrný počet klasifikovaných pilotů na závod je šestnáct, což je sympatický počin, protože není nic horšího než prázdná trať. Ostatně varovným prstem byl hned první závod v Austrálii.

3. Nulový týmový úbytek
I když to tak v průběhu roku nevypadalo, nakonec se podařilo zachovat existenci neměnného startovního pole. Naštěstí Formule 1 nemusela řešit krizovou variantu a vypomáhat si třetími vozy, což by určitě přineslo nějakou tu potíž. Takhle se můžeme těšit na rozšíření a snad i posun stále posledního Manoru na vyšší příčky. Na navíc už většina z nás čeká na nový přírůstek v podobě Haas F1 Teamu. A to se "upeklo" také v této sezóně - myšleno potvrzení a oficiální oznámení.

4. Úspěšný atak "mladých pušek"
Přiznávám, že jsem nebyl mezi těmi, kteří byli proti účasti Maxe Verstappena, ale také jsem nečekal, že se bude prosazovat a stane se světlým jevem letošního šampionátu. V jeho případě jednoznačně jde o správnou cestu navíc bedlivě střeženou osobou nad jiné povolanou - jeho otcem. Bylo by ale krajně nespravedlivé přehlížet i výkony Carlose Sainze jr.; tak trochu mi jejich výkony připomněly někdejší "mateřskou školku" u Sauberu (Räikkönen, Heidfeld - 2001) nebo ještě dřívější "dorostenecký" tým Shadow 1979 v podání dua de Angelis/Lammers. 

img-responsive

Carlos Sainz byl dalším z příjemných překvapení. | foto: Red Bull Content Pool

Rozhodně je lepší, když má někdo ambice a splňuje předpoklad, že bude přínosem pro danou kategorii, hodit ho lidově řečeno do studené vody, než čekat, až dospěje do nějakého limitu. Navíc, závody jsou od běžného silničního provozu zcela odlišné, tak se podle toho nebojme zařídit.

5. Návrat Hondy do F1
Pro mnohé je comeback dříve veleúspěšné japonské značky zklamáním, já rozšíření dodavatelů pohonných jednotek vítám. Je mi jasné, že se těžko podaří dosáhnout statutu "co stáj to motor", takhle Formule 1 už dávno nefunguje. Pro někoho možná může být lepší a srovnatelnější představa jednotného motoru pro všechny. Tím se ale popírá základ veškerého soupeření - pokud nebude existovat konkurence ve všech směrech, dočkáme se unifikovaných vozů s identickými motory. Bude to pak ještě vůbec Formule 1? Proto přeji Hondě, aby brzo nabrala dech, který už dokázal v minulosti odvanout soupeře a přeji si, aby její příklad inspiroval další potenciální zájemce o F1.

6. Pokrok Ferrari
V tomhle směru budu poněkud více osobní. Ferrari je legendou, poslední tým, který nechyběl ani v jednom šampionátu. Je mi jasné, že pro někoho to může zavánět nepříjemným postem "inventáře", ale domnívám se, že ona éra týmu se vzpínajícím se koníkem přechází z generace na generaci. Zažil jsem roky, kdy rudé vozy z Maranella zoufale bojovaly aspoň o drobty ze stupňů vítězů, ale také sezóny zcela opačné. Legendy si určitě zaslouží pohybovat se na výsluní, pochopitelně pokud je jejich konání podpořené adekvátní prací, snahou a vírou ve vítězství. Proto vítám vzestup Ferrari z toho důvodu, že bude možná inspirací pro ostatní a konečně zase nastane doba, kdy nebudeme automaticky tipovat první dvě místa v cíli a nespoléhat na pytel štěstí kombinovaný s dvaceti dalšími málo pravděpodobnými okolnostmi.

img-responsive

Forza Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

7. Rosbergovo "probuzení"
Ať se dělo u Mercedesu cokoli, poslední tři závody, bez ohledu na jejich "dramatičnost", vnesly do F1 trochu nového napětí. Snad si Nico konečně zvykl na roli otce (vzpomínám na Laudovu hlášku "S každým potomkem je pilot o vteřinu pomalejší"), možná z něj po prohraném titulu spadl pocit odpovědnosti, případně se zdravě naštval - nechci zabředávat do spekulativních rovin, že za vším byla reciprocita ze strany vedení Mercedesu; každopádně vicemistr světa si vytvořil zajímavou nástupní platformu pro rok 2016 a halasně si řekl o podstatně lepší kursy u bookmakerů. 

8. Mé-chi-ko, Mé-chi-ko! Ra-Ra-Ra
Záměrně jsem použil pokřik z fotbalových stadionů, protože obnovená Grand Prix připomínala slavná utkání z dvou MS, která se v Mexiku v letech 1970 a 1986 konala. Nehledejme tradiční ale ve faktu, že nové koště dobře mete a Mexičané mohou dopadnout jako o kus vedle v USA. Tahle země byla vždy automobilismu zaslíbená, někdy až moc. Návrat na její půdu je obrovským přínosem na rozdíl od závodů v lokalitách, kde se od F1 čeká většinou marketingový dopad a divácká tradice a odezva je mírně řečeno rozpačitá.

9. Polepšená přenosová parta
Mercedesu občas televizní přenosy chutnaly jako kdysi legendární amara nebo žaludeční kapky, ale já vítám snahu režie přenosu Grand Prix, že unyle nesetrvávala na monotónně kroužících Stříbrných šípech v čele a zavítala i do středu startovního pole, kde se něco dělo. Pro někoho může být boj o 12. příčku bezvýznamný a zbytečný, ale má pořád větší dopad pro diváky než se koukat na vedoucím vozem zdolanou zatáčku, u níž fanoušek skoro jistě těžko pozná, zda byla projeta v ideální linii nebo o dva centimetry mimo ni. Toto Wolff měl z absence svých vozů v kontextu přenosu těžkou hlavu a poněkud remcal, ale jen tím potvrdil, že se televize svého úkolu zhostila na jedničku. Těžko je možné podchytit vše, i když je k dispozici záznamové zařízení, každopádně doufejme, že sympaticky nastavená úroveň vydrží, nebo ještě lépe: bude se dále rozvíjet.

img-responsive

Díky za sezónu 2015! | foto: Pirelli

10. Skvělý rok s kolegy na F1News.cz
I když vás něco sebevíc baví, pokud nenajdete spřízněné duše, nebude to mít onen správný dopad. Letos jsem měl svůj debut v novém přístupu k práci na našem webu a myslím, že bez vstřícného chování našeho ve srovnání s jinými vlastně minitýmu by se spousta věcí zvládala hůř, některé vůbec ne. Nebyly to jenom rady, ale dlouhé hodiny konzultací a tříbení názorů, které snad vedly k finálním produktům, které jsou určeny pro vás, čtenáře. Touto cestou jim tedy děkuji, protože spolupráce s nimi byla nepřehlédnutelným kladným bodem sezóny 2015 v F1.

Vytisknout

Diskuze: Deset pozitivních bodů ve Formuli 1 v sezóně 2015

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 19.12.2015 16:55 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Je téměř jisté, že Monza nadále zůstane v kalendáři F1

Nová italská legislativa by měla pomoci zachování Monzy

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  3. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

  5. GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

  6. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud