Jak pokračovaly v Kanadě souboje týmových kolegů?

Petr Hlawiczka, 12. června 2012, 15:45 Google+

Šampionát Formule 1 pokračoval sedmým podnikem v Montrealu. Jak si tam vedli ve vzájemných duelech týmoví kolegové?

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 13.06. 09:36) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Kvalifikace

Letošní neporazitelnost si v kvalifikacích drží i po sedmém dílu šampionátu Fernando Alonso, Lewis Hamilton a Pedro de la Rosa. Zatímco se Felipe Massa u Ferrari trochu zlepšuje, Jenson Button se dále propadá - na počátku vedl, ale od Velké ceny Číny získal už jen dva body.

Jenson potřebuje dobře vyvážené auto, v současnosti s přetáčivým McLarenem MP4-27 se trápí a nedokáže správně zahřát přední pneumatiky, v Kanadě se mu přehřívaly ty zadní. Do Q3 postoupil jen díky chybě Maldonada bez žádné zbylé sady čerstvých super-měkkých gum, jeho výjezd byl zbytečný - na 10. příčce již neměl šanci nic vylepšit.

Jednoznačná je situace také u Caterhamu a u Toro Rosso, kde v sobotních částech závodního víkendu dále vládnou Heikki Kovalainen a Daniel Ricciardo. U Lotusu dostává hezky naloženo Kimi Räikkönen od Romaina Grosjena, jenž v Montrealu o víkendu předváděl výborné výkony.

Nejvyrovnanější je situace u Sauberu, kde byl Kamuj Kobajaši téměř o půl sekundy rychlejší a srovnal skóre se Sergiem Pérezem na 3:3.

07_tk_kvalifikace
Tabulka č. 1 - Srovnání výsledků v kvalifikaci

Závod

Velká cena Kanady začala za teploty o 15 °C vyšší než v pátečních trénincích. Znamenalo to, že spousta dat, které týmy nasbíraly při delších jízdách, nebyla až tak relevantní a že se nemohly zcela spolehnout na to, že bude stačit jet na jedinou zastávku, jak většina z nich po pátku prohlašovala.

Nezbývalo, než pečlivě monitorovat degradaci, než dojde k náhlému poklesu výkonnosti v časech na kolo. McLaren v tom měl nicméně jasno - dle jeho výpočtů měla být dvouzastávková strategie o 10 sec rychlejší.

Do závodu bezchybně odstartoval Vettel a v boxech se ukázal v 16. kole, Hamilton v 17. a Alonso v 19. Britovi s McLarenem se podařilo dostat před Red Bullu a Ferrari pak přeskočilo oba vozy před sebou - jenže než Španěl zahřál pneumatiky, Hamilton šel do vedení.

Všichni jeli stejnou pneumatikovou strategii - po super-měkkých nasadili měkkou směs: Hamilton s Vettelem čerstvou, Alonso už opotřebovanou. Přesto si Ferrari trouflo mířit do cíle bez dalšího zastavení (viz přehled zastávek a stintů zde), totéž se snažil Vettel.

Pouze Hamilton věděl jistě, že se budou držet plánu A - tedy dvou zastávek. Využil čerstvého vzduchu a tlačil na pilu. Alonso s Vettelem měli problém - nevěděli, jak moc na to můžou šlapat, protože se nechtěli na konci ocitnout s opotřebovanými pneumatikami a být zranitelní vůči jakémukoliv pokusu o předjetí. Zároveň nechtěli nechat v pneumatikách příliš mnoho a Hamiltona ujíždět.

07_tk_race-fastest
Tabulka č. 2 - Srovnání výsledků dle nejrychlejšího kola v závodu

Hamilton si všiml, že soupeřům ujíždí, byť mezi vozy jsou v rychlosti jen drobné rozdíly, proto se svého týmu zeptal, zda si je jistý, že jedou pouze na jednu zastávku. Red Bull a Ferrari z toho pochopil, že Hamilton bude určitě stavět, a na základě toho přepočítali svůj závodní model. Podle něj po jeho zastávce měli s přehledem vést, nebylo však jisté, jak to za vysokých teplot bude s degradací.

V 50. kole se McLaren objevil v boxech, soupeři na to však nezareagovali. Alonso měl v tu dobu náskok 14,8 sec, což byl čas navíc, který je potřeba pro vynechání brzdění do závěrečné šikany, projetí boxů a zastávku pod 4 vteřiny. V tuto dobu se ještě Ferrari mohlo dostat do čela, popř. do první zatáčky najet po boku s Hamiltonem, protože jeho mechanici veškerá přezutí zvládli konzistentně za krásných 3,5 sec, obdivuhodná práce kluků Scuderie.

Obávali se však toho, že by je Hamilton na zahřátých pneumatikách znovu předjel, navíc si museli hlídat také Vettela a rychlých jezdců (Grosjeana a Péreze), kteří rovněž kroužili s jednozastávkovou strategií. Alonso i po několika kolech stále mohl zajet do boxů a vyjet před nimi.

Je to klasická bitva, po které je každý generálem, po níž je naprosto jasné, co měli udělat. Z časů nic nenasvědčovalo, že by se měla dostavit tak velká degradace - vyšší než u Lotusu či Sauberu. Taky si zahraju na generála, byť uznávám, že to na pitwallu neměli snadné.

07_tk_race-avg
Tabulka č. 3 - Srovnání výsledků dle "čistého" průměrného kola v závodu
(bez započtení úvodního kola či in-/out-lap)

Proč? Kvůli tomu, co bylo patrné u Massy. U něho se po 40 kolech objevily příznaky degradace. Massa stavěl až v 58. kole, ale zatímco v 53. zajel čas 1:18,654, v 54. 1:18,995, v 55. 1:19,152, v 56. přes veškerou snahu 1:20,081 (+ 0,929 sec) a v 57. potvrdil, že se nejednalo o náhodu, ale že pneumatiky to mají za sebou - 1:20,195 min (to dobou Vettel s Alonsem kolem 1:18,3 min). Těžko tedy říct, kde hledali důvěru v správnost svého rozhodnutí.

U Red Bullu si svou chybu uvědomili a stratégové si to hned při prvním náznaku degradace  spočítali Neváhali Vettela poslat k neplánované druhé zastávce, byť do cíle zbývalo už pouze 7 kol. A dobře udělali.

Lotus ukázal, má v závodech rychlost a je k pneumatikám šetrnější než soupeři, zejména McLaren a Mercedes. Na druhou stranu mu schází potřebná rychlost v kvalifikacích - Räikkönen by nemusel strávit za soupeři tolik času a dokázat mnohem více.

Grosjean v Montrealu předvedl excelentní výkon - cílem projel jen o 2,513 sec za vítězným McLarenem (byť Hamilton poslední kolo o 1,1 sec zvolnil; zajel ho o 1,730 sec pomaleji než Frnacouz), přestože se na startu navíc propadl za Di Restu na osmé místo a ještě ve 48. kole na něj ztrácel 18,949 sec.

07_graf_lap-times

Graf - Časy na kolo prvních šesti závodníků v průběhu Velké ceny Kanady
(pro zvětšení klikněte)

Za povšimnutí stojí marnost Buttonových snah, který přes jednu zastávku navíc za svým týmovým kolegou v závodě zaostával průměrně o 1,348 sec v každém kole. McLaren mu bude muset brzy pomoci k optimálnímu vyladění vozu.

Výborně zajel i Pérez, který předvedl svou klasiku: udržoval solidní rychlost a přitom šetřil pneumatiky, k čemuž mu pomáhá i charakteristika Sauberu C31. Kobajaši si rovněž vystačil s jedinou zastávkou, jezdil však průměrně o 0,255 sec pomalejší kola.

Ukázalo se, o kolik je krásnější, když pilot vsadí na více zastávek a snaží se o velmi rychlá kola, než když je všichni šetří a jede se nudná velká cena s jedinou zastávkou (viz Monako). Snad i příští závody budou díky rozmanitým strategiím tak vzrušující, byť týmy usilovně pracují na pochopení veškerých detailů interakce jejich monopostů s letošními pneumatikami Pirelli. Nebýt v Hamiltona, Velká cena Kanady by příliš napínavá nebyla.

07_tk_points
Tabulka č. 4 - Postavení v šampionátu a mistrovské body

Vytisknout

Diskuze: Jak pokračovaly v Kanadě souboje týmových kolegů?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 13.06.2012 09:36 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Renault

Lotus má řešení pro zrychlení v kvalifikacích

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud