Button znovu ovládl mokrou Budapešť!

Karel Bařina, 31. července 2011, 14:39 Google+

MAĎARSKO - ZÁVOD; V divokém závodě byli nejrychlejší piloti McLarnu, Hamilton však doplatil na špatné rozhodnutí a agresivitu. Vettel dojel před Alonsem a Hamiltonem a zvětšuje náskok.

Počet komentářů:  15 komentářů (Poslední 01.08. 09:37) Napište svůj názor
McLaren

McLaren | foto: McLaren

Sdílejte článek

Před startem prší, čeká nás další mokrá velká cena. Jezdci budou startovat na přechodných pneumatikách.

Vettel si na startu udržel první místo, za ním bojují mclareny, dokonce se dotkly, vpředu je nakonec Hamilton. Alonso hned na startu předjel Massu. Perfektně odstartovaly oba mercedesy a po bravurně zvládnuté první zatáčce a Alonsově chybě jsou před oběma Ferrari.

Hamilton velmi tvrdě a na různých místech útočí na Vettela, ale oběma to klouže a předvádějí nádherný souboj. Hamiltonovi se nakonec vydařil útok na začátku 5. kola, kde Vettela přiměl k chybě. Vettel se okamžitě musí bránit Buttonovi, ale ten zatím není tak agresivní jako Hamilton.

Schumacher se postupně propadá zpět za oba vozy Ferrari i za Webbera. Alonsovi se nedaří zdolat Rosberga a roste jeho ztráta na vedoucí trojici. Alonso dělá další chybu a je za Massou, před kterého se znovu a dostává o kolo později.

Pořadí na konci 6. kola: Hamilton, Vettel, Button, Rosberg, Alonso, Massa, Webber, Schumacher, Di Resta, Kobayashi, Petrov, Buemi, Barrichello, Alguersuari, Maldonado, Kovalainen, Sutil, Heidfeld, Glock, Perez, Trulli, D'Ambrosio, Ricciardo, Liuzzi.

Massa dělá ve 2. zatáčce stejnou chybu jako Alonso a Vettel, ale na rozdíl od nich dostává hodiny a zádí naráží do bariéry. Podařilo se mu rozjet a pokračuje na 9. místě. Alonsovi se konečně podařilo předjet Rosberga a může začít stahovat pětisekundovou ztrátu na Buttona.

Hamilton ujíždí, v 8. kole je už 5s před Vettelem, se kterým drží tempo Button. V 11. kole Webber a Massa přezouvají na suché pneumatiky, následují je Petrov, Barrichello a další jezdci ve druhé půli startovního pole.

O kolo později přezouvá i Button. Hamilton, Vettel a Alonso pokračují na suchých, jsou mezi nimi pětisekundové rozestupy. Webberovi se na suchých pneumatikách začíná dařit a do boxů spěchají i první tři jezdci.

Přezouvá také Rosberg. Schumacher výměnu odkládá, ale už je viditelně pomalejší a brzdí Hamiltona. Buttonovi se dřívější výměna vyplatila, je těsně za Vettelem, který ještě nemá pneumatiky dostatečně zahřáté a snadno jej předjíždí! Podobný manévr předvádí Webber, když se dostává před Alonsa, ale v zápětí dělá chybu a Ferrari má stále v těsném závěsu.

V 15. kole všichni jedou na suchých pneumatikách, pořadí: Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Rosberg, Di Resta, Schumacher, Massa, Kobayashi, Barrichello, Petrov, Maldonado, Buemi, Alguersuari, Kovalainen, Heidfeld, Sutil, Perez, Glock, Trulli, D'Ambrosio, Ricciardo, Liuzzi.

Maldonado dostává penalizaci za překročení rychlosti v boxech, musí projet pit-lane. Hamilton vede 7s před Buttonem, za kterým se drží Vettel, Webber ztrácí 8s a musí odrážet Alonsovy útoky, který se střídá s Hamiltonem ve zlepšování nejrychlejšího kola.

Zhruba v polovině závodu má přijít další déšť. Massa hledá příležitost k předjetí Schumachera, zatím se mu to nedaří ani s DRS. Trulli zastavil a odstupuje ze závodu. Jezdci se nejčastěji snaží předjíždět vnitřkem v nájezdu do první zatáčky, ale často probrzdí a musí projet únikovou zónou, jak předvádí Heidfeld nebo Maldonado.

Heidfeldův Renault při odjezdu z boxů začíná hořet a zcela jej zachvátily plameny po návratu na trať, pilot rychle zastavuje a opouští vůz. Do boxů ke druhým zastávkám postupně zajíždí i jezdci první desítky, nejdéle z nich na trati zůstává Vettel.

Schumacher dostává smyk při obraně pozice před Massou a odstupuje ze závodu, aniž by byl vůz viditelně poškozen. O chvíli později má Rosberg pomalý výjezd ze 3. zatáčky a Massa, kterému evidentně pomohla výměna rozbitého zadního křídla, se snadno dostává i před něj.

Pořadí na konci 30. kola (podruhé nepřezul pouze Kobayashi): Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Kobayashi, Massa, Rosberg, Di Resta, Barrichello, Alguersuari, Petrov, Buemi, Sutil, Perez, Maldonado, Kovalainen, Glock, D'Ambrosio, Ricciardo, Liuzzi.

Vettel zlepšuje nejrychlejší kolo, ale stále je 6s za Buttonem, který ztrácí 7s na Hamiltona. Alonso je stále těsně za Webberem. Alonso jako první z předních jezdců potřetí přezouvá, zůstává na měkké směsi.

Alonso je po výměně pneumatik téměř o 4s rychlejší! Po tomto zjištění okamžitě přezouvá i Webber a v dalším kole Hamilton. Pořadí po třetích zastávkách: Hamilton, Button, Alonso, Vettel, Webber, Rosberg, Alguersuari, Massa, ... Jezdci na měkčí směsi - např. Alonso - však budou muset pravděpodobně ještě jednou zastavit.

Vettel znovu zrychluje a předjíždí Alonsa. Předpověď se naplňuje se zpožděním - déšť přichází ve 47. kole a Hamilton okamžitě dostává hodiny, se štěstím zůstává na trati - ale je mezi Buttonem a Vettelem.

Alonso přezouvá a zůstává na suchých pneumatikách. V čele jedou stále na suchých pneumatikách v rozmezí dvou sekund Button, Hamilton a Vettel, 10s za nimi Webber a Alonso. Massa se dostává na 6. místo před Rosberga, na Alonsa ztrácí téměř půl minuty.

Button dělá chybu a do vedení přebírá Hamilton. Podobné chyby dělá Vettel. Button na konci kola využívá DRS a jde znovu před Hamiltona, ale ten odpovídá hned v další zatáčce! Vettel s mclareny na mokru nedrží tempo a ztrácí už 6s.

Hamilton přezouvá na přechodné pneumatiky. Webber už také přezul, je zpět za Alonsem, který před sebou vidí Hamiltona a rychle se k němu přibližuje. Hamiltonův pokus s pneumatikami nevyšel, Alonso na suchých jej okamžitě předjíždí a Hamilton se vrací pro suché pneumatiky, je 20s za Alonsem.

Hamilton navíc dostává penalizaci za nebezpečnou otočku, kterou udělal před Di Restovým vozem po hodinách před několika koly, když začínalo pršet. Hamilton je rychlý a po penalizaci se rychle dostává před Massu. Alonso dělá hodiny, ale na pořadí to nemá vliv.

Tuhý souboj svádí jezdci mezi 10. a 15. místem, na čele je klid - Button pomalu zvětšuje náskok před Vettelem, Alonso ztrácí dalších 16s. Hamilton však již dohnal 4. Webbera a během předjíždění jezdců o kolo se mu podařilo dostat před něj, ale neujíždí mu. Alonso se rychle přibližuje k Vettelovi, při současném tempu to však do konce závodu nestihne.

Button už pomalu změnšuje svůj náskok, aby bezpečně dojel do cíle a při své 200. grand prix zopakoval své první vítězství na této trati v roce 2006! Za ním přijíždí Vettel a  Alonso. Hamilton neujel Webberovi, ale 4. místo si už pohlídal, Massa je 6. Vítězem "zbytku světa" je dnes Di Resta, těsně uhájil pořadí před Buemim a Rosbergem. Boduje také Alguersuari.

GP Maďarska (Hungaroring Sport RT)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 4 Jenson BUTTON gbrVodafone McLaren Mercedes 251:46:42.337
2. 1 Sebastian VETTEL deuRed Bull Racing 18+3.005
3. 5 Fernando ALONSO espScudéria Ferrari 15+19.008
4. 3 Lewis HAMILTON gbrVodafone McLaren Mercedes 12+48.003
5. 2 Mark WEBBER ausRed Bull Racing 10+49.007
6. 6 Felipe MASSA braScudéria Ferrari 8+83.001
7. 15 Paul DI RESTA gbrForce India F1 6+1 kolo
8. 18 Sebastien BUEMI cheScuderia Toro Rosso 4+1 kolo
9. 8 Nico ROSBERG deuMercedes GP Petronas F1 2+1 kolo
10. 19 Jaime ALGUERSUARI espScuderia Toro Rosso 1+1 kolo
 
 
11. 16 Kamuj KOBAJAŠI jpnSauber F1 Team  +1 kolo
12. 10 Vitalij PETROV rusRenault F1 Team  +1 kolo
13. 11 Rubens BARRICHELLO braAT&T Williams F1 Team  +2 kola
14. 14 Adrian SUTIL deuForce India F1  +2 kola
15. 17 Sergio PÉREZ mexSauber F1 Team  +2 kola
16. 12 Pastor MALDONADO venAT&T Williams F1 Team  +2 kola
17. 24 Timo GLOCK deuMarussia Virgin Racing  +4 kola
18. 23 Daniel RICCIARDO ausHRT F1 Team  +4 kola
19. 25 Jerome D´AMBROSIO belMarussia Virgin Racing  +5 kol
20. 23 Vitantonio LIUZZI itaHRT F1 Team  +5 kol
 DNF  21 Heikki KOVALAINEN finTeam Lotus  +15 kol
 DNF  7 Michael SCHUMACHER deuMercedes GP Petronas F1  technika
 DNF  9 Nick HEIDFELD deuRenault F1 Team  technika
 DNF  20 Jarno TRULLI itaTeam Lotus  technika
 
 Nejrychlejší kolo:
  6 Felipe MASSA Ferrari 150° Italia
Ferrari V8
Pirelli   1:23,415
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: Button znovu ovládl mokrou Budapešť!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 15, poslední 01.08.2011 09:37 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 15 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Pohonná jednotka Hondy

Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Verstappen usedne v Holandsku za volant Red Bullu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  2. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  3. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  4. V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud