Jak dopadly souboje týmových kolegů v Bahrajnu?

Petr Hlawiczka, 17. března 2010, 08:30 Google+

Úvodní závod napověděl mnohé o formě jednotlivých týmů a přinesl také možnost srovnat výkonnost týmových kolegů. Při ostře sledovaných duelech došlo také na souboje generací - např. u Mercedesu (Schumacher - Rosberg), Williamsu (Barrichello - Hülkenberg) či u Sauberu (De la Rosa - Kobajaši).

Počet komentářů:  16 komentářů (Poslední 18.03. 10:31) Napište svůj názor
gp bahrajnu

gp bahrajnu | foto: Scuderia Ferrari

Sdílejte článek

Jezdce budu srovnávat dle výsledků v kvalifikaci, dle nejrychlejšího kola v závodě a dle průměrného času v závodě (prostý aritmetický průměr všech měřených kol). V tabulce pak vždy uvedu rozdíl, vítěze a skóre, které se bude měnit podle výsledků v těchto třech kategoriích v dalších závodech. První sloupec "Poř." uvádí pořadí pilota v dané kategorii (kvalifikace, nejrychlejší a průměrné kolo - nikoliv výsledné pořadí v závodě).

Red Bull
V souboji uvnitř rakouského týmu dominoval mladší z kolegů - Sebastian Vettel, jenž byl po celý víkend rychlejší než jeho kolega. Zajel rychlejší čas v kvalifikaci (-1,2 sec) a průměrné kolo měl v závodě také lepší (-0,02 sec). Nebýt technických problémů, možná by si dojel i pro celkové vítězství ve Velké ceně Bahrajnu.

Mark Webber alespoň uzmul rychlejší kolo v závodě (-0,7 sec). V závodě se dostal během prvního kola v zatáčce č. 9 před Buttona, McLarenu se však během zastávek v boxech podařil u obou pilotů husarský kousek, když si svá místa vzali zpět (Button - Webber; Hamilton - Rosberg).

Ferrari
U Ferrari vyzněl interní duel lépe pro Alonsa, jenž triumfoval v závodě. V kvalifikaci jej až na poslední chvíli překonal Felipe Massa (-0,36 sec). V úvodních kolech Velké ceny se po vlastní "chybě" (mohl se nechat více vyvézt na vnější okraj v první zatáčce a přibouchnout dveře týmovému kolegovi) nechal Španělem předjet.

V závodě vyšlo najevo, jak moc se Ferrari po zdolání Red Bullu šetřilo, když Alonso zajel o 1,1 vteřiny rychlejší než druhý Sutil. Inženýr Fernanda hned umravnil a další kola do konce závodu již jezdil téměř o dvě sekundy pomaleji.


Tab. č. 1 - Srovnání týmových kolegů dle výsledků v kvalifikaci

McLaren
O pilotech McLarenu toho bylo napsáno po Velké ceně Bahrajnu dost. Lewis Hamilton předčil Jensona Buttona o víkendu ve všech oblastech. Přestože Lewis ve třetím tréninku ztratil kvůli potížím s brzdovým kanálkem spoustu cenného času, v kvalifikaci byl o 0,46 vteřiny rychlejší. O čtyři desetiny byl rychlejší i v závodě - jak ve srovnání absolutních, tak i průměrných časů.

Myslím si však, že Jenson bude ztrácet stále méně tím, jak si bude více zvykat na vůz a spolupráci s uvnitř týmu. I když - na pravidelné porážení Hamiltona to možná nebude, uvidíme.

Mercedes
Dle jedné z našich anket vyplynulo, že až 75 % čtenářů více věřilo Schumacherovi. Ten však v prvním podniku letošní sezóny dostal od svého mladšího kolegy na frak. Roky přibývají, bleskurychlé reflexy se pomalu vytrácejí. Přesto si nemyslím, že se jednalo o fiasko a to co předvedl Schumi po tříleté pauze ve svých letech, před tím klobouk dolů.

Na Rosberga v žádné fázi příliš neztrácel - v kvalifikaci necelé 3 desetiny. V závodě dokázal sice zajet rychlejší kolo (-0,03), ale jeho průměrný čas na kolo byl pomalejší (+0,05 sec) a do cíle dojel až za Nicem.

Renault
V polsko-ruském souboji uvnitř francouzského týmu dostal Petrov od Kubicy řádně naloženo. Není divu, mezi oběma piloty je obrovský rozdíl i ve zkušenostech. Vitalij v kvalifikaci zaostal o 1,6 vteřiny a na rozdíl od Roberta nepostoupil do poslední části (pro srovnání jsem proto bral časy z prostřední části). Polák mohl v kvalifikaci dopadnout ještě lépe (cca o 0,4 vteřiny - před Schumacherem a Buttonem) nebýt chyby ve vlásence. Petrov rovněž doplatil na chybu v deváté zatáčce, díky které skončil v Q2 poslední.

V závodě si při kolizi hned zničil pneumatiky a tím pádem i závod, jinak by Renault nejspíše dosáhl na body. Rus si v závodě vedl dost dobře a postupně se prokousal na 11. pozici, než kvůli problémům se zavěšením musel odstoupit.

Force India
Adrian Sutil v kvalifikaci předčil Vitantonia Liuzziho o 0,66 sekundy a protlačil se do elitní desítky. Jeho naděje na dobrý výsledek vyhasly již po první zatáčce, kde se nikoliv vlastní vinou roztočil a skončil ve smyku. Probíjel se potom vpřed a zajel dokonce druhé nejrychlejší kolo v závodě - o půl vteřiny rychleji než jeho týmový kolega.

Liuzzi díky Sutilově smůle v závodě, kdy si stěžoval na slabší trakci svého monopostu, dojel na bodech, hned za velkou čtyřkou. A protože Adrian musel bojovat s pomalejšími piloty, byl i jeho průměrný čas lepší (-0,35 sec). 


Tab. č. 2 - Srovnání týmových kolegů dle nejrychlejších kol v závodě

Williams
Ani Hülkenberg, ani nejzkušenější pilot ve startovním poli Barrichello se neprobojovali do poslední části kvalifikace. Rubensovi scházelo 0,16 Nicovi 0,69 vteřiny na 10. postupové místo a senzační vyřazení Buttona. Brazilec přesto ukázal, že Williams má dobré auto - když zajel 6. nejrychlejší čas v závodě, o 1,57 vteřiny rychleji než mladík Hülkenberg.

Němec byl sice rychlejší v trénincích, ale když došlo na lámání chleba, nedostatek zkušenosti se projevil. Ve třetím kole udělal navíc chybu v zatáčce číslo šest, vylétl z tratě a musel hned do boxů. Na tvrdší směsi navíc nevydržel až do konce, v 25 kole stavěl znovu a bylo po výsledku.

BMW Sauber
O Sauberu hovořili někteří díky lepší práci s pneumatikami jako o černém koni, v závodě však zcela vyhořeli, když ani jeden z vozů nedopravili do cíle. Ani v kvalifikaci nijak nezářili - oba piloti sice postoupili do prostřední části, v té patřili k těm pomalejším.

Zkušenější Pedro de la Rosa v ní byl rychlejší (-0,03), stejně jako v závodě, kde toho Kobajaši kvůli včasnému odstoupení v 11. kole moc nenajezdil. Pedro to zabalil 17 kol po něm.

Toro Rosso
Buemi zde překonal (-0,88 sec) Alguersuariho pouze v kvalifikaci, v závodě na Španěla desetinku ztrácel. Nevydařil se mu start, kdy protočil kola a přišel o dvě místa, která během dvou kol ovšem získal zpět. Šachovnicovou vlajku nakonec nespatřil, když jej zradila elektrika v jeho STR5.

Na Jaimeho zůstal v kvalifikaci Černý Petr, když jako jediný ze zavedených týmů neprošel s nováčky první částí. Jeho závodní rychlost byla o něco lepší.


Tab. č. 3 - Srovnání týmových kol dle průměrného času na kolo během závodu

Virgin
U Virginu - v kvalifikaci nejrychlejšího týmu z nováčku - si v ní vedl lépe (-0,86 sec) zkušenější Glock, a to i přesto, že jako jediný obul střední směs místo superměkké. Tým pronásledovaly technické problémy - ve třetím tréninku mu upadlo kolo a v závodě po úspěšném předjetí Kovalainena musel kvůli závadě na převodovce odstoupit.

Di Grassi se hlavně učil. Moc toho ovšem nepobral vzhledem k tomu, že kvůli problémům s hydraulikou musel odstoupit už ve druhém kole závodu.

Lotus
Jarno Trulli byl vždy mistrem jednoho kola, není proto divu, že v kvalifikaci o 0,46 vteřiny porazil finského kolegu. Ten se ovšem vytáhl v závodě, kde zajel rychlejší kolo (-0,23 sec) i celkově jeho rychlost byla lepší o propastných 2,15 vteřiny - což bylo dáno technickými problémy, jež sužovaly Trulliho v závěru závodu, kdy se z počátku potýkal s velkou nedotáčivostí a posledních deset kol pak jezdil o 10 - 20 vteřin pomaleji kvůli vadné hydraulice.

HRT
HRT se těžko hodnotí vzhledem k tomu, že Velkou cenu pojali víceméně jako shakedown svého monopostu, který jim dodává a vyvíjí Dallara. Srovnávat piloty španělského týmu mezi sebou by byla zatím ztráta času. Oba vozy startovaly z boxů, Chandhok po chybě zničil vůz hned ve druhém kole, Senna k vlastnímu překvapení jich ujel 17.

Zařadil jsem je proto pouze do první tabulky s údaji z kvalifikace, ve které byl Senna o 1,6 vteřiny rychlejší než Chandhok.

 

Vytisknout

Diskuze: Jak dopadly souboje týmových kolegů v Bahrajnu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 16, poslední 18.03.2010 10:31 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 16 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Webber, Mark

Webber šokovaný nemožností předjíždět

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. Honda odhaluje ambiciózní cíl pro svůj návrat do F1 v roce 2026

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud