GP KANADY: Kulička rulety s počasím se zastavila na čísle 1 - Verstappen opět vítězí

Robert RoBertino Pavelka, 9. června 2024, 22:30 Aktualizováno 9.6.2024, 23:00 Google+

Nevyzpytatelné počasí, dvojí vyjetí safety caru, nadšení, zklamání, rozčarování, to byla kulisa závodu na okruhu Gillese Villeneuvea, jenž nepostrádal prakticky nic. Nakonec vyhrál Verstappen, ale nebyl to triumf, kterým by knokautoval soupeře - musel si své jubilejní 60. vítězství perně vybojovat.

Počet komentářů:  23 komentářů (Poslední 12.06. 19:27) Napište svůj názor
Max Verstappen zpět na trůnu, ovšem rozhodně neměl lehký život (ilustrační foto)

Max Verstappen zpět na trůnu, ovšem rozhodně neměl lehký život (ilustrační foto) | foto: Red Bull Content Pool

Sdílejte článek

Předpověď slibovala dešťově přeháňky, oproti předchozím dnům bylo chladněji (17°C), i mokrá trať nedosahovala vyšší teploty než 22°C, vlhkost vzduchu byla samozřejmě značně vysoká - 83 %. Závod byl od začátku prezentován jako "mokrý", proto piloti nasadili až na Haas pneumatiky do přechodných podmínek. Na startu se objevilo jen 18 vozů, protože zelené Saubery do závodu vyrazily z pit-lane. Důvodem byl návrat ke starší specifikaci zadního křídla, a protože práce proběhly v parc-fermé, podle pravidel jim nezbývalo než zahájit závod z boxové uličky. Bottas navíc dostal letos už třetí zásobník energie, takže by ještě vyfasoval penalizaci na startovním roštu, ale ta byla výše uvedeným nařízením eliminována.

Do čela se dostal Russell a odolával útokům Verstappena, jejich odstup málokdy dosáhl dvou vteřin. Tahle naháněná trvala dvacet kol - trať mezitím osychala, ačkoliv z boxů přicházely zprávy o blížící se přeháňce. Nicméně vedení s ohledem na suchou stopu povolilo v 17. kole používat DRS, čehož velmi hbitě využil Norris a po několika útocích ve 20. kole za přispění tohoto systému Verstappena na dlouhé rovince zdolal. O kolo později si pilot McLarenu podobně "podal" Russella; George navíc musel použít "nouzového východu" v poslední šikaně, takže se před ním objevil Verstappen, neboť George neměl po výjezdu dostatečnou rychlost. Ve chvíli, kdy podle předpovědí mělo začít pršet, havaroval v zatáčce 4 Sargeant a jeho vůz zůstal u vnějšího okraje trati (25 kolo). 

Na trať vyjel safety car a skutečně začalo silněji krápat, proto se jelo do boxů pro druhou sadu zeleně označených pneumatik. Ve 26. kole to byli Verstappen, Russell, Piastri, Alonso a Hamilton (díky dobré práci mechaniků Mercedesu si poslední dva prohodili pozice), o kolo později sem zamířil i Norris, ale vrátil se až na 3. příčku za Maxe a George. Bez zastávky pokračovali Bottas, Cunoda a Ocon. Po čtyřech kolech zavlály zelené vlajky a po deseti kolech byla trať v takovém stavu, že vedení opět povolilo DRS. Norris ve 42. kole chyboval v zatáčce 2, ocitl se za okrajem trati, ale dokázal si udržet svou pozici. Nicméně byl tento incident zaznamenán, ale bez nějakého dopadu.

Protože trať už opravdu měla spíše suché parametry, začalo se přezouvat na slicks - ze špičky začal Hamilton (44. kolo) společně s trojicí Ricciardo, Sainz jr. a Pérez, o kolo později zajeli k mechanikům Piastri, Alonso, Cunoda, Stroll, Ocon a Albon, poslední stavěli Verstappen, Russell (46. kolo). Norris zariskoval a nechal si vyměnit pneumatiky až ve 47. kole. Většina zvolila středně tvrdou směs, jenom Aston Martiny a Gasly měli tvrdé pneu.

Norris po výjezdu z boxů ještě držel první pozici, ale k jeho smůle byl pit-exit hodně mokrý, takže měl co dělat, aby smýkající se McLaren udržel na trati a Verstappen se před něj pohodlně dostal, stejně jako vzápětí Russell. Toho ale dokázal Norris v 51. kole v zatáčce 8 pokořit a opět se posunout na druhé místo. 

Druhý klíčový okamžik nastal v 54. kole: Sainz jr. dostal za zatáčkou 6 smyk a jeho rotující Ferrari sestřelilo Albonův Williams. Těžko Španěla z něčeho vinit, neměl jak zastavit ani ovládat svůj vůz. Carlos se nakonec vyhrabal z trávy, ale druhý Williams opět stál u vnějšího okraje, takže Bernd Mayländer mohl podruhé provětrat svůj Aston Martin; setrval na trati do konce 58. kola. Mercedesy využily situace a zajely do boxů - Russell dostal středně tvrdou směs, Hamilton tvrdou.

Restart v pořadí Verstappen, Norris, Piastri, Russell, Hamilton, Alonso, Stroll, Cunoda, Ocon, Ricciardo, Gasly, Hülkenberg, Bottas, Magnussen a Zhou vyšel nejlépe obhájci titulu - na konci prvního rychlého kola už měl k dobru 1,821 vteřiny. O vítězi bylo téměř jasno, muselo by dojít k nějakému kiksu, ale i když Verstappen v předposledním kole štrejchnul Zeď šampionů pravým zadním kolem, už si kulaté vítězství vzít nenechal. O to tvrdší byl boj za jeho zády. Mercedesy na novějších pneumatikách rychle dostihly dvojici McLarenů a nastal duel Russella s Piastrim. Oscar, jenž předtím šlapal na paty Norrisovi, dostal z boxů pokyn, aby držel pozici a bránil kolegu, což Australana v podstatě stálo hned dvě místa. Ovšem bránil se tvrdě a v 63. kole vytlačil Russella v poslední šikaně opět do "nouzové zóny", takže se stal předmětem vyšetřování (případný postih by byl udělen až po závodě). Tím se George propadl za Lewise (64. kolo), jenž podobně jako dříve Verstappen zareagoval na kolegovy potíže. Lewis si v dalším okruhu bez problémů s Piastrim poradil, v čemž ho Russell konečně v 66. kole napodobil. Definitivní podobu dostalo pořadí po duelu Russell - Hamilton na dlouhé rovince, jenž rozhodl, že Lewis letos ani tentokrát na stupně vítězů nezavítá.

Hodně toho bylo k vidění i za vedoucí pěticí. Asi nejklidnější závod jely Aston Martiny - Alonso zpočátku bojoval s Hamiltonem, ale po prohození pozic v boxech oba tmavě zelené vozy vytvořily jakýsi mezičlánek a k radosti domácího publika uhájily solidní pozice až do cíle. Ricciardo a Cunoda také bojovali o slušný bodový příděl: Australan to měl o něco těžší, protože byl potrestán 5 vteřinami za předčasný start, ale dokázal se vrátit na desátou pozici a v samotném závěru zdolat Ocona. Cunoda své šance pohřbil v 66. kole - špatně najel do zatáčky 8, následnou devítku proplachtil bokem, jentaktak minul bariéru a smetl polystyrenovou tabuli s přikázaným průjezdem únikovou zónou. U Alpine se mohli radovat z dvojího bodového přídělu, v předposledním kole, asi jako útěchu za incident v Monacu, dostal Ocon pokyn, aby před sebe pustil Gaslyho.

Smutek může vládnout u Haasu. Na pneumatikách do deště se Magnussen dokázal vyšplhat během úvodních kol na čtvrté místo, takže zdolal postupně Hamiltona, Alonsa a Piastriho, jenže když v osmém kole zamířil pro intermediates, nebyli mechanici připraveni a odbavili ho za propastných 8,6 vteřiny. Hülkenberg se dokázal vyšplhat na sedmou příčku, ale také stavěl brzo (13. kolo) a poté Haasy spadly na zadní pozice. Jejich naprosto strhující finiš vyústil posledních dvou kolech v duel za použití DRS s oběma vozy Alpine. Chybělo možná jedno kolo a kousek štěstí. 

Ferrari předvedlo něco mezi tragédií a operou comica. Leclerc byl odvolán ve 30. kole do boxů a dostal tvrdé pneumatiky, ale zpackaná zastávka, při níž zhasl jeho vozu motor, usadila vítěze předchozího závodu na poslední pozici, navíc na slicks spíše bruslil než jel. Z boxů ho přesvědčovali, že po dvou kolech déšť ustane a on bude mít výhodu, místo toho v onom 32. kole pokorně opět nazul intermediates, aby nakonec marnou snahu vzdal. Sainz jr. po souboji s Bottasem v Epingle du Casino přišel po kolizi o pravou koncovku spoileru a jeho další působení na trati uťala zmíněná kolize s Albonem.

Logan Sargeant je možná přesvědčen o svých kvalitách, ale v Kanadě je rozohodně nepředvedl. Ještě před svou nehodou nedokázal v 6. kole zatočit do zatáčky 6, jel přímo proti bariéře, do níž přídí lehce ťukl. Na stejném místě ukončil své trápení na trati i Sergio Pérez - po smyku se otočil, pozadu narazil do svodidel a zcela odepsal zadní spoiler. Jeho cestu do boxů vedení závodu vyšetřovalo jako nebezpečnou jízdu.

V Kanadě jsme byli svědky velmi vyrovnaných výkonů tří týmů, takže následující závod ve Španělsku může být divácky přitažlivý. Jen stěží se však dá očekávat taková divočina v oblasti počasí, jako v Montrealu.

GP Kanady (Gilles Villeneuve Circuit)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 251:45.47,927
2. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 18+ 3,879
3. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 15+ 4,317
4. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 13+ 4,915
5. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 10+ 10,199
6. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team 8+ 17,510
7. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team 6+ 23,625
8. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T 4+ 28,672
9. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team 2+ 30,021
10. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 1+ 30,313
 
 
11. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team  + 30,824
12. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team  + 31,253
13. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 40,487
14. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T  + 52,694
15. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
16. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari  defekt
17. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  kolize
18. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing  nehoda
19. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari  vzdal
20. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  nehoda
 
 Nejrychlejší kolo:
  44 Lewis HAMILTON Mercedes W15
Mercedes M15
Pirelli   1:14,856
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP KANADY: Kulička rulety s počasím se zastavila na čísle 1 - Verstappen opět vítězí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 23, poslední 12.06.2024 19:27 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 23 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Carlos Sainz se v druhém tréninku dostal do TOP5 (ilustrační foto)

GP BELGIE: V druhém tréninku McLareny vrací úder

Alpine opouští po roce další šéf

Bruno Famin končí v Alpine, Ocon už má nové angažmá

Esteban Ocon se v prvním tréninku svezl pouze v jediném instalačním kole

GP BELGIE - v prvním tréninku s převahou vítězí Verstappen, překvapil Albon

Lewis Hamilton po úspěšné Velké ceně Maďarska

Hamilton Verstappenovi řekl, jak se má mistr světa chovat. Zápis komisařů o kolizi ho šokoval

Mattia Binotto do roku 2022 šéfoval Ferrari

Binotto znovu na scéně, stává se šéfem F1 projektu Audi. Seidl končí

Oscar Piastri a Lando Norris slaví po závodě v Maďarsku

FOTO: Double McLarenu v Maďarsku, bronzový Hamilton a tápající Red Bull

Max Verstappen

"Nemám se za co omlouvat! Tohle byla poslední kapka," varuje naštvaný Verstappen. Komisaře by nechal vyšetřit + VIDEO

Tým Mclaren působí navenek jako pohodový tým. Ale bude si muset poněkud uspořádat poměry

Přepis radiokomunikace týmu McLaren v závěru GP Maďarska

Nakolik myslel Lando Norris své prohlášení upřímně? (Ilustrační foto)

PROHLÁŠENÍ po GP Maďarska: Vítězové se plácají po zádech, týmy ze suterénu loví optimismus

Oscar Piastri je dalším jménem ve Zlaté knize vítězů F1, ovšem spíš než vybojované získal darované vítězství

GP MAĎARSKA: Vítězná komedie McLarenu, rozzuřený Verstappen, jubilující Hamilton

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. NORRIS, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

George Russell mohl být z nerozhodné kvalifikace samozřejmě spokojen (ilustrační foto)

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Všichni očekávají nepředvídatelný závod

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Přepis radiokomunikace týmu McLaren v závěru GP Maďarska

  2. "Nemám se za co omlouvat! Tohle byla poslední kapka," varuje naštvaný Verstappen. Komisaře by nechal vyšetřit + VIDEO

  3. PROHLÁŠENÍ po GP Maďarska: Vítězové se plácají po zádech, týmy ze suterénu loví optimismus

  4. KVALIFIKACE: Další Pérezovo selhání, dvě červené vlajky a triumf McLarenu

  5. PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: McLaren je opatrně spokojen, Alpine si sype popel na hlavu

  6. Binotto znovu na scéně, stává se šéfem F1 projektu Audi. Seidl končí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud