GP JAPONSKA: Zkrácený závod a titul kořistí Verstappena, Leclerc chyboval v poslední šikaně

Robert RoBertino Pavelka, 9. října 2022, 07:10 Aktualizováno 9.10.2022, 14:10 Google+

Jak na houpačce - v pátek pršelo, v sobotu bylo suchu, pro nedělní závod si někteří piloti příli proměnlivé podmínky, a to se jim splnilo. Jenže hned první kolo přineslo kolize, hodiny a další problémy, takže na konci druhého okruhu komisaři závod přerušili.

Počet komentářů:  158 komentářů (Poslední 10.10. 22:09) Napište svůj názor
Deštivé podmínky v Suzuce komplikují začátek závodu

Deštivé podmínky v Suzuce komplikují začátek závodu | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Vozy se seřadily na startovním roštu za nepříliš dobré viditelnosti, kdy teplota dosahovala pouhých 19°C, nicméně vedení závodu se rozhodlo pro start z pevných pozic. Na rovince se o nos dostal dopředu Leclerc, ale Verstappen plně využil potenciálu Red Bullu a posunul svůj vůz do vedení. Za nimi Sainz jr. Ztratil svou pozici na úkor Péreze a mělo být ještě hůř - po projetí zatáčky Hairpin nezvládl svůj Ferrari a narazil do bariéry na levé straně trati. Poškození zadní části vozu bylo fatální, navíc jeden z panelů ochranné bariéry se uvolnil a zasáhl Gaslyho vůz. Krátce poté odstavil Albon svou formuli s po poškození chladiče v důsledku lehkého kontaktu s Magnussenem. Navíc došlo k dalším problémům - Vettel po lehkém kontaktu s Alonsem ještě na startovní rovince předvedl hodiny, Zhou ho napodobil v zatáčce Hairpin. Gasly musel s poškozeným předním spoilerem do boxů, kde nazul pneumatiky do mokra. Piloti kroužili ještě druhé kolo, už za safety carem, ale záhy na trati vlály červené vlajky. Značně rozčilený byl právě Gasly, jenž po zastávce doháněl startovní pole a na trati v zatáčce 12 už se pohyboval odtahový traktor.

Původní optimistická varianta předpokládala restart v 7:50 místního času, jenže dvě minuty před avizovaným začátkem bylo vše odloženo na neurčito. Teprve po více než dvou hodinách byl vyhlášen druhý pokus restartu a v 9:15 se vozy skutečně vydaly na trať - ovšem za safety carem na pneumatikách do mokra v následujícím pořadí: Verstappen, Leclerc, Pérez, Ocon, Hamilton, Alonso, Russell, Ricciardo, Cunoda, Schumacher, Stroll, Magnussen, Norris, Bottas, Latifi, Vettel, Zhou a Gasly. Většina se shodla na lepší viditelnosti, a tak byl po třech kolech závod opětovně “zahájen”. Verstappen nedopustil žádné překvapení a vrhl se do čela, na němž se ostatním už jenom vzdaloval. Zhruba pět minut před ukončením tříhodinového limitu se ještě ptal, jestli se nevyplatí zajet do boxů pro čerstvou směs, ale tým nechtěl riskovat.  

Pro další vývoj bylo důležité 7. kolo zkrácené Grand Prix. Do boxů zajeli Vettel a Latifi a na intermediates byli natolik rychlí, že doslova spustili stavidla výměn. O kolo později to byli Norris a Bottas, v 9. kole už celé startovní pole s výjimkou čtveřice Alonso, Ricciardo, Schumacher a Zhou. Prvně dva jmenovaní stavěli v 10. kole, Zhou o kolo později. Schumacher, figurující chvíli v TOP3 dostal od týmu pokyn, aby zůstal na modře značených pneumatikách pro případ vyjetí safety caru, ale tahle sázka Haasu nevyšla - ještě v 10. kole ho předjelo vedoucí duo, kolo poté Pérez a Ocon, ve dvanáctém postupně Hamilton, Vettel, Alonso, Latifi (když Mick chyboval v zatáčce Spoon) a Norris, teprvé poté Schumacher zamířil do boxů - a bylo po závodě.  

V čele se pět kol před cílem dotáhl Pérez na Leclerca, ale přes veškerou snahu a evidentně jinou volbu stopy (například Hairpin) se mu nedařilo Monačana překonat. Všechno rozhodl až úplně poslední moment na trati – Leclerc nedobrzdil do šikany Casio Triangle, musel projet únikovou zónou a při návratu na trať ještě tlačil Péreze k okraji tratě, takže si Checo stěžoval. Komisaři vynesli poměrně rychlý soud – Charles dostal pět trestných vteřin a klesl na třetí místo. Ferrari krátce po skončení závodu a oznámení penalizace vydalo prohlášení, že se proti trestu nehodlá odvolat.

Podobný souboj sváděli Ocon a Hamilton, ale jakkoli se sedminásobný šampión snažil, na Francouze recept nenašel, třebaže zvláště v úseku 130R by mezi jejich koly těžko prošel list papíru. Russell v druhém Mercedesu si stěžoval na špatné rozhodnutí týmu, ale v 15. kole už chytil druhý dech a poradil si s Cunodou, v dalším okruhu s Norrisem, ale tím jeho progres skončil. Ke slovu se dostal veterán Alonso, jenž se marně potýkal s Vettelem v souboji o 6. příčku. Proto se v Alpine rozhodli k riskantní výměně - ve 23. kole si zajel Alonso pro novou zelenou směs a ze sedmého místa se propadl o tři pozice dozadu. Převaha čerstvým gum se však záhy projevila – ve 24. kole si poradil s dvojicí Norris a Latifi, poté mílovými kroky ukrajoval desetivteřinový náskok Russella, aby ho v posledním kole také zdolal. A nedosti na tom – na Vettela mu chybělo nicotných jedenáct tisícin vteřiny!  

Stejnou metodu ještě zkusil třeba domácí Zhou, ale ta už k odpoutání z chvostu startovního pole nevedla. Přestože se očekávala ještě druhá zastávka v boxech, krátící se čas znamenal pro piloty rozhodnutí setrvat - měnili s výjimkou Alonsa pouze jezdci z chvostu startovního pole. Nejvíc tak na velmi rychlém přechodu na intermediate vydělal Nicholas Latifi - postupně se z 6. příčky propadl na devátou, ale v závěrečném souboji dokázal odolat útočícímu Norrisovi a postaral se tak o letošní zvláštnost - všichni tři piloti Williamsu dokázali bodovat.  

Všechno na trati ustoupilo jinému faktu - ačkoliv se v pravidlech uvádějí tři stupně přídělu bodů za zkrácenou verzi závodu, přiděleny byly plné body. Nikdo v paddocku neměl ponětí o pravidlu, následujícím po přerušení závodu (nejspíš proto, že by se proti jeho stupiditě asi většina týmů ohradila). Je pak otázkou, proč se podobná pravidla přijímají a kdo je pod nimi podepsán. Piloti na Suzuce absolvovali 28 kol, což představuje 52,83 % celkové délky trati. Smysluplné hodnocení podle tabulky 3 za odjetí větší části než 50 % a menší než 75% volí bodový klíč 19-14-12-10-8-6-4-3-2-1. Místo toho ale byly přiděleny body v plné hodnotě, přičemž důvodem je restart závodu. Je to zbytečný chaos, jenž korunovaci šampiona jenom neguje. Jen pro zajímavost: i při výše uvedeném ohodnocení by měl Verstappen na Leclerca náskok 111 bodů a s ohledem na fakt, že Monačan by za krajně nepravděpodobných okolností mohl získat jen 104 bodů (4x 25 + 4 body za nejrychlejší kola), stejně by se stal šampionem. Jak kdysi pravil Clay Regazzoni, stále více se ukazuje, že F1 se blíží cirkusové show...

GP Japonska (Suzuka International Racing)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 33 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing 253:01.44,004
2. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 18+ 27,066
3. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 15+ 31,763
4. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team 12+ 39,685
5. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 10+ 40,326
6. 5 Sebastian VETTEL deuAston Martin Aramco Cognizant 8+ 46,358
7. 14 Fernando ALONSO espBWT Alpine F1 Team 6+ 46,369
8. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team 4+ 47,661
9. 6 Nicholas LATIFI canWilliams Racing 2+ 1:10,143
10. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 1+ 1:10,782
 
 
11. 3 Daniel RICCIARDO ausMcLaren F1 Team  + 1:12,877
12. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco Cognizant  + 1:13,904
13. 22 Juki CUNODA jpnScuderia AlphaTauri  + 1:15,599
14. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkHaas F1 Team  1+ 1:26,016
15. 77 Valtteri BOTTAS finAlfa Romeo F1 Team ORLEN  + 1:26,496
16. 24 Guanyu ZHOU chnAlfa Romeo F1 Team ORLEN  + 1:27,043
17. 10 Pierre GASLY fraScuderia AlphaTauri  + 1:28,091
18. 47 Mick SCHUMACHER deuHaas F1 Team  + 1:32,523
 DNF  23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  motor
 DNF  55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari  nehoda

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP JAPONSKA: Zkrácený závod a titul kořistí Verstappena, Leclerc chyboval v poslední šikaně

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 158, poslední 10.10.2022 22:09 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 158 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Pierre Gasly zažil v Japonsku chvíle hrůzy

Gaslyho zkušenost dala vzpomenout na Bianchiho incident, FIA zahájí vyšetřování…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud