Rozhovor s Arajem: Pomoc zvenčí nepotřebujeme, na sezónu 2016 jsme připraveni

Petr Hlawiczka, 2. února 2016, 06:20 Google+

Sportovní ředitel Hondy v rozhovoru pro Nikkei blíže rozebírá problémy pohonné jednotky, kterou poskytují McLarenu, a důvody pro důvěru ve zlepšení v sezóně 2016.

Počet komentářů:  9 komentářů (Poslední 02.02. 20:56) Napište svůj názor
Motor Hondy

Motor Hondy | foto: Honda

Sdílejte článek

Co se stalo minulý rok?
Jasuhisa Araj: Sezóna byla opravdu těžká a my jsme nedokázali naplnit očekávání mnoha fanoušků, McLarenu a těch, kdo nás podporovali. Existuje pro to spousta důvodů, ale myslím si, že výsledky hovoří za vše.

Na počátku sezóny jsme pocítili dopad naší sedmileté závodní absence. Očekávali jsme technologické problémy. A i když jsme je rozpoznali, nedokázali jsme rychle přesně určit příčiny, přijít s opatřeními pro jejich řešení a nezbytné úpravy. Trpěli jsme tím, čemu atleti říkají 'nedostatek zápasové ostrosti.'

Svého prvního závodu sezóny 2015, Velké ceny Austrálie, jsme se v březnu účastnili, aniž bychom zvládli komplikovaný hybridní systém. Dělali jsme, co jsme mohli, ale před tím, než jsme mohli stavět na naší společné zkušenosti, se objevilo mnoho technologických problémů. Vyrazili jsme k opravdu těžkému začátku.

Závodění v F1 je ve své současné formě soutěží environmentálních technologií, jelikož je spotřeba paliva omezena na 100 kg a zahrnuje malé přeplňované motory o objemu 1,6 litru schopné dosahovat 300km/h rychlosti. Jedním z faktorů, které Hondu dotáhli zpět k závodění, byla touha po zdokonalení své zelené technologie. Které technologie se prokázaly být těmi nejnáročnějšími?
JA: Když jsme testovali naše auto v Abú Zabí před rokem, setkali jsme se problémy s naším elektronickým řídicím systémem. Mysleli jsme si, že vyřešení těchto potíží bude stačit. Ale během testů v zimě 2014 jsme objevili mnoho jiných věcí, které bylo třeba řešit, jako například problém chlazení teplot převyšujících 1000 °C a rekuperaci tepelné energie. Tři testy, které jsme odjeli před sezónou, se prokázaly být zbytečné.

img-responsive

Sportovní ředitel Hondy Jasuhisa Araj | foto: Honda Racing F1

Až do Velké ceny Španělska v květnu to bylo jako chytání molů - jakmile jsme vyřešili jeden problém, objevil se druhý. A i když neuvádíme počet lidí zapojených do našeho F1 týmu, přibližně polovina z nich je v tomto poli nová.

Největší výzvou představovaly technologie systému pro rekuperace tepelné energie a její přeměny do elektřiny, aby ji mohly využívat pomocné motory. V létě ve velkých cenách v Belgii a v Itálii, kterým dominuje výkon motorů, protože obsahují dlouhé rovinky, jsme poznali, že ostatní týmy dostihnout nemůžeme.

I kdybychom zvýšili výkon našeho motoru, stále bychom ztráceli nějakých 160 koní na rovinkách kvůli nedostatku tepelné energie. Potřebovali jsme kompletní revizi základního hardwarového návrhu, ale během sezóny jsme to udělat nemohli.

V její druhé polovině jsme zkoušeli jiné přístupy k co největšímu zlepšení naší výkonnosti. Ale prožívali jsme těžké období. Honda čelila stejným problémům, které zakoušely ostatní týmy poté, co se v roce 2014 změnila pravidla.

Co děláte pro to, abyste napravili své technologické problémy?
JA: Minulý srpen jsme zahájili studie na motoru, které byly zaměřeny na důkladné řešení našich problémů před sezónou 2016 v naší laboratoři v Sakuře, v prefektuře Točigi. Nemohl bych říct, že jsme rozhodně našli během roku řešení.

Členové našeho vývojového týmu byli velmi zaneprázdněni, protože zároveň pracovali na vylepšení naší pohonné jednotky v roce 2015 a na obrovském přepracování návrhu pro rok 2016. Naše britská základna v Milton Keynes slouží jako naše prvotní závodní základna - všechny projekty pro vývoj motoru probíhají v laboratoři v Sakuře.

img-responsive

Pohonná jednotka Honda RA615H | foto: Honda

Hodně se toho minulou sezónu napsalo o napětí mezi Hondou a McLarenem.
JA: O problémech jsme si důkladně promluvili z očí do očí. Rozhovory nebyly ani příjemné, ani konfrontační. Někdy kolem léta se nás zeptali, zda máme dostatek zdrojů a chtěli vědět, proč děláme věci exkluzivně vlastními silami. Také nás požádali o využití personálu zvenčí, což je z jejich pohledu přirozené vzhledem k vysoké mobilitě práce v Evropě.

Ale my jsme jim vysvětlili, že Honda má odlišnou filozofii. Pracovní sílu je důležité si vychovat. Není pro nás přijatelné, aby inženýr zvenčí zůstal jen tři měsíce nebo půl roku.

Někteří analytici říkají, že technologické problémy vznikly kvůli konceptu nulové velikosti (size zero) McLarenu, protože vyžadoval extrémně malou pohonnou jednotku. Zamýšlíte provést nějaké změny velikost v roce 2016?
JA: Ne. Vozy F1 nemohou jezdit rychle bez řádného zvážení při daném odporu vzduchu a způsobu pohybu zavěšení. Je to důležité minimalizovat rozměry pohonné jednotky, aby nenarušovala návrh vozu.

McLaren nám jednou řekl, že nemusíme být agresivní při zmenšování naší pohonné jednotky. Ale my jsme byli odhodláni smrsknout její velikost všemi možnými prostředky.

img-responsive

Inženýři Hondy v laboratoři v japonské Sakuře | foto: Honda Racing F1

Přes všechny potíže, které váš tým měl, jste často  v minulé sezóně hovořili pozitivně.
JA: Pokud osoba v klíčové pozici hovoří o negativních věcech, stává se celý tým negativní. Mezi našimi problémy jsem chtěl, aby členové našeho týmu mysleli na to, co by měli udělat, a aby si uvědomovali, že vykonávají smysluplnou práci. Všichni členové týmu od 20letých nováčků po veterány se zoufale snažili napravit problémy. Hovořím pozitivně, protože jim rozumím a důvěřuji.

Jaké specifické plány máte pro rok 2016 z pohledu rozpočtu a personálu?
JA: O takových detailech nehovoříme. Nemůžu ani v procentech vyjádřit změny. Ale o rozpočtu a velikosti týmu jsme přemýšleli od loňského léta. Hovořil jsem s prezidentem Takahirem Hačigem a slíbil mi plnou podporu. Na sezónu 2016 jsme připraveni.

Má zapojení Hondy v F1 vliv na obchod společnosti v době, kdy náklady na vývoj příští generace masově vyráběných aut stoupají?
JA: Uskutečňujeme dvě testovací jízdy každý pátek, další dva v sobotu a ještě jeden v neděli - celkem pět jízd každý týden. Využíváme senzory, monitorujeme problémy a vytváříme obrovské množství dat. Ihned nalézáme příčiny problémů a napravujeme je. Pak celý proces opakujeme.

img-responsive

Honda si přes začátkem sezóny 2016 věří, její barvy budou i letos hájit Fernando Alonso (vlevo) a Jenson Button | foto: Honda Racing F1

To je proces, který přirozeně vytváří špičkové inženýry a korporátní manažery. Tito lidé vytrénovaní za extrémních podmínek se v budoucnosti stanou klíčovým personálem Hondy. Tato práce má z dlouhodobého hlediska smysl. Naše zapojení do F1 slouží také jako symbolický pilíř strategie značky Honda.

Ale hodnota vaší značky může klesnout, pokud selžete v dosahování výsledků. Věříte si, pokud jde o rok 2016?
JA: Nadšeně chceme splnit očekávání všech a co nejdříve dosáhnout na pódium. Vyřešíme technologické problémy, které jsme nedokázali vyřešit v roce 2015, a k prvnímu závodu zamíříme s plnou důvěrou.

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Arajem: Pomoc zvenčí nepotřebujeme, na sezónu 2016 jsme připraveni

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 9, poslední 02.02.2016 20:56 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 9 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Sprint ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Lance Stroll využil podmínek na trati

V Číně hořelo, trénink rozhodly poslední minuty, vynesly na piedestal Strolla

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Daniel Ricciardo při roadshow v přetlačované s rugbyovým týmem

FOTO: Ricciardo s vozem F1 proti ragbyovému týmu - kdo koho přetlačil?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  2. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  3. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  4. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  5. GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

  6. Kvalifikaci sprint v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud