Rozhovor s Webberem o zbytku sezony a šancích na zisk titulu

iM2, 21. září 2012, 15:38 Google+

Mark Webber je momentálně v průběžném pořadí pátý. Co by ho mohlo vyřadit z bitvy o titul? Letos navíc bude boj o titul hodně těsný, když momentálně má ještě půl tuctu jezdců reálnou šanci na titul. Webber je však pro zbytek sezony optimistický, jak řekl v rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1.

Počet komentářů:  1 komentář (Poslední 21.09. 19:41) Napište svůj názor
Red Bull

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sdílejte článek

Marku, jak se jezdec vypořádává se sezonou jako je tato? Závody letos jsou velmi vyrovnané a jen těžko se dá předpovědět, kdo vyhraje další závod, nebo dokonce celý šampionát.
Ano, viděli jsme velké výkyvy ve formě jednotlivých týmů a dokonce i jezdců. Ale samozřejmě se o vrcholy a pády ostatních týmů až tak nezajímám - musíte se soustředit na svůj vlastní výkon. Samozřejmě, měli jsme letos několik slušných výsledků a na začátku sezony jsme byli velmi konzistentní. V posledních několika závodech nám scházela konzistentnost, takže se musíme dostat zpět. A s konzistentností přijdou vítězství - a to opět potřebujeme. 

Ale co vy? Vloni se dva uchazeči v boji o titul vykrystalizovali poměrně brzy. Letos je ve hře ještě minimálně půl tuctu jezdů a jedním z nich jste vy...
S touto nepředvídatelností nemám žádný problém. Není to pro mě žádná velká změna. Jedinou věcí, která mě zajímá, je získat co nejlepší výsledek v každém závodu. Loňská sezona pro mě samozřejmě dopadla poměrně dobře a toho chci dosáhnout znovu. (smích) Upřímně, ani nevím, kdo je momentálně mezi jezdci druhý nebo třetí, jedině vím, že Fernando má náskok. 

Momentálně to vypadá, že pravidelné sbírání bodů je lepší než sbírání vítězství...
Neříkal jsem, že konzistentnost bude letos klíčová? Všichni známe pravidla, ale z pohledu týmu je velmi těžké dosáhnout této konzistentnosti. Zahrnuje to pit stopy, spolehlivost, jezdecké chyby atd. a to vše ve 20 závodech sezony. Toto vše se může stát a my se musíme dívat dopředu.

Může se stát, že budeme mít šampiona, který nejvyhraje ani závod - Kimi Räikkönen je v průběžném pořadí třetí a je tak horkým kandidátem na titul. Co si myslíte, že za tím stojí? Je to jen díky pneumatikám?
Ne, i když pravidla také hrají důležitou roli. Auta jsou pěkně vyrovnaná. Řekl bych, že největší roli hrají pravidla, ne gumy. 

Co bylo tedy hlavní nevýhodou pravidel pro Red Bull?
Hm, dobře, je na každém týmu, aby z auta v rámci pravidel dostal to nejlepší. A to se nám v minulých sezonách podařilo. Byly tu zde však nějaké změny i pro letošní rok, které jezdecké pole mnohem více smrskly, a tak je pro nás mnohem těžší být úspěšnými než v minulosti. Jsme dost velcí na to, abychom věděli, že musíme pracovat s tím, co máme a ne jen sedět a brečet. (smích)

V několika posledních závodech byl jasný strmý propad formy Red Bullu. Nebo byly předchozí sezony až moc dobré na to, aby se staly pravidelností, a teď je vše v normálu?
Mohlo by být. Zřejmě jsme měli neobyčejnou převahu. Velmi, velmi často jsme vyhrávali - a velmi často jsme měli obě auta na podiu - během minulých dvou a půl let. Když se ale podíváte na tuto sezonu, tak nebylo mnoho případů, kdy jsme viděli dva jezdce jednoho týmu na podiu, takž je to letos velmi těžké, pro každý tým. Momentálně není nikdo velkým měřítkem, ale všichni jsou si poměrně blízko. 

Jak těžké je snížit svoje očekávání?
Stále ještě můžeme vyhrát oba šampionáty, takže se o žádném snižování nebavíme. Sitace a pravděpodobně i styl jsou jiné, ale stále ještě můžeme vyhrát oba tituly. 

Co kvalifikace? Vypadá to na těžké časy pro vás a Sebastiana...
To je pravda, sobota pro nás bývá velkou výzvou, zvláště v několika posledních závodech. To vede k domněnce, že z vozu nedostáváme maximum.

Co by bylo maximem? Kde by mělo přijít?
Poslední dobou skoro vždy končíme kvalifikaci nespokojení. I když je úroveň našeho týmu docela vysoká, tak chceme přirozeně být na špici, takže když v kvalifikaci skončíme v Q2, tak to není to, v co jsme doufali. Takže ano, jsme nespokojení s naší kvalifikační výkonností, ale znovu, pokud bychom na to znali odpověď, tak to pořešíme. Není zde něco, čím bychom to mohli jen tak změnit a náhle se ocitnout na špici. Úspěch, který jsme měli v minulých dvou letech nebyl udělán nějakým přepnutím tlačítka - stabilně jsme se tam dostávali. Momentálně nejsme dostatečně silní v kvalifikaci, ale máme šanci to změnit. 

A co vaše osobní situace? Pár týdnů zpět jste vypadal na horkého kandidáta na titul a teď? Jaké jsou vaše odhady? 
Samozřejmě jsem s několika posledními závody nebyl spokojen a samozřejmě tak nechci pokračovat. Pokud chcete bojovat o šampionát, tak musíme získávat více bodů. Měli jsme nějaké penalizace za převodovku, které nám to rozhodně neulehčily. Také Monza nebyla zrovna dobrá. Nakonec to byla moje chyba, která mě dostala, ale pamatujme na to, že moje DNF [did not finished - nedokončení] bylo rok předtím také v Monze. Takže moje řízení je velmi konzistentní a teď bych potřeboval nějaké dobré výsledky. To ale jde pouze dohromady s celým týmem. Jsme na společné lodi a vybojovali jsme některé velmi speciální vítězství v Monaku a na Silverstone, na dvou ikonických tratích. Bylo to senzační za těžkých podmínek. 

Svůj kontrakt s Red Bullem jste prodloužil o další rok. Opakovaně jste řekl, že roční cesta je pro vás optimální a pravděpodobně to tak sedí oběma stranám - ale jak jste starší, tak není to spíše výhoda týmu?
Podívejte, vím, že nejsem na začátku své kariéry. Zjistil jsem to. Také jsem zjistil, že miluju závodění v F1. Mám svělou možnost si to dokázat, zazávodit si každý druhý týden, být nejlepší, jaký můžu být. Mám důvod vstávat a to mě vzrušuje. Kdybych měl dvouletý kontrakt, tak by to bylo pořád stejné. Samozřejmě to není kdovíjak bezpečné, ale více jak dostatek bezpečí mám ve svém životě, takže nepotřebuji extra rok navíc v mém kontraktu. Nechtěl bych pětiletý kontrakt, ne v 36 letech. V 18 letech možná ano. 

Zbývá sedm závodů do konce. Který by vám měl nejvíce sedět?
Napřed bych se chtěl soustředit na tento. Jsme zpět na trati z vysokým přítlakem a teplota trati je docela vysoká, takže to bude těžké pro pneumatiky. Podle mých odhadů bychom měli být konkurenceschopní na Suzuce a v Koreji. V Americe a v Brazílii bychom měli být silní. Trochu nejistí jsme ohledně Abú Zabí, ale na zbytku tratí bychom měli být silní. 

A co víkend? Nějaký klíč?
Šampaňské a ideálně pozice někde ve středu.

Vytisknout

Diskuze: Rozhovor s Webberem o zbytku sezony a šancích na zisk titulu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 1, poslední 21.09.2012 19:41 Vložte komentář

Zobrazen poslední komentář. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Lando Norris po startu zádovu v Austrálii

McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Lewis Hamilton s Mercedesem W15 v Bahrajnu

Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

Sebastian Vettel

Vettel k Mercedesu a Sainz k Red Bullu? Vyjádřují se Russell i Marko

Max Verstappen s Red Bullem RB20

"Maxe už letos nikdo nedostihne," mrzí Wolffa. Hamilton odešel z tiskové konference

Alexander Albon a celý Williams zatím mají ke spokojenosti hodně daleko

PROHLÁŠENÍ po GP Japonska: Rozjásaný Cunoda, pohřební nálada u Williamsu

Juki Cunoda rozjásal davy domácích fanoušků

GP JAPONSKA: Pohodové vítězství Red Bullu, Ferrari strategicky na výši

McLarenům se kvalifikace mimořádně vydařila

PROHLÁŠENÍ po kvalifikaci: Red Bull na koni, u McLarenu vládne bojovná nálada

Max Verstappen bez konkurence opanoval kvalifikaci na okruhu Suzuka

KVALIFIKACE GP JAPONSKA: Red Bull zpět na vítězné vlně, úspěšný McLaren, potrestaný Mercedes

Aston Martin přivezl do Suzuky několik drobných aerodynamických změn

Poslední trénink opanovaly Red Bully s Mercedesy v zádech, Ferrari ztrácí

Oscar Piastri vyhrál podivný trénink v Suzuce

První trénink přerušen po nehodě, v druhém se víc stálo než jezdilo. Vyhrál ho Piastri

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (9:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Red Bull

Red Bull znovu ve formě: Vettel s blikající přilbou v prvním tréninku létá

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Alonso už nepovažuje Mercedes za atraktivní. Zůstává u Aston Martinu, opět s Hondou za zády

  2. McLaren doufá, že i letos dokáže ve vývoji předčit své soupeře. Kdy nasadí další novinky?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud