Wolff rozumí Ecclestonově kritice, lituje promarněné šance své manželky

Robert RoBertino Pavelka, 11. ledna 2016, 17:15 Google+

Dominance Mercedesu je otázkou hojně přetřásanou na všech mediálních úrovních. Není málo těch, kteří Mercedes označují jako "hrobaře F1", kterou svou nadvládou a velkou převahou ničí. Poslechněme si nyní názor osoby z druhé strany - samotného šéfa dominantní značky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Susie a Toto Wolffovi

Susie a Toto Wolffovi | foto: Daimler AG

Sdílejte článek

Když noviny Tiroler Tageszeitung položily šéfovi Mercedesu Toto Wolffovi otázku, jak si užil vánočních svátků, ten jenom mrkl okem a opáčil: "Myslíte pětadvacátého nebo šestadvacátého?" Jde o zjevou narážku na nedávné prohlášení Bernie Ecclestonea, že kdyby Wolff při jednání o F1 navrhl změnu datumu Vánoc, mnoho z jeho polotických stoupenců by ho slepě následovalo. 

"Za prvé, jsme »Frenemies« (složenina britských výrazů přátele a nepřátelé). Na osobní úrovni jsme přátelé a v létě dokonce trávíme společnou dovolenou. Na druhé straně chápu, že jako promotér cítí určité znepokojení," vysvětlil Wolff svůj vztah k pětaosmdesátiletému bossovi F1. Podle jeho názoru se Bernie obává o svou "show F1", kterou mu Mercedes svou dominancí v nové éře hybridních motorů ničí. 

Wolff přiznává, že v roce 2016 může být německá automobilka pod větším tlakem. "V angličtině existuje slovo »sebeuspokojení«, ale to zhodně není náš případ. Existují skupiny, které využívají situace k dosažení předpokládané výhody. Není to způsob, který bych nějak zvlášť vítal, ale souhlasím, že tak se k tomu přistupuje," říká Wolff s tím, že mnoho stížností, které přicházejí na adresu Mercedesu a současné situace v F1, je oportunistických.

"Bernieho pohled chápu, on chce prvotřídní zábavu, kterou by mohl prodat, takže to je jeden z důvodů, proč pro něj tato éra Mercedesu není ideální," vysvětluje Wolff a připouští, že je nutné brát vážně Ecclestoneovo varování, že bude prosazovat změny bez ohledu na to, zda budou či nebudou demokratické. "Všechno, co Bernie dělá, nelze podceňovat. Jenže mnoho lidí v jeho závěsu se chová jako psi, kteří štěkají, ale nekoušou. Snažíme se dosáhnout kompromisu, protože se nemůžeme chovat jako zastánci tvrdé linie, kteří se ohlížejí jen sami na sebe. Formule 1 musí zůstat atraktivní."

Wolffovi se také příliš nelíbí srovnávání F1 se závody MotoGP, které jsou považovány za přímou konkurcenci královny motoristického sportu. Jezdci jsou tam vnímáni jako skuteční hrdinové a závody jsou často považovány za těžší. "Je to srovnávání jablek a hrušek. Formule 1 sleduje televizní publikum, které je mnohonásobkem komunity MotoGP. Co je na MotoGP dobré, je větší závodění. Piloti nedostávají žádné zprávy a závislost na aerodynamice je prakticky nulová. Z toho si můžeme vzít ponaučení."

Wolff dále tvrdí, že show F1 je pořád dobrá a éra hybridních motorů je neprávem osočovaná. "S výjimkou 80. let, kdy byla v kvalifikaci tisícikoňová monstra, máme v celé historii F1 nejsilnější motory. Zkrátka jenom špatně prodáváme náš produkt. Problémem je, že někteří naši konkurenti a také Bernie tuto technologii pomlouvají, ale hybridní motory jsou jednoznačně budoucností. To nelze ignorovat. Tyto agregáty jsou lehčí, rychlejší, efektivnější a silnější než konvenční pohonné jednotky. Ano, technologie nesmí mít navrch nad piloty, ale když změníme pár drobností na vozech, uvidíme v roce 2017 na závodní dráze nejrychlejší vozy na této planetě."

img-responsive

Susie si podle slov svého manžela šanci závodit v F1 zasloužila. | foto: Williams F1 Team

Susie je mi líto, je to promarněná šance

Wolff se také vrátil k nedávnému rozhodnutí své manželky Susie ukončit definitivně svou kariéru pilotky F1. "Jako její manžel lituji, že nedostala šanci, protože jsem přesvědčen, že by bez problémů mohla působit ve středu startovního pole. Navíc pro svět F1 by bylo rozhodně dobré mít i nějakou ženu v závodním týmu, protože by to přitáhlo zájem médií, která obvykle s motorsportem moc společného nemají.

Je to podle mého názoru promarněná přiležitost. Ale v naší rodině se po jejím rozhodnutí vůbec nic nemění. Je smířená sama se sebou a mohu vám říci jedno věc: Dívky jsou kolikrát mnohem tvrdší než kluci," usmívá se Wolff.

Vytisknout

Diskuze: Wolff rozumí Ecclestonově kritice, lituje promarněné šance své manželky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

  • Pátek

    • Trénink ()
    • Kvalifikace ()
  • Sobota

    • Trénink ()
    • Závod ()
  • Neděle

    • Závod (22:00)

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Bernie Ecclestone

Ferrari: Ať vývoj levného motoru zaplatí Ecclestone!

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud